|
|
|
|
|
|
31-03-2010 |
Scheiden en gelukkig worden |
Wat een originele reactie vanwege het FDF en de MR om de niet-benoeming van de drie Koekoek-burgemeesters te vergelijken met praktijken van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Franstaligen gaan er nog steeds van uit, dat Vlaanderen een ondergeschikte kolonie is in het land B. Alsof wij geen eigen parlement zouden hebben, geen eigen regering, geen decretale bevoegdheden. Het ordewoord dat Maingain van het FDF enkele jaren geleden gegeven heeft, was meer dan een hint : "Spreek overal Frans in Vlaanderen". Het was een publieke uiting van het misprijzen dat er bestaat voor het ondergeschikte Vlaanderen. Parlement, regering, decretale bevoegdheden tellen niet voor wie Frans spreekt ...
Vorige week kreeg Béatrice Delvaux, de hoofdredacteur van Le Soir alle ruimte in de Standaard, om uit te leggen, dat zij een fijne democrate is, die het klassieke Vlaanderen respecteert, zolang dit zich voegt naar de belgische logica : de Franstaligen met de nodige égards behandelen, belastingen betalen en geen weerstand bieden tegen de overheersende Latijnse cultuur. De aanleiding tot deze door de Standaard omschreven "liefdesverklaring" was een kwetsend opiniestuk in Le Soir over Vlaanderen, met een stuitende foto van een Afrikaanse genocide. Als het er op aankomt, Vlaanderen te laten besmeuren, staat Peter Vandermeersch glimlachend naast zijn geopende redactiedeur : "Allez votre corridor" (ga uw gang).
De Franstaligen blijven halsstarrig overtuigd, dat belgië één ondeelbare natie is, waarin zij in Vlaanderen geen rekening moeten houden met de taalwetten en de gedragsregels eigen aan het burgerlijk fatsoen. Voor alles en nog wat beroepen zij zich op de Grondwet, zoals de moslims voor elke hindernis op hun weg er de koran bijsleuren.
En als zij hun zin niet krijgen, grijpen zij steeds terug naar de Tweede Wereldoorlog. Omdat dit zowat de enige periode is uit de geschiedenis die zij kennen, want in Wallonië waren er flink meer collaborateurs dan in Vlaanderen. Andere geschiedenis kennen de Walen nauwelijks, want men is daar net ontwaakt uit de donkere Middeleeuwen.
Bourgeois heeft niets anders gedaan dan wat de liberaal Marino Keulen voor hem gedaan heeft. De koekoekburgemeesters worden niet benoemd. Dat heeft verder niets te maken met de splitsing van BHV en als Bourgeois werkelijk een politiek statement wil maken, zoals we dat mogen verwachten van een humanistisch Vlaams-nationalist zoals hij zich graag noemt, dan zet hij de 3 gewoon af. Verder zet hij het voorstel van decreet van Joris van Hauthem (en voorheen Kris van Dijck) om in een ontwerp, zodat er een einde komt aan het steeds opnieuw indienen van kandidaturen van onwillige en asociale anti-democraten.
Voor dit onregeerbare land is er slechts een mogelijkheid : scheiden en gelukkig worden.
Ray
|
|
|
|
|
Om over na te denken : Groeten uit het land dat stilstaat |
In België wordt alleen nog aan pruttelpolitiek gedaan. De potten staan te pruttelen in de keuken, maar er worden geen nieuwe gerechten meer bereid.
Laat ons misschien met een positieve noot beginnen: wij zijn omzeggens het meest democratische land ter wereld. In theorie althans. Per capita heeft de Belg zowat het grootste aantal politieke vertegenwoordigers, in een waterval van raden, parlementen en regeringen.
Bovendien beschikken wij over een inspraakmodel om u tegen te zeggen. De vele spanningen die er zijn in dit land, tussen Vlamingen en Walen, werkgevers en werknemers, katholieken en vrijzinnigen, zijn in de loop van de decennia gekanaliseerd in een waaier van overlegstructuren. De zuilen, de onderwijskoepels, de vakbonden, de artsensyndicaten, de sociale partners,. allemaal krijgen ze hun stem in het beleid. Overal werden blokkeringsmechanismen en veto's ingebouwd, om toch maar geen gevoeligheden met voeten te treden. We zijn een land van overleg en historische pacten, van staten-generaals, hoogmissen en rondetafels. We overleggen onszelf kapot.
Soms wordt het grotesk. VIA en het pact 2020 werden niet alleen ondertekend door de sociaal-economische partners, maar ook door de 'Verenigde Verenigingen'. 'De spreekbuis van het middenveld' noemen ze zich. Ze vertegenwoordigen meer dan honderd organisaties, van 11.11.11 en het Forum voor Amateurkunsten tot de Gezinsbond, de Belgische Alpenclub en De Wakkere burger. We zijn een land waar het middenveld regeert.
Voeg daarbij het versnipperde politieke landschap. Op federaal niveau mogen we van geluk spreken als we 'maar' door vier partijen geregeerd worden. Doorgaans zijn het er zes. Om de verschillen tussen Vlamingen en Walen te managen, werd een gedrocht van een federale staat gecreëerd, met een complexiteit die aan geen buitenstaander uit te leggen valt. Wie durft - als hij er al iets van begrijpt - het geval-Brussel uitleggen zonder schaamrood op de wangen te krijgen?
In dit land gaan politici constant op zoek naar het fameuze 'draagvlak'. De 'Belgische ziekte', noemde de voluntarist Guy Verhofstadt (Open VLD) het in de jaren negentig al in zijn burgermanifesten. In onze betrachting überdemocratisch te zijn, gleden we af van het democratische ideaal uit de 19de eeuw. Dat heeft te maken met de complexiteit van ons land, maar ook met onze cultuur, zegt Marc De Vos, de directeur van de denktank Itinera. 'Wij zijn meesters in het ontkennen van problemen. En als ze toch acuut worden: in het formuleren van compromissen en nepoplossingen.'
