CD&V-vicepremier Steven Vanackere vindt dat prins Laurent met zijn omstreden bezoek aan Congo (DRC) het debat over zijn dotatie heeft aangewakkerd.Dat zei hij woensdag in "De Ochtend" op Radio 1. Als Laurent verlost wil worden van de officiële kant van zijn leven, "dan moeten we daar toch eens naar kijken". Het debat ligt in elk geval op tafel, aldus de christendemocraat.

SP.A-fractieleider Bruno Tobback zei vanmorgen op de VRT dat het  parlementair debat over de dotaties opnieuw moet gevoerd worden. We moeten de prins voor de keuze stellen: ofwel accepteert hij de beperkingen van de job ofwel doet hij afstand van zijn dotatie. Bovendien moet er volgens ons enkel een dotatie zijn voor de koning en de kroonpins.

Vlaams Belang-kopstuk Gerolf Annemans stelt voor om de dotatie meteen te schrappen. "De dotatie is voor ons toch een Verhofstadtiaanse abberatie."

De N-VA gaat haar voorstel voor de aanpassingen van de koninlijke dotaties opnieuw indienen. N-VA-Kamerlid Theo Francken: "De fratsen van Laurent kunnen niet op kosten van de belastingbetaler! Wij stellen naar Nederlands voorbeeld voor om de dotatie te beperken tot de koning en de troonsopvolger. De hele financiering van het koningshuis moet bovendien transparanter worden."

"We moeten afstappen van het principe dat àlle koningskinderen per definitie een dotatie krijgen. Zij moeten zelf instaan voor hun inkomen. In Nederland is dat sinds 2009 trouwens ook zo: alleen de koningin, de prins-gemaal, de kroonprins en zijn echtgenote worden betaald", zegt Francken.

Het wetsvoorstel van de N-VA vertrekt van twee uitgangspunten: alleen de leden van de Koninklijke familie met een “vertegenwoordigende taak” krijgen een dotatie. Dat zijn de koning, de weduwe/weduwnaar van de koning en de troonopvolger vanaf de leeftijd van 18 jaar.

De dotatie voor de koning is vergelijkbaar met het loon van de eerste minister. Bovendien zou er belastingen moeten betaald worden op de bezoldiging.

Het voorstel van N-VA pleit voor ook meer transparantie op de dotaties. Naast de persoonlijke vergoedingen komt er enkel nog een civiele lijst die àlle werk- en representiekosten moet bevatten. De kosten die nu nog verspreid zitten over de begrotingen van de verschillende overheidsdiensten komen allemaal op de civiele lijst.

'LDD: Laurent is dotatie onwaardig'

LDD ziet in de reis van Laurent het zoveelste bewijs dat 'de jongste telg van de Saksen Coburgs de staat alleen nadeel berokkent of in een slecht daglicht stelt. Er is dus geen enkele reden om deze prins nog langer een belastingvrije dotatie te geven. '

Kamerlid Jean-Marie Dedecker wil morgen premier Yves Leterme over de kwestie interpelleren. Dedecker stipt ook aan dat België het enige land is dat nog dotaties geeft aan koningskinderen die niet in aanmerking komen voor de troonsopvolging.

De dotatie van het parlement aan de koning bedroeg vorig jaar 10.673.000 euro. Die aan Laurent 312.000 euro, een bedrag vergelijkbaar met dat voor prinses Astrid. De kroonprins krijgt veel meer: 936.000 euro en koningin Fabiola nog meer: 1.462.000 euro.