Senator en dokter Marleen Temmerman (sp.a) heeft een wel erg ingrijpend plan om de staat van regeringsloosheid te doorbreken. Ze roept op tot een seksstop, zolang de heren en dames politici blijven bakkeleien over de regeringsonderhandelingen.
U doet de oproep naar analogie van de Keniaanse vrouwen, die in 2009 met een zelfde actie binnen de week een akkoord afdwongen.
Temmerman: "In 2009 waren er in Kenia ook regeringsonderhandelingen die voor geen meter opschoten. Het land lag helemaal plat. Na een jaar palaveren kwamen de vrouwenbewegingen in actie en riepen ze alle vrouwen van onderhandelaars op om te stoppen met seks, tot er een akkoord was. Een week later lag het document op tafel".
En het verband tussen beide feiten staat vast?Temmerman: "Er zijn natuurlijk geen cijfers beschikbaar over de opvolging, maar het gonsde wel in de straten. "Zie je wel", klonk het overal. In Kenia zaten er wel enkel mannen rond de tafel, dus helemaal vergelijken kan niet. Maar pas op: ook in mythische verhalen uit de Oudheid dreigden vrouwen met een seksdrooglegging, zoals bijvoorbeeld in Aristofanes' komedie Lysistrata. De vrouwen in het stuk waren de oorlog van hun mannen beu, en hielden de benen toe. Het leidt tot twisten tussen de seksen, maar ook tot het eind van de Peloponnesische oorlog."
Denkt u dat het hier kan werken?Temmerman: "Mijn stuk in De Standaard was uiteraard als grap bedoeld, maar hoort in het rijtje oproepen waarmee mensen hun kwaadheid een uitweg geven. Poelvoorde die mannen oproept om hun baard te laten groeien, de SHAME-betoging die door de straten van Brussel trekt, het geeft de woede en onmacht van de mensen weer. Het is dan ook bijzonder jammer te zien dat die woede genegeerd wordt door de politici. De betoging, daar werd achteraf een dag of twee over gesproken, maar nu is dat helemaal van tafel. Daarom wil ik zeggen: blijf maar ludieke voorstellen op tafel gooien, je weet nooit dat er één werkt. Het is altijd beter dan cynisch worden."
Ziet u ook nog meer geïnstitutionaliseerde oplossingen om uit de impasse te komen?
Temmerman: "Misschien is het geen slecht idee om toch eens een referendum op tafel te gooien, met de vraag 'wil u België splitsen?'. Al moeten er daarna dan wel heel wat mogelijkheden op het papier staan, natuurlijk. Samenblijven, in twee, in drie... (lacht)".
Hoopt u nog op een snelle oplossing?Temmerman: "Het moet. In het parlement leidt het namelijk ook tot problemen. Heel wat wetsvoorstellen, en goede ook, liggen klaar, maar de onderhandelingen erover verlopen zeer moeizaam. Partijen durven zich minder profileren op moeilijke onderwerpen. Het is veel moeilijker om een draagvlak te creëren. En de regering van lopende zaken verschuilt zich achter haar beperkte opdracht. Nee, zo kan het niet verder. Dan maar de benen dicht."