Angeltjes
08-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Versteylen heeft weer een inval.

 

'Antwerpen moet het Córdoba van de Lage Landen worden'

Pater Luc Versteylen wil in de Scheldestad een interreligieuze dialoog creëren waarbij hij de verschillende gemeenschappen nauw wil betrekken. Dat schrijft hij in zijn nieuwe boek 'De Verbaasde Bogen', dat nu al forse tegenkanting krijgt uit alle hoeken.

Begin dit jaar protesteerde Versteylen al eens samen met joden en moslims voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal tegen het geweld in Gaza. Nu wil hij de verschillende godsdiensten in de Scheldestad dichter bij elkaar brengen. Een mooie, maar moeilijke dialoog die al tijdens de persvoorstelling van De Verbaasde Bogen tegenkanting kreeg. Luc Versteylen en inspiratiebron Tacetdin Cayit van Het Centrum voor Dialoog & Begrip in Antwerpen (Cediba) werden in twee bekende cafés op de Grote Markt geweigerd vanwege de politieke geladenheid van de nieuwe uitgave. De kerk had dan weer bezwaren omdat er te veel seks en een te prominent pleidooi voor samenwerking met de moslimgemeenschap in de publicatie zouden staan.

@ Het Nieuwsblad

***

Waarom wil iedereen Antwerpen tot iets maken, dat het niet is  ?  De Zot van A voert propaganda onder het motto dat onze stad " heel de weireld toebehoort".  De schepen voor cultuur, alias Het Sprekend Kostuum, reist diezelfde weireld af, om Antwerpen te promoten als de stad waar homo's en lesbiennes zich lekker kunnen uitleven, de Gay Sin City.  De Epo-schepen is bezig met "een ronde van 't stad", een poging  om in zoveel mogelijk appartementen en woningen zo kort mogelijk te verblijven.  En nu wil de oprichter van Agalev, de pater van "de diepe draai" (wat een uitdrukking) Antwerpen uitroepen tot het nieuwe Cordoba. Dat hij zich bezighoudt met zijn commune in Viersel, de vieze gast.

Hèy, gàste, blèft ies van ongs stat, g'èt ze al genoeg neur de kloeite gedoan. Antwàrrepe is van ongs en van Vloandere.*

*Vertaling : "Kerels, laat onze stad met rust, jullie hebben genoeg stuk gemaakt (naar de kloten geholpen) . Antwerpen is van ons en van Vlaanderen"

Ray



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorwegen

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armworstelen tussen politiek en justitie

 

De experts van de Fortis-commissie wilden eerst niet meewerken aan de ondervraging van magistraten - dat zou de scheiding der machten schenden - maar nu willen ze er toch nog eens goed over nadenken. Marc Van de Looverbosch leidt een debat over de kwestie met Bart Tommelein, Servais Verherstraeten, Gerolf Annemans en Renaat Landuyt. -

@ de Zevende dag - 0000 - 11 uur

 

 .

Bart Tommelein houdt vol in de Standaard dat wat de Fortis-commissie ook beslist, de verstrengeling tussen de top van de politiek en de rechterlijke macht een feit is.  Tommelein, een gewezen VU-er, is géén jurist maar wordt geplaagd door andere karakterfouten en levensvragen. Zal hij de weg volgen van Marc Verwilghen, die als voorzitter van de commissie Dutroux, de bijnaam verwierf van Witte Ridder en als minister van justitie van zijn paard donderde en die val nooit te boven kwam ?

Renaat Landuyt was eveneens prominent aanwezig in de commissie Dutroux waar hij behoorlijk opschoot met Gerolf Annemans, wordt gezegd.  Ze nemen beiden vanuit de oppositie hun rol op in de Fortis-klucht. Renaat Landuyt is geen redenaar en hij  lukt er niet altijd in zijn gedachtengang behoorlijk om te zetten. 

Gerolf Annemans  is in dit debat de man met de langste parlementaire ervaring en een gewaardeerd politiek inzicht dat de partijgrenzen overschrijdt.  Annemans heeft in dit onderzoek naar het functioneren van de manke politiek in belgië, geen dubbele agenda.  Hij moet geen zaken verbergen, hij rijdt niet voor een eigen ministerportefeuille en moet het belgische systeem niet rechthouden.

