Hoe hou je een witte hond WIT?
Wassen en borstelen
Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe ik Dréke zo wit hou.
Dréke wordt eenmaal per maand gewassen bij zijn kapster, Nelly. Zij gebruikt hiervoor een goede shampoo, speciaal voor witte vachten. Voor de rest borstel ik hem om de paar dagen goed uit. Dat is heel belangrijk want anders krijg je een vacht met klitten en dan is de enige oplossing vaak om alles af te knippen. Zonde, want dat is nu juist de troef van een Bichon Frisé! Dréke moet vrijdag weer naar de kapster. Op onderstaande fotos is hij dus al bijna een maand niet meer in bad geweest. Toch is hij nog steeds mooi wit.
Het borstelen reinigt de vacht ook van stof en vuil. Vaak is Dréke na een wandeling niet om aan te zien maar als hij droog is en ik borstel hem goed uit is hij weer helemaal proper en wit!
Ik begin mijn borstelbeurt altijd zachtjes op de plaatsen waar Dréke het graag heeft. Daarom is het ook zo belangrijk het vaak te doen, met klitten wordt het een pijnlijke zaak en de hond zal met tegenzin aan zijn borstelbeurt beginnen. Borstel ook altijd tot tegen de huid, anders krijg je na een tijdje grote problemen en koekt alle wol daar samen.
In zijn eerste levensjaar moest ik Dréke vaker wassen, blijkbaar wordt de vacht bij het volwassen worden ook meer zelfreinigend, dat is in ieder geval mijn ervaring.
Traanoogjes
Dréke heeft ook het geluk om niet veel last van lopende traanoogjes te hebben. Vooral bij witte honden valt dit heel erg op door middel van de roestbruine traanstrepen onder de ogen. Ook bij de Bichon Frisé is dit een veel voorkomend euvel. Een dagelijks schoonmaken van de ooghoeken met wat lauw water kan al veel verhelpen. Bij pups kan men al vlugger traanogen vaststellen omdat het nog korte haar dikwijls in de ogen prikt. Dit kan verholpen worden door met een beetje vaseline het haar plat te maken. Ook kan vaseline helpen bij de volwassen honden omdat het traanvocht dan niet in de vacht kan dringen. Regelmatige controle van de ogen op slapers en slijmerig traanvocht is echter nodig. Indien het tranen van de ogen te erg is dan kan men beter een dierenarts raadplegen: de hond kan verstopte traankanalen hebben.
Zelf hou ik de haartjes in de binnenste ooghoeken van Dréke superkort, ik knip die geregeld zelf bij met een gebogen schaartje. Hij laat dit heel rustig doen. Daardoor is het heel makkelijk met een lauw doekje de oogjes schoon te deppen. Al is dat bij Dréke zelden nodig. Wel kam ik elke dag de zwarte opgedroogde bolletjes weg die in zijn ooghoeken hangen. Ook wij moeten de slaap uit onze ogen wassen! Na een wandeling in de wind in combinatie met stof kan er grotere traanvloed ontstaan maar dat is dan gauw verholpen met een lauw doekje. Soms kan het ook helpen om van voeding te veranderen. Uitproberen is de boodschap.
Roestbruine baard
Dan is er de befaamde roestbruine snor en baard die je heel vaak ziet bij witte honden.
Dréke had toen ik hem kocht als puppy van 3 maanden ook al een licht roestig baardje. Dat viel vooral op als zijn baardje nat was na het drinken. Ik waste in het begin, na het eten van voedsel dat kleurde, steeds zijn snoetje af, want ik ging er van uit dat daardoor zijn baardje zo donker was. Na een paar kappersbeurten was de baard van Dréke al veel witter. Nu, sinds vorige zomer is hij zelfs zo wit als de rest van zijn vacht. Ik ben er pas recent achter gekomen hoe dat komt.
Dréke heeft meestal geen last van een roestbaard.
Een roestbaard kan vele oorzaken hebben of een combinatie van verschillende.
1. Voeding
Voeding uit blik, maar ook droge korrels (samen met water drinken) kunnen een kleurstof afgeven die de baard stilaan donkerder maakt. Spaghettisaus is ook geen goed idee! Het is zeker de moeite om eens van voeding (merk) te veranderen. Vraag eens raad aan de dierenarts of dierenspeciaalzaak.
