Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
15-12-2008
De Biëstemèrt...
Foto's van de Biëstemèrt (thans Emiel Van Winckellaan)...
Jaren 50 - Viering op het Stadhuis van KAVD - atletiekclub
Bij de atleten: Louis Van Spitael, Jozef Van Keer
Op de pui bij de notabelen: Clement Leybaert, William Bruynincx, Jan De Donder, Alfons Goossens, Robert Verwilghen. Uiterst rechts Oscar Bogaert. Beneden uiterst rechts Guillaume Pets.
Schooljaar 1956-57 - IIde economische van het K.A.
André CORNELIS Paul CORNELIS Julien DE KNOP Etienne DE SMEDT Rudy GOOSSENS Pierre MOENS Jan MONSIEUR Edy REYNS - Jozef ROOSENDANS Marcel SAERENS François VAN DAMME Willy VAN HIEL Cyriel VAN KERCKHOVEN Marcel VAN WIELE Jozef VERGAUWEN Remi VERMEIREN Alfred VLAEMINCK
LeraarT. DE WIEST
Schooljaar 1956-57 - Iste Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Latijn-Grieks:
Marina COLPAERT Jozef DE BRUYN Isidoor SOLLIE Elise VAN RANST - Guy VERCAUTEREN Jean VERHEYEN
Latijn-wiskunde:
Walter BOSTEELS Leon BRACKE Erik DE TROCH Daniël LISMONT Marie-Rose ROELS Erik WAUTERS
Wetenschappen:
Robert DE BEULE Leopold SAMSON Robert WIERINCK
Leraar R. VAN NIEUWENHUYSEN
Schooljaar 1956-57 - Iste Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Latijn-wiskunde:
Walter BOSTEELS Leon BRACKE Erik DE TROCH Daniël LISMONT Marie-Rose ROELS Erik WAUTERS
Wetenschappen:
Robert DE BEULE Leopold SAMSON Robert WIERINCK
Leraar G. VAN ONSEM
Schooljaar 1956-57 - Iste economische van het K.A.
Marie-J. CAUDRON - Paul DE BOCK - Willy DE SCHRIJVER Jan DE SMEDT Kamiel DHOOGE Eduard LECOCQ - Hugo MOENS André PAUWELS Willy PIETERS- Maurice VAN BELLE Marcel VAN DEN BROECK Alfons VAN DER POORTEN Alfons VAN DOOREN Jozef VAN LIMBERGEN Eduard VAN MEERVENNE - François VAN STICHEL - Raymond VERA - Willy VERA
Jef Klerdan, volgens zijn identiteitskaart Jozef Clerdant, werd geboren in 1880 en zijn beroep was 'muzikant'. De naam Clerdant werd door de jaren 'vervlaamst' naar Klerdan. De meesten zullen hem herinneren als Lange Jef, 'den accordeonist' of als Jef de speleman. Veel 'airekes' kende Jef niet, hij was geen artiest, maar een in-menselijk figuur. Jef kwam binnen, de schouders hoog en de benen een beetje trekkend..., stoorde zich aan niemand, zocht een stoel en liet de vingers over de toetsen van de trekzak glijden om te zien of alles nog gesmeerd liep - of was het misschien om aandacht te vragen ? - en het walske kon beginnen. De cafégangers aan het zingen krijgen was voor Jef geen probleem, iedereen kende zijn 'airekes'. Eens hij in gang was, ging het allemaal vanzelf. Het ene liedje volgde het andere op en Jef speelde maar door..., zonder hoogten noch laagten, alle noten hadden dezelfde geluidswaarde. Maar Jef bracht vreugde, psychische vreugde, die men aanvoelen kon in de gezellige sfeer van de kroeg en op de tonen van Jefs repertoire. Ontelbare keren speelde hij 'Cheerio', steeds met dezelfde kadans, steeds met dezelfde opeenvolgende noten, zonder de minste variatie in de uitvoering. Maar Jef bracht vreugde. Als de leute toenam, zette hij zich recht, nam zijn 'kroes' en ging rond, zonder iemand te vergeten... Uit dank zette hij zich opnieuw neer en speelde uit waardering voor de gulle giften "Cheerio"... Nadien werd de trekzak in de getrouwe zwarte doek gehuld en Jef ging verder. Zijn trekzak was een stuk van zijn leven, een stuk van zijn ziel...
