Angeltjes
20-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verenigde kleuren van Benetton

 

 

De reclame

 

De werkelijkheid : "Geen bruin of zwart, aub"

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het werd zomer - Rob de Nijs - Versie 2011

  

Originele versie

 

Versie 2011

En het werd kommer

Ik was op mijn kamer, het was in tweede week van mei,
Zo'n dag waarvan je denkt er zit wat in voor mij,
Geen vrienden kwamen langs en ik wilde maar alleen,
Even flink een douche gaan nemen,
Daar ging ik dan maar heen.

Toen zag ik jou,
Ik riep je met mijn ogen,
Je keek me aan en had een vreemd gevoel,
Want je begreep wat ik je wilde vragen:
"Kom dichter bij me".

Ik was zestig en jij was achtentwintig
En van wat ik wilde wist jij nog niet veel,
Maar ik begreep wat jij me wilde zeggen:
"Niet dichter bij me"
En het werd kommer…

Je wrong je vrij, ik vond het eerst een beetje raar,
Je liep de kamer rond met je zwart krullend haar,
Ik was niet verlegen en wist wel wat te doen,
Je stond daar maar te kijken,
Oh wat voelde ik me koen,

"Ikke niet wille" hoorde ik je zeggen,
"Jij oude vent zijn en ikke weet niet hoe dat moet",
"Wees maar niet bang, ik zal het je wel leren",
"Kom dichter bij me…"

We vluchtten beiden,
Jij krijsend in de gang,
En ik naar het vliegtuig, want ik was echt goed bang,
Maar voor het opsteeg hadden ze mij al te stekken,
En het werd kommer,…kommer

Het werd kommer, niet het eerst in heel m'n leven
Het werd kommer voor de zoveelste keer,
En ik zat in de cel voor de zon weer opkwam,
Het werd kommer, en het werd kommer,
Toen was het kommer.

Rony.



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onechte figuren maken onechte kinderen : Leopold III en Albert II

 

Het is geen écht verrassend nieuw nieuws, want het dateert al van eind februari dit jaar (toen wij op vakantie waren) maar toch altijd  leuk de monarchie zichzelf  even te laten  bespatten met de keuninklijke spetters  van het eigen wufte gedrag.

Koning Albert heeft een geheime halfzus. De vrouw heet Ingeborg Verdun (70). Ze is de dochter van Leopold III en diens geheime minnares Liselotte Landbeck. De halfzus van de koning woont ondertussen in Amerika. 

Het is auteur Leo Van Audenhaege die de onthulling doet in het boek Van Küssnacht naar Argenteuil. Leopold III leerde de moeder van Ingeborg kennen in 1939, vier jaar na het dodelijk ongeval van zijn eerste vrouw, koningin Astrid. Liselotte Landbeck was een succesvolle kunstschaatster en Leopold zocht een lerares schaatsen voor zijn drie kinderen, waaronder ook koning Albert.

Liselotte Landbeck, tweede van links


De vonk sloeg snel over en een jaar later werd Ingeborg geboren. De bevalling vond plaats in het Antwerpse. Daarna greep koningin Elisabeth in. Ze eiste dat de relatie tussen haar zoon en de getrouwde niet-adelijke vrouw stopte. Liselotte was immers nog getrouwd met Robert Verdun. 

Dochter Ingeborg is toen vertrokken naar de VS. Pas op haar vijftigste heeft haar moeder haar verteld wie haar echte vader was. 'Ik was stomverbaasd', vertelt Ingeborg in Humo 'Mijn leven is verwoest. Ik heb een rommelig leven gehad'. Ik had geen band met mijn vader, de man die mij adopteerde. Ik stond buiten het gezin en dat voelde ik goed genoeg. Mijn ouders stelden zich anders op tegenover mijn broer en zus dan tegenover mij. Van mijn echte vader, koning Leopold III, heb ik geen beeld. Mijn moeder heeft hem na mijn geboorte nog maar zelden ontmoet.' Waar de toenmalige minnares van Leopold zich nu bevindt, wil Van Audenhaege niet zeggen. Liselotte is nu 95 jaar en zou in een rusthuis in Zuid-Europa verblijven. 

Leopold III trouwde na de affaire met Lilian Baels. Hij heeft zijn geheime dochter nooit erkend en ook nooit ontmoet. Zijn zoon Albert II heeft ook een buitenechtelijke dochter, Delphine Boël. 

Het Belgische koningshuis mag dan een aantal emotioneel verwaarloosde bastaardkinderen op de wereld gezet hebben, naar verluidt werd en wordt er financieel wel goed voor hen gezorgd. Er zou zelfs, zo vertelde royaltywatcher Kathy Pauwels op StuBru, een soort van 'fonds voor buitenechtelijke kinderen' voor opgericht zijn.

Jean, uw trouwe royaltywatcher.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is best in orde om seks-slaven te kopen en te bezitten

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nato bombardeert burgers in Tripoli en eigen Libische partners.

 

In de buurt van de Libische stad Brega hebben NAVO-troepen afgelopen donderdag "per abuis" een kolonne van de Libische rebellen aangevallen, vanuit de lucht. De alliantie heeft dat zaterdagavond laten weten in een verklaring en excuseert zich.  Het incident deed zich voor in een zone waar opstandelingen aan het vechten waren met troepen van kolonel Kadafi.

Of er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, is niet duidelijk. De NAVO aanzag de kolonne als een bedreiging voor burgers. Rebellen proberen nu al maanden de strategische stad Brega te veroveren. Het is het centrum van de Libische olie-industrie.

Volgens de oorlogsmisdadigers van de NAVO is er een verschil tussen de moorden die begaan worden door Kadafi en de moorden gepleegd door de rebellen.  In het donker worden beide partijen soms onderling verwisseld, maar eigenlijk bombardeert de NAVO (Engeland, Frankrijk, het stoere land B, Italië of Nederland ?) alles wat zij in het vizier krijgen.

De NAVO blijft ook Tripoli bestoken. Volgens het  Kadafiregime, dat even hard liegt en bedriegt als de rebellen,  heeft de laatste raketaanval op een residentiële wijk van Tripoli 7 dodelijke slachtoffers geëist, terwijl nog verschillende bewoners vermist worden.

Het blijft een militair geheim welk NAVO-onderdeel verantwoordelijk is voor deze misdaden tegen de mensheid.  Of is de NAVO vrijgesteld van dergelijke misdaden ?  Zijn het altijd de anderen ?

Voor ons blijft het een diepe schande dat het land B zich leent tot deelname aan dergelijke slachtingen.  Libië moet zijn eigen problemen oplossen.  De regering Leterme en de christen-democratische vechtjassen De Crem en Vanackere verdienen niet enkel het diepste misprijzen, zij moeten van hun burgerrechten beroofd worden. Hoeveel mensenlevens hebben die twee schijnheiligaards al op hun geweten en dat alles om het imago van het onland B op te poetsen ?  

Ray


19-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oewisdanameugelek ... (Hoe is het mogelijk)

 

Geachte Lezers, Abonnees, Vrienden en gewaardeerde eencelligen-van-de-linkerzijde,

Om 10.30 uur heeft een brave borst, wiens identiteit wij niet kennen, een reactie ingestuurd met een link van enkele meters breed die voor de ...tigste keer, de blog totaal uit zijn voegen trekt. Het bericht bevat een verwijzing naar een webstek over "podiumkunsten" en een stuk van de tekst luidt "de karavaan trekt voorbij".  Als de betrokkene dit leest, mag hij zichzelf een koek tegen zijn tanden verkopen.

Het is hopeloos om een geavanceerde reactiemodule in te stellen die vele mogelijkheden biedt, want wij doen er onszelf de das mee om. Het is trouwens de tweede keer deze week, maar de vorige grapjasserij was sneller te herstellen dan de deze. Daarom hebben we erover gezwegen.

