© belga. Marc Descheemaecker.
Het moest zolang mogelijk geheim blijven om maximaal effect te bereiken. Maar nu 'doelwit' Johan Vande Lanotte (sp.a) het verklapt heeft, mag iedereen het weten: oud-spoorbaas en bij velen verguisde Marc Descheemaecker heeft een boek klaar waarin hij de rekening maakt van zijn gedwongen afscheid bij de NMBS. Het boek, 'Dwarsligger', verschijnt dinsdag al.
-
Blijkbaar vrezen sommigen dat de sp.a ook na 25 mei weer iets te zeggen zal hebben
Johan Vande Lanotte, sp.a-vicepremier
Uitgeverij Van Halewyck verbergt niet dat de publicatie zo lang mogelijk stil gehouden moest worden. "Een beetje verrassing in het leven kan geen kwaad", lacht uitgeefster Lut Raymaekers. Het boek van Descheemaecker stond niet in de voorjaarsaanbieding die de uitgever eerder rondstuurde. Dat doet vermoeden dat het boek als een bommetje in de lopende kiescampagne moet landen.
De flaptekst bevestigt die gedachte. Descheemaecker belooft er het hele verhaal van zijn periode bij het spoor te vertellen. Maar toch ook: "Wie neemt de beslissingen nu precies bij de NMBS? Waarom mocht Descheemaecker niet gedelegeerd bestuurder van de NMBS blijven? Waarom leidde dat tot zo'n opvolgingscircus?" Zelf wil de auteur nog geen verdere commentaar geven.
Descheemaecker is zelf geen onbesproken blad. Zijn benoeming was nog een politieke aanstelling van de gevallen open VLD-er Marc Verwilghen en toen diens ster aan de hemel taande, verloor Descheemaecker ook veel van zijn "gewicht".
Op televisie verkondigde Descheemaecker natuurlijk stoer dat het zijn houding was en zijn strategie die hem parten speelde, maar in Brussel weet iedereen waarom Descheemaecker de laan werd uitgestuurd. De Vlaamse liberalen waren electoraal zodanig afgezwakt, dat ze hem wel moesten opofferen. Het is maar de vraag of Marc Descheemaecker de eerlijkheid zal hebben dit in zijn boek toe te geven.
Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte, die de herbenoeming van Descheemaecker persoonlijk blokkeerde, weet dus waaraan zich te verwachten. "Het zal de sp.a procenten kosten", citeert Vande Lanotte in Knack een dreigement dat Descheemaecker zou geuit hebben over zijn boek. Hij vervolgt: "Dat is dus chantage. Blijkbaar vrezen sommigen dat de sp.a ook na 25 mei weer iets te zeggen zal hebben. Anders zouden ze niet zoveel boekskes over mij volschrijven."
Als een rancuneuze jongen rekent Descheemaecker nu af met de politiek. Nochtans heeft hij zijn carrière grotendeels via diezelfde politiek kunnen uitbouwen. Maar in tegenstelling tot zovele collega-managers weigert hij de consequentie onder ogen te zien van verkeerde politieke keuzes uit het verleden.
Het boek wordt dus een zielige bedoening van een "pot die ketel verwijt dat hij zwart ziet." Het lijkt erop dat twee gehavende figuren nu met elkaar afrekenen, terwijl wij als toeschouwer mogen toekijken. Arm Vlaanderen!
Eerder verscheen al bij dezelfde uitgever 'De Keizer van Oostende' over Vande Lanottes activiteiten in de badstad.
|