Roger Moens een voormalig atleet werd geboren te Erembodegem op 26 april 1930. Samen met zijn broer Pierre sloot hij aan bij atletiekclub Vlierzele Sportief, waar hij uitgroeide tot één der beste Belgische en buitenlandse atleten. Hij blonk vooral uit op de middellange afstanden, meer bepaald 800 meter vlak. Op 3 augustus verbeterde Roger in het Bislet stadion in Oslo het zestien jaar oude wereldrekord en bracht het op 1'45''7 . Dit rekord zou zeven jaar standhouden. De Nieuw-Zeelander Peter Snell verbeterde dit rekord in 1962. Samen met Bailleux, Langenus en Leva verbeterde hij eveneens het wereldrekord van de 4x800 meter met een tijd van 7'15''8. Zijn Belgisch rekord werd pas in 1975 scherper gesteld door Ivo Van Damme. De grootste ontgoocheling maar tevens zijn meest tot de verbeelding sprekend prestatie leverd hij te Rome in 1960, waar hij tweede werd in de Olympische finale 800 meter achter Peter Snell. In de laatste rechte lijn liep Peter Snell hem nog voorbij toen Roger langs de andere kant over zijn schouder keek. De Nationel trofee voor sportverdienste kreeg hij in 1955 voor zijn uitzonderlijke prestatie eerder dat jaar. Jarenlang gaf hij atletiekcommentaar bij de toenmalige BRT televisie. Als licentiaat criminologie bouwde hij een prachtige carrière uit bij de Belgische gerechtelijke politie.
De Gerstjens vormen een groen zone langs de rechteroever van de Dender. In het oosten begrensd door de Brusselse steenweg. Het is ongeveer 52 ha. groot waarvan twaalf hectare stads-eigendom en een veertigtal hectare is privé-eigendom. Het publiekstoegangkelijk gebied omvat ongeveer zestien hectare en is bereikbaar via de Gerstenbaan te Aalst, via de Gerstenstraat te Erembodegem en langs het jaagpad aan de Dender. Het wandelparcours aangeduid met gele plaatjes is twee en een halve km. lang. Historiek. De Gerstjens zijn ontwikkeld door aanslibbing van de Dender en rond de herkomst van de naam Gertjens is zeer weinig zekerheid. Bij hoog waterpeil van de Dender liep het oorspronkelijke elzenbroek onder water. Door het graven van grachten werd de grond gedraineerd. De bodem bestaat er uit zandleem en klei. Het oorspronkelijke elzenbroek is vervangen door aanplanting van populierenbossen. De Canada-populieren worden over een gespreide termijn vervangen door gemengde inheems loofhout zoals schietwilg, abeel, esdoorn, es, linde en zomereik. De vijver en omgeving, met een mooi uitzicht op de achterzijde van het kasteel Ronsevaal, vormen een idyllisch plekje. Fauna. De losse bodemstructuur van het asveld, eigendom van N.V. Intercom, zijn een geliefkoosd terrein voor konijnen. De vijver en de enkele moerasjes zijn een geschikt terrein voor waterinsecten zoals libellen en amfibieën waaronder de groene en de bruine kikker, watersalamanders. Ook talrijke broedvogels zoals de zwartkop, roodborst, winterkoning, wielewaal en boomkruiper zijn er aanwezig.
De klassicistische kapel O.L.Vrouw Ter Murenwerd gebouwd in 1763. Ze werd reeds vermeld in 1631 als een bekend Maria oord. Een jaarlijkse noveen gaat door van 4 tot 15 augustus, in de gemeente gekend als de Kapellekesdagen. Maria wordt aanbeden tegen zenuwziekte, reuma en venijnige kwalen bij het keren der jaren. De kapel is gelegen in de Kapellekensbaan te Erembodegem. Louis Paul Boon vond er zijn inspiratie voor zijn romans De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren.
De St. Amanduskapel is gelegen aan de St.Amand-straat te Erembodegem. Opgetrokken in een laat Gotische stijl in 1636. Het is trouwens het oudst gekende bedevaartsoord "tegen zere ogen en de worm in t'land." De kapel werd voor het eerst vermeld in 1343. De huidige gerestaureerde kapel is geklasserd.
Historiek Erembodegem, een gemeente wiens naam meer wijzigde dan de meeste gemeenten, was reeds in 1125 gekende als Herenboldeghem. In 1184 werd het Eremboudeghem. In 1341 was het alweer zover en kwam de naamverandering Harenboudeghem, om in 1431 Arenendbodeghem te worden. Tenslotte in 1515 kreeg het zijn huidige naam, alwas het in de oude schrijfwijze Erembodeghem, en dat allemaal om de woonplaats van Erembout aan te duiden. Op 7 apri 1855 werd de eerste trein via de lijn Aalst-Geraardsbergen door de gemeente geloodst, één der belangrijkste gebeurtenissen voor die tijd althans. Tot de jaren 1950 was landbouw en hopteelt de grootste activiteit, nu is vooral veel industrie aanwezig. De gemeente wordt middendoor gesneden door de Dender. Bij de fusie der gemeenten in 1976, Dhr.Frans Boel was toen burgemeester, werd Erembodegem met Aalst gefusioneerd. Hierdoor werd een gedeelte van de wijk Terjoden bij het naburige Haaltert gevoegd. Na de fusie was de oppervlakte van de gemeente 1.081 ha met een inwonersaantal van 10.672.
Met dit blog tracht ik de gemeente Erembodegem, waar ik opgroeide, in de kijker stellen. Ikzelf ben Alfons Abbeloos geboren te Aalst 02-01-1940 en gehuwd met Le Compte Anita geboren 07-10-1938. Uit ons huwelijk dat plaatsvond op 07-01-1961 kregen wij een dochter Carine en een zoon Guy. Na bijna 30 jaar onderwijs ben ik thans op rust gesteld als technisch leraar. Naast stamboomonderzoek heb ik nog enkele hobby's zoals het kweken van cactussen, onder voorzitter van de Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta en een passie voor de jacht. Tevens dank ik André Permentier om het bereidwillig ter beschikking stellen van de talrijke mooie bewerkte foto's.