Prins Filip komt om twintig voor negen ’s ochtends op het Paleis in Brussel aan, waar hij een eigen kantoor heeft. Dan heeft hij er al een hectische ochtend opzitten. Thuis op het kasteel van Laken nam hij bij het ontbijt de kranten door. Daarna brachten hij en Mathilde de kroost naar school. Drie van de vier kinderen zitten vlakbij huis op Sint-Jan Berchmans. Jongste zoon Emmanuel, die met leerstoornissen kampt, gaat 33 kilometer verderop naar een speciale basisschool.

9.00 uur: Werkvergadering

De kroonprins zit om 9 uur samen met zijn medewerkers van het Huis van de Hertogen van Brabant . Generaal-majoor Noël De Bruyne staat aan het hoofd van dat Huis en is dus de rechterhand van Filip. Naast hem zit Pierre Cartuyvels, diplomaat en kersvers persadviseur van de troonopvolger. Ze overlopen de actualiteit, bepalen de agenda en nemen de laatste details voor de ontmoetingen en activiteiten later die dag door.

11.00 uur: Audiëntie op Paleis

Tenzij hij al buitenshuis is voor een bedrijfsbezoek, academische zitting of ceremonie, reserveert Filip de ochtend voor informele ontmoetingen op het Paleis. Als voorbereiding op de troonswisseling nodigt de kroonprins vijf à tien topfiguren per week uit die hem bijpraten over een thema. Het gaat om politici, diplomaten, ondernemers en academici. De gesprekspartners, die over hun ontmoetingen met de prins moeten zwijgen, vertellen – anoniem – in Le Soir dat hun gastheer goed voorbereid begint: hij brengt notities mee en stelt tijdens het gesprek veel vragen, pertinente ook. Wel is hij voortdurend op zijn hoede voor blunders. In het verleden kreeg Filip een semester economielessen van Marc Eyskens (CD&V) en leidde de Franstalige politicus Francis Delpérée (CDH) hem in het constitutioneel recht in.

12.00 uur: Lunch

Prins Filip luncht op het Paleis, soms met een genodigde. Tien keer per jaar nodigt hij specialisten uit voor een etentje waarbij kennisuitwisseling wordt gekoppeld aan de culinaire geneugten. De ene keer worden experts uit één vakgebied gezamenlijk uitgenodigd, de andere keer komen ze uit totaal verschillende sectoren.

Namiddag: Op pad in het land

De prins heeft gemiddeld 83 officiële afspraken per jaar. Versta: actes de présence waarover het Paleis communiceert en waarvan foto’s en beeldmateriaal opduiken in kranten, websites en op Royalty (VTM). Deze week nam hij in Brussel deel aan een academische zitting van de Raad voor Duurzame Ontwikkeling, opende hij in Luik een symposium over kernfusie en bezocht hij in Oostrozebeke een recyclagebedrijf. Daarnaast maakt hij vier handelsmissies, in het voorjaar naar Vietnam en Japan, half oktober naar Turkije en in november naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Avond: Een boek

Prins Filip is vaak ‘s avonds onderweg voor culturele activiteiten, recepties of diners. Heeft hij een avondje vrij en liggen de kinderen in bed, dan neemt hij een boek ter hand. Geen luchtige lectuur. Eerder het zwaardere filosofische werk: Voltaire, Nietzsche, Kant. Ook geschiedenisboeken, memoires en politieke essays interesseren hem. Recent las hij Leopold II, tussen genie en gêne over het buitenlandbeleid en de kolonisatie van zijn voorvader. Ter voorbereiding van zijn volgende handelsmissies over een dikke twee weken waagt hij zich vast aan Turkse literatuur, misschien wel Turks Fruit van Jan Wolkers. Dan heeft Mathilde er ook wat aan.