Jef de Speleman omringd door een groep luisteraars.
Huwelijksfoto van Jozef Clerdant met ? Kips rond 1920.
Jozef Clerdant op stap met dochter Emma en zoon Pieter in 1938 of 1939. Pieter speelde later ook accordeon maar deed niet zoals vader Jozef 'zijn ronde' Hij hield het bij 'thuis spelen'. Wijzelf herinneren ons Pieter als de man die regelmatig een babbeltje sloeg aan zijn woonst aan de Oude Vest met onder meer zijn buur 'Briekske de schoenmaker'.
1985 - Een gezellige bedoening in Café Tijl op de Grote Markt, toen nog uitgebaat door Willy Van Damme en Gaby Crabbe.
We herkennen onder meer vlnr: Patrick Vercauteren, Hugo Van Gijseghem, Briek Eeckeman, Willy Van Damme, Peter Van Hoyweghen, Jempi Verhofstadt, Raf Van Hoyweghen, Mario Van Damme, Ann Vertruyen, Peter Stroobants, Gabby Crabbe, X, Alfons ?.
Lodewijk Dosfel werd geboren te Dendermonde op 15 maart 1881. Na de humaniora studeerde hij wijsbegeerte te Namen, daarna rechten aan de universiteit te Leuven. Ondertussen was hij actief in de Vlaamse studentenbeweging. In 1900 werd hij hoofdredacteur van "Ons Leven" en debuteerde hij op letterkundig gebied met "Gedichten". Hij vestigde zich als advocaat te Dendermonde en speelde een belangrijke rol in de Vlaamse Beweging als ijveraar voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit en het onderwijs in het algemeen. In 1914 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. In 1916 werd hij benoemd tot hoogleraar rechten aan de Gentse universiteit. De vernederlandsing van deze universiteit onder de Duitse bezetter tijdens WO I zag hij als een volkomen wettelijke daad. Na de wapenstilstand verbleef hij in verschillende gevangenissen en werd hij in juni 1920 als Gentse activistische leraar veroordeeld tot 10 jaar hechtenis. Hij werd reeds in december van datzelfde jaar vervroegd in vrijheid gesteld. Onder het pseudoniem Thomas Van der Schelden schreef hij dan in o.a. "De Standaard" en "Het Vlaamsche Land". Op politiek gebied nam hij afstand van zowel de Frontpartij als de Katholieke Partij. Zijn werk, zowel poëzie als proza, was zoals dat van zijn grote voorbeeld Albrecht Rodenbach niet een zoeken naar de fijnheid der uiterlijke vormen, maar wel een mannelijke uitbeelding van zijn maatschappelijke en godsdienstige idealen, een uiting omwille van en door de innerlijke drang van de gedachte. Hij publiceerde ook enkele belangrijke juridische studies in het Nederlands, uitzonderlijk in die tijd. Lodewijk Dosfel overleed te Dendermonde op 27 december 1925.
Bibliografie:
*Gedichten (1900)* Schets van het Belgisch Handelsrecht (1901)* Kern van het Burgerlijk Wetboek (1903)* Verzamelde gedichten en opstellen (1907)* Joas (bijbels spel, 1908) * Wereldeinde (1908)* De Belgische wetten op het gebruik der Nederlandsche taal (1910) * Cyriel Verschaeve (essay, 1920)* Ten aanval (treurspel, 1921)* Verzameld werk (1927-1933)
Het huis met het nummer 10 op de Grote Markt zullen velen zich nog herinneren als 'de Chinees'. Doch dit pand heeft een rijkere geschiedenis. Het dateert uit het derde kwart van de 19e eeuw en werd vroeger bewoond door de weduwe Geerinckx. Opvallend zijn de bepleisterde gevel en de ijzeren balkonleuning. Het gebouw werd recentelijk gerenoveerd nadat het lang leegstond. Thans is er een restaurant met de naam 'Kokarde' gevestigd.
