In de editie van MO* die vandaag in de winkel ligt beschrijft het magazine hoe de echtgenote van president Kabila in 2007 een bezoek brengt aan de Brusselse Matongéwijk.

‘Twee groepen Afrikaanse bodyguards' staan in voor haar veiligheid. ‘In het zwart gekleed en met zonnebril', schrijft MO*. ‘Het ene groepje bestaat uit een tiental leden van een Brusselse stadsbende, het andere uit ex-leden van een andere stadsbende, die actief zijn in het portiersmilieu. Met niet mis te verstane blik snoeren ze al te luidruchtige opposanten van president Kabila de mond.'

Anonieme bronnen bevestigen in het magazine dat de bodyguards betaald werden door de Congolese ambassade om de orde te handhaven. Normaal gezien neemt de Belgische Staatsveiligheid de beveiliging van buitenlandse vips voor zijn rekening. Dat gebeurt in opdracht van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en na een dreigingsevaluatie door het antiterreurorgaan OCAD.

De zwarte bendeleden, onder wie leden van de Black Wolves, zouden vooral ingezet worden bij informele bezoekjes van Congolese vips: bezoekjes aan familie of zakenrelaties in ons land. ‘Ze vormen een schaduwcordon van veiligheidsagenten en treden op wanneer de Staatsveiligheid er niet is', zo zegt een goed geïnformeerde bron aan MO*.

Sinds 2006 zou de beveiliging van Congolese vips door zwarte bendes een opkomend fenomeen zijn geweest in Brussel. De criminelen beveiligden ook manifestaties, telkens betaald door de Congolese ambassade of inlichtingendienst.

‘De Congolese ambassade vond dat België voor protectie moet zorgen, ook tijdens informele bezoeken', zo zegt een andere bron. ‘Dat dat niet gebeurt, zien ze als een gebrek aan Belgische overheidscapaciteit. Ze redeneren: “We moeten wel een beroep doen op de stadsbendes, want België zorgt niet voor bescherming en het geld voor dure veiligheidsfirma's hebben we niet.” '

Het fenomeen zou sinds juli vorig jaar, bij de aantreding van de huidige Congolese ambassadeur, Henri Mova Sakanyi, aan het uitdoven zijn.

De ambassade van Congo ontkent het verhaal. Volgens MO* zouden het parket en het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, dat bevoegd is voor officiële bezoeken van vips, niet op de hoogte zijn van het fenomeen. Officieuze bronnen bevestigden gisteren aan De Standaard dat het verhaal van MO* strookt met de waarheid.