Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




10-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is olijfolie echt zo’n wondermiddel als Julia Roberts beweert?

Is olijfolie echt zo’n wondermiddel als Julia Roberts beweert?

https://images4.persgroep.net/rcs/qaPIKyeF5LVGY4PmfKgiHWKClMk/diocontent/167928958/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onlangs kwam de Amerikaanse actrice Julia Roberts (52) in het nieuws met haar eigen beautygeheim: de actrice onthulde dat ze zowel haar gezicht als haren verzorgt met olijfolie. Maar of dit nu het grote wondermiddel is waar je je straks aan moet wagen, valt nog af te wachten. Dermatologen en kappers reageren alvast terughoudend. 

“Wereldwijd zijn er veel mensen die oliën gebruiken om hun huid mee te verzorgen. Denk maar aan arganolie, sesamolie of avocado-olie”, zegt dermatoloog Ingrid Van Riet van de Carpe-kliniek, een esthetisch centrum in Antwerpen gespecialiseerd in gelaat en lichaamsverzorging. “Die bevatten stuk voor stuk essentiële vetzuren, maar dat zijn allemaal heel grote moleculen die niet tot de diepere lagen van de huid doordringen. Olijfolie heeft met andere woorden een afsluitend effect, net als een verband, waardoor het de verdamping en uitdroging van de huid tegengaat. Maar je huid écht verzorgen en hydrateren zal het niet doen.”

Bovendien heeft elk huidtype ook nood aan een andere verzorging. “Iemand met een hele vette, gevoelige huid geef ik een totaal andere crème dan iemand met een droge, fijne huid”, bevestigt Van Riet. “Mensen met een vette huid die toch olijfolie smeren, kunnen bovendien grote poriën en zelfs acne krijgen. Zelfs op hun benen. Misschien dat het voor sommige mensen werkt, maar ik zou dit advies nooit aan onze patiënten geven”, aldus dermatoloog Ingrid Van Riet van de Carpe-kliniek.

Wil je toch eens uittesten of het voor jou werkt? “Begin met je lippen, nagelriemen of voeten. Daar heb je geen poriën en kan je dus achteraf ook geen puistjes krijgen”, besluit de dermatoloog. 

Geen haarproduct

Ook als haarmasker is olijfolie niet ideaal. “Olijfolie is om in te bakken en om te braden”, grapt Margi van natuurkapsalon Club-Exphair in Schilde, bekend voor zijn natuurlijke haarproducten. “Niet om je haar mee te verzorgen. Het is niet schadelijk voor je haar, maar het zal ook niet het gewenste resultaat opleveren. Er zijn veel andere, betere olies voor het haar die meermaals getest zijn. Arganolie is daar een voorbeeld van. Je hebt speciale olietjes die je in het haar mag laten. Doe die zo’n twee tot drie keer per week op je lengtes. Of gebruik één à twee keer per week een haarmasker met olie en laat het een kwartier inwerken.” (br.hln)


» Reageer (6)
11-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Universiteitsbuurt in Brussel de op één na coolste in Europa volgens The Guardian

Universiteitsbuurt in Brussel de op één na coolste in Europa volgens The Guardian

https://images2.persgroep.net/rcs/uQ46mqEg0pPrg9HiMK6DRdNkYwk/diocontent/166250906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse krant ‘The Guardian’ noemt de buurt rond de VUB de leukste plek in Europa, na Järntorget/Långgatorna in Zweden. “Je zal net zo gemakkelijk een Afrikaanse migrant tegenkomen die zijn droomrestaurant opent, als een doorwinterde Brusselaar die al jàren een eigen bar heeft”, klinkt het. Waarom is de universiteitsbuurt zo hip? 

De buurt bevindt zich in de Brusselse gemeenten Elsene en Etterbeek, en hoort nu bij de 10 coolste plekken van Europa, volgens de krant. De voorbije jaren heeft het groot aantal studenten dat er woont veel opkomend talent en investeringen aangetrokken, met veel nieuwe zaken tot gevolg. Naast een broeihaard voor creativiteit, is de buurt erg divers - je vindt er zowel studenten als Brusselaars op leeftijd - én bovendien is het er (nog) niet toeristisch. Andere hippe buurten op de lijst zijn onder andere El Cabanyal in Valencia, het Poolse Powiśle in Warsaw en Ostiense in Rome.