Dréke eet sedert hij een paar maanden geleden last kreeg van zijn darmpjes, dieetvoeding van Royal Canin. Droog en nat. Daar de potten van 300 gr. te groot zijn voor één hondje geef ik hem de uitvoering voor katten. Volgens mijn dierenarts is dat even goed voor hem, het is alleen duurder maar ook lekkerder! Dréke is er gewoon verzot op. De natte voeding is ook heel handig verpakt in pvc zakjes van 100 gr., die je heel makkelijk openscheurt en zo op een bordje uitduwt. Handig, maar deze dieetvoedig is spijtig genoeg wel erg duur!
2. Algemene hygiëne
Een hond steekt nu eenmaal graag zijn neus overal in! Vooral als je er eentje hebt die graag kuilen graaft ben je de klos! In onze tuin is gelukkig geen modder. De grond rondom de bomen en planten is voorzien van een laag boomschors en houtblokjes. Dréke is gelukkig ook geen graver. Maar heb je wel een tuin met veel aarde dan is het des te belangrijker om als de snuit goed droog is deze goed te borstelen, zodat alle stof uit de vacht verwijderd wordt..
3. Speeksel
Sommige honden hebben speeksel met een hoge zuurtegraad. Als ze dan ook nog graag kauwen op benen dan zabberen ze een beetje af! Dat zure speeksel kan dus de vacht rondom de snuit verkleuren. Er zijn tabletten verkrijgbaar bij je dierenarts die de zuurtegraad doen verlagen. Misschien ook het proberen waard.
Dréke had onlangs last van een tandvleesontsteking. Al een tijdje likte hij opvallend veel langs zijn tandjes. Door het vele speeksel dat hij hierdoor aanmaakte kreeg hij ook een roestbaard want speeksel verkleurd de vacht. Hij moest een antibiotikuur volgen en nu wordt zijn baardje weer mooi wit.
4. Water
Het water is vele streken is hard. Wij wonen 12 km van de stad Tienen en daar is het water zeer hard. Hier in ons kleine dorpje is het water altijd al uitzonderlijk zacht geweest. Ik woonde enkele jaren in Tienen toen ik pas gehuwd was. De eerste maanden gingen wij bij mijn ouders in kruiken water halen om koffie te zetten en te koken. De soep en zelfs de aardappelen kregen wij niet binnen met het Tiense water. Maar alles went
Ook de wasmachine en andere apparaten waren al vlug aangeladen met kalk en moesten er de nodige preparaten zoals Calgon toegevoegd worden. Hier in dit dorpje is dit niet nodig. Sinds vorige zomer is er nu nog een andere installatie bijgekomen voor de streek. Nu heeft de hele streek dus zeer zacht water en daardoor zijn alle waterontharders volkomen overbodig geworden. Het water in dit dorpje is nu nog zachter en volgens deskundigen gezonder om te drinken dan flessenwater. Daardoor is het dus ook dat Dréke sinds vorige zomer een sneeuwwitte baard heeft!
Het water uit onze keukenkraan is heel zacht en ... gezond!
Beejee, van Leona, heeft ook een witte baard. Nochtans woont zij in een streek met zeer hard water. Maar zij verklapte mij haar geheim. Beejee krijgt enkel water uit flessen, nooit uit de kraan. Ook als zij met haar weggaan heeft ze steeds haar fles bij want ook zij wist dat dit de reden was voor het wit houden van Beejees mooie snuitje!
Uiteraard zullen onze witte hondjes er niet van wakker liggen of hun baard een beetje rossig uitziet! Met een witte baard gaan ze zich echt niet gelukkiger voelen! Dus, als de baasjes er zich niet aan storen, hoeft hier ook niets aan gedaan te worden!
Lees ook eens de tips over de algemene verzorging van de Bichon Frisé op de website van "of Super Trouper". Christine Kort geeft hier een professionele uitleg. Klik hier
Zo, nu kennen jullie mijn geheimen! Hebben jullie nog meer tips? Aarzel dan niet om hieronder dit artikel te reageren!
|