Staking gevangenissen: ‘Dringend maatregelen nemen’
Al acht dagen lang wordt er in verschillende gevangenissen in ons land gestaakt. De federale ombudsman vraagt om dringend maatregelen te nemen zodat er wordt voldaan aan de minimale voorwaarden.
In verschillende Belgische gevangenissen leggen cipiers al acht dagen lang het werk neer. Door de stakingsacties van de cipiers komen de minimale voorwaarden voor de strafuitvoering van de gedetineerden in het gedrang.
Die voorwaarden omvatten een minimum van drie maaltijden per dag, waarvan één warme maaltijd, één op de twee dagen toegang tot de douches, één op de twee dagen toegang tot het gebruik van de telefoon, twee bezoeken per week door familie en twee dagen per week de mogelijkheid tot een bezoek door advocaten en leden van de Commissie van Toezicht.
Ombudsman
Ook de federale ombudsman trekt aan de alarmbel. ‘Naar aanleiding van de stakingsacties in de gevangenissen in België, die intussen al meer dan acht dagen aan de gang zijn, vraagt de federale ombudsman om dringende maatregelen te nemen zodat de minimale voorwaarden voor opsluiting van toepassing zijn’, klinkt het in een persbericht.
‘De omstandigheden die wij hebben vastgesteld tijdens de staking in de gevangenis van Vorst in oktober 2015 waren al alarmerend en hebben ons doen besluiten om op 18 april 2016 een aanbeveling aan het Parlement te doen. In die aanbeveling vragen wij algemene en reglementaire maatregelen te nemen om de fundamentele rechten en noden van de gedetineerden en de openbare veiligheid te verzekeren tijdens een staking in de penitentiaire sector.’
Dwangsom
Dinsdagavond werd de Belgische Staat veroordeeld door de rechtbank van eerste aanleg van Nijvel om maatregelen te nemen om een gevangenisregime te herstellen dat overeenstemt met de menselijke waardigheid in de gevangenissen van Nijvel en Ittre. Indien de overheid er binnen de 24 uur niet in slaagt om aan deze eisen te voldoen, dan moet de staat 10.000 euro betalen per inbreuk die wordt vastgesteld.
De onderzoeksrechtbanken laten beschuldigden vrij omdat ze de detentievoorwaarden niet langer humaan achten.
|