Europa en de Verenigde Naties waren al langer vragende partij voor een mensenrechteninstituut in ons land dat volledig onafhankelijk opereert en dat met één stem namens alle Belgen spreekt. Het huidige centrum, met Jozef De Witte als directeur, is echter een federale instelling is en heeft in theorie niets te zeggen over gewest -en gemeenschapsbevoegdheden.

Een nieuwe samenstelling van het bestuur moet nu de onafhankelijkheid garanderen, terwijl de omvorming van een federaal tot een interfederaal orgaan ervoor zorgt dat het zich kan uitspreken over discriminatie op het terrein van Vlaamse bevoegdheden, zoals onderwijs, De Lijn of de VDAB.

Gisteren en vanochtend gingen de federale regering en de regeringen van het hoofdstedelijk gewest Brussel en de Franse en Duitstalige gemeenschap al akkoord en nu dus ook de Vlaamse regering. Het huidige Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) blijft bestaan en zal dezelfde taken uitvoeren als nu: adviezen formuleren, studies laten uitvoeren, gerechtelijke stappen ondernemen. Maar wat verandert, is de naam en de samenstelling van de raad van bestuur. Dat laatste in het voordeel van de regio's, die volgens de ontwerpplannen goed zijn voor de helft van de afgevaardigden. Zelfs de Duitstalige Gemeenschap krijgt een afgevaardigde.

De rest van de structuur is evenwel minder uitgewerkt. De onderhandelaars hebben zich geëngageerd om dat luik de komende maanden en jaren verder uit te werken en te verfijnen – uiterlijk tegen juni 2013, wanneer het nieuwe centrum officieel van start gaan. Zo krijgt het huidige centrum naast zich nog twee andere, reeds bestaande instellingen, die gespecialiseerd zijn in migratie- en genderproblemen.

Bovenop dat alles komt, tot slot, één overkoepelende superstructuur, ‘het dak'. Dat is nieuw en zal het feitelijke ‘interfederale mensenrechteninstituut' worden. Dat zal zich uitspreken over de mensenrechten in de breedste zin van het woord.

Deze heuglijke informatie bereikt ons via De Standaard. De uitbreiding van het bestaande Spionnencentrum is een van de dreigmiddelen van het regime om de burgers in de pas te houden.  Als discriminatie of racisme zich in de maatschappij voordoen, zijn er voldoende beschermende en wettelijke middelen om op te treden en te reageren. Een peperdure instelling die zich uitsluitend bezighoudt met deze Big Brother problematiek is een aanslag op de vrije gedachten.

Ray