Heeft Karel De Gucht volgens U in het verleden reeds "gesjoemeld"?
Beoordeel dit blog
APENLAND
Waar Koning Filip I regeert En het ABVV en de PS de bevolking terroriseert
15-06-2010
Heisa bij "open" VLD
Het heeft niet lang geduurd. Zondag voorspelde ik interne strubbelingen met de "oude" generatie en vandaag is het al prijs. Guy Vanhengel uit als eerste publiekelijk zijn ongenoegen over de voortvarendheid van de jonge generatie De Croo. Het was inderdaad om te lachen, de uitspraken van voorzitter Alexander De Croo na de historische verkiezingsnederlaag. De Croo zei dat het verlies nogal meeviel. Alstublieft zeg, de partij kreeg zulke pandoering dat een normaal mens er bewusteloos zou van zijn. Zelfs de eigen fractieleidster Hilde Vautmans raakte niet meer verkozen. De reden waarom De Croo zo sprak heb ik reeds gegeven. Alexander De Croo had schrik voor de eigen achterban. Hij vreesde dat hij de rekening voor het verlies zou mogen betalen, hetgeen eigenlijk maar meer dan normaal zou zijn. Mister Q -Van Quickenborne- en mister Alexander hebben duidelijk de bal verkeerd geslagen en willen daar nu niet voor opdraaien. Het valt maar af te wachten of ze er goedkoop zullen vanaf komen.
Open Vld'ers vechten verkiezingsnederlaag uit in de media
Openlijk geruzie bij Open Vld
HLN updateHet rommelt binnen de Open Vld. Eerst bekritiseerde ontslagnemend vicepremier Guy Vanhengel de jonge leiding van de partij, nu reageren ook Gwendolyn Rutten en ondervoorzitster Patricia Ceysens in de media.
Vanhengel plaatst grote vraagtekens bij de electorale strategie van zijn partij Open Vld. "We hebben niet alleen het De Wevers bedje gespreid, we hebben ook de lakentjes gewassen, zijn kussen gestreken, het warmwaterkruikje klaargelegd. Hij moest er alleen nog in gaan liggen", zegt Vanhengel in een interview in de Coreliokranten.
Met het opblazen van de regering over een communautair knelpunt heeft partijvoorzitter Alexander De Croo zich volgens Vanhengel aan "een uiterst gevaarlijke oefening" gewaagd. De communautaire problemen overheersten de campagne. Te laat werden liberale thema's als belastingen en besparingen naar voren geschoven.
Vanhengel stelt de positie van De Croo niet in vraag, maar vindt wel dat de nieuwe generatie wat meer respect mag opbrengen voor de oudere garde. "De vanzelfsprekendheid waarmee men doet alsof mensen met twintig, dertig jaar ervaring nitwitten zijn, dat heeft me gestoord", stelt hij. Hij spreekt ook over "misplaatste autoriteitsdrang".
Ego's en frustraties Ondervoorzitster Patricia Ceysens reageerde via Twitter op de kritiek van Vanhengel: "Generaties en leeftijden zijn geen probleem. Ego's en frustraties des te meer."
"Ik hou niet zo van de term generaties. Voor mij gaat het echt niet over leeftijden, we hebben ze allemaal nodig. Voor mij gaat het er wel over dat iedereen gewoon constructief meewerkt aan ons inhoudelijk project", verduidelijkt Ceysens aan de VRT-nieuwsdienst. "Het is normaal dat bij verkiezingen dingen niet altijd lopen zoals mensen dat ook denken en dus krijg je frustraties, en die zijn nu geventileerd."
Punt maken Alexander De Croo wilde niet reageren op de uitspraken van Vanhengel, maar Gwendolyn Rutten wilde wel: "Ik verdedig nog steeds onze uitstap uit de regering, en ik niet alleen. Er mocht geen jaar meer verloren gaan om de grote dingen aan te pakken", zei Rutten in 'De ochtend'. "Wij wilden een punt maken door uit de regering te stappen omdat ons land hervormingen nodig heeft. Het verkiezingsresultaat is echter niet goed en we zullen ons moeten bezinnen. Maar de eerste emoties moeten eerst over ons heen gaan. Daarna zullen we intern kijken waar het anders kan en beter moet."