Eindelijk is het zover! Het Vlaams Woningsfonds is bijna failliet.
Echt "Vlaams" is het fonds niet. Indien men de kredietnemers onder de loupe zou nemen, zou men kunnen vaststellen dat 90% van de kredieten worden uitgekeerd aan "nieuwe" Belgen, die met zelfs geen Nederlands verstaan.
Zoals dikwijls in dit land, is het doel misschien wel "nobel", in praktijk loopt alles gewoonweg mis. Dat net Freya Vandenbossche met dit item naar buiten komt, is een teken aan de wand. Insiders vertellen mij overigens dat vele dossiers met haken en ogen aan elkaar hangen en dat er dikwijls wordt geprutst aan de voorwaarden om te kunnen genieten van zulke lening.
Ook de eigen inbreng is veelal geleend bij een andere bank of zoals bij vele nieuwe Belgen bij de familie. Verder werkt het Vlaams Woningfonds tergend traag, zoals we dat gewoon zijn bij de meeste overheidsinstellingen. Kortom, veel werk aan de winkel.
En ik stel mij de vraag of het niet beter is deze leningen af te bouwen en zelfs in de toekomst af te schaffen. Het Vlaams Woningsfonds bevestigt wat vele economisten weten: De overheid dient zich van elke economische activiteit te onthouden. Indien men echt wil ingrijpen in de economie doet men dat veel beter via een systeem van subsidies of belastingkortingen in plaats van zelf voor bank te spelen.
Faillissement wenkt voor Vlaams Woningfonds"
Het Vlaams Woningfonds (VWF) stevent op het bankroet af. Dat blijkt een rapport van de inspectie van Financiën.
Het Vlaams Woningfonds geeft voordelige woonleningen vanaf 1,5% aan gezinnen met minstens 1 kind en een begrensd inkomen. Het kan dat doen omdat het hiervoor subsidies van de overheid krijgt. Zowat 30.000 gezinnen hebben er nu een krediet lopen.
Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) had het rapport bij het Woningfonds besteld. De Gentse politica nam onlogische verschillen waar in de rentevoeten van de twee maatschappijen die sociale woonleningen verstrekken: het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).
De audit toonde aan dat het VMSW in een gezonde financiële toestand verkeert. Het VWF is verlieslatend en zou dat nog tien jaar blijven.
Zo betaalt het VWF zijn geld duurder op de markt dan de VMSW. Bovendien leent het dat geld goedkoper uit aan de gezinnen. De gemiddelde rentevoet bedraagt 2 procent, minder dan de inflatie in de meeste jaren.
Ondanks dit alles kon het Vlaams Woningfonds in de laatste tien jaar zijn omzet ruim verdubbelen: van 130 naar 320 miljoen euro. Er volgde ook een belegging van 52 miljoen bij een IJslandse bank.
Van den Bossche stelt voor om beide maatschappijen te laten samensmelten. De socialiste wil nog voor het zomerreces een akkoord afdwingen in het Vlaams Parlement.
|