Wij zijn weer vertrokken voor een technisch puzzeluurtje op zondag. Toevallig hebben wij niets anders te doen. Maar eerst gaan we de rosbief braden, de kroketjes bakken en de béarnaise kloppen.

Toedeloe en smakelijk eten.

Ray

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cyclische redundantie

 

Ongetwijfeld hebben jullie dit probleem ook al gehad : " Je start een programma op je computer en om één of andere reden draait je pc “in de knoop”.  Je zit met een “loop” ofte “cyclische redundantie”.

Maar wat betekent dat eigenlijk ? Wel, hier is een simpel voorbeeld om u te verklaren wat cyclische redundantie precies inhoudt.
 
De directeur van een maatschappij roept zijn secretaresse bij zich en zegt  haar :“Vanessa, ik ga een weekje naar Rome voor een seminarie en ik wil dat je meegaat. ’t Is een buitenkans voor jou om de internationale top van de maatschappij te ontmoeten en onze partners te leren kennen… Gelieve dus de  nodige voorbereidingen te treffen.”
 
Vanessa, de secretaresse, belt meteen haar man op en meldt hem :
“Filip, schatje, ik moet een weekje met de directeur naar Rome voor een seminarie. We gaan elkaar volgende week moeten missen liefste…”
 
Filip belt meteen naar zijn maîtresse met de boodschap :“Florence, mijn liefste, de toverkol vertrekt een week naar het buitenland ! We gaan de hele volgende week lekker samen kunnen doorbrengen… Ik kijk er al  naar uit !”
 
De maîtresse, Florence, belt meteen naar de student waaraan ze bijlessen  wiskunde geeft :
“Manu, ‘k heb veel te veel werk volgende week, we gaan je bijlessen een week  moeten overslaan. Je hebt een weekje vrij !”
 
Manu belt daarop naar zijn grootvader :“Opa, mijn bijlessen van volgende week zijn uitgesteld. Mijn prof, Florence,  heeft veel te veel werk. We kunnen eindelijk samen gaan vissen !”
 
De grootvader, die eigenlijk de directeur is in dit verhaal, roept zijn secretaresse Vanessa in zijn bureau en meldt haar :“Vanessa, je mag de voorbereidingen voor dat seminarie afgelasten. Ik heb de kans om met mijn kleinzoon te gaan vissen, en ik zie hem al zo weinig ! We zullen wel voor het volgende seminarie inschrijven. Je mag alle  reserveringen voor hotel, vliegtuig enz annuleren.”
 
Vanessa belt dus naar haar man :“Filip
 

(met dank aan Regus Patoff

, die halve gare directeur heeft weer een wispelturige bui, hij heeft  net de Romereis geannuleerd. Ik zal dus toch gezellig thuis zijn !”
 
Dus belt Filip naar zijn maîtresse Florence :“Lieveling, het spijt me, we zullen de volgende week dan toch niet samen  kunnen doorbrengen. Die Romereis van mijn tang van een wederhelft is
geannuleerd !”
 
Waarna Florence weer naar haar leerling belt :
“Manu, luister eens, ik heb mijn agenda kunnen herschikken. Zo kunnen de  bijlessen volgende week toch doorgaan als gebruikelijk.”
 
Manu belt dat door aan zijn opa :
“Opa, die feeks van een professor komt me net te melden dat de bijlessen toch zullen doorgaan ! Het spijt me, maar onze plannen om te vissen kunnen niet doorgaan.”
  
Waarop opa directeur zijn Vanessa binnenroept : “Mijn kleinzoon Manu meldt me net dat hij de volgende week niet vrij is :  hij heeft dan toch bijles. Je kan de voorbereiding van de reis dus hernemen : we kunnen naar Rome !”
 
Dat is nu wat cyclische redundantie is, oftewel een “software loop”.

(met dank aan regus Patoff voor deze toelichting)



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nigel Farage : de onheilige alliantie van bankiers en politici tegen het volk

 

De Britse Euro-parlementair en fameuze debatter, Nigel Farage, gelooft niet dat een nieuwe injectie van 110 miljard euri om Griekenland nogmaals uit de miserie te halen, veel zin heeft. 

"Er is altijd een alternatief. Een Griekse staking van betaling en de terugkeer naar de drachme zou een zeer substantiële geldontwaarding voor Griekenland met zich brengen en vele banken zouden serieus geraakt worden, tot de eigen ECB toe (Europese Centrale Bank), die nu niet anders doet dan de schulden van de falende landen opkopen.  Hoe lang kan dit standhouden ? Het is beter om in het leven soms te aanvaarden, dat je iets fouts hebt gedaan en daar de gevolgen van te dragen. Het is absoluut niet in orde te geloven dat de Griekse en Duitse  economie ooit naast mekaar kunnen leven op voet van gelijkheid en met gebruik van dezelfde maatstaven in een economische en monetaire unie. Al wat wij doen is goed geld inruilen voor slecht geld. Het is tijd om de realiteit onder ogen te nemen en de gevolgen van een slecht beleid op onze schouders te nemen."

Farage heeft het ook nog over de democratie die wij opgeofferd hebben door alle beslissingsrecht af te staan aan de Euopese Commissie.  En nu zitten we met de gebakken peren. In de Zevende Dag bij de 0000 kan u de mening beluisteren van Herman van Rompuy, die net het tegenovergestelde zal beweren van wat Nigel Farage zegt.  "Wij moeten Griekenland bijspringen tegen de zin in van de Grieken" werd voorbije week gelanceerd door de compleet onbetrouwbare Barroso.   Mogen wij een boude vergelijking maken, die natuurlijk weer op heftige verontwaardiging zal stuiten bij het merendeel der Eurofielen  : De EU treedt op zoals het Derde Rijk  dat Europa kwam bevrijden tegen de zin in  van al de bezette landen. Dat zullen onze tegenstanders met graagte vernemen.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 x geel = rood - VB actie in Gent na voetbalrellen

 

Naar aanleiding van de rellen tijdens de voetbalinterland België-Turkije op grootscherm op de Kouter voert het Vlaams Belang een pamflettenactie. Voor het Vlaams Belang is het immers zonneklaar dat een flink aantal Turken in Gent zich helemaal niet wenst aan te passen. Zij supporteren enkel voor Turkije, schoppen bij elke gelegenheid herrie en gaan blijkbaar liever op de vuist dan als vreedzame voetballiefhebbers een aangename avond door te brengen. Om het in voetbaltermen te zeggen: het Vlaams Belang geeft 2 x geel.

2 x Geel voor het stadsbestuur dat deze multiculturele tijdbom heeft gecreëerd en - tegen beter weten in - hardnekkig in stand houdt.

2 x Geel voor de Turkse amokmakers die weigeren zich aan te passen en bovendien de Kouter omtoverden in een slagveld.

En 2 x geel = rood… Wie zich niet wil aanpassen en hier liever rel schopt, krijgt van het Vlaams Belang de rode kaart. Wie naïef de vreemdelingen blijft bepamperen, krijgt van het Vlaams Belang eveneens de rode kaart. En wie een rode kaart krijgt, die moet van het veld…

Om deze eisen van het Vlaams Belang kracht bij te zetten, zal het Vlaams Belang de komende dagen in de Gentse binnenstad, op de Gentse markten en in het bijzonder in de tijdens de laatste rellen getroffen straten (Keizer Karelstraat, Zuidstationstraat, Vlaanderenstraat, Brabantdam, Kouter) een pamflet uitdelen en bussen. De actie startte deze ochtend op de Vrijdagsmarkt met een uitdeelactie aan de marktgangers.

