Ouderwetsche Boerenpatéxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Alveringem - De Veurn'Ambachtse was de eerste Belgische patéproducent die voor zijn Ouderwetsche Boerenpaté het label van streekproduct kreeg. De bereiding is nog steeds dezelfde als destijds, toen de boeren nog hun zelfgekweekte varkentjes slachtten. De boerenpaté wordt al zes generaties lang volgens een eigen recept bereid door de slagersfamilie Missiaen. De Ouderwetsche Boerenpaté bestaat uit kwaliteitsvarkens- vlees en -lever van eigen bodem, overgoten met een goede bouillon en gekruid met tuinkruiden, peper en keukenzout, waarna de oven zijn werk doet. Voor de boerenpaté staat de oven op 120°C, voor andere pasteien gaat dat tot 80°C. De bereiding gebeurt nog steeds op de ouderwetse manier, niet met industriële installaties, maar met de hakmolen. Het mengsel van vlees, bouillon en kruiden wordt gemalen en in terrines afgevuld. Daarna wordt de pastei afgedekt met een varkensnet en gebakken. Naast de Ouderwetsche Boerenpaté zijn er tientallen andere smaken en soorten pasteien en terrines. Die kun je allemaal proeven in het praat-, eet- en kunstcafé 't Potje Paté. Als het je bevalt, kun je in het Paté Winkeltje terecht voor streekgebonden smaken in een potje. (avr)
|