Nomen est omen heet het in het Latijn. Ivan De "Verschikkelijke" Vadder heeft zich vandaag tijdens het VRT-programma De Zevende Dag langs zijn slechtste kant laten zien. Tijdens een interview met Yves Leterme ergerde hij zich zo erg aan de premier dat hij woest zijn stoel verliet midden in het gesprek.
Ik heb het interview met Yves Leterme nogmaals herbekeken. Wat De Vadder deed kan gewoon niet. Misschien wil De Vadder een hit worden op Youtube, maar hij zal de geschiedenis niet ingaan als het prototype van een goed journalist. Het is niet gebeurd zoals Het Laatste Nieuws schrijft op haar website. Het is niet dat Leterme een hele reeks vragen negeerde. Neen, reeds bij vraag twee en amper twee minuten later verloor de VRT-journalist het geduld! De eerste vraag was er nochtans één waar men inderdaad enkele minuten kan mee vullen, namelijk hoe het zo ver is kunnen komen met ons migrantenbeleid. Men mag ook niet vergeten dat men het programma De Zevende Dag al voor de helft gevuld had met interviews en debatten over het ontspoord migrantenbeleid. Als dan uiteindelijk de eerste minister aan het woord kwam, kreeg die amper de tijd om te antwoorden...
Neen, de talrijke steunbetuigingen ten spijt, wat Ivan De Vadder gedaan heeft, kan niet en dient te worden gesanctioneerd. Ik heb de vorige verkiezingen niet op Leterme gestemd en het is sinds Leo Delcroix -en de afschaffing van de dienstplicht- geleden dat ik nog op een CD&V-er gestemd heb, maar dit schouwspel was de journalistiek onwaardig!
Een journalist en zeker één die op Televisie komt moet neutraal zijn of toch tenminste doen alsof hij objectief is. Ivan De Vadder geeft net zoals vele VRT-journalisten de indruk niet objectief te zijn, maar eerder progressief of socialistisch. Het is typisch voor journalisten dat zij een verzwakt politiek dier willen afmaken. En inderdaad Leterme is "over the top". Hij zal nooit meer premier worden en misschien nooit meer minister. Op zo'n moment worden de messen geslepen. Dan zien bepaalde reporters de kans om hun ware "slechte" aard laten zien. Op lokaal vlak heb ik hetzelfde meegemaakt toen ik in onmin viel met een grote partij. Opeens las ik de belachelijkste verhalen over mij in de pers. Dat ik in de politiek zat voor het geld bij voorbeeld, terwijl de politiek amper 0,5% van mijn inkomen vertegenwoordigde. De onnozelste losse flodder werd plots een verhaal. Reporters hebben veel macht en vooral de macht om iemand te maken of te kraken. Ze hebben Bart De Wever als "slimste mens" groot gemaakt. Anderzijds stigmatiseren zij al jaren mensen aan de rechter zijde van het politieke spectrum. Jean-Marie Dedecker bij voorbeeld. Hij wordt al afgemaakt vooraleer hij in media verschijnt. Of Yves Leterme, die eerst de Hemel werd ingeschreven als de nuchtere notarisklerk om kort nadien te worden afgeschoten als onbekwaam of besluiteloos. L'histoire se répète. Net zoals in 2007 slaagt Bart De Wever er nu ook niet in een staatshervorming door te voeren. Dit belooft voor De Wever binnen drie jaar. Als hij geluk heeft mag hij nog eens in de Zevende Dag verschijnen. Maar als hij niet op zijn tellen let, zal hij worden uitgelachten zoals men dat met Jean-Marie Dedecker doet, of worden behandeld als Leterme vandaag op één.
Bij mijn weten is de VRT nog steeds een staatszender en is premier Leterme nog altijd de premier van dit land...Wordt hopelijk vervolgd!
BRUSSEL - Het optreden van aftredend premier Yves Leterme in De Zevende Dag leverde opmerkelijke beelden op. Journalist Ivan De Vadder kreeg van de premier geen kans om vragen te stellen over diens asielbeleid. Waarop De Vadder zijn stoel verliet.
De eerste minister kwam in het De Zevende Dag het mank lopende asiel- en opvangbeleid verdedigen, maar ging daarbij nauwelijks in op de vragen van De Vadder. Die wou weten hoe Leterme de vertraagde opvang kan uitleggen aan mensen die op straat slapen. De premier bleef echter onverstoorbaar doorpraten over de werkwijze van zijn regering, waarop Ivan De Vadder zich kwaad maakte, evenwel zonder zijn stem te verheffen. 'Premier, ik probeer even een vraag te stellen. Zal ik anders gewoon verdwijnen? Dan kunt u rustig verder doen. Ja, daar is de camera.'
Leterme deed alsof er niets aan de hand was en bleef doorpraten. De Vadder merkte nog op 'dat dit echt geen regeringsmededeling is. Dat moet u begrijpen.' Maar de premier maakte zijn betoog af, waarna De Vadder - die even naast de premier was gaan staan en dan weer ging zitten - snel afsloot met 'Dankuwel, meneer de premier.'
Door de aanhoudende crisis rond de opvang van asielzoekers kreeg Leterme de voorbije dagen heel wat kritiek te slikken. Hij is immers bevoegd voor de coördinatie van het asiel- en migratiebeleid.
|