Regering zet leger in om gevangenissen te bewaken
Misschien de regering ook vervangen door militairen want daar scheelt ook wel het een en het ander aan de goede werking?!
Binnenkort gaan de militairen alle luiaards (cipiers, treinbestuurders, luchtverkeersleiders ...) vervangen
30 jaar besparen op het leger en nu moeten ze opeens mirakels oplossen.
Ongelooflijk, deze regering is veel van haar geloofwaardigheid kwijt. Sorry, maar met Di Ruppo maakten we toch zulkz zaken niet mee.
Typisch N-VA. Wat doen die militairen in een gevangenis? Zij hebben niets, maar dan ook niets ervaring in het werk van een cipier. N-VA maakt er alweer een soepje van.
De regering vordert bijstand van het leger op voor "bijkomende humanitaire bijstand" in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar nu al twaalf dagen gestaakt wordt. Dat heeft het kernkabinet beslist. De beslissing moet toelaten om de situatie van de gevangenen op het vlak van basisrechten te garanderen.
Door de staking in de gevangenissen - tegen de werkdruk die een nieuwe manier van werken met zich mee zou brengen - werden de taken van de stakende cipiers overgenomen door de politie, met de steun van het Rode Kruis en de Civiele Bescherming. Omdat de langdurige staking ook druk legt bij de werking van de politie, dreigden twee politiebonden (VSOA en NSPV) intussen al met een staking bij de politieagenten die in de gevangenissen werden ingezet. De Staat is intussen al zeker drie keer veroordeeld tot het betalen van dwangsommen aan gedetineerden, omdat hun basisrechten geschonden zijn. Veel gedetineerden moeten door de staking veel meer in hun cel blijven of kunnen al dagen niet meer douchen, of ze kunnen moeilijker bezoek ontvangen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de cipiersvakbonden sloten vrijdag een voorakkoord en pas maandag, na raadpleging van de achterban, moesten de vakbonden laten weten of het voorstel aanvaard is. Op verschillende plaatsen is het voorakkoord echter al afgewezen, zodat het er niet naar uit ziet dat de staking snel voorbij zal zijn.
Minister van Justitie Koen Geens zei vanmiddag al dat hij met de regering ging overleggen over de situatie. Nu is er dus een beslissing van het kernkabinet. "Deze beslissing is noodzakelijk omdat de directies, het werkwillig gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis reeds twaalf dagen stand houden in de uiterst moeilijke omstandigheden die door de algemene staking in de Brusselse en Waalse instellingen worden veroorzaakt. De steun moet met name toelaten om de situatie van de gedetineerden in de getroffen gevangenissen op het stuk van de basisrechten te verbeteren", luidt het in een mededeling van premier Charles Michel. Minister Geens zal samen met zijn collega's Jambon (Binnenlandse Zaken) en Vandeput (Defensie) de opvordering van het leger opvolgen om de inzet van de soldaten zo goed mogelijk te verdelen over de gevangenissen. In eerste instantie zou het gaan om zes pelotons van dertig personen.
|