Pruttelpolitiek
Een democratie veronderstelt dat de meerderheid beslist. Maar daar voelen we ons bijzonder ongemakkelijk bij, voegt de Gentse politicoloog Carl Devos eraan toe. 'De manier waarop de Amerikaanse president Barack Obama zijn revolutionaire gezondheidswet doordrukte met een nipte meerderheid, is totaal ondenkbaar in België. Hier kan een kleine groep een beslissing blokkeren.'
In Verhofstadts burgermanifesten klonk al de oproep aan politici om weer te besturen, om het primaat van de politiek te herstellen. Maar sindsdien slibden de besluitvormingskanalen alleen maar verder dicht. Wat rest is een log en obees overheidsapparaat. De conclusie is simpel: als je te dik bent, word je immobiel.
Moeten we dan verwonderd zijn dat we in een land leven dat schijnbaar stilstaat? We hebben tien jaar overlegd over de Oosterweelverbinding. Helaas, zonder resultaat. Gaan we nu ook tien jaar bakkeleien over de verbreding van de Brusselse ring? En hoe zit het nu met die pensioenen? We weten allemaal dat we langer aan de slag moeten blijven. Wie heeft de moed om die noodzakelijke beslissing te nemen? Hoe lang gaan we nog blijven zeggen dat de fiscus en justitie dringend hervormd moeten worden? Dat een staatshervorming onvermijdelijk is? Dat de sociale zekerheid onbetaalbaar wordt? Hoeveel witboeken en groenboeken moeten daar nog over gaan?
'Pruttelpolitiek', noemt Carl Devos het. De potten staan te pruttelen in de keuken, de kost wordt warm gehouden, maar er worden geen nieuwe gerechten meer bereid. 'Dat immobilisme is stuitend, want het gaat telkens over dossiers uit de corebusiness van de politiek. En laten we ons niet langer verstoppen achter het 'probleem België'. Ook in Vlaanderen sputtert de motor. Oosterweel is een Vlaams dossier, dat hebben we volledig zelf in de hand.'
Temperatuur
Een vraag dringt zich op. Was het vroeger dan zoveel beter? Hadden politici toen wel gezag? Met Jean-Luc Dehaene als premier en Herman Van Rompuy op de stoel van Begroting werden wel pijnlijke beslissingen genomen. Met die nuance, zegt Carl Devos, dat zij een externe vijand hadden: Europa en de Maastrichtnormen, die ons in het keurslijf van de saneringen duwden.
Bovendien zaten de meerderheidspartijen toen op dezelfde golflengte. Vandaag is het wantrouwen tussen de coalitiepartners bijzonder groot. Men zit elkaar voortdurend vliegen af te vangen. Het is een ziekte van deze tijd, meent Marc De Vos. Politici slagen er niet meer in deftige regeerakkoorden te smeden, waardoor ze nadien almaar met elkaar in discussie moeten treden.
En toch. Laten we die 'gezagvolle' jaren negentig niet te veel ophemelen. Ook toen werd geklaagd. Over de kloof tussen de burger en de politiek bijvoorbeeld, het mantra van het einde van de vorige eeuw. Ook toen was het wantrouwen tussen de burger en zijn afgevaardigden levensgroot.
Vandaag is die kloof schijnbaar verkleind. Er is de nimmer aflatende stroom van enquêtes, fora, blogs en opinies. De temperatuur van de publieke opinie wordt voortdurend opgemeten. Politici mogen dan wel beweren zich daar weinig van aan te trekken, ze worden er toch nerveus van, zegt Carl Devos. 'Er moet maar een schrijnend geval opduiken in het nieuws, een neveneffect van een beslissing, en ze trekken hun staart weer in. Weinig politici durven te zeggen: jammer voor die mensen die onder die Lange Wapper komen te wonen, maar we gaan er toch mee door. Want dat is wat we, na uitgebreid overleg en beraad, beslist hebben in functie van het algemeen belang.'
Koepelvisie
Topmanager Karel Vinck, als voorzitter van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel van nabij betrokken bij het Oosterweeldebacle, heeft het in de voorbije twaalf jaar allemaal zien veranderen, zegt hij. 'We zijn geëvolueerd van een representatieve naar een participatieve democratie. Vroeger lieten we het parlement en de regering hun werk doen. Ze hadden het mandaat van de kiezer, en werden op het einde van de rit afgerekend. Zoals het hoort in een democratie.'
'Tegenwoordig wordt voor alles teruggekoppeld naar de burger. Die evalueert de zaak vanuit zijn eigen noden. Als hij daarop geen antwoord krijgt, blokkeert hij het systeem. Met stakingen, actiegroepen, door zijn onrecht uit te schreeuwen in de media. Terwijl je bij diepgaande veranderingsprocessen juist een koepelvisie moet bewaren. In het bedrijfsleven is dat net hetzelfde. Ook daar merk je dat de individuele medewerkers niet meer kunnen aanvaarden dat er beslissingen genomen worden die het geheel ten goede komen.'
Het Oosterweeldossier heeft die veranderingsperiode doorgemaakt, zegt Vinck. Telkens een beslissing nakende was, kwam een groep met alweer een nieuw voorstel. Het referendum eind vorig jaar was het orgelpunt van die neiging steeds rekening te houden met de stem van de burger. 'Men heeft buiten proportie veel aandacht besteed aan de grieven van bepaalde groepen. Daardoor is men het brede gamma van financiële, economische en technische argumenten uit het oog verloren. Een kleine groep nee-stemmers is daardoor in staat de welvaart van een hele regio te blokkeren.'
Waren de jaren negentig die van de kloof tussen burger en politiek, dan zijn de jaren 2000 die van de terreur van de vox populi geweest. Politici werken in een omgeving waarin ze bij elk dossier(tje) de mening van de burger moeten vrezen. 'Natuurlijk werkt dat niet, want je kunt nooit voor iedereen goed doen', geeft minister-president Kris Peeters (CD&V) nu toe. 'Er is altijd wel een groep in de samenleving die zich benadeeld voelt.'