Johan Deckmyn
Voorzitter Vlaams Belang Koepel Gent


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De burgemeester-strijd in de stad van allah

 

Janssens : "Wie grootste is, moet burgemeester worden - Ik houd van beleid"

De Wever : "Waarom weer de grootste en niet de dikste ? - Ik houd van debat"

Dewinter : "De grootste, de dikste ?  Iemand die woord houdt en die Antwerpen teruggeeft aan de Antwerpenaars"

Antwerpen blijft niet langer de meest Zuidelijke grootstad van de Nederlanden, maar dreigt de meest Noordelijke stad van de islam te worden. Het is tijde voor de Reconquista : de herovering van Antwerpen op de islam. Antwerpen moet teruggegeven worden aan de Antwerpenaren in plaats van onze stad iot te verkopen aan de islam.  De Antwerpenaar moet het laatste woord hebben over de toekomst van zijn of haar stad. De keuze is duidelijk : Antwerpen of Antwerpistan.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen : Het Pleintje

  

De Vlaamse serie 'Het Pleintje' is na 25 jaar uitgekomen op dvd. De serie werd uitgezonden op de BRT en gold als de opvolger van 'De Collega's'. De serie werd geregisseerd door Jan Matterne, die ook de Collega's maakte, en het grootste deel van de acteurs uit 'De Collega's' was ook paraat voor 'Het Pleintje'. Samen met de betere acteurs van die tijd veroverden de broers Verreth, Jaak Van Assche, Jacky Morel en co opnieuw Vlaanderen.

De serie gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over een pleintje. Aan de ene kant van het pleintje staat de kerk en aan de andere kant het vredegerecht. Het pleintje vormt dan ook het decor van de strijd tussen deze twee partijen. Aan het hoofd van de kerk staat pastoor Sickx (Jo De Meyere), die bijgestaan wordt door kunstschilder Karel Peers (Johnny Voners), sociologe Barbara Vinck (Nora Tilley) en Koster Felix Piepermans (Jef Burm). Samen zijn ze dan ook vaak te vinden café 'De Elfurenmis' van uitbater Polliet Peck (Bert Champagne).

img_nieuws_bericht

Aan de (letterlijk en figuurlijk) rechterkant van het pleintje staan vrederechter Aristide en Boniface de Lesseweg (René & Manu Verreth), met achter zich griffier Bernard Aerts (Mands De Vos), cafébazin Bertha Bank (Emma Leemans) en kruidenier Kerdoens (Tuur De Weert).

Daarnaast zijn er nog vele andere personages die aan het pleintje wonen. De serie werd opgenomen in de jaren '80 en duurde drie seizoenen. De BRT had toen nog een monopolie-positie, maar desondanks dit gegeven haalde de serie hoge kijkcijfers voor die tijd. De serie haalde meer dan 2 miljoen kijkers per aflevering.

We geven u een overzicht van de acteurs en personages en blikken hierbij terug op hun carrière. Ook hun huidige activiteiten gingen we voor jullie opzoeken.

Jo De Meyere (Pastoor Sickx): Jo De Meyere geniet momenteel van zijn pensioen, maar was jarenlang een van Vlaanderens beste acteurs. Hij was zowel op televisie als op het witte doek te zien in verschillende Vlaamse en Nederlandse producties. Hij speelde mee in zowat elke succesvolle BRT-serie, zoals 'Wij, heren van Zichem', 'De Vorstinnen van Brugge' en 'De Paradijsvogels'. In Nederland schitterde hij in 'Dagboek van een Herdershond' en 'Willem van Oranje'. De laatste jaren werd hij vooral bekend als John Nauwelaerts uit de VRT-series 'Flikken' en 'Heterdaad'. Maar ook in 'De Bossen van Vlaanderen', 'Alfa Papa Tango' en 'Stille Waters' werd hij opgemerkt. Naast zijn televisiewerk speelde hij ook mee in de bioscoopfilms 'De Leeuw van Vlaanderen' en 'De Zaak Alzheimer'.

sickx

Johny Voners (Karel Peers): Johny Voners is beter bekend als Xavier Waterslaegers uit 'FC De Kampioenen', een reeks waar hij nog steeds in schittert. De carrière van Johny Voners begon voor hem op 15-jarige leeftijd in de serie 'Axel Nort', waarin hij mocht schitteren naast Nand Buyl. Zijn acteerprestaties werden opgemerkt, want drie jaar later mocht hij ook meespelen in 'Wij, heren van Zichem'. Johny Voners speelde ook in 'De Collega's', waarin hij de rol van Thierry De Vucht vertolkte. Na zijn rol in 'Het Pleintje' werd hij doelman bij FC De Kampioenen, die in 2011 de voetbalschoenen aan de haak zullen hangen. Johny zal dan 64 jaar zijn en het vermoedelijk kalmer aan doen met zijn acteercarrière.

Johny_Voners

Nora Tilley (Barbara Vinck): Momenteel is Nora Tilley druk op zoek naar werk, nadat ze een pauze instelde om een taverne te kunnen uitbaten. Nora werd bekend bij het grote publiek door haar rol in 'De Collega's'. Daarin speelde ze de rol van typiste Carolientje. Die rol speelde ze later ook in de film 'De Kollega's Maken de Brug'. De laatste jaren werd zij bekend door rollen in de populaire soaps 'Thuis', 'Familie' en 'Wittekerke'. De laatste tijd had ze enkel nog gastrollen in o.a. 'FC De Kampioenen', 'Sedes & Belli', 'De Wet volgens Milo' en 'Aspe'.

tilley

Jef Burm (Felix Piepermans): De inmiddels 86-jarige Jef Burm was een van de derde generatie afgestudeerden aan de bekende acteursschool Studio van het Nationaal Toneel van België, dat onder leiding stond van Herman Teirlinckx. Jef Burm komt al op televisie vanaf dat dit medium zijn intrede deed in Vlaanderen. Al in de jaren '50 was hij te zien in bekende televisiefilms en -series. Hij speelde o.a. mee in de serie's 'Slisse & Cesar', 'De Paradijsvogels', 'Wittekerke' en 'Nonkel Jef'. Hij speelde ook mee in de films 'Zware Jongens', 'Boerenpsalm', 'Blinker en het Bag-Bag Juweel' en 'Jan Zonder Vrees'. Niet alleen op televisie, maar ook op het podium voelde Jef Burm zich thuis. Hij stond bekend als woordkunstenaar en cabaretiër. Jef Burm is ereburger van de stad Meise en geniet momenteel van zijn pensioen.

burm

René Verreth (Aristide de Lesseweg): René Verreth was samen met zijn broer Manu lange tijd verbonden aan het Mechels Miniatuur Theater. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium samen met collega's Jaak Van Assche, Tuur De Weert, Gilda De Bal en Tessy Moerenhout. René werd vooral bekend door de rol van Phillemon Persez in 'De Collega's'. Na 'Het Pleintje' volgden voor René nog enkele gastrollen in 'Thuis', 'Spoed' en 'De Kotmadam'. In 1987 mochten hij en zijn broer de 'Pak de Poen-show' presenteren, maar deze show werd al snel afgevoerd omdat er te veel fout liep tijdens de live uitzendingen. Naast televisie was René ook vaak te zien op de planken van het MMT.

rene

Manu Verreth (Boniface De Lesseweg): Manu Verreth overleed vorig jaar in oktober ten gevolge van een slepende ziekte. Manu Verreth werd, net als zijn broer, bekend door zijn rol in 'De Collega's'. Manu zou dan ook voor altijd bekend blijven als Jomme Dockx. De grote passie van Manu was de theaterwereld. Zo was hij een tijdje directeur van het Mechels Miniatuur Theater en schitterde hij er in vele toneelstukken. Een merkwaardig stuk waar hij in speelde was 'Georges', een stuk over oudermishandeling. Op televisie was hij nog vast te zien in 'Café Majestic' en 'Wittekerke'. Daarnaast speelde hij ook gastrollen in 'Flikken', 'Spoed', 'De Wet volgens Milo' en 'Aspe'.

