Steven Vandeput: We gaan naar een kleiner leger
Zolang er 300 in A'pen rondlopen en 10 mee op reis kunnen met BDW is het leger groot genoeg. Of wacht, er zijn nog piloten nodig voor BDW's f35's.
Vandaag bespreekt Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zijn langverwacht strategisch plan met de regering. Dat zei de minister vanmiddag in het VTM Nieuws
"Het is een zeer belangrijk plan dat betrekking heeft op onze veiligheid" zegt Vandeput in het VTM Nieuws. "Het is dus ook belangrijk dat we de tijd nemen om die belangrijke beslissingen te nemen."
Het uitstel van het strategisch plan is volgens sommigen het gevolg van de verdeeldheid binnen de regeringscoalitie. De Standaard en De Tijd berichtten deze week over de positie van Vandeput. "Minister van Defensie staat moederziel alleen in regering-Michel", kopte De Tijd. Maar volgens Vandeput klopt dat niet. "Ik heb nergens de deur in mijn gezicht gekregen."
Internationale analyse Het toekomstplan van het Belgisch leger kadert in de globale veiligheidsomgeving. De dreiging van Rusland, de Islamitische Staat en klimaatproblematiek werden in rekening gebracht.
Kleiner leger "Het lijkt mij duidelijk dat we naar een kleiner leger gaan in de toekomst. Maar ik ga daar vandaag geen cijfer op plakken." De Limburger laat wel uitschijnen dat er meer samenwerking moet komen met private partners
Het aantal militairen hangt natuurlijk sterk af van het budget dat men wil uittrekken voor Defensie. "Het hangt er van af of we gaan investeren in schepen, vliegtuigen of materiaal voor de landcomponent. Daar hangt een aantal mensen aan vast." Maar met de aankomende pensioneringsgolf wordt het leger sowieso kleiner.
Investeringen "Mijn voorstel aan de regering is om tegen 2030 een aantal investeringen te doen om tot het Europees gemiddelde te komen." Maar deze legislatuur bespaart de regering nog zwaar op Defensie. Vandeput schuift de investeringen in de grote wapensystemen door naar de volgende regeringen. "Dat is natuurlijk een eigenschap van Defensie zelf. Defensie is intergenerationeel, dat gaat over lange termijn. Ik betaal bijvoorbeeld vandaag voor vliegtuigen die pas in 2019 geleverd worden, maar die tien jaar geleden besteld zijn door Flahaut."
Politieke samenwerking Omdat het strategisch plan een termijn van 15 jaar betrekt, lijkt het efficiënter om de oppositie bij het plan te betrekken. Maar Vandeput blijft aan het roer staan voor de politieke keuzes. "Eens we het plan in de regering hebben goedgekeurd, zal ik dat ook met de oppositie en het parlement bespreken. Maar er zijn een aantal keuzes die gemaakt moeten worden."
Kernwapens Een van de twistpunten in het aankoopdossier van de opvolger voor de F-16, is of het toestel kernwapens moet kunnen dragen. "Mijn visie is dat we moeten kijken naar wat onze internationale partners van ons vragen." Afhankelijk van de noden van de NAVO zal de regering zich daarover buigen.
|