Dus kan je niet meer beslissen. Beloven kan je wel. Het ene na het andere ballonnetje laten politici op. Dan is er ten minste toch de illusie van een krachtdadig bestuur. 'De gaten in de weg zullen snel worden opgevuld, elk kind kan op 1 september naar school,. Men wil tegemoet komen aan alle grieven van het volk, ongeacht de bedenking of die beloftes realistisch zijn', vindt Carl Devos. 'Niemand heeft het lef om te zeggen: dit is een moeilijk dossier, we zullen dat niet op een-twee-drie kunnen oplossen.'
Behaagzucht
Om de politici te verschonen: wij media zitten natuurlijk overal met een vergrootglas op. De Belgische Wetstraatpers maakt zich niet zelden schuldig aan navelstaarderij. We vinden alles belangrijk. Didier Reynders (MR) doet uitspraken over BHV? Voorpaginanieuws, ook al zegt hij exact hetzelfde als vier jaar geleden. Zo laveren we van het ene stormpje in een glas water naar het andere. Zoals Vlaams Parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) vorig weekend op zijn blog fulmineerde: 'Op naar het volgende incident. Ik word daar zo moe van.'
Maar de nieuwscarrousel draait maar door. Politici zijn zodanig bezig met de pers - zichzelf in de spotlights werken, aanvallen pareren, reageren op interpellaties van journalisten - dat ze amper nog aan beleid toe zijn. Ze zijn de slaaf van de media geworden. En van hun eigen mediageilheid.
Minister-president Kris Peeters die, versuft van de medicatie, van op zijn ziekbed de goegemeente toespreekt. Zitten we daar echt op te wachten? Carl Devos vraagt het zich hardop af. 'Waarom zakken politici zo diep? Kunnen ze niet koudweg zeggen: dit zijn jullie zaken niet? Of: we stellen die beslissing over de Lange Wapper een week uit - het komt er nu toch niet meer op aan. Maar neen, de boodschap is: 'Wij zijn supermannen.' Noem het gerust behaagzucht. De drang om allemansvrienden te zijn.'
Je kunt het de huidige politieke klasse ook moeilijk kwalijk nemen. Ze worden in politieke blitzcarrières geduwd, met de race in de populariteitspolls als graadmeter. Van een duurzame electorale sokkel is amper nog sprake. Vroeger was men loyaal aan een politieke leider, ook al nam die beslissingen die men persoonlijk niet zo fijn vond, legt Carl Devos uit. Vandaag heb je geen electoraat meer dat toelaat beslissingen te nemen in functie van een hoger doel.
We krijgen uiteindelijk de politici die we verdienen. Wij, verwende kiezers, die zappen van de ene partij naar de andere. Die, zoals Karel Vinck het formuleert, reageren vanuit de buik ('3 miljard euro voor Oosterweel? Kan dat geld niet ergens anders voor dienen?') of met oogkleppen aan ('Oosterweel? Goed plan! Zolang het maar niet in mijn achtertuin is.').
Overgedemocratiseerd
Probeer in dat mijnenveld dus maar te scoren, met de volgende verkiezing als deadline. Want ook die onmogelijke opeenvolging van verkiezingen is een Belgische ziekte. 'Als verkiezingen een feest zijn van de democratie, zijn wij een land van feestvierders', zegt Carl Devos laconiek.
We zijn - hoeft het nog gezegd? - een overgedemocratiseerd land. En toch voelen de Belgen zich niet vertegenwoordigd door de politiek. Want dat is de grote paradox van het verhaal: in hun ijver de kiezer op zijn wenken te bedienen, blijven de politici uiteindelijk met lege handen achter. Het vertrouwen van de Belgen in de politiek is historisch laag. Dat bleek vorige week nog uit een Europese peiling.
De mensen voelen het tenslotte ook. Dat politici besturen met de handrem op. Dat ze maar blijven rond de pot draaien. Groenboeken, witboeken, hoogmissen en conferenties. Carl Devos: 'De democratie is niet gediend met politici die zich als hyperdemocraten gedragen, maar met leiders. Daar is weer een markt voor vandaag.'
In dit schijnbaar machtsvacuüm klinkt die roep steeds luider om leiders die gezag uitstralen en durven te beslissen. De slinger keert terug. Van ergernis over de kloof tussen de burger en de politiek, is er nu weer nood aan een zekere afstand. Dat evenwicht tussen inspraak en efficiëntie is een constant zoeken in een democratie. Het is balanceren op een slappe koord, zegt Kris Peeters. Maar er is geen alternatief. Zoals de Britse staatsman Winston Churchill al zei: de democratie is het slechtste politieke systeem, op alle andere na.
De vraag is dan hoe je de democratie beschermt tegen zichzelf. Door terug te keren naar de representatieve democratie, vindt Karel Vinck. 'Het is goed dat de burger wordt gehoord. Net zoals bedrijfsleiders moeten ook politici voortdurend de polsslag nemen van wat aan de basis leeft. Maar beschouw dat als input, waarop je eventueel je beslissing kunt baseren. Meer niet. Eenmaal de consultatieronde voorbij, moeten wij de politiek het vertrouwen geven om met die info aan de slag te gaan.'
Ook Kris Peeters beseft dat de burgerdemocratie haar limieten heeft bereikt. Hij gaf twee commissies de opdracht zich te buigen over de inspraakprocedures bij grote infrastructuurprojecten. 'Vanaf nu gaan we de burger uitgebreid consulteren, maar eenmaal die consultatieronde is afgelopen, beslissen we en gaan we door. Het kan niet zijn dat, zoals bij Oosterweel, eerst een hoop geld in de studiefase van het project wordt gestoken om dan net voor de eindstreep van koers te veranderen.'
Schrijnend
Die beslissing komt geen dag te vroeg. Het onvermogen van de politiek, stelt Marc De Vos, zit op een absoluut dieptepunt. Er zijn de putten in de weg, de gevangenen die we moeten outsourcen naar Nederland, er zijn de problemen met justitie en veiligheid. De Belg maakt zich zorgen over langere loopbanen en magere pensioenen. Hij stelt zich vragen over de vergrijzing, naarmate hij zelf grijzer wordt.
