Stroompannes dreigen al in september
België is deze zomer "afhankelijk" van elektriciteitsimport. Dat leren de zomervooruitzichten van ENTSO-E, de Europese organisatie van hoogspanningsnetbeheerders. Wanneer alles tegen zit, dreigen er zelfs al stroompannes in september.
Doet u alvast maar een schietgebedje voor een indian summer. Als de zon niet schijnt en de wind niet blaast, zit ons land al met bevoorradingsmoeilijkheden in de nazomer, waarschuwt ENTSO-E.
"September wordt de meest kritische periode, wanneer de productie van hernieuwbare energie dan laag is, wordt de situatie er moeilijk", schrijven hun experts. "Dit heeft vooral te maken met het grote verlies van productiecapaciteit
Niet genoeg centrales
Het probleem is erg simpel. Ons land heeft niet genoeg elektriciteitscentrales om te voldoen aan de eigen vraag. De laatste jaren is de ene na de andere gasentrale gesloten, de kerncentrales liggen zowat meer stil dan ze draaien. Bovendien hebben we niet genoeg verbindingen met de buurlanden Nederland en Frankrijk om, indien nodig, elektriciteit te importeren.
Naar alle waarschijnlijkheid moet ons land het komende tijd zonder de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 stellen. De twee centrales liggen sinds midden 2014 opnieuw stil nadat een test een onverwacht slecht resultaat had opgeleverd. Sindsdien heeft uitbater Electrabel vijfhonderd extra tests uitgevoerd. Het is nu aan de kernwaakhond FANC om te beslissen of de scheurtjescentrales ooit nog mogen draaien. Sowieso komt er geen heropstart voor 1 november 2015.
Juridische problemen
Ook de toekomst van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 is hoogst onzeker. De centrumrechtse regering wil deze kerncentrales tien jaar langer openhouden dan gepland, tot 2025, om stroomtekorten te voorkomen. Maar ze botst daarbij op een reeks juridische problemen. Het is maar zeer de vraag of de regering een oplossing vindt voor de komende winter begint.
ENTSO-E geeft om de zes maanden een nieuwe update van de Europese stroombevoorrading. Het lijkt nu al zeker dat de wintervooruitzichten voor ons land erg precair zullen zijn. Het winterrapport van vorig jaar waarschuwde dat het licht in ons land dreigde uit te gaan wanneer het kwik tot -6 graden daalde en het windstil bleef.
Uiteindelijk kwam het nooit zo ver, de vorige winter was zeer zacht. Maar dat is geen garantie voor de volgende.
"Risico is klein"
Bij hoogspanningsbeheerder Elia bevestigt men de gespannen situatie die in september kan optreden, maar er wordt ook gerelativeerd. "Op momenten waarop er heel weinig hernieuwbare energie wordt opgewekt (door weinig zon en wind), in combinatie met een groot aantal centrales die stil liggen, kunnen we inderdaad in een situatie komen waar er meer nood is aan invoer van elektriciteit dan we kunnen invoeren", aldus een woordvoerster. Dan kunnen stroomtekorten optreden.
Dat risico is evenwel klein, relativeert Elia. "Er is inderdaad een verhoogd risisco op tekorten, maar dat is heel klein. Het zou moeten gaan om een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden."
ENTSO-E becijferde de kans op een situatie waarin meer moet worden ingevoerd dan kan op "4 à 6 procent", aldus het rapport.
|