De Chiro van Zelzate hield zaterdag haar 'Summerswitch'-party. Drieduizend feestvierders waren opgedaagd om een nachtje stevig uit de bol te gaan. Rond twee uur 's nachts ontstonden enkele vechtpartijen toen vlakbij de feesttent een groepje minderjarigen ruzie zocht met andere jongeren, maar de talrijk aanwezige politie maakte daar snel komaf mee.

Een twintigtal van diezelfde minderjarigen, in Zelzate de 'Colruyt-bende' genoemd, dook echter de dag nadien opnieuw op aan het feestterrein. Een van hen zou de nacht ervoor tijdens de vechtpartijen slaag hebben gekregen en had zijn vrienden opgetrommeld om wraak te nemen.

Sommigen onder hen droegen doeken voor het gelaat. Ze gingen meteen de Chiro-leden te lijf die bezig waren met het afbreken van de feesttent. Meerderen onder hen moesten slagen incasseren en een van hen kreeg een messteek in de arm. Er werden ook autoruiten ingeslagen.

Verdachten opgepakt

De lokale politie pakte zondag 11 jongeren op, maar die werden 's avonds vrijgelaten bij gebrek aan tenlasteleggingen. Het groepje verleende geen medewerking aan het onderzoek.

Uiteindelijk werden nog een aantal jongeren individueel opgepakt en uit die verhoren, in combinatie met wat getuigen en het slachtoffer verklaarden, werd maandagnamiddag een 15-jarige jongen uit Eeklo opgepakt, 'van wie geweten is dat hij een mes bij had'. Het is echter niet duidelijk of de jongen zondag ook het mes trok. Hij ontkent in elk geval.

De lokale recherche wil ook een 16-jarige jongen uit Waarschoot aan de tand voelen en er wordt nog gezocht naar een 19-jarige jongeman uit Eeklo die regelmatig in Zelzate vertroeft. Maandagavond zal duidelijk worden of één van de verdachten voor de jeugdrechter moet verschijnen.

Burgemeester Freddy De Vilder (SP.A) kondigt intussen maatregelen aan tijdens fuiven in de gemeente. De burgemeester ziet de oorzaak van de vechtpartijen in overdadig alcoholgebruik. Hij wil dat er geen sterke drank meer geschonken wordt en dat de nachtwinkels sluiten tijdens fuiven.

'Al lang problemen in Zelzate'

Volgens Chirojeugd Vlaanderen zijn er al langer moeilijkheden in Zelzate. 'Al lang zijn er problemen op bijna alle fuiven in Zelzate en omgeving. Steeds gaat het over dezelfde daders. Het probleem werd al duidelijk gemaakt door de Chiro en door ouders, maar blijkbaar lukt het gemeentebestuur er niet in om de situatie te keren", aldus Hans Bouwen, directeur van Chirojeugd Vlaanderen .

In de voorbereiding van de fuif werd volgens Bouwen niets aan het toeval overgelaten. Het feest werd besproken in een coördinatievergadering met politie en burgemeester. De Chirogroep had een veiligheidsdossier aangemaakt. Er was een veiligheidsbedrijf aanwezig met 10 mensen. Voorts was er permanente controle van politie. Maar 'een groep kan zich niet voorbereiden op deze vormen van geweld', klinkt het. 

 @ Het Nieuwsblad