Dat alles, meent Karel Vinck, doet stilaan de alarmbel rinkelen. 'We zullen het merken, dat we afglijden. Het gaat schrijnend worden. Kijk maar naar de ontstellende berichten over de armoede in dit land. De problemen worden stilaan acuut.'
Als de besluiteloosheid blijft duren, barst de bom. Het geleidelijke verval van onze samenleving gaat versnellen en verdiepen onder druk van de economische crisis. De druk op het systeem wordt dan zo groot, voorspelt Marc De Vos, dat we een schok krijgen die dwars door de samenleving gaat. 'In het verleden is het ook zo gegaan. De torenhoge werkloosheid in de jaren tachtig, de Maastrichtnorm in de jaren negentig: telkens werd de externe druk zo groot, dat er wel moest gehandeld worden.'
Misschien leidt dat ontwaken van de samenleving ook tot een golf van protest in de stembus. Een nieuwe Zwarte Zondag. Of een extreem hoge score voor nichepartijen als Lijst Dedecker of de N-VA. 'Het is waarschijnlijk de enige manier om de politieke kaste wakker te schudden', oppert Carl Devos. Een antidemocratische schok om de democratie te redden. We zijn goed bezig, hier in dit land van feestvierders.
Groeten uit het land dat stilstaat.
Ine Renson @
|
|
|
|
|
Zemst steunt (officieus ?) splitsing BHV |
De meeste raadsleden in Zemst hebben na de gemeenteraad een motie ondertekend voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). De motie wordt als geheugensteuntje verstuurd naar koninklijk onderhandelaar Jean-Luc Dehaene, naar de voorzitters van de Senaat en de Kamer en naar eerste minister Yves Leterme (CD&V). In de tekst stelt de gemeente Zemst dat de federale wetgever de ongrondwettelijke discriminatie nog niet heeft opgeheven en eist zij de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.
|
|
|
|
|
Tranen over Suid-Afrika : Aankondiging |
Angeltjes heeft zich steeds geïntresseerd voor het leven, de politiek en de cultuur in het buitenland. Onafhankelijk Vlaanderen is ons eerste doel, maar wij leven niet onder de kerktoren en Zichem is niet de hoofdstad van ons heimwee.
Wij willen weten wat zich afspeelt bij onze taalgenoten en die bevinden zich in Nederland, een land waar wij steeds nauw mee verbonden zijn geweest in de geschiedenis : die band blijft, zolang we dezelfde taal delen. En die taal zal nooit Arabisch zijn. Daarom voelen wij ons dichter bij Nederland, dan bij de Franstaligen en de Walen, die ons nog steeds beschouwen als een wingewest en onze cultuur en levenswijze minachten.
Verder willen wij ook op de hoogte zijn van de politieke en de maatschappelijke evoluties in onze buurlanden, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en verder Europa in. Wij leven onder een gemeenschappelijke paraplu-dictatuur, de Europese Unie, een belgië in het groot, waar parlementairen die het regime beledigen, gestraft worden met financiële boetes. Dit is helemaal zoals het in Turkije in de wet staat. Zonder die belangstelling heeft het weinig zin u bezig te houden met politiek. Zeker nu het continent bedreigd wordt met een aanzwellende invasie islam-aanhangers. Van de 500 miljoen Europeanen binnen de EU zijn er al bijna 10% geïmporteerde moslims.
Een gans aparte plaats in ons hart, bekleedt Suid-Afrika. Er zijn steeds vriendschapsbanden geweest tussen het kil-grijze Vlaanderen en het zonnige onderste stuk van Afrika. In mijn stad is er een Krugerstraat, een Transvaalstraat, een Pretoriastraat en andere die herinneringen oproepen aan de Boeren en hun strijd. Onze talen zijn lichtjes van mekaar afgeweken maar met een kleine moeite lezen en begrijpen wij mekaar. Die herkenning is steeds een wederzijds genoegen als we met mekaar in contact komen. We voelen dat er iets is uit een ver en misschien onrechtstreeks verleden dat ons bindt. Het is niet "zomaar" dat op grote Vlaams-nationale gebeurtenissen, naast ons eigen volkslied, de Vlaamse Leeuw en het Nederlandse Wilhelmus, de Stem van Suid-Afrika gezongen wordt.
Van morgen 1 april 2010 af starten we met een twaalfdelige dagreeks : "Tranen over Suid-Afrika" door onze vriend en medewerker, Peter. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van zijn land en vertelt vooral over de politiek die ginder een grote rol speelt in het leven van elke dag en van elke mens. Een leven dat vaak bedreigd wordt op een manier die wij niet kennen.
"Tranen over Suid-Afrika" het klinkt verdrietig en de werkelijkheid is dat ook zeer vaak. Lang geleden schreef Aster Berkhof een roman "Tranen over Johannesburg" ; die titel inspireerde ons maar nu gaat het om àndere tranen. Elke generatie heeft zijn verdriet, maar niet elke generatie kan rekenen op de steun van het wereldgeweten.
De redactie van Angeltjes dankt Peter voor zijn zorgvuldige bijdrage die we onvertaald in het Afrikaans behouden. Het vergt nauwelijks moeite om dit te lezen : traag en halfluid voor u uit lezend, deint u mee op de hartenklop van deze zangerige taal.
Ray
|
|
|
|
|
Koekoek ! |
Het loopt in dit schandland echt de spuigaten uit wat corruptie en vriendjespolitiek betreft.
Vandaag kunnen we vernemen dat de Raad van State de chief van de politie, Fernand Koekelbergs en twee directeurs-generaal vrij van zonden verklaart. Wat de zaak in deze nog dubieuzer maakt, is het feit dat de auditeur van de Raad van State eerder oordeelde dat het trio wel degelijk moest geschorst worden èn het oordeel van de auditeur wordt in bijna alle zaken zonder meer gevolgd door het Hof. Echter ... deze keer toevallig niet.
Het hoe en waarom zal niet gemotiveerd worden omdat "de mensen" daar geen zaken mede hebben. Het zal integendeel een reden zijn om de onafhankelijkheid van de rechters te prijzen.