manu

Mandus De Vos (Bernard Aerts): Mandus De Vos is 13 jaar geleden overleden op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaderbreuk. Mandus werd bij het grote publiek bekend als Bonavontuur Verastenhoven uit 'De Collega's'. Toch was zijn eerste liefde niet het acteren, maar het lesgeven. Hij onderwees dictie, voordracht en toneel aan het Sint-Romboutcollege in Mechelen. Op het moment van zijn dood was hij ook nog docent aan de Academie van Asse. Net als de gebroeders Verreth was hij verbonden aan het Mechels Miniatuur Theater, waar hij ook een tijd in de directie gezeten heeft. Zo speelde hij samen met René Verreth in het stuk 'Het Machtige Reservoir', dat meer dan 500 voorstellingen telde. Naast toneel was Mandus De Vos ook te zien op televisie in 'Editie' en 'Heterdaad'. Ook kreeg hij een rol in de film 'Koko Flanel'.

mandus

Doris Van Caneghem (Justine Aerts): Naast haar rol in het pleintje werd Doris Van Caneghem ook bekend door haar acteerprestaties in 'Het Manneke', 'De Bossen van Vlaanderen' en 'Stille Waters'. Zij was de laatste jaren te zien als oma in het komisch programma 'Grappa'. Daarnaast heeft ze ook heel wat gastrollen op haar naam staan zoals in 'Postbus X', 'De Collega's', 'Flikken' en 'Alfa Papa Tango'. Ze was ook op het witte doek te zien in de films 'Max' en 'Romance'. Zij is naast het televisiewerk ook bezig met theater, waar ze verbonden is aan theatergezelschap Malpertuis.

DorisVanCaeneghem

Emmy Leemans (Bertha Bank): Emmy Leemans geniet sinds 1998 van haar pensioen, maar is af en toe nog te zien op televisie. Haar bekendste rol is die van madam Gaby uit 'Het Park'. Ze was tot haar pensioen verbonden aan het dramatisch gezelschap van de VRT. Zij speelde rollen in 'Postbus X', 'De Kotmadam', 'Windkracht 10', 'Spoed', 'Thuis', 'FC De Kampioenen', 'Het Eiland' en 'Flikken'. Emmy Leemans vertolkte ook een tijdje de rol van Yvonne in Familie. Naast haar acteercarrière was Emmy gedurende 20 jaar docente aan de Studio Herman Teirlinck.

 emmy leemans

Machteld Ramoudt (Orelia Bank): Machteld Ramoudt is de laatste jaren vooral bekend als Mimi uit 'De Kotmadam'. Maar zij was ook te zien in 'De Paradijsvogels', 'Willem van Oranje' en 'Alfa Papa Tango'. Zij had ook lange tijd een kookrubriek in het tijdschrift 'Dag Allemaal'. De laatste jaren speelt zij vooral gastrollen in o.a. 'Zone Stad', 'Café Majestic' en 'Lili & Marleen'. Op het witte doek was zij te zien in 'Zware Jongens' en 'Brussels by Night'. Daarnaast regisseerde ze ook nog toneelstukken voor DRAAD-poppentheater.

ramoudt

Tuur De Weerdt (Gust Kerdoens): Tuur De Weert is momenteel beter bekend als Maurice uit 'FC De Kampioenen'. Op televisie kreeg hij grote bekendheid door zijn rol van Gilbert Van Hie in 'De Collega's'. Daarnaast speelde hij nog hoofdrollen in de series 'Ons Geluk', 'Veel Geluk, Professor', 'Kongo' en 'Recht op Recht'. Tuur De Weert is ook nog verbonden aan het Mechels Miniatuurtheater, dat nu omgedoopt is tot 't Arsenaal. Tuur speelde ook mee in de films 'Confituur', 'Alias', 'Oesje' en 'Blinker en de Blixvaten'.

de weert

Tessy Moerenhout (Millie Kerdoens): Tessy werd bekend als typiste Betty Rossé uit 'De Collega's'. Die rol mocht ze nog eens overspelen in de film 'De Kollega's Maken de Brug'. Daarnaast speelde ze ook de hoofdrol in 'Marie Spermalie'. Ze was ook in 'Ons Geluk' te zien. De laatste jaren is zij niet veel meer op tv te zien, haar laatste televisieoptreden was een gastrol in de serie 'Aspe' in 2006. Zij stond ook op de planken bij theater Komeet, maar ook daar is het de laatste jaren rustig rond Tessy Moerenhout.

moerenhout

Ugo Prinsen (Gentil Bers): Ugo Prinsen, geboren onder de naam Hugo Vanderveken, is in 2004 gestorven aan longkanker. Ugo nam een artiestennaam aan omdat hij vaak verward werd met Bob Van Der Veken. Ugo is de vader van Thomas Vanderveken, die o.a. Mercator en Vlaanderen Vakantieland presenteerde op één en een programma heeft op Klara. Ugo Prinsen werd bij het grote publiek vooral bekend als de koster uit 'De Paradijsvogels'. Daarnaast was Prinsen te zien in o.a. 'Kapitein Zeppos', 'Axel Nort', 'De Kat', 'De Collega's', 'Merlina', 'Willem van Oranje', 'Langs De Kade', 'Boerenpsalm', 'De Bossen van Vlaanderen', 'Thuis', 'Stille Waters', 'Recht op Recht' en 'Witse'. Hiermee heeft Ugo een rijkgevuld palmares opgebouwd. Ook op de planken was hij regelmatig te zien, zo toerde hij een tijd lang rond met een monoloog over leven als mentaal gehandicapte en leven met AIDS.

prinsen

Jenny Tanghe (Eveline Bers): Jenny Tanghe overleed in maart vorig jaar aan de gevolgen van kanker. Tanghe werd bekend als Moeder Cent uit 'Wij, Heren van Zichem'. De laatste jaren was zij vooral bekend als Ma DDT uit 'FC De Kampioenen' of als oma in 'Grappa'. Jenny heeft echter heel wat grote televisierollen op haar palmares staan. Zij was te zien in 'Jeroom en Benzamien'en 'De Collega's'. Daarnaast speelde ze ook heel wat gastrollen in 'Aspe', 'Wittekerke', 'Hallo België', 'Verschoten & Zoon' en 'Beschuldigde, Sta op'. Op het witte doek was zij te zien in 'Mira', 'Het Gezin van Paemel', 'Pauline & Paulette' en de kortfilm 'Knokke Boulevard'.

jennytangheoverleden

Alex Wilequet (Fons Vanbrabant): Alex Wilequet verleende onlangs zijn stem aan professor Barabas in de film 'Suske & Wiske en de Texasrakkers'. Een laatste grote rol dateerde al vanuit 2001 in 'Veel Geluk, Professor'. Daarna was hij nog te zien met een gastrol in 'Familie', 'Spoed' en 'Zone Stad'. Daarvoor was hij ook kort te zien in 'Wittekerke'. De laatste filmrol van Wilequet dateert uit 1993 in de film 'Daens'. Wilequet zal vooral bij het oudere publiek bekend zijn, want hij is al sinds de jaren '50 te zien op tv. Zo was hij te zien in 'Fabiah van Fallada', 'Keromar', 'Slisse & Cesar', 'Marie Spermalie', 'de Paradijsvogels', 'Willem van Oranje', 'De Bossen van Vlaanderen' en 'Postbus X'.

willequet

Jacky Morel (Harry Stoffels): Ook Jacky Morel werd bekend door zijn rol in 'De Collega's'. Maar ook daarvoor had hij reeds in bekende producties gespeeld. Zo was hij te zien in 'Kapitein Zeppos', 'Johan en de Alverman', 'Axel Nort' en 'Wij, Heren van Zichem'. Zijn laatste televisierol dateert van 2006 in 'FC De Kampioenen'. Daarnaast speelde hij ook nog gastrollen in 'Postbus X' en 'Merlina'.

morel

Jeanine Schevernels (Emmy Stoffels): Schevernels is ook al van het begin van de televisie op het scherm te zien. Ze speelde verschillende rollen o.a. in 'Kapitein Zeppos', 'Wij, Heren van Zichem', 'Keromar', 'De Kat', 'De Paradijsvogels', 'Postbus X' en 'Alfa papa Tango'. Op het witte doek was zij te zien in 'Boerenpsalm' en 'Daens'. Haar bijrol in Daens is dan ook het laatste wat op haar cv staat. In de jaren '70 was Schevernels ook te horen op Radio 2. Jeanine is de broer van Bruno Schevernels, die bekend werd als facteur in de VTM-serie 'Slisse & Cesar'.

