Na een politieke soap van twee volledige dagen is de knoop doorgehakt: Nadja Vananroye, de CD&V-schepen van Welzijn en Gezin, wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt. De 43-jarige trekt aan het langste eind. "Ik wil niet dat Hasselt in een onbestuurbaarheid terechtkomt. Daarom heb ik de vraag van de partij om het roer in handen te nemen, aanvaard", reageert Vananroye in een persmededeling. Vanochtend geeft ze een persconferentie.
De oppositie reageert vernietigend. Steven Vandeput (N-VA): "CD&V en sp.a zetten met de benoeming van Vananroye en het daaraan gekoppeld voorakkoord hun politieke spelletjes in Hasselt gewoon voort. Als wat de media schrijven waar is, is dat degoutant."
Aanleiding voor het vertrek van Hilde Claes is de kritiek die ze vanuit de eigen rangen krijgt omdat ze stedelijke aanplakborden gebruikt om haar bal te promoten. Ze lijkt ook een reclamecontract te hebben toegewezen aan een bevriend kantoor.
Minst slechte optie
De onderliggende reden is dat Claes al jaren te autoritair handelt als burgemeester. In de kringen rond lokaal sp.a-voorzitter Rob Beenders en schepen Valerie Del Re zijn ze haar al langer beu. Een crisisvergadering woensdagavond met nationaal partijvoorzitter Crombez draait op niets uit. Na alweer urenlange vergaderingen gisteren kan een beslissing niet meer uitblijven. Beenders en Del Re willen meteen af van Claes. Crombez kan niet anders dan volgen.
Met Claes naar de kiezer trekken bij de lokale verkiezingen over twee jaar lijkt een garantie op een nederlaag. En erger: sp.a zal bijna zeker van de macht verdreven worden door een centrumrechtse alliantie van CD&V, N-VA en mogelijk Open Vld.
Een bijkomend probleem, met nationale gevolgen, is de verzuurde relatie met kartelpartner Groen. Heel wat socialisten, onder wie Crombez, hopen tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen een links front te kunnen vormen. Maar de groenen daarvan overtuigen wordt lastig nu de bestaande 'voorbeeldkartels' op apegapen liggen. In Hasselt is de kans op een doorstart van het rood-groene kartel onder Claes onbestaande. In Gent is het vertrouwen in Termont ook laag