Dat binnenlandse zaken zeer tevreden is met de uitspraak, is nog een kopstoot erbij naar de bevolking toe. Het weze voor iedereen klaar en duidelijk dat het hier een politiek gemanipuleerde totentrekkerij betreft. Het regime beschermt zijn grote pionnen ... ons kent ons, is hier altijd de regel geweest. Dat de rol van de P.S maffia invloed heeft gehad, valt niet te ontkennen, wetende dat Koekelbergs een "poulin" is van Di Rupo en de P.S.-voorzitter van in den beginne de verdediging van Koek & Co op zich heeft genomen.
In niet mis te verstane bewoordingen liet Di Rupo noteren dat er op federaal gebied onweer zou dreigen, als zijn vriend(en) werden "onteerd".
De Raad van State heeft die woorden goed in gedachten gehouden. Leterme II is gered, Koek & Co ook!.
Senior
|
|
|
|
|
Alweer een staaltje Onbekwaamheid van de Vlaamse Regering |
De verplichte taaltoets Nederlands voor kinderen die dit schooljaar in de derde kleuterklas minder dan 220 halve dagen aanwezig zijn geweest, zorgt voor grote onrust in het onderwijs. De Christelijke Onderwijscentrale heeft zelfs opgeroepen tot een boycot van de taaltoetsen. Als de Christelijke Onderwijscentrale in opstand komt, zal het er stuiven, want dat zijn gevaarlijke mannen en vrouwen die strijden onder de banier van "Andersgelovigen gaan voor".
Vooral de Centra voor Leerlingenbegeleiding zijn boos. Zij moeten vanaf juni de individuele taaltoetsen gaan afnemen, maar hebben nog steeds geen exacte informatie over de inhoud of de manier waarop dat moet gebeuren.
De verplichte taaltoets werd vorig jaar door de Vlaamse regering ingevoerd, in de eerste plaats om te vermijden dat Nederlandstalige lagere scholen in Brussel zouden worden overspoeld met Franstalige kleuters. De toets werd echter uitgebreid naar heel Vlaanderen als een toelatingsvoorwaarde voor het eerste leerjaar voor kinderen die in de derde kleuterklas te weinig naar school zijn gegaan. Vooral in steden als Antwerpen met veel kansarme en anderstalige ouders vraagt men zich af wat er moet gebeuren met de kleuters die niet slagen in de taalproef.
Zij kunnen namelijk niet meer terug naar de derde kleuterklassen omdat die intussen ook al overvol zitten.
Vanavond zal in Terzake het probleem opgelost worden bij monde van een geliefd politicus.
Bron : Vandaag.be
|
|
|
|
|
Buitenlandse criminelen |
Sinds 2005 is het mogelijk om buitenlandse gedetineerden over te brengen naar het land van herkomst om daar hun straf te laten uitzitten. Het betrokken land moet daar wel mee akkoord gaan. De paarse regering voerde de mogelijkheid in om mee de overbevolking van de gevangenissen te helpen oplossen.
Uit cijfers van minister De Clerck blijkt nu dat er reeds 26 buitenlandse veroordeelden verplicht vertrokken naar het land van herkomst. Het gaat om negen Roemenen, zeven Nederlanders, vijf Bulgaren, drie Polen en twee Fransen. Dat over een periode van bijna vijf jaar : een zoveelse succesmaatregel.
|
|
|
|
|
Annemie Struyf bij Bracke |
Annemie Struyf in haar interview met Bracke naar aanleiding van haar steengoede reeks "in godsnaam" over de godsdiensten :
“De islam in een Afrikaans land, die is een stuk soepeler dan de islam hier.
Wat mij schokt is dat heel veel waarden van de islam die zij hoog in het vaandel voeren, dat die waarden echt haaks staan op waarden in onze maatschappij.
Wij hebben waarden van vrije meningsuiting, waarden van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ik wil dat mijn zonen en mijn dochters gelijke kansen krijgen, dat zijn verworvenheden !
Het feit dat ik die reeks (in Gods Naam) heb kunnen maken, dat is omdat ik in een maatschappij leef waarin ik als vrouw leef waarin ik alle mogelijkheden heb gekregen om een beroep uit te oefenen. Ik vind dat wij voor die waarden moeten opkomen !
Niet meer voor mijzelf, maar voor mijn kinderen en voor de generaties die na ons komen, zou ik dat wel heel fijn vinden, als vrije meningsuiting, als gelijkheid tussen mannen en vrouwen, dat dat zo blijft !!
Dan zie ik inderdaad bij een grote stroming binnen de islam die hier in Vlaanderen zéér actief is en waar wij héél graag onze ogen voor sluiten, daar zie ik dat dat nét de tegenovergestelde richting uitgaat en dat alarmeert mij” !
|
|
|
|
|
Niet-benoeming 3 koekoekburgemeesters is niet voldoende |
Vlaams Belang is tevreden met de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois om de Franstalige burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem opnieuw niet te benoemen. "Maar dit is maar het begin van het verhaal", stelt Vlaams parlementslid Joris Van Hauthem. De partij vraagt sancties voor de gemeentebesturen en een tuchtprocedure om "de drie heerschappen" definitief af te zetten. Het Vlaams Belang wil ook dat er een einde komt aan de "carrousel van het opnieuw indienen van afgewezen kandidaat-burgemeesters" en heeft daaromtrent een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams parlement.