Aafke Bruining (Nicole Stoffels): Bruinings is een Nederlandse actrice die vooral actief is in België. Momenteel geeft ze dramales en af en toe regisseert ze nog een toneelstuk. Op televisie was zij vooral bekend door haar otpredens in 'Wittekerke' en 'Thuis'.

aafke

Jaak Van Assche (Gerard Briers): Jaak Van Assche is momenteel te zien als Fernand in 'FC De Kampioenen', maar heeft nog veel meer op zijn palmares staan. Ook voor hem was zijn rol als Jean De Pesser in 'De Collega's' de grote doorbraak op televisie. Deze acteur zou daarna nog te zien zijn in 'De raf en Ronny Show', 'Het Eiland', 'Heterdaad', 'Fans', 'Katarakt' en 'Terug Naar Oosterdonk'. Ook in films is Jaak vaak te zien. Hij speelde mee in 'Oesje', 'Dief!', 'Confituur', 'Verder dan de Maan' en 'Los'. Daarnaast speelt hij ook nog op de planken mee met het MMT in Mechelen. Toch was acteren niet de eerste liefde van Jaak. Tot zijn 30ste heeft hij lesgegeven. Jaak is gehuwd met actrice Heddie Suls, die in FC De Kampioenen een gastrol speelde als de zus van Fernand.

jaak

Jeanine Bisschops (Annie Briers): Jeannine Bisschops is bij het grote publiek gekend als Jenny uit 'Thuis', een rol die ze nog steeds vertolkt. Ze begon als toneelactrice aan het KVS Brussel. Nadien sloot ze zich aan bij het Fakkeltheater in Antwerpen. Naast het theater was ze ook te zien op tv in 'Midas' en 'Keromar'. In 2006 en 2007 stond ze samen met Ann Nelissen en Mitta Vandermaat op de planken voor het stuk 'Het Goede Lijf'. In 2008 speelde ze in 'De Borstenclub', een stuk over borstkanker. Zij was getrouwd met Walter Moermans, die vooral actief is in het theater, en met Johny Voners. In 2006 gingen ze na 33 jaar uit mekaar. Jeanine had het lange tijd moeilijk om dit te verwerken.

bisschops

Geert Vermeulen (Luc Briers): Geert Vermeulen is naast acteur ook scenarist. Zo schreef hij o.a. scenario's voor de serie 'Katarakt'. Als acteur is hij het bekendst uit 'Het Pleintje' en 'Alfa Papa Tango'. Daarnaast was hij nog te zien in 'Het Park', 'Kongo' en 'Terug naar Oosterdonk'. Hij speelde ook veel gastrollen in o.a. 'Katarakt', 'Flikken', 'Sara', 'Kinderen van Dewindt' en 'FC De Kampioenen'. Naast televisie houdt Geert zich vooral bezig met theater. Zo schreef hij een aantal toneelstukken en speelde hij zelf ook mee in verschillende producties.

 

Theo Hijzen (Mon Verbiest): Tot september 2007 was Theo Hijzen verbonden aan het MMT in Mechelen. Daarnaast gaf hij ook lessen dictie aan verschillende muziekacademies. Op televisie was hij te zien in 'De Collega's', 'Heterdaad', 'Spoed', 'Flikken', 'Familie' en 'Thuis'. Zijn grote passie was echter toch het toneel. Hij speelde in heel wat producties mee en schreef ook zelf een jeugdtoneelstuk. Naast acteren, regisseerde hij ook heel wat toneelstukken. In maart 2009 ging 'De Vierde Koning' in première, een stuk dat door hem geregisseerd werd.

 

Bert Champagne (Poliet Peck): Bert Champagne is vooral bekend geworden door zijn rol in 'Het Pleintje'. Daarvoor speelde hij enkele gastrollen in 'De Collega's' en 'Wij, Heren van Zichem'. Hij was ook te zien in een bijrol in de film 'Springen'. Na 'Het Pleintje' volgden enkel nog gastrollen in o.a. 'Het Park', 'Spoed', 'Zone Stad' en 'Bex & Blanch'. Champagne was daarnaast ook te horen in de luistersoap ''t Koekoeksnest' op Radio 2. Daarnaast hield Champagne zich bezig met toneel. Zo was hij een van de oprichters van het Kroontheater in Hasselt en was hij er ook even directeur. Het gezelschap werd echter in 1985 ontbonden. Bert Champagne is ook nog te horen in de tekenfilmserie van Kuifje. Daarnaast regisseerde hij ook een aantal toneelstukken.

Rita Smets (Seraphine Sap): Rita Smets werd de laatste jaren bekend als Madame Hulpiau uit 'De Kotmadam'. Voor 'Het Pleintje' was zij reeds te zien in 'Wij, Heren van Zichem'. Grote televisierollen speelde ze niet, maar ze was wel te zien in 'Lili & Marleen', 'Spoed', 'Zone Stad', 'Nonkel Jef' en 'Samson en Gert'. Zij is gehuwd met Bert Champagne. Ssamen met haar man behoorde ze tot de kerngroep die het Kroontheater oprichtte.

 

Lia Lee (Marie Vanbrabant-Van Mechelen): Lia Lee is ook al sinds het begin van de televisie in de Vlaamse huiskamers te zien. Zij was o.a. te zien in 'Wij, Heren van Zichem', 'Beschuldigde, Sta op', 'De Vorstinnen van Brugge', 'Slisse en Cesar', 'Alfa Papa Tango' en ''Commissaris Roos'. Haar laatste televisierol was in 'Nonkel Jef', waar ze Leona, de vrouw van Jef, speelde. Naast acteren, houdt Lia ook van zingen. Het is dan ook niet te verwonderen dat zij in verschillende musicals te horen en zien was.

Jordi Goestouwers (Nico Stoffels): Na 'Het Pleintje' heeft Jordi niet meer voor televisie gespeeld.

Naast de hoofdrolspelers doken er ook veel bekende acteurs op die een gastrol speelden in 'Het Pleintje'. Onder hen o.a. Guido Horckmans, Dirk Van Dijck, Arnold Willems, Pol Goossen en Jos Kennis.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij meneer doktoor : lichaam en geest, één geheel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Vormen ons lichaam en onze geest één geheel? "De mens altijd in zijn globaliteit zien, is een vrij recent idee", legt chirurg en psychotherapeut dr. Thierry Janssen uit. "Het is de psycho-neuro-endocrino-immunologie die verbanden tussen de verschillende delen van de mens probeert te leggen. Daarbij slaat psycho op de emoties, neuro verwijst naar de weerslag van deze gedachten op het zenuwstelstel. Endocrino slaat op het hormonale antwoord daarop en immunologie gaat over de consequenties voor ons immuunsysteem en dus voor onze gezondheid."

Zo werd bij experimenten in de Verenigde Staten de hersenactiviteit van vrijwilligers gemeten terwijl ze films bekeken. "Men stelde vast dat bij een film die negatieve gedachten oproept (angst, woede...) vooral de rechter prefrontale hersenschors wordt geactiveerd. Als aangename emoties worden getoond daarentegen wordt de linker prefrontale hersenschors geactiveerd."


Emoties brengen kettingreactie op gang
Dit kan consequenties hebben voor onze gezondheid. "Er ontstaat namelijk een kettingreactie. Het onderzoek toont aan dat bij onaangename emoties het sympathische deel van ons zenuwstelsel wordt geactiveerd, wat spanning oplevert waardoor we reageren tegen hetgeen deze negatieve emotie in gang zette. Dit noemen we stress. Op endocrinologisch niveau zal dit onder andere de uitscheiding van twee hormonen stimuleren: de adrenaline en cortisol, dat ons immuunsysteem aanzet tot een verdedigingsreactie."

