Inhoud blog
  • KRETA - LATO
  • KRETA - LATO - foto 2
  • KRETA - LATO - foto 1
  • Fotos van Minoïsche Munten
  • Fotos van Minoïsche Munten 2
  • Who pays the ferryman ?
  • Goden, graven en farao's
  • Kreta - De wieg van Europa
  • WELKOM
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ARCHEO
    Archeologie en Kunstgeschiedenis van Kreta, Griekenland,Egypte en Oude Nabije Oosten
    24-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KRETA - LATO

    KRETA - LATO

    Lato ligt dicht tegen Agios Nikolaos en is dan ook dikwijls vernoemd als ‘Lato pros Kamares’ waarbij ‘Kamares’ staat voor de haven het oude Agios Nikolaos.

    De site is gelegen richting Kritsa en te bereiken via een weg voorbij het kerkje ‘Panagia Kera’ op de rechterkant. Dan bergop tot aan de inkom van de site. Deze site is te bereiken met de wagen.

    De site is opgegraven door de Franse Archeologische school en er bestaan buiten het boekje van deze school, naar mijn weten, geen publicaties over. De vondsten zijn te vinden in het Museum van Agios Nikolaos.

    Lato is gelegen op de top van een heuvelrug met steile hellingen van ca 400 m hoog en heeft een prachtig verzicht over het tussenliggend dal en aan de andere kant tot aan de kust (Agios Nikolaos) . Het is een van de best bewaarde oud Kretenzisch stadjes. De muren zijn in bepaalde plaatsen verschillende meters hoog met uitkijkposten. In de opgravingen van Lato vinden we langs een toegangsweg tot de agora verschillende huizen, werkplaatsen en uitkijkposten. We hebben een Stoa, Agora, Cistern, Prytaneion en Exedra in het center. Verderop vinden we met zicht op Agios Nikolaos een Grote Tempel en een Theater.

    De verstevigde muren en de ligging maken van Lato een moeilijk inneembare vesting die de voornaamste weg van centraal Kreta naar oost Kreta controleerde. De bewoners van Lato die eerst van de landbouw leefden vertoonde een meer militair karakter. Rond de 2e eeuw v.Chr verlegde het politiek center zich naar Kamares (Agios Nikolaos). Lato was bewoond van het L.M. III tot de Romeinse periode.

    Kleinere vondsten van LM III periode. (1380 – 1100 v Chr)

    Pottenbakkers werkplaats van 7e eeuw v.Chr (ca 625 v Chr)

    Uit de hoofdperiode van Lato eind 4e eeuw tot 2e eeuw v. Chr hebben we

    • Agora ca 20 op 30 m met een tempel in het midden en een cistern van 5,25 m L, 5,25 m B en 5,25 m D. De tempel (4e eeuw) met een enkele rechthoekige cella. Aan de west kant een stoa met dorische zuilen en in het zuiden een rechthoekig exedra
    • Aan de noordzijde van de agora is het Prytaneion te bereiken met negen treden, telkens 3 met ertussen 2 vlakke ontmoetingsplaatsen. Ten westen van de treden twee kleine kamers.
    • Het Prytaneion is 18 m bij 8 m groot ( eind 4e en 3e eeuw v.Chr.) en heeft 2 grote kamers. In het westen een estiatorion (eetka mer) met centrale haard en klinai (eet-ligplaatsen) voor 8 personen en in het oosten een peristyle court. Er zijn ook 2 kleinere kamers die gebruikt werden voor archief en schatkamer voor bronzen.
    • De grote tempel is 10 m bij 6,5 m groot op een terras van 36 m bij 16,5 m ten zuiden van de agora. De cella is vierkant en bevatte een basis voor een cultusbeeld. De pronaos is naar het oosten gericht. Voor de tempel bevond zich een altaar met drie

    treden.

    • Een complex van 32 m bij 8 m groot bij het uiteinde van het terras bestaande uit 10 of 11 treden met een rechthoekig exedra waarvoor zich een grote open ruimte met aan de ingang een klein altaar of basis van een beeld. Dit complex word aangenomen als een theater welke aangrenzend aan de grote tempel is gebouwd.
    • Verschillende huizen, waarvan zeven met een terras en verschillende kamers. Sommige hadden en bovenverdieping en allen een cistern en een haard.
    • Verdedigingsmuren langsheen de toegangsweg tot de agora en de buitenmuren waren dubbel. Enkele verdedigingstorens aan het begin van de weg welke als een chicane ertussen liep.

    Bibliografie :

    Thiré C. , van Effenterre H., Guide de Fouilles Françaises en Crète, uitgave Ecole Française d’Athènes 1983 , p 98-105,

    Myers J, Myers E, Cadogan G, The Aerial Atlas of Ancient Crete, uitgave University of California 1992, p 154-159.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!