Meulebeke (West-Vlaanderen)
 Karel Van Mander  Kasteel ter Borcht Herentmolen
Geboorteplaats van Oudvader :
VI.34.- - VANTHOURNOUT Ivo ° Meulebeke, 12.5.1813
Geschiedenis
Er werd de eerste keer gewag gemaakt over Meulebeke rond 1100. Men sprak toen over Mulenbeca. Men neemt echter aan dat er al rond het jaar 1000 een romaanse kerk stond. Etymologisch is de naam Meulebeke gemakkelijk te verklaren daar het over een nederzetting met een molen aan een beek ging (=de Devebeek).
Rond 1500 telde Meulebeke reeds een bevolking van 2000 inwoners wat in die tijd niet weinig was. Op 27 september 1645 werd de parochiekerk, 25 huizen en enkele hofsteden door de Fransen in lichterlaaie gezet. De kerk werd in erbarmelijke staat hersteld bij gebrek aan middelen. Het duurde dan ook lang voor er weer van een echte kerk sprake was.
In 1896 werd de kerk in neogotische stijl verbouwd, de toen zo gangbare kerkelijke stijl in Vlaanderen. Het modernisme van de jaren zestig heeft de kerk vanbinnen getroffen doordat de vele pilaren verwijderd werden om plaats te maken voor een aantal betonnen exemplaren.
In de 19de eeuw was de vlasindustrie een belangrijke werkgever in het landelijke Meulebeke. Er werd berekend dat ongeveer 65% van alle Meulebekenaars hierin op één of andere manier actief was.
Kernen
Meulebeke is geen fusiegemeente, en heeft dus geen deelgemeenten. Binnen de gemeente liggen wel enkele afzonderlijke kleine gehuchten, namelijk De Paanders, 't Veld en Marialoop. De hoofdparochie van Meulebeke-centrum telt ruim 8000 inwoners, de drie gehuchten tellen elk zo'n 1200 inwoners.
|