© belga.
Ofwel maakt Open Vld na de verkiezingen deel uit van de federale én de Vlaamse regering, ofwel gaat de partij overal in de oppositie. Dat zegt Jean-Jacques De Gucht in een gesprek met Het Laatste Nieuws. "Het is alles of niets." Een voortzetting van de voorbije vijf jaar, waarin Open Vld federaal in de meerderheid zat en Vlaams in de oppositie, is geen optie.
Als N-VA en CD&V na de verkiezingen aan elkaar genoeg hebben om snel een Vlaamse regering op de been te brengen zonder de liberalen, dan hoeven ze bij de vorming van de federale regering ook niet op Open Vld te rekenen. Dat lijkt het logische gevolg van wat Jean-Jacques De Gucht zegt.
"De vorming van een federale en een Vlaamse regering moet aan elkaar gekoppeld zijn." Niet alleen qua timing, bedoelt hij, maar ook qua coalitie. "Ik pleit voor symmetrie, voor een coalitie van dezelfde partijen in de Vlaamse en de federale regering. Vlaanderen moet niet doen alsof het een eiland binnen België is."
Met wie zijn partij bij voorkeur in een regering stapt, daarover spreekt De Gucht zich niet uit. Maar hij maakt voorbehoud voor de partij van Bart De Wever. "Ik geloof de N-VA niet als ze zegt dat ze sociaal-economische hervormingen tot stand wil brengen. Wat heeft ze daar de voorbije tien jaar in de Vlaamse regering van verwezenlijkt? Niets. Het verschil tussen wat N-VA zegt en wat N-VA doet, is groot. Hun sociaal-economische programma is maar een voorwendsel voor de realisatie van hun échte agenda: de splitsing van België. Confederalisme heet dat nu."
Het is opmerkelijk dat een "nobody" in de politiek op zaterdag de frontpagina krijgt in de meest gelezen krant van Vlaanderen. Dat favoritisme heeft Jean-Jacques zeker niet aan zichzelf te danken, maar aan de clan rond zijn vader Karel De Gucht. Mocht Jean-Jacques "Janssens" geheten hebben in plaats van "De Gucht" dan was hij op dit ogenblik zelfs nog geen gemeenteraadslid in Berlare. Vader De Gucht heeft in Vlaanderen een netwerk van getrouwen uitgebouwd. Overal werden vijanden vervangen door eigen vriendjes. Hij drukt zijn wil door en etaleert zijn macht door zijn weinig onderlegde zoon de hoogte in te stuwen. Soms lukt het niet helemaal en moet Jean-Jacques een half pasje opzij zetten, maar meestal bepaalt clanoudste Karel de agenda.
Het heeft allemaal iets tragisch en iedereen weet nu al hoe het gaat eindigen. Van zodra vader De Gucht op pensioen is, zal zoon Jean-Jacques op een zijspoor worden gezet. De politiek is bikkelhard en in uw partij zitten de grootste vijanden.
En de reacties op het artikel op HLN waren unaniem negatief. Honderden scheldtirades aan het adres van deze clan. Ik zou niet graag in hun schoenen staan.
|