Boston bomber veroordeeld tot doodstraf
Was hij een koelbloedige moordenaar of een licht beïnvloedbare meeloper? Woensdag startte de jury de beraadslaging over de strafmaat van de Boston bommenlegger Dzjochar Tsarnajev. De keuze ging tussen de doodstraf of levenslang. Het werd de doodstraf door dodelijke injectie.
De doodstraf wil zeggen dat de twaalf juryleden unaniem waren. Bij één tegenstem zou hij automatisch levenslag gekregen hebben.
De openbaar aanklager Steven Mellin schilderde Tsarnajev af als een koelbloedige moordenaar. Hij is een terrorist, die zoveel mogelijk mensen wilde doden, luidde het. Bovendien toonde hij op geen enkel moment berouw. "Er bestaat geen twijfel dat Tsarnajev de dood verdient".
Maar zijn advocate Judy Clarke portreteerde haar cliënt als een meeloper, die onder invloed van zijn geradicaliseerde broer de aanslagen op de marathon in Boston pleegde. Ze verwees daarbij ook naar de verklaringen van de non Helen Prejean, wiens boek "Dead Man Walking" tot de gelijknamige film inspireerde. Na vijf ontmoetingen met de jonge Tsjetsjeen kwam zij op het proces getuigen dat de jongen oprecht spijt had van zijn daad. "Tsarnajev is in de gevangenis wijzer geworden. Kies voor hem voor het leven", aldus de advocate. "Levenslang is niet minder dan de doodstraf, het is een andere straf".
De jongen werd in april op alle dertig aanklachten schuldig bevonden. Nu werd dus alleen over de strafmaat beslist. "De keuze tussen de verschillende alternatieven ligt bij jullie, en bij jullie alleen", zei rechter George O'Toole bij aanvang van de beraadslaging, die 16 uur duurde gespreid over drie dagen.
De Amerikaan van Tsjetsjeense afkomst had op 15 april 2013 met zijn oudere broer Tamerlan twee zelfgemaakte bommen aan de aankomstlijn van de marathon van Boston tot ontploffing gebracht en daarbij drie mensen vermoord, 260 andere werden deels zwaar verwond. Zijn broer werd enkele dagen later tijdens een klopjacht door de politie doodgeschoten.
.
|