Bovenste rij: Serge CADRON (Lat.-wisk.) - Erich CREMERS (Lat.-wisk.) - Victor CAPRON (Lat.-Gr.) - Johny STILTEN (Lat.-wisk.)
Leraar R. BRAECKMANS
Schooljaar 1958-59 - Iste Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Gilbert VAN KEER Yvan DAVER Fabienne VAN AVERMAET Daniëlle BALLAUX Emiel DE SMEDT - Oscar POPPE G. VAN ONSEM
Bovenste rij: X - Yves DE TROCH X X - Willy DE BOODT Yvan VERLEYEN Serge VAN DE VELDE Robert DE NIL
Zitten ook in de klas:Jan BORMS (Lat.-Gr.) Louis GEEROMS (wet.) - Roger MACHARIS (Lat.-Gr.)
Schooljaar 1958-59 - Iste economische van het K.A.
(foto Anny De Kinder)
Paul DE BONDT Anny DE KINDER Leonard DE RIJBEL - Etienne DE SMEDT - Marc DE SMEDT Lydiane MELIS Pierre VAN LENT Bertha VAN WEZEMAEL Guido WINCKELMANS
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar 1958-59 - Meisjesleerlingen van het K.A.
VIde Latijn A: Ida BOONE - Dora DAUWE - Denise DE BETUE - Christina DE PESSEMIER - Nicole DE TROG - Myriam RAEMDONCK - Jessy SMET - Mireille VANDERBEKEN - Greta VAN ROSSEM - Betty VERHEYDEN
Vde Latijn: Magda COOREMAN - Annie SANDERS - Christina VAN DUYSEN - Huguette VAN GOETHEM - Annie VAN KEER
IVde Latijn-Grieks: Resi ABBELOOS - Anne VAN DER DONCKT
In de Lindanusstraat, een naar een Dendermondse historicus genoemde straat, aangelegd tussen de Oude Vest en de Leopold II-laan hadden enkele industriëlen in 1875 een textielfabriek opgericht. In de volksmond sprak men van "'t Kattelik Fabrik". Thans kan men er het nog zo goed als intact gebleven 'administratieve hoofdgebouw' vinden (huisnrs. 31-33).
Jean Ezéchiel De Bruyn, Emile Clément en Emile Geerinckx richten hier in 1875 een katoenfabriek op, die vanaf 20 juli 1894 onder de naam La Dendre katoen spint, verft, bleekt en apprenteert. Het drietal is van 'goeden katholieke huize' en de Dendermondenaren spreken al snel over t katholiek fabriek. Zo staat er in het arbeidsreglement dat Godslastering, zedeloosheid, zingen of andere onbetaamlijkheden, zowel buiten als binnen de fabriek, ten strengste verboden zijn. Paternalistische fabrieksdirecteuren zijn eind 19de eeuw geen uitzondering. Zij willen goed bedoeld de arbeidersklasse verheffen, maar hebben er geen idee van hoe die mensen dagelijks leven. Sommige ondernemers gaan daarin zo ver, dat ze hele woongemeenschappen rond hun bedrijven laten bouwen met alle mogelijke voorzieningen. Maar dat is tot mislukken gedoemd, de arbeiders zien zich niet aan het handje van de directeur lopen om ontwikkeld te worden.
La Dendre heeft het uiteindelijk volgehouden tot 29 maart 1938, toen de crisis te hard toesloeg om de productie overeind te houden. Vandaag is er op het vroegere fabrieksterrein achter het kantoorgebouw een Colruyt-supermarkt. Dus toch weer een familiebedrijf, dat zich zelfs overeind weet te houden door de kampioen van de laagste prijs te spelen.
