Het voorbije weekend was ik met vrienden in Copenhagen. We zijn er gaan eten in Noma, volgens velen het beste restaurant ter wereld. En inderdaad, de keuken van Noma is verrassend, vernieuwend en vooral uitzonderlijk goed. In Noma is niets wat het lijkt. Het bloemstuk bleek ineens een eetbaar gerecht. Radijsjes in een bloempot met aarde dat geen aarde blijkt te zijn, uitzonderlijk lekker. Een oester zoals nog weinigen hem hebben kunnen eten. Kortom, een culinaire ervaring die je maar zelden Uw leven meemaakt. En de prijs valt best wel mee. Voor een 7 gangenmenu en misschien we 5 voorgerechten betaalt men ca 250 euro. Ons beroemde Hof van Cleve kost gemakkelijk het dubbel en is nooit zo goed.
Copenhagen is een mooie maar niet al te grote stad. Het is ook een vrij rustige stad. Enkel de winkelstraat is vrij druk. De aflossing van de wacht heeft iets sprookjesachtig. De kleine zeemeermin vond ik dan weer niet zo bijzonder. De rondetoren is misschien ook wel eens de moeite om Copenhagen te overschouwen.
Denemarken heeft de uitstraling van een typisch West-Europees land als Nederland en België. De bevolking is er natuurlijk iets blonder. Net zoals de rest van Europa heeft ook dit land enorm te lijden onder de massale instroom van migranten. Om één of andere duistere reden spelen wij voor OCMW van de wereld. Het is evident dat deze situatie op termijn onhoudbaar wordt. Onze maatschappijen kunnen deze massale toestroom niet meer trekken. Op een bepaald ogenblik gaat de bom barsten. De instroom is te grootschalig om een geleidelijke transitie mogelijk te maken. Ik weet niet of er sociologische studies bestaan over de goede verhouding van instroom versus het totale bevolkingsaantal. Het zou alleszins niet slecht zijn, mochten we op Europees niveau algemene regels bepalen. Het wordt stilaan een kwestie van maanden in plaats van jaren. Bij God, waar zijn onze Europarlementsleden toch mee bezig?
Deens restaurant Noma "beste ter wereld"
De staf van restaurant Noma tijdens de prijsuitreiking.
Het Deense restaurant Noma is door het Britse gerenommeerde Restaurant Magazine uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Het restaurant van de jonge chef René Redzepi haalt het van het Spaanse El Bulli, dat de vorige vier keer de prestigieuze titel kreeg.
Chef René Redzepi.
Het restaurant bevindt zich in het havengebied van Kopenhagen, in een gerestaureerd pakhuis uit de achttiende eeuw. Het is de eerste keer dat Noma de titel van beste restaurant ter wereld in de wacht sleept. De lijst met 50 beste restaurants ter wereld wordt opgesteld door 800 internationale critici en gastronomische experts. Lokale seizoensingrediëntenDeze titel bekroont volgens deskundigen de creativiteit van de 32-jarige Redzepi, ambassadeur van de Scandinavische keuken. De chef werkt vooral met lokale seizoensingrediënten. Adrià (El Bulli) chef van het decenniumEl Bulli kreeg tussen 2006 en 2009 elk jaar de prestigieuze titel van beste restaurant ter wereld. Het wereldberoemde restaurant van de Spaanse chefkok Ferran Adrià verandert in 2014 in een stichting van openbaar nut. De 47-jarige Adrià kondigde in januari verrassend aan zijn restaurant aan de Costa Brava in 2012 voor twee jaar te sluiten. Restaurant Magazine bekroonde de Spanjaard maandag met de titel 'Chef van het decennium', die voor de eerste keer werd toegekend.
|