Op 29 juli zijn we er vroeg bij om de tram/metro te nemen die ons comfortabel naar het centrum van Porto brengt.
Ons eerste doel was een bezoek aan de overdekte markt in het centrum van Porto, helaas is deze wegens restauratie gesloten.. op onze weg komen we voorbij de BBVA bank, gehuisvest in een mooi art-nouveau gebouw. Het volgende gebouw dat er uit springt is de kerk Santo Antonio dos Congregados met de mooi betegelde gevel en het rijk versierde interieur. Het kruispunt oversteken brengt ons bij het station Sao Bento. De stationshal is versierd met tegelwanden die belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis uitbeelden. We zitten nu pal in het oude centrum (Unesco werelderfgoed). We bezoeken de nabijgelegen kathedraal die door zijn ligging en bouwstijl gelijkenis vertoont met een burcht. Het is even aanschuiven maar het loont de moeite.. vanop het dak van de kathedraal is er een mooi uitzicht over de stad en de Douro die wat verder uitmond in zee. Via de steegjes in de buurt van de kathedraal zakken we af naar de oever van de rivier, op de Ribeira kaai vinden we een leuk restaurant met zicht op de ijzeren brug 'Luis I', even typerend voor Porto als de Eiffeltoren voor Parijs. Niet toevallig vertoont deze brug dezelfde constructiekenmerken als de Eiffeltoren, het ontwerp dat het haalde is van de hand van een voormalige vennoot van Gustav. Leuk om weten; een Belgische firma (uit Willebroek) kreeg de bouwopdracht.. De brug werd opengesteld in 1886.
Het wegdek onderaan de brug word gerestaureerd maar is toch open voor voetgangers. Het bovendeel van de brug werd aangepast voor tramverkeer, maar ook voetgangers kunnen hier gebruik van maken. We steken de Douro over via het onderste 'verdiep', daar klimmen we omhoog voor een bezoek aan het klooster van Serra do Pillar.. op deze hoogte is het verassend winderig (en fris!) door een verkoelende oceaanbries.. Van hier krijgen we opnieuw een panoramisch zicht over de stad, met op deze oever van de Douro de befaamde portohuizen, met veel replicas van de bootjes waarmee destijds de Douro werd afgevaren met de tonnen wijn aan boord.. We keren terug naar het oude centrum via het bovendeel van de brug en via de overdekte markt Ferreira Borges gaat het naar de Clerigos kerk, annex toren die van ver zichtbaar is. Na het bezoek aan deze kerk wandelen we naar het plein voor het stadhuis van Porto. Nog een laatste terrasje en dan is het tijd om het metrostation op te zoeken voor de rit terug naar de camper, goed 13km hebben we in Porto rondgewandeld vandaag..
De volgende dag (30juli) rijden we naar Coimbra, 130km zuidelijk van Porto. We rijden een stukje verkeerd maar uiteindelijk arriveren we op de camping, op enkele km van het centrum. Vandaag is het opnieuw bijzonder warm, nadat we ons geinstalleerd hebben nemen we een aperitief in het restaurant van de camping.. Eten is pas verkrijgbaar vanaf 12 uur s'middags, dus we moeten nog even wachten. Na het middageten nemen we een taxi naar de stad. De chauffeur zet ons af bij het Largo da Portagem, volgens hem de beste plaats om ons stadsbezoek te beginnen. Er staan enkele mooie gebouwen aan dit plein, onder meer het Astoria hotel in art nouveau stijl.
De oorsprong van de stad gaat terug tot de Romeinse tijd, een stuk aquaduct is daar getuige van. Vandaag is de stad vooral bekend als universiteitstad. We wandelen de voetgangerszone in, en al snel komen we bij een oude versterkte stadspoort, deze bevond zich net buiten de stadsomwalling, de 'Almedina' toren net achter de stadspoort was ooit onderdeel van de stadsomwalling, is nu ingericht als museum. Deze versterkingen dateren uit de tijd van de Arabische overheersing.
Na het museumbezoek is het klimmen geblazen, eerst naar de oude kathedraal, daarna verder omhoog naar de nieuwe kathedraal en de universiteitsgebouwen helemaal bovenaan de heuvel. Terugkeren doen we via de resten van het Romeinse aquaduct en verder noordelijk van het centrum. We zijn net te laat voor een bezoek aan de Heilig Kruis kerk (Met het mausoleum van de eerste Portugese koning). Coimbra was in de middeleeuwen (tijdelijk) de hoofdstad. Na het avondeten op het terras van een van de vele horecazaken in de verkeersvrije Visconde da Luz straat keren we terug naar de camping.
Onze bestemming voor 31 juli is Mafra, met een tussenstop in Batalha, plaats van een belangrijke veldslag in 1385. De Castillianen rukten op richting Lissabon maar werden hier gestopt. Uit dankbaarheid werd hier een klooster gebouwd (het klooster van 'Maria van de overwinning') Er werd meer dan 100 jaar gebouwd op deze site, in deze tijdspanne volgden 7 Portugese koningen elkaar op en werden 15 architecten (achtereenvolgens) ingeschakeld. (vandaar ook diverse stijlen in de gebouwen). In 1810 werd het complex verwoest door de troepen van Napoleon en geraakte in verval. In 1840 werd beslist tot de heropbouw, deze restauratie duurde tot eind 19de eeuw. Sinds 1983 erkend als wereldergoed.
Na het (late) middageten rijden we verder naar Mafra (in de buurt van Lissabon). Onderweg zien we rook van een bosbrand. Belangrijkste bezienswaardigheid is het koninklijk paleis, een bezoek is voorzien voor morgen. We beperken ons tot een avondwandeling door het stadje en avondeten in een lokaal restaurant.
|