We hadden het al eerder over het 'beluik' in deze straat. De kleine arbeiderswoningen werden in 1888 opgetrokken door Jacobus Gorus-De Zeeuw, een handelaar in koloniale waren. Het 'hofke' werd enkele jaren geleden prachtig gerestaureerd. De woningen staan er opgesteld rond een stemmig pleintje, ten zuiden van de tuinmuur van de voormalige abdij van Zwijveke.
Ida BOONE Johny COLSON Willy DAELEMANS Dora DAUWE - Denise DE BETUE Jean DE BRUYN Gaston DE MAN Christina DE PESSEMIER Désiré DE SMEDT Nicole DE TROG - Freddy DE VILDER Mark GABRIEL Ronny PHILIPS Karel PUTTEMAN Myriam RAEMDONCK Jessy SMET Mireille VANDERBEKEN Eric VAN DE VONDEL Greta VAN ROSSEM André VAN ZELE Betty VERHEYDEN Ray VERNEIRT Leopold WAUMANS
Leraar A. COUCKE (?)
Schooljaar 1958-59 - VIde Latijn B & moderne B van het K.A.
Latijn:
Freddy BOGAERT Gilbert COESSENS Jean-Pierre DAMAN Luc DE BAETS Hubert DE TROCH - Jacques DE VRIESE Frank HOFFMAN Guy MEERT Ronald PIETERS Jan SIJS Gilbert VAN DEN BERGHE
Moderne:
Freddy DE BOCK Eddy DE BRANDT André DELCART Lucien DE NIL Pierre DE ROCKER Octaaf DE VOS Marc HAENTJES Gilbert HEYVAERT Hubert JANSSENS Paul MAHIEU Leon NACHTERGAELE Carlo VAN BELLE Marc VAN DEN EEDE Leo VAN DE VELDE Willy VERHAVERT
Leraar E. HEUNINCKX
Schooljaar 1958-59 - IVde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): X Karel HERMANS (Lat.-Gr.) Anne VAN DER DONCKT (Lat.-Gr.) Resi ABBELOOS (Lat.-Gr.) Norbert PIRON (Lat.-wisk.) X
Middenrij: Herman HERREMAN (Lat.-wisk.) Hugo WILLEMS (Lat.-wisk.) Roger SAERENS (Lat.-wisk.) Ivo COLLIER (Lat.-wisk.) Oswald MOENS (Lat.-wisk.)
Jaak HEIRWEGH (Lat.-wisk.)
Bovenste rij: Helmut VERSCHAFFEL (Lat.-wisk.) Harry SMET (Lat.-wisk.) Hendrik RAEMDONCK (Lat.-wisk.) Albert VAN GUCHT (Lat.-wisk.) Jozef MOERMAN (Lat.-Gr.)
Zitten ook in de klas: Kamiel DE TROG (Lat.-wisk.) Robert VAN DEN BROECK (Lat.-wisk.)
Leraar R. VAN NIEUWENHUYSEN
Schooljaar 1958-1959 - IVde moderne A van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Jozef VAN DER LINDEN Pierre BEECKMAN Norbert VERHOFSTADT
Leon PETS Freddy DE KEYSER Theophiel DE CALUWE Adolf VAN DE VELDE Emiel GUNS
2de rij: François PELEMAN Frans VAN SCHOOR Pierre HEYMANS John VERLEYEN Willy CLAUS Henri VAN DAMME Robert PUTTEMAN - Roger BAERT
Bovenste rij: Eddie VAN CAETER Carlo VAN DAMME Joseph PIRON Johny DE SCHRIJVER Hendrik VAN LANDEGHEM Johny CORNELIS Tony VAN KERCKHOVEN
Niet op de foto: Gustaaf VERLEYEN
Leraar J. BONDUELLE
Schooljaar 1958-59 - IIde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Latijn-Grieks:
André CALLEBAUT Gentil JONIAUX - Aimé VAN DEN BREEN - Godelieve VAN ZELE Nicole VERHEYDEN - François VEYT
Latijn-wiskunde:
Etienne DHONDT Daniël HUYGHE Monique SPANOGHE - Theo VALCK Jackie VAN GOETHEM Eric VAN PETEGHEM - Luc VERHAEGEN
Wetenschappen:
Willy COSTERS - René GOOSSENS Hubert VAN DENDER - Jozef VAN DRIESSCHE - Clément VLASSENROOT
Tijdens de rally kregen de deelnemers de opdracht biologisch te tuinieren in aangepaste (?) kledij, door de boer geleverd. En of iedereen nadien last van vlooienbeten had!