Nu hoeft een korte periode van stress niet noodzakelijk negatieve gevolgen te hebben maar chronische stress doet dat wel: ze put het organisme uit. "Een grote hoeveelheid adrenaline zal het hart te sterk belasten, wat turbulentie in de aders met zich meebrengt en daarna ook kwetsuren van de vaatwand (het endothelium). Wie chronisch gestresseerd is, heeft echter wellicht ook een te hoog cholesterolgehalte. De cholesterol zal zich in die wondjes nestelen, waardoor atheromateuze plaques ontstaan die jaren later tot een infarct kunnen leiden."

Maar het tij kan keren. "Wanneer aangename emoties worden opgewekt, wordt het parasympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd en dat brengt geen spanning teweeg, maar juist ontspanning. Alle mechanismen die nodig zijn voor de recuperatie van ons lichaam worden dan in gang gezet met een optimale werking van het immuunsysteem als gevolg."

Het verband tussen stress en immuniteit werd onder meer aangetoond met het volgende experiment. "In dezelfde familie krijgt niet iedereen griep, hoewel het een zeer besmettelijk virus is", legt dr. Janssen uit. "Dat vormde de basis van dit experiment. Het idee was om een groep mensen gedurende enkele dagen op te sluiten in een hotel, zodat ze aan dezelfde condities waren blootgesteld. Dan werd het stressniveau van elk van die mensen bepaald, en daarna werden ze besmet met het griepvirus. Het waren de vermoeide en gestresseerde mensen die de ziekte uiteindelijk kregen. De anderen hadden voldoende immunitaire weerstand."

Vragen stellen bij efficiëntie en rendement
Als er een verband is tussen onze emoties en onze gezondheid, moeten we ons dan schuldig voelen als we ziek zijn? Hebben we dan te veel lopen piekeren, en is het dus onze eigen schuld? "Natuurlijk niet!", pleit Thierry Janssen. "De schuldvraag is hier niet op haar plaats. De ziekte is meestal te wijten aan een geheel van factoren: erfelijke voorbestemdheid, kwetsbaarheid eigen aan het gestel, voedings- en omgevingsfactoren,... Door op bepaalde factoren te werken, kunnen we ze beïnvloeden."

Daar is de psychologe Danielle Michaux, gespecialiseerd in het begeleiden van kankerpatiënten, het volmondig mee eens. "Emoties deblokkeren volstaat niet om te genezen. En anderzijds lokt het hebben van negatieve gedachten of het blokkeren van emoties evenmin noodzakelijk kanker uit. Het zou gevaarlijk zijn, zekerheden te poneren die er niet zijn. Ik hoop wél dat de belangstelling voor het onderwerp het resultaat is van een maatschappelijke evolutie. Dat de samenleving dus een stapje terug wil zetten. Dat ze bereid is vragen te stellen bij waarden als rendement en efficiëntie, en ze vergelijken met meer menselijke waarden."

Spontaan op zoek naar ontspanning
Uiteraard is het karakter van de patiënt van groot belang maar toch is iedereen intuïtief op zoek naar ontspanning, naar positivisme. Bovendien kunnen we positief denken leren. "Dit gebeurt aan de hand van cognitief werken: we gaan de persoon die een bepaalde manier van denken heeft, herinformeren. Hem erop wijzen hoe hij zijn negatieve visie kan veranderen in een positievere, hoe hij het leven vanuit een andere invalshoek kan bekijken. Dat doen we door gerichte vragen te stellen. Bent u er zeker van dat het is zoals u denkt? Zou het kunnen dat u die gebeurtenis ook anders kunt interpreteren? Het is de bedoeling dat de oefeningen positieve emoties opwekken die dan weer fysische repercussies hebben. En dat de patiënt dat positief denken doortrekt naar het dagelijkse leven."

Vaak raadt dr. Janssen aan, deze cognitieve aanpak te combineren met technieken zoals tai chi, qi gong of yoga. "De inspanning die deze technieken vereisen, zal het psychologische werk ondersteunen. Hoe meer flow in uw lichaam, hoe meer flow in uw hoofd."

Zwakke kantjes tonen
Kankerpatiënten die cognitief werken, leven langer. Dat is voldoende door studies aangetoond, weet de psychologe Sophie Buyse. "Dat een chemokuur die je met tegenzin doet minder kans op slagen heeft, is een feit. Wanneer de patiënt zich een bepaalde dag echt niet goed in zijn vel voelt, praat hij er best over met zijn dokter. Het valt dan zelfs te overwegen of de kuur niet enkele dagen kan uitgesteld worden."

Hebben mannen en vrouwen dezelfde houding tegenover hun emoties? "Meestal hebben mannen het moeilijker om hun zwakke kantjes te tonen. Zij beheren hun ziekte alsof het een onderneming is en ook daarin vinden ze rendement en efficiëntie heel belangrijk. Zij moeten nochtans leren te aanvaarden, dat hun ziekte niet te controleren of te beheersen valt. Ze moeten zich durven op het emotieve terrein te begeven, toe te geven aan hun gevoelsleven. Hoe ze zich ontspannen, heeft daarbij geen belang. Ieder heeft zijn eigen methode: schilderen, tuinieren, mediteren, schrijven, zwemmen, sauna....

Voelt u zich dus aangetrokken tot meditatie? Aarzel dan geen seconde! Het is zeer heilzaam, zeker voor uw immuunsysteem. "Studies hebben het heilzame effect ervan aangetoond bij boeddhistische monniken", weet Thierry Janssen. "Hoe meer ze hadden gemediteerd, hoe duidelijker het positieve effect was. En meditatie is echt toegankelijk voor iedereen. Het grote pluspunt is dat je je focust op de ademhaling, of op een mantra. Eigenlijk doet de manier waarop er niet toe, als je er maar voor zorgt dat je je gedachten niet de vrije loop laat maar verhindert dat negatieve emoties terugkeren. Dat werkt heel therapeutisch."

Dieren hebben het goed met ons voor
Hebben dieren een positief effect op onze gezondheid? "Zeer zeker, en dit effect is reeds sedert de Oudheid gekend", verduidelijkt Françoise Sion, algemeen secretaris van Ethologia, een Belgisch studiebureau dat de relatie tussen mens en dier onderzoekt. "Maar toen berustte die idee uitsluitend op een empirische waarneming. Ze was nog niet wetenschappelijk onderbouwd."

Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw verschenen de eerste studies terzake. "Die vonden vooral plaats in de Angelsaksische landen, want hier zijn we nog te rationeel ingesteld, te cartesiaans en zeker te hygiënisch. Het dier wordt nog te vaak buitengesloten, zelfs al heeft men kunnen aantonen dat dieren een positief effect kunnen hebben op de fysische en mentale gezondheid van de mens. Er zijn tal van voorbeelden: hoge bloeddruk, stress, autisme, alzheimer,... De studies liegen er niet om."

Er is wel één belangrijke voorwaarde aan verbonden: de persoon moet van dieren houden! "Het is inderdaad niet het dier zelf dat iets positiefs bijdraagt, het is de relatie tussen mens en dier", bevestigt Françoise Sion. "Het dier kan heilzaam zijn op twee manieren. Door zijn aanwezigheid kan het warmte brengen, troost, motivatie, stimulatie, rust, interactie... Maar zijn nut is ook gebleken in het kader van de therapie met assistentiedieren, in groep of individueel. Tijdens die therapie vindt een welbepaalde therapeutische activiteit plaats, met een diagnose, een behandeling, een bilan. In dit geval kan de tegenwoordigheid van het dier de goede relatie van de patiënt met zijn therapeut bevorderen."

