Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) pikt het niet meer dat interne documenten naar de media worden gelekt en heeft een onderzoek bevolen om de ‘mol’ op te sporen. Onder meer de militaire veiligheidsdienst ADIV is met de zaak belast.
Op korte tijd is allerlei informatie uitgelekt over het leger. Het gaat dan vaak om vertrouwelijke en interne documenten. Zo werd eind maart een vertrouwelijke nota gelekt waaruit bleek dat het leger fors zal moeten besparen. Nadien lekten nog meer plannen en nota’s uit. Vandaag raakte bekend dat minister van Defensie Steven Vandeput een cybercomponent wil uitbouwen bij het Belgisch leger en dat er plannen zijn om de vloot fregatten uit te breiden.
Minister van Defensie Steven Vandeput zit zwaar verveeld met de lekken. Hij benadrukt dat zijn strategische visie voor het leger nog na de paasvakantie verder wordt uitgewerkt in de schoot van de regering. ‘Na elk lek wordt onderzocht wie de informatie zou kunnen doorgestuurd hebben. Maar het is niet gemakkelijk om de dader te traceren. Ook al zijn de bewuste documenten maar in een beperkt aantal handen terechtgekomen’, zegt woordvoerder Tony Langone van minister Vandeput.
‘We hebben een minister met een toekomstvisie. Iemand die op lange termijn denkt. We vragen ons dan ook af wie er baat bij heeft om die plannen bijna stelselmatig te laten lekken. Nog voor er een beslissing is genomen, want het gaat om voorstellen. Niets is definitief’, zegt Langone. 'Dit is een zeer belangrijk en gevoelig dossier. De beste manier om daarbij tot resultaten te komen, is dat we in alle sereniteit aan het plan kunnen werken', aldus Langone.
Dat er intussen allerlei documenten in de pers belanden, is niet naar de zin van de minister. 'We zijn de lekken kotsbeu', aldus de woordvoerder. De N-VA-minister wil de lekken ook verder onderzoeken. 'We bekijken van waar de lekken komen en dan bekijken we wat we ertegen kunnen doen', klinkt het.