Michel vroeg Galant ontslag te nemen: "Onaanvaardbaar dat info niet gedeeld werd
met de Kamer"
Michel
jij bent even slecht als die aap Dewever
Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) heeft haar ontslag aangeboden, nadat premier Michel daarom gevraagd had. Ook koning Filip heeft het ontslag ondertussen aanvaard.
Galants ontslag hing al een paar dagen in de lucht, nadat verschillende documenten leken aan te tonen dat er wel degelijk gewezen was op de veiligheidsrisico's op de Belgische luchthavens. Galant bleef beweren dat zij een kritisch Europees rapport niet gezien had. Gisteren zette premier Michel zijn partijgenote nog enigszins uit de wind in de Kamer, door netelige vragen door te verwijzen naar de onderzoekscommissie.
Maar dat was buiten Groen en Ecolo gerekend. Gisteravond toonden zij aan dat Galant wel degelijk op de hoogte was van het rapport. Dat lijkt de minister nu de kop te kosten. Normaal gezien had zij zich vanmiddag in de commissie Infrastructuur moeten komen verantwoorden, maar zover komt het niet.
Galant diende op de ministerraad haar ontslag in. Dat zou gebeurd zijn op verzoek van premier Michel, die het "onaanvaardbaar" noemt dat hij fout is ingelicht. "Na de plenaire vergadering (van de Kamer, red.) werd bevestigd dat in juni 2015 een samenvatting naar het kabinet is gestuurd", verklaarde Michel. "Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis van de Kamer is gebracht, ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document."
Intussen heeft zowel premier Michel als koning Filip het ontslag aanvaard.
"Hopelijk begin van meer transparantie"
Dat Galant haar ontslag indient, noemt Groen-fractieleider Kristof Calvo "een logische beslissing". "Het was onvermijdelijk geworden. Ze had gewoon eerlijk moeten zijn."
Calvo benadrukt dat het ontslag van Galant geen doel op zich was, en dat de problemen daarmee niet van de baan zijn. "De vraagtekens over de veiligheid blijven. We hopen dat dit ontslag het begin van meer transparantie kan zijn. Hopelijk zal de premier daar het voortouw in nemen."
Ook sp.a-fractieleidster Meryame Kitir benadrukt dat met het ontslag van Galant de vraagtekens niet weg zijn. "Het is duidelijk dat er fouten gemaakt zijn, anders zou ze geen ontslag nemen. Maar er blijven nog heel wat vragen over, bijvoorbeeld wie er allemaal op de hoogte was van dat rapport. We moeten hier lessen uit trekken."
Daarom roept Kitir premier Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op om vanmiddag uitleg te komen geven in de commissie Infrastructuur. "Jambon is ook bevoegd voor de veiligheid op de luchthaven. Wist hij van dat rapport?"
Calvo benadrukt dat het
|