De Wever kijkt naar sociale zekerheid: "We moeten verder durven hervormen"
Mr De Wever jij bent de grootste smeerlap van ons land en je ploeg is even slecht , ik hoop dat chris Peters de sterker er uit haalt , en dat hij de Wever laat oppaken voor diefstal van de burger
Tijdens de familiedag van N-VA in Boom herhaalde voorzitter Bart De Wever dat de tax shift moet resulteren in een algemene belastingverlaging. "En dat betekent dus onvermijdelijk dat we nog verder moeten besparen op de uitgaven van de overheid." In de eerste plaats op de sociale zekerheid.
De leden van N-VA komen vandaag bij elkaar in De Schorre, het domein waar ook het muziekfestival Tomorrowland doorgaat. Het is vooral de bedoeling om vele aanwezige militanten met een goed gevoel (en de kinderen met een geschminkt gezicht) weer naar huis te sturen. En dat lijkt zonder probleem te lukken. Een jaar na de verkiezingen is het tussen de leden ver zoeken naar iemand die kritiek heeft op de regeringsdeelnames of de gematigde koers van de partij.
In zijn toespraak onderstreepte voorzitter De Wever de verwezenlijkingen van zijn ministers in de federale en Vlaamse regering. Zowat iedereen kreeg een bloemetje toegeworpen. "Als ik de feiten van vandaag vergelijk met de beloften in mijn speech van vorig jaar, dan ben ik tevreden. Hebben we daarmee al onze doelen bereikt? Nee. De motor slaat terug aan. De auto is vertrokken. Maar we hebben de eindbestemming nog lang niet bereikt. De koers is veranderd, maar we moeten nog een heel eind doorrijden. En er zullen nog veel verkeersdrempels opduiken onderweg. De kracht van stilstand en staking zal ons blijven tegenwerken. De verkiezingsuitslag in Engeland leert ons echter dat een volgehouden herstelbeleid uiteindelijk door de kiezer wordt beloond. Laat ons dus met vertrouwen verder werken, elke dag opnieuw."
Middenklasse niet de dupe
Over de discussie rond de tax shift, herhaalde De Wever grotendeels de boodschap die hij een week geleden al gaf. "De middenklasse zal niet de dupe worden. De werkende Vlaming, de kleine spaarder, de huiseigenaars en de huurders mogen niet opdraaien voor belastingen die zogezegd enkel en alleen bedoeld zijn voor de grootste vermogens. Dat gaan wij nooit toelaten. Een tax shift is alleen mogelijk als we de belastingen verschuiven én verlagen. We moeten meer geven dan we nemen."
En dat betekent volgens de N-VA-kopman dat er "onvermijdelijk" dat er nog verder moet bespaard worden op de overheidsuitgaven. "Onze sociale zekerheid is een monument van herverdeling. Maar er is nog altijd te veel inefficiëntie in het systeem. Er gaan te veel middelen naar de structuren in plaats van naar de mensen."
Sociale zekerheid is monument van herverdeling en sociale rechtvaardigheid. Maar nog altijd te veel inefficiëntie in het systeem.
Als het om eerlijke fiscaliteit gaat is er volgens De Wever al veel gebeurd. "Want wie bedacht er de kaaimantaks die wél enkel alleen door de grootste vermogens zal worden betaald? Wie verhoogde de bijdrage van de financiële sector tot maar liefst 1,3 miljard? Wie verhoogde de belastingen op de diamantsector van 20 tot 70 miljoen? Wie bindt de strijd aan tegen fiscale fraude, met meer mensen en middelen voor de Bijzondere Belastinginspectie? Niet de socialisten, maar wel Johan Van Overtveldt."
De familiedag geeft N-VA de kans om nog eens uit te pakken met haar nieuw symbool: de helfie. Dat is, naar analogie met de selfie, een duwende hand die symbool moet staan voor: de handen uit de mouwen steken, allemaal een handje toesteken, de hand aan de ploeg slaan, de vele handen die licht werk maken.
De Vlaamse Volksbeweging (VVB) voerde tijdens het N-VA-familiefeest een ludieke actie om Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan te zetten om een daadwerkelijke strategie te ontwikkelen voor de afbouw van de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Bourgeois kondigde onlangs aan om een objectief onderzoek te laten uitvoeren naar de geldstromen uit Vlaanderen. "Eén jaar vooruitgang met N-VA mag niet de kool en de geit sparen en aan het Vlaams sociaaleconomisch probleem nummer één - de transfers - achteloos voorbij fietsen", meent voorzitter Bart De Valk.
De naar schatting 3.500 N-VA'ers kregen een krasbiljet aangeboden dat "de ernst van de transfers op een prikkelende manier uit de doeken doet". Volgens de VVB kosten die de Vlaming 155 euro per maand.
Geert Bourgeois is volgens de VVB niet de eerste Vlaamse minister-president die de transfers aan de kaak stelt, maar wel de eerste die een lans breekt voor een objectieve studie, "wat in principe zou dienen te betekenen dat het hem en de Vlaamse regering ernst is". Het louter bestellen van een studie mag echter niet het excuus vormen om de kern van het probleem, de buitensporige en ondoorzichtige miljardenstroom naar de andere gewesten, blauwblauw te laten, waarschuwt de Vlaamse Volksbeweging. Daarom wil ze Bourgeois een hart onder de riem steken, luidt het.
|