Beke wil dat partijleden "offensiever" zijn, maar ontkent oorlogsverklaring
De oproep van CD&V-voorzitter Wouter Beke aan zijn mandatarissen om zich offensiever op te stellen, was helemaal geen oorlogsverklaring en had evenmin iets te maken met oppositie voeren binnen de meerderheid. Dat heeft Beke zondagmiddag verklaard op VTM Nieuws. Een regeerakkoord sluiten, betekent niet dat je met drie dezelfde partijen te maken hebt, legde Beke uit.
“Democratie is het georganiseerde meningsverschil. De mensen mogen weten waar wij voor staan, net zoals ze mogen weten waar de liberalen en nationalisten voor staan”, aldus de christendemocraat. “Wij hebben onze duidelijke lijn in deze regering, maar natuurlijk is die anders dan die van de liberalen of nationalisten”.
Hij ontkent ook dat zijn partijleden “carte blanche” zouden hebben gekregen. “Bij ons heeft niemand carte blanche. Wij zijn een zeer democratische partij. De politieke besturen en fractievergaderingen maken zeer duidelijke afspraken, en de fundamentele keuzes worden op
de partijcongressen vastgelegd.”
Dit jaar organiseert CD&V een programmacongres waarop de partij de lijnen voor de toekomst uitzet. Zondagnamiddag vindt een “ideologisch concert” plaats in het Concertgebouw in Brugge.
Beke stelt ook de vraag waar de termen links en rechts voor staan. Zijn partijgenoot en staatssecretaris Pieter De Crem stelde immers dat CD&V “veel te links” in de regering-Michel zit. “Als je iedereen inspanningen vraagt om de begroting naar een evenwicht te brengen, maar wil dat die door iedereen worden gedragen. Is dat links? Neen, dat is logisch. Als je de lasten op arbeid verlaagt om meer werkgelegenheid te creëren. Is dat rechts? Neen, dat is logisch”.
Bijkomende investeringen
De CD&V-voorzitter pleit ook voor bijkomende investeringen van de Vlaamse regering, ondanks de budgettair moeilijke tijden. Hij verwijst daarbij naar de inspanningen die gebeuren op het vlak van onderwijs, waarbij de federale btw-verlaging extra capaciteit mogelijk maakt, en ziet dezelfde mogelijkheden op het vlak van welzijn en sociale huisvesting. Volgens Beke zit het klimaat ook goed, dankzij de lage rente.
Een recent rapport van het Monitoringcomité gaf aan dat de Vlaamse begroting met een tekort van 407 miljoen euro zou kampen. Eerder vreesde de ploeg-Bourgeois voor een gat van 560 miljoen euro. Beke verklaarde zondagmiddag in VTM Nieuws dat de Vlaamse regering een investeringsregering is. “Alleen al dit jaar gaan honderd nieuwe scholen open. Er is geen enkele regio in Europa waar zo massaal wordt geïnvesteerd”.
Dat spoor moet de Vlaamse regering voortbewandelen, vindt de pas herkozen CD&V-voorzitter, maar daarbij moet ze op een “intelligente” manier tewerkgaan. De btw-verlaging voor scholenbouw zorgt volgens Beke voor 160 miljoen euro extra capaciteit. Bovendien maakt de lage rente dat je voor hetzelfde bedrag meer kan investeren, legt de Vlaamse christendemocraat uit. Hij schuift daarbij welzijn en sociale huisvesting naar voren als domeinen “met uitdagingen waarnaar kan gekeken worden”.
Olifant door sleutelgat
Wat de federale begrotingscontrole betreft, wilde Beke niet al te zeer ingaan op de opening die Begrotingsminister Sophie Wilmès zondag liet om het structurele begrotingsevenwicht in 2018 los te laten. “Dat moet bekeken worden. Als je in een gezin op het einde van de maand meer uitgeeft dan er binnenkomt en dat wordt een structureel gegeven, dan moet dat opgelost worden.”
Beke wil evenwel niet vooruitlopen op dat debat. “Laten we eerst kijken welke echte opgave er te doen is.” Het rapport van het Monitoringcomité zal daarover maandag of dinsdag meer duidelijkheid brengen.
De CD&V-voorzitter bevestigt dat de begrotingscontrole een moeilijke oefening wordt, “maar we hebben al een paar keer de gelegenheid gehad waarbij we een olifant door het sleutelgat moesten jagen. Dat is in het verleden altijd gelukt”. Hij benadrukt dat op het vlak van de sociale zekerheid al belangrijke inspanningen zijn gedaan en de hervormingssporen getrokken zijn. “Daar is het werk grosso modo gebeurd.”
Bekijk hier het integrale interview met Wouter Beke:
|