Vlnr: F. Jansegers, K. Hermans, I. Verleyen, J. Hemelaer
Onder bovenstaande titel zullen een aantal items verschijnen over mensen die in onze kleine stad toch wel iets hebben betekend...
* * * * * * * *
Gaston Burssens werd geboren te Dendermonde op 18 februari 1896. Hij deed zijn middelbare studies aan het atheneum te Mechelen, waar hij les kreeg van o.a. Maurits Sabbe. Tijdens Wereldoorlog I nam hij, samen met Wies Moens en Paul van Ostaijen, deel aan het Activisme en studeerde hij enige tijd aan de door de Duitsers vernederlandste Gentse universiteit. Na de wapenstilstand kwam hij trouwens in de gevangenis terecht. Hierna werkte hij in een bedrijf in granen. Hij vestigde zich te Antwerpen en richtte zelf een fabriekje op. Zij eerste gedichtenbundel "Verzen" verscheen in 1918. De invloed van het Duitse expressionisme was reeds merkbaar. De dadaïstische en surrealistische stromingen kregen echter steeds meer invloed op hem. De vrucht hiervan werd "Piano" (1924), dat gelijkenis vertoont met "Bezette stad" van P. van Ostaijen. Beide dichters waren trouwens met elkaar bevriend. Met van Ostaijen werd hij één der weinige authentieke vertegenwoordigers van het organisch expressionisme : het omvatten van een ongerijmde wereld in ongerijmde poëzie. Gaston Burssens stak heel wat energie in het afdwingen van respect en waardering voor het werk van zijn vriend P. van Ostaijen, ook na diens dood. Op latere leeftijd, na zelf heel wat tegenslagen te hebben gekend, na het verlies van zijn eerste echtgenote en hervonden huwelijksgeluk, keerde Gaston Burssens terug naar de belijdenislyriek en de poëzie in haar meer traditionelere vorm, zoals blijkt in "Ode" (1954) en "Adieu" (1958). Hij ontving tweemaal de Driejaarlijkse Prijs voor Poëzie (periodes 1950-52 en 1956-58). Gaston Burssens schreef ook proza, zo o.a. essays over Jespers en van Ostaijen. Hij beoefende ook de schilderkunst. Gaston Burssens overleed te Antwerpen op 29 januari 1965.
Enkele van zijn werken:
*Verzen (Poëzie, 1918) * De Yadefluit (Bewerkingen van Chinese verzen, 1919) * Liederen uit de stad en uit de sel (Poëzie, 1920) * Piano (Poëzie, 1924) * Enzovoort (Poëzie, 1926) * Klemmen voor zangvogels (Poëzie, 1930) * Paul van Ostaijen zoals hij was en is (Essay, 1933) * French en andere Cancans (Poëzie, 1935) * De eeuw van Perikles (Poëzie, 1941)
* Elegie (Poëzie, 1943) * Floris Jespers (Essay, 1943) * Fabula rasa (Verhalen en beschouwingen, 1945) * 12 Niggersongs (Poëzie, 1946) * Boy (Toneel, 1952) * Pegasos van Troja (Poëzie, 1952) * Ode (Poëzie, 1954) * Floris Jespers (Essay, 1956)
Liggend (v.l.n.r.): Gilbert DE COSTER X Jean CADRON
Knielend: Willy Scholliers - X X Fernand ABBELOOS
Staand: DUBOIS leraar A. VAN DE VELDE Georges DIERICKX X Fernand Bruyninckx X William DE DECKER X Gustaaf LENSSENS muziekleraar R. DE LEYE Georges PENSAERT
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.