Over alles maar dan ook alles wat met een tuin te maken heeft.
11-04-2012
Paardebloemensiroop
De pissebloemekes steken weer overal hun gele kopjes bovenuit, de hoogste tijd dus voor een eerste receptje :
Pluk bij voorkeur bij Wassende Maan (eerste kwartier) 365 paardebloemenhoofdjes (1 voor elke dag van het jaar) -enkel de bloemen, geen steeltjes- en dank Moeder Natuur voor haar gulheid !
Overgiet de bloemen met 1,5 l kokend water en laat een half uurtje trekken.
Gooi bloemen+water gezwind door een neteldoek en pers goed uit.
Doe het aldus bekomen aftreksel in een ketel samen met het sap van 2 sinaasappels en 1 citroen. Voeg hierbij nog ¾ kg suiker (ik gebruik hetzij ongeraffineerde rietsuiker hetzij ½ l agavenectar) en breng al roerend aan de kook.
Van zodra het mengsel kookt, draai je het vuur laag en laat het dan nog 1u30 à 2u zachtjes inkoken tot er slechts ongeveer de helft overblijft.
Giet de kokende siroop in zuivere bokaaltjes/flesjes met schroefdop. (een vriendin van me die in een snackbar werkt houdt lege wijnflesjes voor me bij ... zeer handig en ze zien er nog leuk uit ook !)