Amfibieën
01-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpenwater salamander
De Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris) is een watersalamander uit de familie echte salamanders of Salamandridae. De oude wetenschappelijke geslachtsnaam was Triturus, en deze duikt nog vaak op. Er is overigens ook een Alpenlandsalamander (Salamandra atra), die zoals de naam al doet vermoeden meer op het land is aangepast en er niet op lijkt.

Beschrijving

De normale kleur is bij de man bruin tot zwart zonder kam en bij de vrouw een groene kleur met duidelijke marmertekening. In de paartijd krijgen de mannetjes een oranje tot felrode buik, blauw tot paarsachtig lijf met marmertekening en een lichte kam op de rug. Op de onderzijde van de flank en de kam verschijnt dan een dunne gele streep met daarin talloze kleine zwarte vlekjes. Tussen deze flankstreep en de rode buik zit een felle blauwe streep. De maximale lengte is 10 centimeter.

Voedsel

De Alpenwatersalamander leeft van kleine waterdieren zoals visjes, insecten, larven en kleine kreeftachtigen zoals watervlooien. Op het land bestaat het menu uit kleine diertjes zoals (fruit)vliegen, bladluizen, wormen en kleine slakken.

Verspreiding

Tijdens het paarseizoen in het voorjaar proberen de felgekleurde mannetjes vrouwtjes te versieren door om het vrouwtje heen te zwemmen, de staart om te buigen en met het einde snel heen en weer te wapperen (zie externe link voor een foto). Net zoals bij veel andere amfibieën is de bevruchting uitwendig: het mannetje laat een zaadpakketje achter dat door het vrouwtje wordt opgenomen. Het vrouwtje zet de eitjes dan één voor één af op waterplanten.

Bron:
wikipedia.org





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

Amfibieen A

-
Aardbeikikker
- Alpenwatersalamander
- Alpenlandsalamander
- Arizonapad
- Amerikaanse Pad
- Axolotl

Amfibieen B

- Banaanrietkikker
- Bandsalamander
- Bemoste Boomkikker
Foto
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Gastenboek van Luc

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

Een interessant adres?

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!