Marianne Thyssen verwijt Tommelein voor zijn beurt te spreken. Ze kan helaas zelf niet aanwezig zijn in de studio's, want ze heeft in de solden nog geen nieuw vestje gevonden en ze loopt nog steeds met het elegante zebra-jakje dat de kijkers schele hoofdpijn bezorgt.  Daarom stuurt de CD&V, Servais Verherstraeten, de man die meer dan welke politicus weet, dat om tjevenminister te worden, het niet volstaat er uit te zien als een heilig prentje : eerst heel de hel door tippelen en alle zonden begaan en ondergaan. Servais lijkt een heilig man.  Dat wordt ook gezegd van kardinaal Danneels.

De moderator is Marc Van de Looverbosch.

 (Klik op de rode teksten en u vindt meer gegevens over de figuren)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een leerrijke foto, een heerlijke wereld.

 

Tijdens een van de ontelbare manifestaties in Caïro werd deze pancarte meegedragen door een kindje, terwijl de vermoedelijke moeder vanzelfsprekend haar haatgezicht verbergt, zoals dat gebruikelijk is in de Prachtlanden.  In slecht Engels staat geschreven dat de joden nog niets geleerd hebben en dat ze meer dan ooit de nazi's nodig hebben.  Dit zijn nu de vriendjes van onze linkse voorstanders van de vreedzame islam die Europa zal verrijken. 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat, Kriminederland !

 

klotenbuurt477.jpg

Onze bovenburen zijn goed bezig, kijkt u maar even op deze landkaart, die voorlopig nog standaard-oranje ingekleurd is maar weldra zal overgaan in gedistingeerd Van Dijckbruin.  Dit is het voorlopig bestand van de no-go zones, de wijken die u enkel betreedt op eigen risico en waar lijf, leden en privé - bezittingen u niet langer toebehoren.  De kaart werd opgemaakt door RTL-Nieuws en gretig overgenomen door de ijverige collega's van www.geenstijl.nl

Rotterdam met zijn Marokkaanse burgemeester spant de kroon.  De anderen weten wat hen te doen staat om ook dat niveau te bereiken. Het regent reacties op de webstek van geen stijl.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doet u het licht even uit ? Het is voor de energiebesparing.

 

 

.

Met de Hubble telescoop werd op 15 januari 2006 deze spectaculaire afbeelding gemaakt van de Sombreromelkweg die  op 28 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is.  Het is een spiraalmelkweg net als de onze. Hij bevat 800 miljard zonnen en heeft een breedte vn 50.000 lichtjaar.  Hij is bekend van in de 18de eeuw maar deze foto toont voor het eerst de adembenemende werkelijkheid.  Het is uiteraard dankzij de Arabische wetenschappers en geleerden  dat wij thans in staat zijn dit wonder te aanschouwen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkije bombardeert dagelijks Koerdische dorpen in Irak

 

 

U herinnert zich de histerische uitval van de liegende moslim, Erdogan, tegen Simon Peres in Davos naar aanleiding van de militaire interventie van Israël in de Gazastrook ?  De hypocriete dubbele-agenda Turk doet krèk hetzelfde met zijn bombardementen en beschietingen van Koerdische dorpen in Irak. Het is geen echt nieuw nieuws maar het onderstreept nogmaals dat een ondemocratisch en islamitisch oorlogsland als Turkije absoluut ongewenst is in de Europese Unie.

Sidekan, 7 februari 2009 (Rudaw)- Irak is grondwettelijk verantwoordelijk voor bescherming van grensgebieden van Koerdistan. Dat zei defensiewoordvoerder van de Regionale Regering van Koerdistan (KRG) gisteren als reactie op dagelijkse bombardementen op de Koerdische dorpen door Iran en Turkije.

In de Iraakse grondwet is het vastgesteld dat de centrale regering in Bagdad verantwoordelijkheid moet dragen voor het beschermen van zijn grensgebieden. “Koerdistan valt ook binnen die grenzen, maar Irak is nog altijd stil gebleven tegenover de Turkse en Iraanse bombardementen op de Koerdische dorpelingen,”aldus Jabar Yawar.

Doel van bombardementen

Turkije en Iran bombarderen bijna dagelijks de Koerdische dorpen en regio’s die op de grens tussen Irak en Turkije/Iran liggen. Hierdoor hebben veel dorpelingen hun huizen verlaten en ook landbouw is ernstig beschadigd.

De twee landen hebben het doel met de bombardementen de Koerdische PKK en PJAK-strijders uit die regio’s te verdrijven. De strijders zouden in die regio gevestigd zijn en vanuit daar guerrilla-acties tegen Iran en Turkije uitvoeren.