Motiveren en stimuleren
Dieren zijn dikwijls te vinden in rusthuizen, en dat is geen toeval. Dit kunnen honden zijn, maar ook schildpadden, kanaries, papegaaien... "De enige voorwaarde is dat de bewoner zelf voor het dier kan zorgen", zegt rusthuisdirecteur Filip Van Elsué. "De aanwezigheid van een dier heeft hetzelfde effect op onze gasten als het kinderkoor dat kerstliedjes komt zingen: het laat de emoties stromen. En het zorgt voor een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Veel rusthuisbewoners helpen elkaar om de zorg van een hond op te nemen en er dagelijks een wandeling mee te maken. Dat motiveert en stimuleert hen. Het werkt zeer therapeutisch. De bewoners hebben een rol te spelen en voelen zich geïntegreerd."

In het ziekenhuis is de aanwezigheid van een dier een stuk moeilijker omdat de hygiënische regels er veel strikter zijn dan in een rusthuis. In België zijn er nochtans twee ziekenhuizen die het aangedurfd hebben. In La Citadelle in Luik komt er éénmaal per week een hond op bezoek bij de gehospitaliseerde kinderen. Dit is een perfect tegengif voor de stress dat een ziekenhuisopname meebrengt. En in Gent bezit de diens palliatieve zorgen een labrador, Kioshi. "Dat eist wel veel bijkomend werk voor de dienst", vertelt Marleen Verscheuren, de verpleegster die verantwoordelijk is voor Kioshi. "Maar ondanks dat is Kioshi een absolute verrijking. Wanneer zij er niet is, ervaren de patiënten dat als een gebrek. Zij is altijd welgezind, en stoort zich niet aan het uiterlijk van de zieke."

Françoise Sion bekijkt zo'n dier als een uitzonderlijke vertrouwensfiguur is. "Een dier oordeelt en veroordeelt niet. De zieke kan hem alles toevertrouwen. Hij kan hem vertellen dat hij geen zin meer heeft om te leven, dat hij die medicijnen niet meer wil nemen... Zaken die de zieke soms verzwijgt voor de omgeving. Het dier vraagt ook een zekere zorg en interactie: hij geeft de zieke een bezigheid, zelfvertrouwen, een gevoel van waarde. Hij kan ook een hulp zijn bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen bij mensen met gewrichtsproblemen: in plaats van een balletje om met de hand te kneden, geeft men de zieke een borstel om de hond te borstelen. Dat motiveert! Maar een hond brengt nog meer positiefs aan: het is immers niet evident om een persoon die aan het einde van zijn leven staat, aan te raken. De hond echter stoort zich daar niet aan en staat elk contact toe."

Het voelen
Het voelen is een fundamenteel gegeven in een genezingsproces. "Het was dan ook de eerste vorm van geneeskunde", stelt Thierry Janssen. "Nadien is het verbannen uit onze cultuur omdat er verwarring ontstond tussen de aanraking op zich, en seksualiteit. Maar baby's die niet worden aangeraakt, kwijnen nog altijd weg: daarom krijgen couveusekindjes regelmatig een massage. Het aanraken brengt het neurologisch systeem tot rust en zorgt voor een versterking van het immuunsysteem. Het aanraken heeft ook een fysiologische weerslag. Zo is aangetoond dat diabetespatiënten die regelmatig werden aangeraakt, zichzelf minder insuline hoefden toe te dienen, want de rust verlaagde het cortisolgehalte, dat de weerstand tegen insuline lichtjes verhoogt. Minder cortisol betekent dus minder weerstand tegen insuline, waardoor er minder toevoer van insuline van buitenaf nodig is."

Maar je hoeft niet ziek te zijn om te kunnen genieten van de aanwezigheid van een hond, een poes, een paard of een papegaai... Ook een aantal studies met personen in goede gezondheid tonen het weldadige effect van de aanwezigheid van een huisdier aan. De conclusies zijn duidelijk: eigenaars van huisdieren hoeven minder vaak een geneesheer te raadplegen en als ze toch naar het ziekenhuis moeten, is hun verblijf korter.

Tot zover een aantal uittreksels van dit artikel. U kan het volledig raadplegen (en nog veel meer lezen) bij :

http://plusmagazine.rnews.be/nl


18-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oh, wat een dag ! Opgedragen aan de leden van de Belfortgroep.

 

Wij hebben niks bereikt, wij zitten op de keiën : Oh, wat een dag ! Zonder de partij waren wij niks, nu zijn we nog minder : Oh, wat een dag !  Onze advocaat mocht niet binnen, want die heeft zijn bijdrage niet betaald maar niet getreurd : Oh, wat een dag ! Wat is het fijn, wringer te zijn, oh, oh, wat een dag !


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De G1000

 Video van Frank Thevissen

Auteur David van Reybrouck zet samen met 26 "onafhankelijke denkers" een initiatief op poten om via burgeroverleg de politieke impasse te doorbreken. Dit wordt het zogenaamde G1000 overleg, dat op 11.11.11 met 1000 belgen in Tour & Taxis te Brussel een ganse dag vergadert. Daaruit ontstaan groepjes die tot april 2012 bijeenkomen om concrete beleidsvoorstellen voor te leggen. Zie www.g1000.org

 Als de politiek het laat afweten, krijg je "burgers die verliefd zijn op de democratie" en steevast van linxen huize, die het zaakje willen overnemen.  Wij hebben het in Antwerpen meegemaakt door de besluiteloosheid en lamlendigheid  van Janssens & C° inzake de Oosterweelverbinding, die leidde tot burgerdemocratie-initiatieven die de politiek aan de zijkant plaatste. Extreem-linx ligt steeds op de loer om falend graai-linx van de troon te stoten.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze brievenbus : Molenbeek un kein Ende
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Waarde redactie,

Naar aanleiding van de polemiek die ontstaan is na de bekendmaking van het vertrek van de "Mortierbrigade" uit Molenbeek was het even wachten op de tussenkomst vande grote linxe leider van dat allochtoon crimeneel nest.

En ja hoor, de Vlamingenhater bij uitstek, allochtonenreetlikker Phillipe Moureaux (P.S.) en zopas nieuwe papa,  heeft zijn bek opengetrokken en tussen zijn schots en scheve eetkamer volgende verklaring laten optekenen :  "Problemen in Meulebeek ? Totaal overroepen en onwaar. Er is wat kattenkwaad her en der maar dat gebeurt overal. Dat "Mortiergeval"? Quatsch, ziever en truut, die waren toch al zinnens te verhuizen. Neie mennekes, in maain commune is 't al paais en contentement dat ge kunt druume".

Even ernstig nu, de burgemeester laat weten dat de aantijgingen en beschuldigingen tegen zijn gemeente, alsof het een verblijfplaats van gangsters en tuig zou zijn, gewoon leugens zijn. Volgens deze Marokkaanse spreekbuis gaat het in zijn gemeente de goede kant op, dixit de Fluppe zelf.

Dat de P.S. de schaamte of gêne al lang ontgroeid is,  weten we intussen maar dat die verbasterde poco gifzwam het zo bruin durft bakken door te stellen dat er niks aan het handje is, terwijl het bewijs van tegendeel er dagelijkse kost is, is  het toppunt van cynisme en schaamteloosheid. Ik vermoed dat Latifa speciale kruiden in de couscous mengt om hare Fluppe nog zotter te maken dan hij was. Hoog tijd om die ket te deporteren naar de Sahara-woestijn voor ze in Meulebeek met echte "mortieren" gaan werken.

mvg - senior


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ultra-orthodoxe Joden zijn ook geschift + Aanpassing 11.30

 

Een ultraorthodoxe rabbijnse rechtbank heeft onlangs een zwerfhond tot de doodstraf door steniging veroordeeld omdat hij de reïncarnatie zou zijn van een seculiere advocaat die 20 jaar geleden de religieuze rechters heeft beledigd.  Enkele weken geleden tippelde een grote hond het gebouw binnen van de rabbijnse rechtbank voor economische geschillen in de ultraorthodoxe joodse wijk Mea Shearim in Jeruzalem. De viervoeter boezemde de rechters en andere aanwezigen angst in. Pogingen om het dier buiten te krijgen, leidden tot niets.

