Rabarber aan opmars bezig Warandehof gespecialiseerd in rabarberkweek
GIJVERINKHOVE - De aloude, wat vergeten rabarberplant is aan een fameuze opmars bezig. In Engeland en Frankrijk is dat te danken aan de koks, die de groente - of is het fruit? - steeds vaker gebruiken in hun bereidingen. In ons land zijn de West-Vlaamse boeren de grootste producenten, zoals het echtpaar Louwagie van Gijverinkhove (Alveringem).
Op het Warandehof in Gijverinkhove (Alveringem) hebben Pol Louwagie en Katrien Zyde 65 aren rabarber staan. Zij behoren daarmee tot de grotere professionele kwekers. ,,Wij telen 15 soorten groenten. Naast veldsla en knolvenkel is rabarber één van onze specialiteiten. Wij kweken al rabarber sinds 1999. Rabarber kan je acht jaar laten staan vooraleer je de planten moet vervangen. Dat is dus gemakkelijk. Maar de oogst gebeurt manueel en is wel zeer arbeidsintensief'', zegt Pol Louwagie.
Is de rabarber aan een comeback bezig? ,,Wij leveren aan de veiling - de rode rabarber, want er is ook groene voor de industrie - en ik merk dat de afnemers bereid zijn daar stevige prijzen voor te betalen. Rabarber is duidelijk weer gegeerd. Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar goede natuurproducten van vroeger. Rabarber past uitstekend in die trend'', vertelt Pol Louwagie.
,,Rabarber is een wat ruwe plant, maar je kan met die ouderwetse zuurstok heel veel lekkere bereidingen maken. Wij hebben een hoevewinkel. Daar verkopen we niet alleen rabarberstelen, maar ook allerlei afgeleide producten'', aldus Paul Louwagie.
,,Waarom rabarber in de keuken zo lekker is? Net als appel maakt rabarber je gerechten fris en fruitig. En natuurlijk is rabarber erg gezond want zeer vitaminerijk. Onze ouders wisten dat wel'', aldus nog Paul Louwagie.
Het Warandehof ligt aan de Elzendammestraat 11 in Gijverinkhove, tel. 058-29.86.26, rabarber@hetwarandehof.be en www.rabarber.be. Marc MAES 15/04/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
|