|
|
|
|
|
Schadeklachten Vlaamse wegen kosten 1,2 miljoen euri |
Het Vlaams gewest heeft de voorbije 3 jaar ongeveer 1,2 miljoen euro moeten ophoesten voor schadeclaims over de slechte staat van de wegen. In totaal kwamen er 2.356 claims binnen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits op een parlementaire vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). |
|
|
|
De klachten komen van automobilisten en motorrijders, maar ook van (brom)fietsers en voetgangers. Opvallend is dat er de voorbije drie maanden (715) al bijna evenveel claims werden ingediend als gedurende heel 2009 (849). In veruit de meeste gevallen kwamen de partijen tot een minnelijke schikking. Zo gaat het in 2007 om 305 regelingen, goed voor 535.746 euro. De jaren daarop lag dat bedrag een stuk lager, op 316.121 euro voor 259 regelingen in 2008 en 313.253 euro voor 351 zaken in 2009. Betwiste dossiers waarbij een gerechtelijke procedure intussen werd afgerond, waren goed voor nog eens 11.831 (2007) en 15.044 euro (2008). In totaal gaat het om zo'n 1,2 miljoen euro. "Dit bedrag komt bovenop de bedragen die betaald worden voor de herstelling van de wegen waarvoor de overheid sowieso instaat. Meer investeren en snellere herstellingen zijn dan ook absoluut noodzakelijk", besluit Janssens. |
|
Bron : Metro |
|
|
|
|
|
Floriaan Terbeke vanuit Ankara |
Tjeven zijn er Ueberall
Nadat Angela Merkel de laatste weken de eis van Erdogan voor de oprichting van Turkse scholen verontwaardigd van de hand gewezen had en hem een gepriviligeerd partnerschap in plaats van een EU-lidmaatschap voorgesteld had, heeft ze – naar aloude tjeventraditie – haar “scherpe taal”afgezwakt.
Integendeel, volgens Merkel is het niet meer dan logisch dat – als er Duitstalig onderwijs in Turkije is – er dan ook Turkstalige lessen in Duitsland moeten gegeven worden, maar ze staat erop dat de Turken ook Duits moeten leren … De integratie van de Turken ligt haar nauw aan het hart, maar ze mogen hun cultuur behouden.
Verder vindt ze dat – ongeacht het CDU-CSU-standpunt omtrent het gepriviligeerd partnerschap – de onderhandelingen over het volwaardig EU-lidmaatschap verder moeten gevoerd worden en dat er een oplossing voor Cyprus moet gevonden worden.
Erdogan wees elke sanctie tegen het atoomprogramma van Iran resoluut van de hand… hij eiste toch ook geen sancties tegen Israël, nietwaar?
Erdogan toonde zich tevreden, sprak over een diepgewortelde vriendschapsband, die een voorbeeld was voor andere landen…
Merkel schonk hem een vredesduif ...
Floriaan Terbeke, Ankara
|
|
|
|
30-03-2010 |
Tientallen asielvragers bestormen café met machetes |
Tientallen asielzoekers van het Fedasil-opvangcentrum in Florennes hebben maandagavond het café Chez Ronald in de Naamse gemeente aangevallen. Drie personen raakten gewond toen projectielen tegen de ramen en luiken werden gegooid.
Een klant van het café werd rond 19 uur aangevallen door enkele bewoners van het asielcentrum, die nadien op de vlucht sloegen.
Omstreeks 22.30 uur begaven zowat vijftig bewoners zich naar Chez Ronald. Ze waren gewapend met knuppels, machetes en messen. Een voertuig en de ramen van verscheidene aanpalende woningen werden beschadigd. Hoe deze wildemannen in het bezit komen van machetes, is een vraag die niet mag gesteld worden.
Wathelet zal zich moeten reppen, om direct de nodige regularisatiepapieren uit te reiken, of zijn bureau wordt een deze dagen bestormd. En terecht.
@ belga
|
|
|
|
|
Ding-dong, het is de Rik van Cauwelaert van de sluis die iets wil zeggen |
Haar ideologische ankers was de traditionele politiek al langer kwijt, nu verliest ze stilaan ook haar competentie. Zowel het imbroglio rond Oosterweel als het gekonkel over B-H-V is het resultaat van een beleid dat niet meer in het eigen beleid gelooft en dan maar wegvlucht in stroperigheid of, zoals de federale regering, dat beleid uitbesteedt aan een als koninklijk onderhandelaar vermomd onderaannemer.
Rik van Cauwelaert @ Knack
|
|
|
|
|
Land B scheldt genereus Congolese schuld kwijt |
De dweilfabrikanten van Europa, met een actuele staatsschuld van ruim 32.000 euri per inwoner (335 miljard) een gigantisch begrotingstekort, een wegennet van aarden paden en kiezelstenen, duizenden ouders die geen school vinden voor hun kinderen, enz. dit Zimbabwe aan de Noordzee scheldt de republiek Congo een groot stuk van zijn schulden kwijt.
Vorige week stond onze premier van leer te trekken dat wij Griekenland uit de financiële shit gaan halen met een lening van een paar miljard, vandaag moeten "de zwarte mannekes uit de Congo" hun zilverpapier niet teruggeven.
België gaat 90 procent van de schuld kwijtschelden die de Democratische Republiek Congo (DRC) bij ons land aanging voor 1983. Dit gebeurt in het kader van de openbare ontwikkelingshulp.
Deze beslissing past in "het akkoord" tussen de regering in Kinshasa en de negentien geïndustrialiseerde landen waarbij Congo voor ongeveer drie miljard dollar aan schulden heeft.
(Welk akkoord is dat ? Allez, ge weet wel hé, dat akkoord dat iedereen kent. Ha, datte ...)
In totaal wordt 1,31 miljard dollar kwijtgescholden en 1,65 miljard dollar herschikt. Volgens het akkoord moet Congo tegen 31 mei 2012 wel acht procent aan achterstallige schulden terugbetalen. In 2011 en 2012 moet nog eens één procent betaald worden, verduidelijkt minister van Financiën Didier Reynders.
Het duo Leterme en Reynders zijn de twee sjieke heren die in het café ettelijke tournées générales weggeven en als het op betalen aankomt, tegen de cafébaas zeggen : "Schrijf het maar op de spiegel. Of hebt ge liever een ongedekte cheque ?"
Savat
|
|
|
|
|
Denderleeuw (Oost-Vlaanderen) wil Vlaams manifest |
Niet onmiddellijk een denderende gemeente, Denderleeuw in het zuiden van Oost-Vlaanderen, tegen Vlaams Brabant aanleunend en op zowat 20 kilomter van Brussel. Denderleeuw kwam recent in het nieuws met de inval van de politie bij een Koerdische zender.
