De voorheen verboden islamitische partij staat een op het geloof gebaseerde politiek voor, maar zegt bijvoorbeeld de ruime rechten die vrouwen in Tunesië naar Arabische begrippen genieten te zullen handhaven. Ook zegt de partij een coalitieregering te willen vormen, zelfs al zou ze op grond van de uitslag alleen kunnen regeren.

 
Partijfunctionarissen schatten dat Ennahda, dat wederopstanding of hergeboorte betekent, tenminste dertig procent van de stemmen heeft vergaard. Andere schattingen naderen zelfs de vijftig procent. Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.
 
In veel kiesdistricten is de partij Congres voor de Republiek van mensenrechtenactivist Moncef Marzouki naar verluidt verrassend als tweede geëindigd. Van alle seculiere partijen heeft deze partij zich het meest opengesteld voor samenwerking met Ennahda. 
 
Progressieve Democratische Partij grootste verliezer
 
Voor de Progressieve Democratische Partij echter lijken de verkiezingen op een teleurstelling uit te lopen. Onder het in januari verdreven regime was deze partij de grootste legale oppositiegroep. 
 
De centrumlinkse partij afficheerde zichzelf in de verkiezingscampagne als de belangrijkste tegenstander van Ennahda, maar volgens de eerste uitslagen eindigde ze niet eens als derde of vierde.
 
Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. De verkiezingen verliepen in een feestelijke sfeer. Veertienduizend waarnemers uit binnen- en buitenland zagen toe op het verloop van de verkiezingen. 
 
In het nieuwe parlement zetelen 217 leden. Die hebben als taak het opstellen van een nieuwe grondwet.