Nu dat de economische en financiële druk toeneemt, roepen steeds meer politici dat er dringend een regering moet komen. NV-A leider Bart De Wever zegt zich niet te laten opjagen en wilt niet plooien. Het is spijtig dat de Franstaligen de economische malaise aangrijpen als een ultiem chantagemiddel. Anderzijds, eet men geen brood van eindeloze onderhandelingen. Onze primaire behoefte is te kunnen voorzien in ons levensonderhoud. Nadien wensen wij als Vlamingen te kunnen samenleven in een nieuw land, met nieuwe staatsstructuren. Indien deze onderhandelingen op niets zouden uitdraaien, hebben we echter geen andere optie dan een voorlopige regering te vormen rond de meest pragnente economische problemen. Iedereen zal het Bart De Wever kwalijk nemen indien hij voet bij stuk houdt en ons land in een financiële crisis laat terecht komen. Nieuwe verkiezingen kunnen we ons echt NIET permitteren. Of wilt men misschien echt België laten fungeren als internationale schietschijf? Men moet toch echt een slag van de molen hebben om in deze moeilijke tijden zelf met zijn miserie naar buiten te treden. Waar is ons eergevoel? Waar zitten die wijze mannen toch? Dit verdient ons land écht niet!
De Wever: "Onderhandelingen niet eindeloos rekken"
Bart De Wever en ook minister van Financiën Didier Reynders waren te gast bij de Cercle de Wallonie. © reuters
HLN update N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het niet kunnen dat sommige partijen de economie en de toestand op de financiële markten aanhalen om de druk op te voeren om snel een regering op de been te brengen. Een perfide strategie, luidde het vandaag tijdens een toespraak bij de Waalse werkgevers in Namen.
De Wever zei de onderhandelingen te willen afronden, al toonde hij zich niet echt optimistisch over de afloop. "Ik vrees dat we het momentum kwijt zijn en dat het moeilijk zal zijn het terug te vinden", verklaarde de N-VA-voorzitter in de Cercle de Wallonie.
Volgens De Wever mag er geen tijd meer worden verloren. "Indien de zeven partijen de onderhandelingen niet kunnen afronden, dat men dan de eerlijkheid heeft dat ook te zeggen en de onderhandelingen niet eindeloos rekt", benadrukte hij.
"Twee totaal verschillende democratieën" De Wever stelde geen voorstander te zijn van nieuwe verkiezingen, maar wil evenmin in een regering stappen zonder akkoord over een staatshervorming, zoals dat in 2007 het geval was. Hij wees erop dat de CD&V in 2007 in zo'n is regering gestapt en daarvoor niet echt op veel bijval heeft kunnen rekenen van de kiezer.
De Wever deed zijn visie uit de doeken over Belgiës geschiedenis, die volgens hem twee democratieën heeft voortgebracht, een Vlaamse en Waalse. En die zijn totaal verschillend. Hij somde ook een reeks domeinen op - sociaaleconomisch beleid, asiel en migratie, sociale zekerheid, ... - waar de verschillen zeer groot zijn. Wallonië neigt naar links en Vlaanderen naar rechts en de oplossingen van de een zijn niet goed voor de ander. Daarom is een staatshervorming nodig die het zwaartepunt van de beslissingsmacht overhevelt naar de deelstaten, luidde het.
"Schrik van eigen schaduw" De Wever spoorde Wallonië aan om komaf te maken met de schrik om te verarmen. Dat gevoel teistert de regio al te lang, zei hij. "Wallonië heeft schrik van zijn eigen schaduw. Dat is spijtig, want het gewest hoeft zich niet te schamen".
De onderhandelingen gingen tot nu toe alleen over communautaire dossiers. Andere thema's, zoals de besparingen die nodig zijn, kwamen nauwelijks aan bod. De Wever was hierover duidelijk. Hij pleit voor het terugschroeven van de uitgaven, het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd en een vermindering van de vennootschapsbelasting.
De N-VA-voorzitter beklemtoonde niet te willen tussenkomen in een Franstalig spel dat door de PS wordt gedomineerd. Op vragen over de MR als eventuele coalitiepartner bleef De Wever voorzichtig. "PS heeft gewonnen in Wallonië en leidt de dans. Ik heb niet te zeggen wie rond de tafel zit. We kunnen samen lunchen, maar ik heb niet de macht om de Franstaligen te zeggen: de formule moet er anders uitzien".
|