"Dit is groter dan Watergate": alles wat je moet weten over de e-mails van Hillary Clinton
"Met Trump komt er een einde aan de ambras met de russen".. hoe naïef kan je zijn? Waarom denk je dat Poetin trump wil zien winnen? Omdat hij dan zijn zin kan doen. Trump is alleen geïnteresseerd in de USA en geeft niets om Europa. Met trump in het witte huis zijn wij hier een vogel voor de kat. Wakker worden, mensen..
Zo zie je maar, kiezen tussen ne vetzak zonder moraal of een onbekwaam persoon... Tis daar precies belgië in tgroot!!!
Wat ik erger vind he dat hij zo gezegd DE grote man, miljarden geen belastingen heeft betaald waar er amerikanen uit hun huizen werden gezet en op straat moeste leven,,, en hij geld heeft.....moet dat een president zijn van alle amerikanen. wel hij zal nog meer mensen in de put duwen die kereg
Tien dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt de campagne van de Democratische kandidate Hillary Clinton opnieuw overschaduwd door e-mailgate. Gisteren raakte bekend dat de FBI het onderzoek naar Clintons persoonlijke e-mailserver heeft heropend. Aanleiding zijn nieuwe e-mails die zijn opgedoken, en mogelijk betrekking hebben op de presidentskandidate. Clinton en de e-mails: hoe zat dat ook alweer?
Clinton wordt al sinds de start van haar campagne achtervolgd door het mailschandaal. De bal ging vorig jaar aan het rollen toen bekend raakte dat Clinton in haar periode als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) tienduizenden zakelijke mails had verstuurd met haar private server. Sommigen beschuldigden de politica van doofpotpolitiek, anderen zeiden dat ze op die manier de staatsveiligheid op het spel zette. Zelf bleef Clinton volhouden dat er geen geheime informatie in de e-mails stond.
In 2014 droeg de Democrate de berichten over, maar ze botste opnieuw op kritiek. Clintons advocaten hadden de mails vooraf opgesplitst in 'privé' en 'werkgerelateerde' berichten, en de persoonlijke e-mails van de server gewist. Achteraf bleek dat enkele tientallen van die mails wel degelijk 'geheime' of zelfs als 'zeer geheime' info bevatten.
Clinton bood vorig jaar haar excuses aan voor het gebruik van de privéserver. "Het was een fout. Ik neem verantwoordelijkheid en ik probeer zo transparant mogelijk te zijn", zei ze.
De FBI spitte de kwestie uit en zette afgelopen zomer een punt achter het onderzoek. De conclusie van het opsporingsbureau luidde dat Clinton "extreem onvoorzichtig" was geweest, maar geen strafbare feiten had gepleegd. Het ministerie van Justitie nam de aanbeveling van het onderzoeksbureau over en Clinton ontsnapte aan een vervolging. Buitenlandse Zaken voert momenteel nog een intern onderzoek naar de kwestie, maar daarvan zijn nog geen resultaten bekend.
Sinds gisteren wordt e-mailgate opnieuw druk besproken in diverse media, nadat FBI-directeur James Comey aan het Amerikaans congres bevestigde dat het onderzoek naar Clintons privémails is heropend. De FBI zou informatie gevonden hebben over "e-mails die pertinent lijken voor verder onderzoek". Er wordt nagegaan of de e-mails geheime informatie bevatten. Volgens verschillende media gaat het niet om e-mails van Clinton zelf.
The New York Times meldt dat het gaat om drie e-mails gevonden op "een toestel" van Clintons medewerkster Huma Abedin en haar ex-man Anthony Weiner. Die laatste kwam in contact met de FBI omdat hij seksueel getinte boodschappen naar minderjarigen zou gestuurd hebben. Op de vraag of de e-mails verband houden met een ander onderzoek naar Weiner, antwoordde Clinton dat "we niet weten wat we moeten geloven. Er zullen zeker nog meer geruchten volgen."
De Democrate heeft de FBI opgeroepen alle nieuw gevonden informatie over haar omstreden gebruik van een persoonlijke e-mailserver meteen vrij te geven. De vraag is of dat nog voor de verkiezingen zal gebueren.
Het nieuwe hoofdstuk in de saga over mailgate is een domper voor Clinton in de eindspurt naar het Witte Huis, maar een godsgeschenk voor Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat hamerde tijdens zijn campagne voortdurend op het mailschandaal rond 'Crooked Hillary'. Dat de aandacht nu wordt afgeleid van de beschuldigingen van ongewenste intimiteiten aan zijn adres, is mooi meegenomen.
De Republikein reageerde gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in Maine op Trumpiaanse wijze op het nieuws over het heropende FBI-onderzoek. "Dit is het grootste schandaal sinds Watergate", zei Trump. Watergate is de naam van het afluisterschandaal dat uiteindelijk leidde tot het aftreden van president Richard Nixon in 1974, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis.
Over tien dagen, op 8 november, trekken de Amerikanen naar de stembus. Clinton ligt gemiddeld 5,5 procent voor op Trump in de peilingen.
|