De minister deed zijn uitspraken maandag na afloop van een overleg met de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A), Karel Van Eetvelt van ondernemersorganisatie Unizo en Antwerps procureur Herman Dams.

'Het was voor mij cruciaal om te luisteren naar de mensen die de problemen in Antwerpen zelf ervaren hebben, maar ook om te praten met de hele keten van mensen die deze zaak aanbelangt', aldus De Clerck. Aan de hand van die bevindingen wil hij nu federale maatregelen treffen.

Janssens reageerde voorzichtig positief op de voorstellen van De Clerck. 'De minister is zich duidelijk bewust van de problematiek, het federale initiatief om uitwijzigingen sneller uit te voeren is zeker een positief signaal.'

Gesloten instellingen

Enkele weken geleden gingen in de Antwerpse wijk Seefhoek moegetergde winkeliers met druggebruikers en -dealers op de vuist. 'Ik pleit daarom dringend voor de oprichting van een aparte gesloten instelling, zodat illegale drugsdealers die op heterdaad worden betrapt van de straat verdwijnen en vervolgens ook effectief het land kunnen worden uitgezet', zei Janssens toen.

Het idee van die gesloten centra voor illegale criminelen, houdt De Clerck naar eigen zeggen in het achterhoofd. Op korte termijn wil de minister echter focussen op een efficiëntere samenwerking tussen justitie en de dienst Vreemdelingenzaken.

'Lichte straffen effectief uitvoeren'

Op het vlak van bevoegdheden zal het recht van een stad of gemeente om gemeentelijke administratieve sancties (GAS) uit te spreken, worden uitgebreid. De Clerck wil ook dat lichte straffen vaker effectief worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door thuisdetentie of huisarrest.

Ook de sympathieke Antwerpse procureur Dams deed een duitje in de zak.  Niettegenstaande het vele werk zal er naar gestreefd worden om te proberen handelaars in beroezende middelen even achter de tralies te houden. "Wij reizen momenteel met een drietrapsraket" sprak de procureur "maar wij zullen moeten overgaan tot een viertrapsraket".  Niet alleen duit in de zak, ook altijd goed voor een grappige vergelijking, die olijke procureur uit de stad van allah.

Het is duidelijk dat met dergelijke duidelijke taal en stoere kerels het leven in 2060 er terug rooskleurig uitziet. Dank, heren, uit naam van alle gezinsleden,  ouders, familieleden, collega's en vrienden van gebruikers voor uw aanpak.

Savat