Verlaten dorpen

Uit de gemeentelijke statistieken van de op de grensliggende Koerdische stad Sidekan blijkt dat tot nu toe 108 dorpen in die regio door de bombardementen verlaten zijn gebleven. Omdat de dorpelingen, volgens burgmeester van Sidekan, bang zijn om terug te gaan naar hun dorpen: “In de jaren tachtig werden alle dorpen van Sidekan door de oorlog tussen Iran en Irak verwoest. Ook nu zijn deze 108 dorpen door de Turkse en Iraanse bombardementen verlaten gebleven.”

Twee oplossingen

Volgens Yawar heeft de regionale Koerdische zelfbestuur (KRG) geen grondwettelijke bevoegdheden om zijn grenzen te beschermen. Daarom is het, volgens hem, een taak van Bagdad om dit probleem door een van de volgende twee maatregelen op te lossen: a- overeenkomsten op hoog niveau sluiten met Iran en Turkije om de bombardementen te stoppen. b- het zuiden van Koerdistan als een onderdeel van de Iraakse staat tegen de bombardementen verdedigen en die officieel veroordelen.

Koerdisch Nieuws


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manten weet beter van Wanten dan de Slimste Mens van Antwerpen

 

 

De Slimste mens van Antwerpen heeft een schitterende nieuwe inval.

 Intussen hangt heel de stad zonder aanwijsbare reden vol affiches en spandoeken met

"Zot van A" 

Voor de niet-ingewijden, dit is een dubbele-bodem slogan om de stad Antwerpen te promoten. Het betekent zowel : "Ik ben gek op de stad" als in het dialect "Ik ben gek op jou"

Met het oog op de nakende verkiezingen, waar de burgemeester zal aan deelnemen, om zijn parlementaire wedde veilig te stellen, start nu deze gratis reclame-campagne die velen vereenzelvigen met de naam van Janssens.De collaborerende coalitiepartijen : CD&V, OpenVLD en NV-A, laten betijen.  Zo fopt men Frederik en een hele stad.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stem CD&V : VRT-journalist, tjeef en bipatride Turk

 

Bestand:TBMM interior.jpg
Het parlement in Turkije
 .
Na de mislukte lancering van Kuat Körkmazer, lid van de extremistische Grijze Wolven, als kandidaat op de CD&Vlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2006, pakt de CD&V opnieuw uit met een excuusallochtoon op  haar lijst voor de verkiezingen in juni 2009.
VRT-journalist Veli Yüksel uit Sint-Amandsberg krijgt de verkiesbare vierde plaats op de lijst. Deze ziet geen bezwaar in zijn dubbele nationaliteit Turks-Belgisch. Als moslim voelt hij zich goed thuis op een christen-democratische lijst en naar eigen zeggen zou hij zelfs Vlaanderen verkiezen boven Turkije. Yüksel is blijkbaar een bekende familienaam  want alleen in Gent wonen er 45 kiezers met de achternaam Yüksel.
.
Bij verschillende gelegenheden heeft deze journalist vanuit Turkije reportages gemaakt voor de VRT-nieuwsdienst, ondermeer over de opheffing van   het verbod op het dragen van  hoofddoeken in universiteiten.  Voor het goede begrip : in Turkije is het dragen van een hoofddoek in openbare gebouwen niet toegelaten  De regeringspartij AKP van Erdogan, die in Europa doorgaat voor een moderne democratische partij, wordt ervan verdacht dezelfde verdoken islamitische politiek te voeren als haar voorgangster, de Welvaartspartij.  Het was opmerkelijk dat de "neutrale" Veli Yüksel naar beste VRT-traditie, het verbod op de afschaffing van de hoofddoeken verwelkomde als een uiting van de democratisering in Turkije.
.
De overstap van deze vrij onbekende journalist naar de politiek werd door de 0000 in het avondnieuws vreugdevol medegedeeld aan kijkend Vlaanderen.  De man staat nota bene op de vierde plaats. Een VRT-journalist, een tjeef en een bipatride Turk, wat jammer dat wij niet in Oost-Vlaanderen wonen. Gelukkig veel van onze lezers wel, de gelukzakken !
.
Ray (met dank aan Jan voor de info)
Naschrift : Hoe kunnen we het vergeten ... In de kieskring Antwerpen hebben wij de bipatride volksvertegenwoordiger Meyrem Almaci, uit het land van Waas waar ET Willockx de plak zwaait en uit Turkije en in de gemeenteraad van de Stad van Allah de eveneens bipatride Turk, Ergun Top,  die als het er op aankomt de wapens opneemt tegen belgië als zijn échte vaderland dat vereist. Zijn verhaal is inmiddels  legendarisch.
Laten we het ondubbelzinnig stellen : mensen met dubbele nationaliteit horen niet thuis in een parlement. Willen zij deelnemen aan de verkiezingen, dan moeten zijzelf eerst kiezen voor een identiteit.  Denkt iemand dat er veel Europeanen zetelen in de parlementen (sic) van de Prachtlanden ?