Steeds meer anderstaligen vestigen zich in Denderleeuw. Daarom stelde raadslid Sofie Renders (CD&V) voor om, naar analogie met Halle, een Vlaams manifest goed te keuren.
Het voorstel voor een Vlaams manifest komt er naar aanleiding van het nieuwe wassalon op de hoek van de Rodenbachstraat en de Van Lierdestraat. De zaak hangt zijn aankondigingen zowel in het Nederlands als het Frans uit. Een teken aan de wand, want steeds meer Frans- en anderstaligen vestigen zich in Denderleeuw.
Hilde Neuckermans van supermarkt Tacos in de Konining Astridlaan ondervindt elke dag aan den lijve dat Franstaligen steeds vaker in Denderleeuw opduiken, nadat ze zich eerder al in de Vlaamse rand rond Brussel vestigden.
'De laatste drie jaar zien we een enome toename van anderstaligen in onze gemeente. Volgens mij doen de meeste anderstaligen een ernstige inspanning om een mondje Nederlands te praten in onze winkel. Echte taalincidenten maakte ik nog niet mee, maar om problemen te voorkomen, werkte ik wel een richtlijn uit voor het personeel. Daarin staat dat het Nederlands onze voertaal is. Aan de kassa wordt sowieso Nederlands gepraat. Niet alle meisjes zijn trouwens het Frans machtig, maar ook tweetalige bedienden wordt gevraagd Nederlands te praten. De klant mag gerust Frans praten indien hij het Nederlands onvoldoende beheerst en zal op zijn wenken bediend worden, maar het personeel zal wel in het Nederlands antwoorden. Indien er zich een taalprobleem voordoet tussen een kassierster en een klant, word ik erbij geroepen. Dan help ik de klant desnoods in het Frans verder.'
'We krijgen sporadisch ook Engelstalige klanten over de vloer. Meestal zijn het Chinezen die naast hun moedertaal enkel Engels praten. Bij hen hanteren we dan hetzelfde principe.' Neuckermans past in feite het Vlaams manifest al toe vooraleer het in voege treedt. 'Wij Vlamingen zijn van nature erg gastvrij en doen steeds ons best om alle mensen in hun eigen taal te helpen, maar dat mag hun integratie niet in de weg staan. Door de anderstalige klanten in het Vlaams te bedienen, zullen deze onze taal sneller onder de knie krijgen', denkt Hilde.
Coalitiepartner SP.A voelde zich wat in snelheid genomen door het voorstel van de jonge advocate Sofie Renders maar de gemeenteraad raakte het niettemin eens om een werkgroep op te richten. Die werkgroep zal op 8 april vergaderen over eventuele aanpassingen van de tekst van het Vlaams manifest dat in Halle werd opgesteld op 28 maart 1991 door toenamalig raadslid Juul Denayer (VU). Tegen de volgende gemeenteraad eind april zou de aangepaste tekst dan goedgekeurd worden op de gemeenteraad.
'Het Vlaams manifest is slechts een intentieverklaring en heeft juridisch dus geen enkele waarde, maar we willen op deze manier een signaal geven aan nieuwe inwoners en handelaars', stelt Renders. 'Het Vlaams manifest vormt ook een handig instrument om naar te verwijzen in briefwisseling met overtreders. Zo kreeg het wassalon de vraag van de gemeente om het Vlaamse karakter van onze gemeente te respecteren en om de Franse aankondigingen te verwijderen. We staan wel machteloos indien die vraag in de wind wordt geslagen. Ik werk zelf deeltijds in Brussel en heb absoluut geen probleem met Franstaligen en allochtonen, maar taalintegratie vind ik belangrijk in onze gemeente.'
Kristof Slagmulder (VB) stelde al dat hij een stemming zal vragen over het Vlaams manifest. 'We willen geen uitstel omdat niet iedereen er zich kan in vinden. Het Vlaams manifest mag geen dode letter blijven.'
En zo zien we hoe de verfransing verder om zich heen grijpt, ook door toedoen van de talloze vreemdelingen die in dit land rondhangen zonder enig benul van de culturele achtergronden.
Bron : Het Nieuwsblad
|
|
|
|
|
Leefloners in belgië door volksvertegenwoordiger Peter Logghe |
Wij zijn verheugd deze column van federaal volksvertegenwoordiger Peter Logghe (Roeselare) te mogen overnemen van zijn webstek. Alhoewel we vergeten zijn om toelating te verzoeken. Onze stelling luidt : "internet is van iedereen, en Vlaanderen is van ons." Verheugd omdat deze Vlaams Belang mandataris onomwonden de sociale en nationalistische stelling van de volkspartij herbevestigt : wij zijn verantwoordelijk voor diegenen uit onze maatschappij die niet mee kunnen. Wat niet wil zeggen, dat wij onze ogen moeten sluiten voor communautaire verschillen.
“Het aantal leefloners in Vlaanderen steeg in 2009 in vergelijking met 2008 met 13% tot 29.474. Wallonië kon de stijging beperken tot 9%, maar telt er nog flink meer: 46.284”, aldus een bericht in Gazet van Antwerpen (20.03.2010).
Laat dit vooraf duidelijk zijn: een volkspartij als het Vlaams Belang vindt dat een gezonde staat inderdaad moet instaan voor mensen die de boot missen. Het Vlaams Belang is als Vlaamse volkspartij voorstander van een sociaal vangnet voor die mensen, die het moeilijk hebben om boven water te blijven, een sociaal vangnet voor die mensen die zwaar getroffen worden door de economische en financiële crisis.
Maar als men de cijfers van het aantal leefloners bekijkt, dan voelt elkeen toch aan dat hier iets niet klopt? Als men de cijfers analyseert, dan merkt men ook hier duidelijke communautaire breuklijnen. Het Vlaamse Gewest is goed voor 28,6% van de leefloners, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor 26,6% en het Waalse Gewest tekent voor niet minder dan 44,8%.
