In het Catalaanse parlement werd voor de stemming een fel debat gevoerd. Het verbod werd uiteindelijk gesteund door 68 parlementsleden, 55 stemden tegen, 9 onthielden zich. Het verbod gaat in op 1 januari 2012.

Het was niet alle voorstanders van het verbod om het welzijn van de stieren te doen: Catalonië, de regio van Barcelona, geniet sinds 2006 een ruime mate van autonomie en veel inwoners zijn van oudsher tegen traditionele nationale Spaanse symbolen, stierenvechten is uiteraard zo'n symbool.

De centrumrechtse, nationalistische Partido Popular (PP) loopt tegen het verbod te hoop. De partij gaat in het nationale parlement proberen een wet erdoor te krijgen die stierenvechten tot beschermd cultureel erfgoed maakt. Met een dergelijke status kan het door regionale parlementen niet verboden worden.

Catalonië is de tweede Spaanse regio die het stierenvechten verbiedt. Op de Canarische eilanden werd een dergelijk verbod in 1991 al ingesteld.

Genoeg!

De actiegroep 'Prou' ('Genoeg!') had meer dan 180.000 handtekeningen verzameld in een petitie voor een verbod op stierenvechten, dat als dierenmishandeling wordt bestempeld. Dat is meer dan driemaal wat nodig is om het Catalaanse parlement te dwingen over een verbod te stemmen.

Stierenvechten is niet meer zo populair in Catalonië. Er vinden steeds minder stierengevechten plaats. Enkel in de arena La Monumental in Barcelona sterven jaarlijks zo'n 100 stieren na een gevecht.

De regionale regering van de Spaanse hoofdstad Madrid heeft stierenvechten onlangs de status van 'cultureel erfgoed' gegeven omdat 'geen enkel ander cultureel evenement zo duidelijk verbonden is met Spanje'.

@ de Standaard