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomaar

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagelijkse krantenverkoop

 

 

Dagelijkse verkoop van kranten.
1. Laatste Nieuws - 283.079
2. Nieuwsblad - 263.290
3. Gazet Van Antwerpen - 103.016
4. Belang Van Limburg - 97.887
5. De Standaard - 87.644
6. De Morgen - 54.754
7. De Tijd - 37.299


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manten weet van Wanten : Vrouwe Justitia is ziekjes

 

 


07-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PUB (op aanvraag)

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le chant du coq - Het gekraai van de haan

In Franstalig belgië bestaat er bij een aantal lieden eveneens de behoefte om de medeburgers voor te lichten over de ware gedaante en bedoelingen van de islam. Ze hebben zich zelfs de moeite getroost om de laatste video van Pat Condell over te nemen (Schaam u, Nederland) met Franse vertaling en ook de oproep om Geert Wilders te steunen, is bij hen geplaatst.

http://chantducoq.blogspot.com:80/2009/02/pat-condell-honte-aux-pays-bas.html

.

Een tekst van Taslima Nasrin

. 

"Veel moderne moslims zeggen dat de fundamentalisten ongelijk hebben, dat deze laatsten niet de echte islam vertegenwoordigen, want de islam heeft nooit voogeschreven om ongelovigen te doden. Het is niet waar ! Het is wel degelijk de islam, de echte en waarchtige islam die aanzet om de ongelovigen en de afvalligen te doden.  Het staat ondubbelzinnig in de koran.  De koran die ook zegt dat joden en christenen mogen gedood worden en dat als er vriendschappelijk met ze omgegaan wordt, Allah u tot de hel veroordeelt."

Taslima Nasrin

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCMW draait op voor Nederlandse bruiden - Jade

 

Er is nog meer dat u niet zo direct hoeft te weten, domme Vlaming !

Op blz. 17 van HLN op woensdag 4/02/09, bij ' Al het nieuws uit uw streek'.



Bijna driehonderd Nederlanders hebben in 2008 financiële steun gevraagd voor hun Turkse of Marokkaanse bruid aan het Antwerpse OCMW. De Nederlanders vestigen zich in Antwerpen omdat Nederland veel strengere eisen stelt bij het huwelijk met een niet-Europese burger.

.
Volgens de dienst vreemdelingenzaken is de huidige aangroei vooral het gevolg van de 'België-route'. Nederlanders huwen een buitenlandse partner, maar vestigen zich in Vlaanderen voor het gemak. De inburgeringscursus is hier gratis en de inkomenseis ligt lager. België eist dat een bruidegom minstens 880 Euro verdient voor hij zijn vrouw mag laten overkomen. Nederland legt die lat op 1.400 euro. OCMW-voorzitter Marco Laenens: "Vreemdelingenzaken meldt ons dat vorig jaar 500 Nederlanders gevraagd hebben om zich met hun buitenlandse partner in Antwerpen te vestigen. Datzelfde jaar heeft meer dan de helft van die buitenlandse partners steun gevraagd aan het OCMW. Dat wijst duidelijk  op een misbruik van de België-route." Minister voor migratiebeleid Annemie Turtelboom heeft aan haar Nederlandse collega een onderzoek gevraagd.

***

Dat habbekrats berichtje verschijnt in een streekkatern van ondergeschikt belang. Wat het leegroven van de staatskas met streeknieuws te maken heeft is een raadsel.
.

Hoeveel gepensionneerden met een stank-voor-dank-pensioen zou je maandelijks een paar (honderd) euro meer kunnen geven als zulk profitariaat zonder verdienste eruit gekieperd zou worden ?

@ Jade


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een fraude geval in Charleroi. Dat kan niet !

 

Huiszoekingen in fraudezaak bij Forem

Bij de Waalse arbeidsbemiddelaar Forem zijn huiszoekingen gebeurd. Marie Siraut, directrice van het departement internationale relaties van Forem, wordt verdacht van het verduisteren van geld ten nadele van Forem, via valse facturen aan de NV Nailai, schrijft Le Soir. Siraut moest een nacht in de gevangenis doorbrengen en is daarna vrijgelaten onder voorwaarden.