Peter Logghe
|
|
|
|
|
De Oosterweelverbinding : de nederlaag van Peeters |
Waarom missen wij weer eens de kans om aan te tonen, dat wat wij doen in Vlaanderen, beter is dan wat op het belgische niveau gepresteerd wordt ? Wij doen juist niets beters, wij worden in het verkavelingsnederlands evenzeer misleid door een zelfde soort politici dan in het belgische pandjeshuis.
De Lange Wapper wordt (voorlopig ?) afgevoerd, wat wil zeggen, dat er nog eerst een aantal studies zullen moeten besteld worden over het graven van een tunnel, vooraleer wat dan ook zal gebeuren. Na 12 jaar weten we misschien wat we niet willen, en gaan we kijken of hetgeen we wel willen haalbaar en betaalbaar is.
Proficiat !
Na 12 jaar aarzelen, ruziemaken, van mening veranderen (Janssens en Groen), geld verkwisten (honderden miljoenen euri zijn er al doorgeschoven), partijpolitiek gesjoemel, komt men ons vandaag vertellen, dat we nu gaan studeren over een tunnel in plaats van een brug. Dat is het resultaat wat de Vlaamse regering ons een halfjaar na het referendum komt voorschotelen. Kris Peeters is geen grijs haar beter dan de kabouters die hem omringen.
Let op, beste Vlaamse landgenoten, deze non-beslissing zal ons verkocht worden als een eerbaar compromis, een wijs besluit, het respecteren van de democratische uitslag van het referendum. In werkelijkheid is het een zoveelste uitvlucht om het eigen gelijk ongeschonden te presenteren aan de publieke opinie. En het economische belang voor Vlaanderen wordt tegelijk op de lange baan geschoven. Het eigenlijke probleem is ondergeschikt aan het partijpolitieke gestoethaspel.
Heel dit dossier is een beschamende nederlaag voor de politiek die bewijst grote problemen niet te kunnen aanpakken. CD&V, sp-a en de onvermijdelijke NVA geven zich uit voor de redders van het mobiliteitsprobleem : zij pogen het eigen vel te redden. Uitstel is weer eens van nul af aan beginnen, is weer eens meer geld uitgeven.
Er is ditmaal nochtans geen sprake van overbodige compensaties voor Wallonië (de fnuikende wafelijzerpolitiek). Het is een louter Vlaams vraagstuk dat reeds veel te lang aansleept.
Nu doet echter de beschamende dorpspolitiek haar intrede : de belangen van knullige politici die lak hebben aan een dringende oplossing ; die in hun onkunde het beleid afstaan aan drukkingsgroepen. En die afstand van hun eigen beleid, schilderen zij af als een overwinning van de burgerdemocratie. Schaf dan de politiek af en geef de macht aan de beste tafelspringers en manipulatoren.
Wij hebben het helaas over de grootste stad van het land, die met haar grote mond en haar kleine mentaliteit nu ook de Vlaamse regering besmet.
Wat een spektakel, Vlaanderen onwaardig.
Savat
|
|
|
|
|
In onze brievenbus : na de aartsbisschop, de zoon van de premier |
Eindelijk maken ook de pro-multicul maften kennis met de de ingesteldheid van hun beschermelingen. Na het "verlichten" van aartsbisschop Leonard is het de beurt aan de zeun van Nonkel Kruk.
Zondag j.l. heeft Thomas Leterme die scheidsrechter was tijdens de match Menen-Hollebeke kletsen en klappen gekregen van een speler toen deze een rode kaart onder de neus geduwd kreeg. Omstaanders moesten de arme fluitenier ontzetten toen zelfs de papa van de uitgesloten "botstamper" zijn losse handjes toonde. Gelukkig voor Leterme junior kwamen er geen messen aan te pas. Hij vroeg en kreeg bescherming tot hij in zijn wagen zat en weg kon. Aangezien Menen een zeer gekleurde stad is en er geen namen van de belagers van Leterme jr. vermeld zijn, is het niet onwaarschijnlijk, dat het hier om vredelievende profeet-aanbidders gaat. Ik hoop dat Leterme j.r niet te veel pijn lijdt of geleden heeft, hij is nog maar 21 jaar en kan niet verantwoordelijk zijn voor de stommiteiten die zijn père uitsteekt. Misschien dat de jonge man zijn ogen (indien niet dichtgeslagen!) op tijd open gaan voor hij de multiculturele weg van zijn pa zou inslaan.
mvg
|
|
|
|
|
Een andere klok over de verhouding Israël-Arabieren |
In de winkel van de kibboets Kfar Hinassi
Steeds meer Israëlisch grondgebied wordt bezet door Arabieren
De verontwaardiging over de bouw van 1600 legale wooneenheden in een district van Jerusalem was groot.
Over de diefstal van hectaren landbouwgrond in het Israëlisch gebied in het noordelijke Galilea en de zuidelijke Negev wordt in alle talen gezwegen. De joods-Israëlische eigenaars worden geterroriseerd, het vee wordt gedood, omheiningen vernietigd, “beschermingsgeld” geëist. Vele Israëlische boeren geven het op, verlaten hun land.
De nieuwe Arabische heren bezetten het land. Voorbeelden zijn de kibboets Kfar Hanassi, met 400 ha), kibboets Amiad, met 130 ha, en Opper-Nazareth met 200 ha. 150.000 illegale gebouwen werden inmiddels opgericht.
Deze gronddiefstal neemt toe – er wordt quasi niets tegen ondernomen. De internationale pers zwijgt in alle talen.
In Zuid-Israël vormen de illegale Bedoeïnen uit Egypte het probleem: de Taarbiya stam voert in het dorp Omer een privé oorlogje tegen de bevolking. Ze schieten op bouwarbeiders en politie-escortes en stichten brand in electro-installaties. Zelfs de Israëlische strijdkrachten trekken zich terug … onder druk van de internationale gemeenschap, die, de oproep van Ahmadinedjad indachtig, “Palestina willen bevrijden” en bijgevolg Israël van de kaart willen vegen.
Floriaan Terbeke (bron PI)
|
|
|
|
|
|
Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via
banknr 610-5790800-88
IBAN BE56 6105 7908 0088
BIC DEUT BE BE
|
Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek |
|
|
|
|