Hoe populair kinderen op school zijn, hangt grotendeels af van hun uiterlijk - waarbij dan de klemtoon ligt op hun gewicht, zo schrijft de Sunday Times.
Uit onderzoek blijkt dat overgewicht niet alleen de gezondheid schaadt, maar bij opgroeiende kinderen ook een hoog sociaal prijskaartje heeft.
Griekse vorsers onderzochten 400 schoolkinderen tussen de 5 en 10 jaar, van wie bijna een kwart te zwaar was voor hun leeftijd, terwijl 12 procent zelfs kampte met obesitas.
Aan die kinderen werd gevraagd om drie klasgenoten te noemen die ze graag zouden uitnodigen voor hun verjaardagsfeestje, en drie anderen die absoluut niet welkom zouden zijn.
Blijkt dat de populariteit van de kinderen rechtstreeks verband houdt met hun Body Mass Index (BMI), want de afgewezen kinderen waren vrijwel allemaal te dik.
Deze trend was het sterkst bij de jongens. Opvallend was dat ook kinderen die zelf te zwaar zijn, hun 'lotgenoten' veroordeelden.
De onderzoekers zochten naar een verklaring voor die houding, door tekeningen te tonen van mensen met een verschillende lichaamsbouw waaraan karaktereigenschappen moesten worden gekoppeld.
Wat bleek? De positieve eigenschappen werden toegeschreven aan de slankste, en de negatieve aan de dikste.
Volgens onderzoekster Ekaterina Kornilaki begint het stigma waaronder zwaarlijvige kinderen gebukt gaan al op heel jonge leeftijd en blijft dat duren.
'Dat vooral jongens hun zware klasgenoten afwezen, heeft mogelijk te maken met het feit dat zij geloven dat die kinderen minder goed zullen zijn in de fysieke spelletjes die jongens graag spelen', meent Kornilaki.