Weyts zelf heeft zijn aanwezigheid op het feest intussen bevestigd: ‘Ja, ik was aanwezig op de huldiging in het gemeentehuis van Zaventem. Bob Maes is een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid (Lieve Maes, nvdr.).’
De oppositiepartijen SP.A en PVDA zien dat anders. SP.A eist het ontslag van Francken. ‘Hij moet beseffen dat hij staatssecretaris is en niet zomaar alles meer kan’, zegt fractieleidster Karin Temmerman. ‘Hij vertegenwoordigt de regering. Ik vraag me af wat Open VLD en CD&V hiervan vinden.’
Officiële viering
Francken zelf ziet het probleem niet. ‘Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester’, zegt de staatssecretaris, die spreekt van een onaanvaardbare heksenjacht tegen een 90-jarige. De burgemeester van Zaventem zegt dat hij maar heel kort op de viering was en dat het feest een privé-initiatief was van N-VA.
‘Geen onbenulligheid’
Het ontslag van Vlaams minister Weyts vraagt SP.A voorlopig niet. Vlaams fractieleider John Crombez wil wel snel duidelijkheid van minister-president Geert Bourgeois over wat de regels zijn voor zijn ministers. ‘Weyts doet het incident af als een onbenulligheid. Dat is nogal hard voor een pak mensen voor wie dit helemaal geen onbenulligheid is’, aldus Crombez.
‘Paramilitaire knokploeg’
PVDA wil wel dat Weyts de deur wordt gewezen. ‘Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens WO II, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte’, zegt voorzitter Peter Mertens
Bob Maes was als jongere lid van het VNV, dat tijdens WO II collaboreerde. Maes gaf zichzelf in 1944 aan bij de politie en raakte jarenlang zijn burgerrechten kwijt.
In 1950 richtte Maes de Vlaamse Militanten Organisatie op, tussen 1958 en 1963 officieel verbonden aan de Volksunie. In 1971 ontbond Maes de beweging. Er kwam een nieuwe, extremere leiding aan het hoofd van het VMO. In 1981 werd de beweging veroordeeld voor geweld en wapenbezit.
De Wever sust
De woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever wil aan de zaak weinig woorden kwijt. ‘We gaan hier helemaal niet op reageren. We hebben wel andere en betere dingen te doen hier in Shanghai.’ De Wever is op dit moment op handelsmissie in Shanghai, de grootste haven ter wereld.
Mijn gedacht
Gelukkig dat Weyts en Francken niet op bezoek zijn geweest bij Fidel Castro. Deze Cubaanse dictator is immers geen zaak uit een ver verleden, maar nog steeds brandend actueel. In Cuba heerst er nog steeds een communistische dictatuur en dat zou pas erg geweest zijn. Gelukkig dat niemand van de leidende klasse in België zich ooit verbrand heeft aan de communistische dictator Castro of de verguisde Libische dictator Khaddafi...
Oei, Steve Stevaert was reeds op bezoek bij Castro...Wat nu?
Castro geeft Stevaert een lift
| (aho)
Een hele week toerde Stevaert al op Cuba rond, toen hij op de valreep het bericht kreeg dat Castro hem persoonlijk wenste te ontmoeten. Daarvoor hoefde de minister-vice-president zich niet eens te verplaatsen: de 76-jarige president kwam naar hem toe, in de residentie van de Belgische ambassadeur.