‘See U’

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen in de Brusselse universiteitsbuurt. ‘See U’, een groot start-up experiment in de voormalige kazerne aan de Kroonlaan, is daar een voorbeeld van. Het aanbod aan duurzame vegan restaurantjes, bars en glutenvrije bakkerijen is groot. Er worden onder andere coole feestjes georganiseerd, elke week is er een bio-markt en er is zelfs een rolstoelvriendelijk café. Volgens ‘The Guardian’ zijn het vooral vrouwelijke ondernemers die ‘See U’ doen draaien. Zo is er Rachida Bouganzir, eigenares van het ‘Haricot Magique cafe’, dat een grote indoor en outdoor ruimte heeft voor ouders en kleine kinderen. 

Wat is er doen?

Bezoek ‘Boire et Fumer’, een authentieke wijn en sigaarwinkel die zich al 57 jaar op de Avenue de l’Université bevindt, of ga shoppen in ‘Cheep’, een kledingboetiek waar zowel jonge meisjes als vrouwen van 90 over de vloer komen. Na een kopje koffie kan je het ‘Cimitière d’lxelles’ bezoeken: een authentiek kerkhof met art nouveau grafstenen. 

Eten en drinken

In de wijk ‘Place de la Petite Suisse’ kan je volgens de Britse krant terecht voor kwaliteitsvol Aziatisch eten. ‘Bar Le Montmartre’, op hetzelfde plein, is al jaren een plek voor studenten en koppels die zoeken naar een rustig plekje om van live muziek te genieten. ‘La Verveine’ serveert Frans-Marokkaans eten in een relaxte setting en aan de overkant van de straat vind je ‘Café Ricardo’s’, voor Portugees eten én een al even Zuiders cliënteel. Wie wil zondigen kan terecht bij glutenvrije bakkerij ‘Chambelland’ voor een lekker gebakje.

Overnachten

Omdat de universiteitsbuurt niet toeristisch is, zijn er ook geen hotels. Maar op een korte tramrit afstand kan je logeren in het ‘Pantone Hotel’, waar een tweepersoonskamer €59 kost en wordt toegewezen naargelang de stemming en lievelingskleur van de gasten.  (br.hln)


» Reageer (0)
09-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fit- en gezondupdate: Het deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je opstaat & andere weetjes

Fit- en gezondupdate: Het deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je opstaat & andere weetjes

https://images2.persgroep.net/rcs/i8IoP1yjkFA8giBieNmrv2FuW54/diocontent/165957301/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Nieuw medicijn moet pinda-allergie minder dodelijk maken

Een pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën, en nu is er een behandeling voor. In de VS keurde de ‘Food and Drug Administration’ een geneesmiddel goed dat kinderen tussen 4 en 17 jaar oud zou helpen hun allergie, die voor sommigen zelfs levensbedreigend is, in te tomen. Het medicijn, Palforzia, zorgt ervoor dat kinderen minder hevig op pinda’s reageren wanneer ze die toch per ongeluk eten. De behandeling werkt als volgt: gebruikers krijgen gedurende 6 maanden kleine, maar toenemende hoeveelheden pinda-proteïnen toegediend onder medisch toezicht. Daarna blijven ze dagelijks een dosis nemen. Op die manier zouden de kinderen een weerbaarheid tegen pinda’s opbouwen. De behandeling werkt alleen beschermend en is dus niet bedoeld om de allergie te genezen. Je blijft gewoon allergisch aan pinda’s. Toen het effect van Palforzia werd getest, bleek dat 2 op de 3 kinderen niet allergisch reageerden op een dosis, vergelijkbaar met twee pindanoten, nadat ze het medicijn maandenlang hadden genomen. Ongeveer 1 op de 10 moest met de behandeling stoppen omdat ze er te hevig op reageerde.

2. Sporten met lichtere gewichten zorgt voor betere resultaten

Wetenschappers van de Universiteit van Lincols hebben 6 weken lang 16 sporters gevolgd. Tijdens het experiment werden de sportievelingen in 2 groepen gedeeld: de ene helft mocht een traditionele trainingsmethode volgen, waarbij ze in één keer zoveel mogelijk gewicht moesten heffen. De andere helft mocht zware en lichte gewichten afwisselen. Vooral die afwisselende sessies bleken een succes. Zij werden na 6 weken sterker in vergelijking met de andere sportievelingen, ook al hadden ze minder gewichten de lucht in gehesen. “Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan de prestatie van een sporter, en die factoren wisselen van dag tot dag. Denk aan voeding, hoeveel slaap iemand had of motivationele factoren”, reageert hoofdauteur Harry Dorrell. “Dankzij de afwisselende sessies konden we zien wanneer iemand een dipje had, en daar het gewicht aan aanpassen.” Met andere woorden: meer is niet altijd beter. Het draait om een optimaal gewicht op een specifieke dag. “Als je te weinig doet, ga je je lichaam te weinig stimuleren. Maar als je te veel op je schouders neemt - letterlijk dan - zal je jezelf vermoeien, wat het risico op blessures verhoogt.”

