Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Ce blog vous montre juste une page. Les autres sont dans une archive. Au bas de la page une des flèches vous emmène plus loin. Vous pouvez également cliquer sur une rubrique dans le contenu suivant. Des anciennes publications sont régulièrement mis à jour.
Er zijn nog meer onderwerpen behandeld op deze blog. Zij zitten in een archief doch kunnen niet worden weergegeven in deze inhoud. Op te roepen en te bekijken via "Archief per week" in de rechter kolom.
Il y a d'autres sujets sur ce blog.
Ils sont peut-être archivés et ne peuvent être tous affichés. Voir la colonne de droite pour les archives hebdomadaires
Geschiedenis en tradities van het Korps. L'histoire et les traditions du Corps.
Welkom bij de Oudgedienden bij de Rijkswacht.
Bienvenue chez les Anciens de la Gendarmerie.
08-11-2007
Terugkeer uit DUITSLAND
Iemand is teruggekeerd uit Duitsland!? Het kan hier mogelijk om de Bde Oosterzele gaan. Andere details ontbreken. Alle informatie is welkom.
Foto toegestuurd door Willy Van Nieuwenhuyse
Reacties op bericht (1)
04-01-2015
Gustaaf
Ik herken deze persoon het gaat hier over Gustaaf Buysse . Ik ben in het bezit van de andere foto's die gemaakt zijn bij zijn terugkomst .
Hier een korte beschrijving van Gustaaf .
Gustaaf Buysse
Gustaaf Buysse is een geboren Boekhoutenaar (8 januari 1906). Zijn vader was veehandelaar, doch hijzelf koos het rijkswachtersberoep. Tijdens de bezetting, in september '42, werd hij te Dendermonde als weerstander door de Duitse Feldgendarmerie aangehouden. Hij kende de gevangenissen van Gent (Duitse afdeling !), Bochum en Bayreuth, en de concentratiekampen van Esterwegen en Flossenburg.
Op 20 april '45, toen de geallieerden Flossenburg begonnen te naderen, werd het kamp geëvacueerd en begon voor 20.000 zieke en uitgemergelde gevangenen de dodenmars naar Dachau. Met groepen van vier- tot vijfduizend man, doornat in hun lichte, gestreepte gevangeniskledij (een soort pyjama) werden ze door regen en wind als slachtvee voortgedreven. Wie niet meer verder kon en uitgeput bleef liggen werd meedogenloos met een schot achter het oor afgemaakt door de begeleidende SS-ers. Na drie dagen en nachten marcheren, zonder eten of drinken, met slechts van tijd tot tijd een korte rustpauze, bleven er van het transport waarvan Gustaaf deel uitmaakte, amper een achthonderd man over.
Tijdens één van die halten reed een geallieerde kolonne tanks in de omgeving voorbij en vluchtte een deel van de bewakers. Van die gelegenheid maakte Gustaaf gebruik om strompelend een ontvluchtingspoging te ondernemen, dit onder het geweervuur van de achtergebleven SS-ers. Hij slaagde hierin.
In een verlaten hoeve, waar hij zich verscholen hield - en waar hij, na twee en half jaar uithongeringsregime, eindelijk eens zijn volle bekomste kon eten... in varkensdraf, die hij daar in een kuip had aangetroffen - werd hij ontdekt door een patrouille Canadese soldaten. Zijn ijselijke nachtmerrie was voorbij
Enkele weken nadien werd hij door de Amerikanen met een konvooi Belgische krijgsgevangenen per trein gerepatrieerd.
Lichamelijk geknakt keerde hij terug naar België .
Hij stierf op 80 jarige leeftijd in Gent .
04-01-2015, 17:57
Geschreven door Luc
CONTACT
Wil je contact nemen met deze blog over het Korps van de Rijkswacht voor het sturen van een foto, het geven van informatie of een identificatie, stuur uw email aan "Rijkswacht-blog"
Si vous voulez prendre
contact avec ce blog
afin d’envoyer une photo,ou
donner une information
ou pour une identification,
envoyez votre mail
à "Blog Gendarmerie"