Het onderzoek zou gaan over drie facturen voor een totaalbedrag van ongeveer 20.000 euro. De eerste, waarvan reeds in november in de pers melding gemaakt werd, is goed voor 9.304 euro. Die factuur werd opgemaakt voor een symposium dat nooit georganiseerd werd.
Verdachte ontslagen

Begunstigde van die factuur was de NV Nailai, die in het Staatsblad beschreven wordt als een onderneming actief in de export/expertise van waardevolle stenen en de recuperatie van bouwmaterialen. De Forem haalde in eerste instantie aan dat Nailai een consultancyjob gedaan had voor het symposium, maar die stelling klopte niet. Nailai zou zich ook laten betalen hebben voor vertaalopdrachten, wat al even onjuist bleek als de aangehaalde consultancyopdracht. Hiervoor zijn twee facturen betaald. De Forem heeft Marie Siraut ontslagen met onmiddellijke ingang voor ernstige fouten en is van plan zich burgerlijke partij te stellen. (belga)

@ Het Laatste Nieuws

***

Heel wat meer gegevens over deze affaire vinden wij bij Le Soir die ondermeer vermeldt dat het onderzoek plaats vindt in Charleroi (wat dacht u ?) en dat in het Waalse parlement de kat de bel is aangebonden door de liberale MR en Ecolo.  De kans dat het hier om een zoveelste malversatie gaat vanuit de stalinistische PS-hoek is vrij groot. In een ver verleden waren de socialisten, idealisten, nu zijn arrivisten en maffia-tisten.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ditmaal weten Angeltjes van Wanten : Mogen wij u voorstellen ...

 

 

 

De aandachtige lezers zullen het zeker opgemerkt hebben dat wij reeds een aantal weken zeer regelmatig een afbeelding of karikatuur van Manten publiceren. Wij zijn er zéér trots op dat we op deze getalenteerde Vlaamse kunstenaar beroep mogen doen.  Manten heeft aan veel publicaties meegewerkt in zijn drukke leven en zal door velen gekend zijn met zijn vlijmscherp getekende boodschappen in 't Pallieterke. De politieke karikaturen van Manten zijn juweeltjes voor de verzamelaars en voor de geportretteerden zelf.  De verrassing die elke tekening inhoudt,  getuigt van een groot observatievermogen, een uitgesproken engagement en aandacht voor het detail in de politiek en de maatschappij.

Na verloop van tijd vraag je je af (wij althans doen dat) : "Wie zou nu die Manten wel zijn ?".  We vroegen het hem en we kregen prompt het antwoord.  Aangename kennismaking, Manten. Wij dachten dat wij  de enige sukkels waren. Join the company !

De vergulde redactie van Angeltjes


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze lievelings tv-ster Jennifer Aniston wordt thirty-ten (tienendertig)

 

 

Mogen wij een zwak hebben voor iemand, alstublief ? Naast Laurette Onkelinx, Margriet Hermans, Joëlle 1000quet, Annemie Turtelbaum en nog enkele verleidelijkheden, prijkt de Amerikaans-Griekse comedienne Jennifer Aniston met haar foto op ons nachtkastje naast het glas met ons vals gebit. Jennifer is geen overweldigende schoonheid in de traditionele zin maar ze bezit een uitgesproken meisjesachtige charme. Dus, mag het even op een zaterdag ?  Het meisje wordt volgende week 40 en de Standaard verzamelde een hele boel compleet overbodige en melige weetjes  die je normaal in de Story verwacht. Dat Thomas Schiffer, de nieuwe Storybaas, maar goed over zijn ganzen waakt, de wolf in schapenvacht met de eeuwige glimlach, Peter Vandermeersch, ligt op de loer. Maar intussen hebben wij, ook flink schijnheilig als het nodig is, genoten  van het roddelartikel in de Kwaliteitskrant.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buitenland : school in Alleur (Walchië) overvallen door Zweedse jongeren

 

 

In de loop van de voorbije week werd een middelbare school overvallen door 12  (vermoedelijk) Zweedse jongeren die de boel kort en klein sloegen, een lerares aftroefden en een aantal kinderen (vermoedelijke producten van bange, blanke ouders) fysiek en psychisch belaagden.