Plotseling herinnerde één van de rechters zich dat de magistraten 20 jaar geleden waren beledigd door een seculiere advocaat die ondertussen is overleden. Die raadsman sprak toen de vervloeking uit dat zijn geest zou terugkeren in het lichaam van een hond, die volgens de strikte joodse traditie als "onrein" geldt.

Nog steeds in de ban daarvan veroordeelde rechter het dier tot de doodstraf, door middel van steniging. Kinderen uit de buurt moesten van de rechter de klus klaren. De hond wist echter te ontkomen.

Sommige stromingen binnen het jodendom geloven in de transmigratie van de geest. Een dierenrechtenvereniging heeft klacht ingediend.

@ Vandaag.be

AANPASSING 11.30 UUR

Een van onze vaste jaloerse lezers (gewoonlijk één zinnetje, wat een mooie prestatie is voor ééncelligen) verrast ons vandaag met volgende waarschuwing, waar wij met ons enge verstand weer niet aan gedacht hadden.

Opletten!
 
Let op uw joodse sponsors Ray!
Reactie op bericht "De ultra-orthodoxe Joden zijn ook geschift" van zaterdag 18 juni 2011
Ingegeven op zaterdag 18 juni 2011 om 10:37:51, door
Hans, IP-adres: 84.192.132.102
 

Volhouden, Hans : van wat wij onder ogen krijgen van linxe en jaloerse reageerders, ben jij de meest originele.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omer Karel De Laey : *Winter* gelezen door Jeannine Schevernels.

 

 

  Als Jeanine Schevernels het telefoonboek zou lezen, ik zou er geboeid naar luisteren : uit haar mond is onze taal goud en zilver met diamantjes geïmpregneerd.

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prof. Paul de Grauwe : met staatswinkels de Sovjet-Unie achterna

 

Je kijkt er van op hoe een eerzaam professor economie en gewezen senator voor de liberale partij, de pedalen kwijt geraakt in deze verwarrende tijden waar zekerheden een na een verdwijnen.

Paul de Grauwe, die regelmatig zijn economische licht mag laten schijnen op de financiële rampen die de wereld ontwrichten, pleit voor een mondiale erkenning van drugs, die via staatswinkels aan de man zouden gebracht worden en aldus accijnzen in het laatje brengen.  De achterliggende redenering van De Grauwe steunt op de illegaliteit van drugs die daardoor verzeilen in de criminaliteit. Dat brengt met zich een gans zwart en grijs circuit met ontzettend veel geldomloop en daar moet de maatschappij vanaf. 

De Grauwe verwijst naar enkele medestanders voor zijn theorie van legalisering.  Koffi Anan, een man die nooit een grote sociale of intellectuele  indruk gemaakt heeft als secretaris-generaal van de VN en die nu plots een autoriteit zou zijn op het vlak van economie en menselijke gedragingen.  Dat de door mij gerespecteerde Peruaanse auteur Mario Vargas Llosa de legalisering van drugs eveneens voorstaat, is mij niet onbekend, maar heeft voor de rest geen enkele betekenis. Vargas schrijft schitterende verhalen en mag zich liberaal noemen en anti-nationalist, dat betekent nog minder dan de poes die miauwt voor haar bakje whiskas. Zijn romans ademen puur Zuid-Amerikaans nationalisme uit.

De respectabele heren De Grauwe, Koffi Anan en Mario Vargas Llosa redeneren vanuit economische motieven en zij  hebben zich neergelegd bij de onoverwinnelijke drugsbaronnen en hun vindingrijke sluipwegen. Dat is typisch de denktrant van vermoeide en verwende intellectuelen uit de XXste en XXIste eeuw die hun ganse carrière hebben doorgebracht in de weldoende schaduw van hun respectieve regimes. Het zijn dobberende ruggengraatlozen geworden in de woelige oceanen van de mensheid. Hun meningen zijn verpakt in watten, het zijn zorgvuldige verpakte toegevingen aan het barbaarse gangsterdom (en nog meer aan de afschuwelijke islam waar deze ook verschijnt)   en er is geen vlammetje strijdbaarheid te ontwaren in de gedachten van deze marionetten. Staatswinkels, een van de eerste verwezenlijkingen in de Sovjet-Unie, nu angeprezen door Westerse liberale warhoofden.

Uitgerekend in een tijdssegment dat nood heeft aan denkers met de moed van hun overtuiging, worden deze zwalpende drenkelingen geroemd en geciteerd om hun zweem van originaliteit. Zij worden als Jan Klaassen sporadisch ten tonele gevoerd, krijgen enig discreet applaus en worden terug te rusten gelegd tot hun volgende optreden.. 

Laten we hopen dat drugs nooit gelegaliseerd worden. Een beschaving die enig respect vertoont voor zichzelf, aanvaardt niet dat er elementen die de ondergang van de maatschappij bewerkstelligen, geofficialiseerd worden. Drugs op een zelfde basis stellen met nicotine of alcohol is een valse vergelijking.  Wij zijn nu al zover dat sigarettenrokers behandeld worden als melaatsen, wat eigenlijk niet zo moeilijk is, want dit betreft zowat 1/4 van de doorsnee-bevolking die in alle opzichten behoort tot de brave middenmoot. Alcohol is minder te beteugelen maar de sociale druk is groter, omdat hij uitgaat van de burgers zelf. Drugsproblemen bestaan nog steeds hoofdzakelijk bij de jongere generaties.  De gevolgen zijn ingrijpend, verwoesten levens en richten ganse families ten gronde. 

De staat laten optreden als drugsleverancier is een misdaad tegen de mensheid. Zoals de FOD-Economie duizenden inspecteurs inzet tegen het sigarettenroken, zou men beter duizenden agenten de baan opsturen om drugsproducenten, verdelers, commerçanten en gebruikers op te sporen en zwaar te bestraffen. De hetze die gedurende tientallen jaren de rokers heeft geculpabiliseerd, moet nu maar eens gevoerd worden tegen drugs.  Die bedreigen veel meer onze cultuur.

Ray

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gewoonste zaak van de wereld

 

Ook gehoord op de televisiezender die de nullen zonder moeite opstapelt ?

“Al-zawahiri volgt osama bin laden op als leider van al quaeda” Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, het klonk alsof er een nieuwe paus verkozen was of het jaarlijkse fenomeen van "le beaujolais nouveau est arrivé" dat werd vermeld.

Rechtstreekse beelden van de inauguratie waren de max geweest, maar dan hadden ze het moeten stellen met enkel zwarte rook, de kleur van de islamterreur, de kleur van de aanbeden vierkante klomp steen in mekka, de kleur van de bomaanslagen, de kleur van de boerka’s en last but not least de kleur van de sombere middeleeuwen.

Stradi


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams Belang wenst Nederlands nieuw immigratiebeleid te volgen

 

“Vlaanderen moet volgen. Ik roep alle Vlaamse partijen op om van het immigratiebeleid een breekpunt bij de regeringsvorming te maken”. Dat zegt Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter.

Nederland neemt afscheid van de multiculturele samenleving. Iedereen wordt gevraagd om de Nederlandse waarden en normen te respecteren en te beleven. Geen doelgroepenbeleid meer, maar de migranten worden zelf verantwoordelijk gemaakt voor hun integratie. De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Donner vindt dat het beleid op het gebied van arbeid, scholing en wonen genoeg moet zijn voor elke burger om naar vermogen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Normoverschrijdend en crimineel gedrag wordt dan ook aangepakt zonder te kijken of de afkomst van de pleger een rol heeft gespeeld. De minister heeft daarnaast een wetsvoorstel in de maak om huwelijksdwang strafrechtelijk aan te pakken. Verder wil hij per 1 januari 2013 een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte. Dit alles staat in de ‘Integratienota’ van de Nederlandse regering, die gisteren aan de Tweede Kamer voorgesteld werd.





Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!