Regering is luie kat die alleen gekwetste vogels pakt
De voorzitster van ACV Voeding en Diensten, Pia Stalpaert, heeft vrijdag, op de dag van de schoonmaak, de regering op de korrel genomen vanwege de plannen om deeltijdse werknemers te verplichten actief op zoek te gaan naar een voltijdse baan. Eerder besliste de regering al om hun inkomensgarantie-uitkering (IGU) te verlagen. “De regering is een luie kat die alleen gekwetste vogels pakt, die zijn makkelijker te pakken”, zei Stalpaert.
De IGU dient voor deeltijdse werknemers die met hun deeltijdse baan minder dan het minimumloon verdienen. Ze krijgen daarbovenop een een uitkering, om te vermijden dat ze de werkloosheid verkiezen. In totaal gaat het om een groep van 51.000 werknemers. Negen op de tien daarvan zijn vrouwen, en velen daarvan zijn actief in de schoonmaaksector.
ACV Voeding en Diensten gaf vrijdag een persconferentie om te betogen dat de verlaging van de IGU vrouwen in de armoede drijft. “De federale regering verlaagde de uitkering al in januari van dit jaar”, zei voorzitster Pia Stalpaert. “Het gaat om een verlaging van 50, 70, misschien 100 euro. Is dat veel? Wel voor iemand die 1.200 euro verdient.”
Bovendien wordt de uitkering vanaf 2017 zelfs gehalveerd, zegt Stalpaert. “Dit is een kwart van hun inkomen. Gezinshoofden of alleenstaanden die deeltijds werken, gaan minder verdienen dan iemand die volledig werkloos is. Of dit motiverend is? Het wordt interessanter om werkloos te zijn, want dat heb je tenminste geen kosten voor kinderopvang of vervoer. Dit is een stupide maatregel.”
Op het beheerscomité van de RVA werd donderdag nog een ontwerp van KB voorgelegd dat deeltijdse werknemers met een IGU onder actieve controle plaatst. Ze moeten met andere woorden op zoek naar een voltijdse baan. Stalpaert maakte zich sterk dat die maatregel nog zal bijgestuurd worden. Toch nam ze vrijdag de regering op de korrel. “De regering is als een luie kat die alleen gekwetste vogels pakt, die zijn makkelijker te pakken. Haar maatregelen viseren vooral de meest kwetsbaren in de samenleving.”
De vakbond liet tijdens de persconferentie nog verschillende schoonmaaksters zelf aan het woord. Die getuigden over hun ervaringen en over de gevolgen die de regeringsmaatregelen voor hen hebben. "Door gezondheidsproblemen ben ik halftijds beginnen werken", zei Linda (59), zelf ook actief binnen de vakbond. "Ik zou het geen 2 maanden volhouden als ik weer voltijds moet werken. En van mijn inkomen nu, 1.100 euro, kom ik amper rond."
Ook kreeg Arne Proesmans van het Netwerk tegen Armoede het woord. Hij zegt dat de overheid met dubbele tong spreekt over armoede. "Er worden ronkende verklaringen afgelegd over maatregelen om de armoede te bestrijden, maar daarvan krijgen we nog niet veel te zien. Tegelijk krijgen mensen niet de kans om te werken en worden ze met de vinger gewezen. Dat is het andere verhaal dat steeds terugkeert. De vraag wordt niet gesteld of we hen als samenleving genoeg kansen geven. Waar zijn in dit geval bijvoorbeeld de jobs?"
|