De politie en het gerecht van het land Walchië, bekend om hun trouw aan het socialistische regime, hebben 6 van de 12 belhamels opgepakt.  Een van hen zal twee maanden in een vakantiehuis verblijven, waar voor hem in allerijl een apart programma wordt samengesteld : wandelingen in de stad, bijwonen van voetbalwedstrijden, uitstappen naar toeristische attracties, bowlingwedstrijden, enz.   De overige 5 navolgelingen van Pietje Bell moeten gedurende een week, twee uur per dag paddestoelen plukken in de bossen van Spa, onder toezicht van een natuurgids van Ecolo.

Er werd beslist de onbekende ontbrekenden niet verder op te sporen : het gaat tenslotte om een hand uit de hand gelopen grap. 

De Zweedse ambassadeur heeft uit naam van zijn regering protest aangetekend wegens de ruwe behandeling van zijn onderdanen ; de eerste-minister van Walchië, de kordate Rudy Demotte, gaat akkoord een financiële tegemoetkoming over te maken aan Zweden. 

De heer Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse Subsidieregering, heeft een ruime tegemoetkoming beloofd, om alzo de sfeer te versoepelen bij de aanstaande staatsbevestigende onderhandelingen.

Roger Delpierre vanuit Walchië


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deinze is geen crapulenstad zegt onderzoekster Geneviève Cools

 

Zeven scholieren op honderd of bijna twee leerlingen per klas hebben wapens bij zich op school om zich te verdedigen tegen geweld. Dat blijkt uit een enquête bij 2.000 jongeren uit Deinze. 'Het is waarschijnlijk overal zo, want dit is geen crapulenstad', zegt de onderzoekster.

De helft van de jongeren is op school al eens bedreigd door andere leerlingen. En een kwart van de tieners werd er echt slachtoffer van lichamelijk geweld. Daarnaast heeft 7 procent van de leerlingen een mes bij zich om zich te verdedigen tegen geweld. Bijna twee leerlingen in een klas van 25 leerlingen. De cijfers staan in het eindwerk van psychologiestudente Geneviève Cools (22), die een enquête hield bij meer dan tweeduizend jongeren tussen 12 en 18 jaar in scholen in Deinze. 'Het onderzoek vond plaats in Deinze, maar is gemakkelijk open te trekken naar het hele land', zegt Cools, die volgend jaar aan de slag gaat in de politieschool. 'We moeten hout vasthouden, maar voorlopig heeft Deinze de krantenkoppen nog niet gehaald met drama's als dat van Simon Wijffels. Het is geen crapulenstad , dus het is zeker verontrustend.'

Maar liefst een op de drie jongeren heeft zelf al geweld gebruikt tegen een medeleerling. 'Dat is al een erg hoog gemiddelde, dus in sommige klassen zullen het er nog meer zijn. Vooral in het beroepsonderwijs antwoordden veel leerlingen bevestigend, maar de algemene en technische richtingen waren ook niet vrij van geweld.'

Een op de vijftig leerlingen heeft ooit een wapen getoond op school. 'Dat lijkt niet veel, maar omdat er al zoveel wapens circuleren op school, is het niet onwaarschijnlijk dat het werkelijke aantal eigenlijk hoger is', denkt Cools. 'Wie een mes bij zich heeft, doet dat niet om een appel te kunnen schillen.'

De cijfers zijn een stuk hoger dan oorspronkelijk aangenomen. 'Ik had van verschillende leerlingenbegeleiders gehoord dat geweld op school een probleem was, maar volgens de lokale politie kwam het maar af en toe voor in de statistieken', vertelt Cools. 'Het onderzoek heeft mijn vermoeden bevestigd. Zelfs als de school ontdekt dat iemand een mes bij zich heeft of bovenhaalt, volgt er meestal geen aangifte bij de politie. Daarmee bezoedel je de goede naam van de school en hypothekeer je de toekomst van de leerling in kwestie.'

Volgens Geneviève Cools moeten politie en scholen nu de handen in elkaar slaan om de leerlingen te wijzen op het gevaar. 'Omdat zeven op de tien jongeren niet geloven dat de politie iets kan veranderen aan geweld op school, loop je het risico dat ze het recht in eigen handen nemen. Je kan natuurlijk geen metaaldetectors plaatsen aan de schoolpoort, maar je moet wel iets doen.'

Veiligheidsadviseur Brice De Ruyver is niet verrast door de cijfers. 'We moeten de tieners ervan overtuigen dat het helemaal niet veiliger is om een wapen te dragen, integendeel. Anders krijg je drama's zoals in de Verenigde Staten.'

@ Muurkrant




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!