Het is nu officieel: we moeten met zijn allen langer werken
De NVA ZIJN EEN BENDE GANSTERS DIE NAAR NIEMAND KIJKT ALLEEN NAAR ZICH ZELF VOOR DE POEN
De federale regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de verhoging van de pensioenleeftijd. Het is nu dus officieel: we zullen langer moeten gaan werken, maar net als bij de huidige pensioenregeling, zullen er uitzonderingen gelden.
De officiële pensioenleeftijd ligt op dit moment op 65 jaar. Op termijn zal die leeftijd met 2 jaar opgetrokken worden, tot 67 jaar. Tegen 2025 kunnen we op 66 jaar met pensioen. Vijf jaar later, in 2030, stijgt de pensioenleeftijd nog eens tot 67 jaar. Hiermee heeft de regering een van de belangrijkste maatregelen uit het regeerakkoord goedgekeurd.
Uitzonderingen
Het gaat hierbij telkens over de officiële pensioenleeftijd. In de praktijk zijn er heel wat uitzonderingen.
> ZWARE BEROEPEN. Zo gelden er uitzonderingen voor zware beroepen. Welke beroepsgroepen dat zijn, moet nog door het nationaal pensioencomité, dat nog maar net werd opgericht, bepaald worden.
> VERVROEGD PENSIOEN. Ook in de nieuwe pensioenregeling zal het mogelijk zijn om met vervroegd pensioen te gaan, maar de leeftijdsgrens en de voorwaarden om op vervroegd pensioen te kunnen gaan, worden strenger.
Net als bij de officiële pensioenleeftijd, stijgt ook de leeftijd van het vervroegd pensioen. Die leeftijd wordt via een overgangsperiode tot 2019 geleidelijk aan opgetrokken tot 63 jaar. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat je er een loopbaan van 42 jaar moet hebben opzitten, terwijl dat 3 jaar geleden bijvoorbeeld nog was na een loopbaan van 35 jaar. Voor het wettelijke pensioen geldt geen loopbaanvoorwaarde, maar bij het vervroegd pensioen speelt het aantal jaren dat je gewerkt hebt dus wél een rol.
Het is vooral die groep die bij de nieuwe regeling grote inspanningen zal moeten leveren: de loopbaanvoorwaarde stijgt van 2012 tot 2019 met 7 jaar (van 35 jaar naar 42 jaar). De minimumleeftijd stijgt in die periode van 60 naar 63 jaar.
‘Onrechtvaardige maatregel’
Niet iedereen is blij met de beslissing van de regering. Zo liet de christelijke vakbond ACV al weten dat het de beslissing van de regering betreurt omdat de regering niet gewacht heeft op het sociaal overleg van de pensioenen.
Het ABVV, de socialistische vakbond, uitte intussen ook al ongenoegen over de regeling. ‘Om op vervroegd pensioen te kunnen gaan, zullen we een loopbaan van 42 jaar moeten hebben. Wie iet of wat studeerde, zal sowieso tot 65 jaar of langer moeten werken’, zegt Federaal Secretaris Jef Maes. ‘Ondertussen is er ook geen enkele maatregel genomen om het werk werkbaarder te maken, noch om bedrijven te verplichten oudere werknemers ook aan te werven.’
Ook oppositiepartij SP.A is niet tevreden met de pensioenregeling. ‘Onze partij heeft zich altijd verzet tegen deze eenzijdige en onrechtvaardige maatregel’, klinkt het in een persbericht. ‘Deze hervorming houdt geen rekening met de realiteit. Wij pleiten voor een loopbaan van 42 jaar voor iedereen. Wie op 18 jaar begint te werken, kan op z’n 60ste met pensioen. Kom je pas op je 23ste van school, dan ga je ook 42 jaar werken’, zegt voorzitter Bruno Tobback.