Juncker: 'Ik voel me verraden'
Grieks premier Alexis Tsipras heeft de regeringsleiders van de eurolanden maandagochtend in een brief gevraagd de noodhulp voor Griekenland toch nog een keer te verlengen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die de brief aan Luxemburgs premier Xavier Bettel kon inkijken. Intussen waarschuwt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor de gevolgen van de Griekse crisis. 'Dit is geen pokerspel. We winnen of verliezen allemaal', zo zei hij maandagmiddag tijdens een persconferentie./P>
Eerder maandag had Frans financiënminister Pierre Moscovici bekendgemaakt dat Juncker aan een laatste voorstel zou sleutelen, en dat de Commissie dit in de loop van de dag zou gaan voorleggen aan de Griekse regering. Maar een woordvoerster van de Europese Commissie ontkende dit iets later met klem. En nog wat later zette ook Moscovici een en ander recht. ‘De laatste voorstellen van de Commissie zijn bekend’, zei hij op Twitter. 'Een nieuw voorstel komt er niet.'
Verraden
Wel benadrukte Juncker maandagmiddag hoe ernstig de situatie momenteel is. 'Dit is geen pokerspel', zei hij tijdens een persconferentie waarin hij zich uitsprak over hoe het volgens hem nu verder moet. Maar van plan om zich bij een Grieks faillissement neer te leggen, is de Commissie alvast duidelijk niet. De EU blijft achter het reddingsplan staan dat ze vrijdag voorstelde, en de deur voor Griekenland staat nog altijd open voor onderhandelingen over de laatste voorstellen van de EU, zei Juncker.
Juncker roept de Grieken intussen ook op 'ja' te zeggen aan de hervormingen bij het referendum van zondag 5 juli, en zo Tsipras de facto weg te stemmen. Want die riep zijn landgenoten al op de voorwaarden af te keuren. 'Ik ben diep bedroefd over de gebeurtenissen van het voorbije weekend', zei hij over dat referendum. 'Tactiek heeft de bovenhand gekregen. Ik voel me een beetje verraden. Ik heb alles gedaan wat ik kan, en noch ik, nog eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, verdient de kritiek. De Grieken liggen me na aan het hart, ik heb geprobeerd aan hun zijde te staan.'
Nog volgens Juncker zetten de Grieken door het voorstel niet te aanvaarden de solidariteit in Europa op het spel. ‘De leiders van de andere Europese landen hebben wel verantwoordelijkheidszin getoond door besparingsmaatregelen te nemen', benadrukte hij nog.
Rand van bankroet
Intussen blijft Griekenland balanceren op de rand van het bankroet. De onderhandelingen over het tweede hulpprogramma sprongen het voorbije weekend af, nadat duidelijk was geworden dat de eurogroep geen extra noodhulp zal geven. De Griekse regering had een verlenging van de noodhulp gevraagd tot de hervormingen via een referendum aan de bevolking konden worden voorgelegd. Maar dat idee ketste de eurogroep meteen af, waardoor de onderhandelingen werden afgebroken. En ook de Europese Centrale Bank (ECB) wil niet langer bijspringen.
Het gevolg is dat Athene hierdoor zijn schuld van 1,6 miljard euro die voor het einde van deze maand aan het IMF moet worden terugbetaald, niet zal kunnen aflossen. Met de brief waarin Tsipras de Europese regeringsleiders meer tijd vraagt, hoopt de Griekse premier dat ze op hun besluit terugkeren en de noodhulp tot nog eens verlengen.
De nood is hoog. Want als dit gebeurt, dreigt een Grieks drama, en is Griekenland op 1 juli officieel failliet. Het is daarom dat de Griekse regering als voorzorgsmaatregel de banken sloot tot 6 juli en geldafhalingen beperkte tot 60 euro per dag. In een ultieme poging een faillissement te vermijden.
Beurzen krijgen klappen
Intussen zakken ook de Europese beurzen in het rood nu een Grieks faillissement dreigt. Zo ging de beursindex Bel20 maandag meteen met 4 procent omlaag, en ook in onze buurlanden en in Azië kregen de beurzen verliezen te verwerken. De belangrijkste Aziatische beurzen, zoals die van Tokio en die van Shanghai, gingen in het rood. De beurs van Athene, die maandag niet open ging, blijft alvast dicht tot en met volgende week maandag.
|