3. Het deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je opstaat

Volgens een nieuwe studie zorgen bepaalde melodieën er immers voor dat je beter of net slechter uit je bed tuimelt. Voor de studie trommelden onderzoekers van de Australische RMIT University 50 proefpersonen op die een online enquête moesten invullen. Alle deelnemers registreerden welk type geluid ze als wekker gebruikten en beoordeelden daarna hoe groggy of fris ze zich voelden zodra ze ontwaakten.

Wat bleek? Wie ’s ochtends met een harde alarmtoon zoals tuut tuut tuut of biep biep biep opstond, voelde zich meer slaapdronken dan de proefpersonen die met een melodisch muziekje à la The Beach Boys ontwaakten. “Je zou denken dat een harde alarmtoon je alertheid ’s morgens verbetert, maar verrassend genoeg zijn het de melodietjes die ervoor zorgen dat je minder groggy opstaat”, vertelt hoofdauteur Stuart McFarlane. De resultaten, die gepubliceerd werden in het tijdschrift PLoS One, kunnen belangrijke implicaties hebben voor iedereen die kort na het ontwaken al moet presteren zoals eerstehulpverleners. “Slecht of groggy wakker worden kan je werkprestaties doen slinken tot 4 uur na het ontwaken. Dat is vooral belangrijk voor mensen die kort nadat hun wekker afloopt in gevaarlijke situaties moeten werken zoals brandweerlieden, ambulanciers en piloten. De kans dat er zware ongevallen gebeuren, is immers een pak groter als je slaapdronken wakker wordt”, aldus McFarlane. Welke melodie of ritme het best werkt, konden de onderzoekers helaas nog niet achterhalen. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.  (br.hln)


» Reageer (0)
01-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse hanen en koeien kunnen op beide oren slapen: typische plattelandsgeluiden en -geuren straks beschermd erfgoed

Franse hanen en koeien kunnen op beide oren slapen: typische plattelandsgeluiden en -geuren straks beschermd erfgoed

https://images2.persgroep.net/rcs/fydTJ4D-c_eTEFuetLRq9hK0IBM/diocontent/165381617/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Frankrijk gaat paal en perk stellen aan juridisch gekibbel over hanen die te luid kraaien of koebellen die te luid klinken. Het Franse parlement stemt morgen over een wet die typische geuren en geluiden van het platteland als nationaal erfgoed moet beschermen.

De man die met het voorstel op de proppen kwam, is Pierre Morel-À-L’Huissier, een parlementslid uit de Lozère in het zuiden van Frankrijk. In zijn departement, het dunbevolkste van Frankrijk, hadden toeristen bij een burgemeester gereclameerd over kerkklokken die ’s ochtends om 7 uur beginnen te beieren. “Het platteland is niet enkel de rust en de bloemetjes zoals veel mensen denken. Het is veel diverser”, reageerde de man achter het wetsvoorstel.

De bekendste clash tussen plattelandsbewoners en (vaak stedelijke) inwijkelingen in Frankrijk ging over de haan Maurice, op het eiland Île d’Oléron in het westen van het land. Een koppel gepensioneerden uit Parijs had een klacht ingediend tegen het ochtendlijke gekraai van de haan, omdat ze tijdens hun vakanties in hun buitenverblijf van de rust wilden genieten. De klacht werd afgelopen september echter afgewezen door de Franse correctionele rechtbank, waardoor Maurice sindsdien ongestoord verder kan blijven kraaien.

Haan Maurice is geen alleenstaand geval. Zo deed in het Franse departement de Haute Savoie in 2017 nog een petitie de ronde tegen te luide koebellen in het bergdorpje Le Biot. Ook een Belgisch koppel klaagde toen over het continue geklingel. 

Om een toenemend aantal geschillen van dit soort het hoofd te bieden, zal in het Franse parlement morgen een wet worden aangenomen. Het gaat om een toevoegsel aan de erfgoedcode bij onze zuiderburen die de typische geluiden en geuren van de natuur moet behouden, ofwel: het zintuiglijk erfgoed van het platteland.

Parlementslid Pierre Morel-À-L’Huissier stelde het wetsvoorstel in juli 2019 op. Morgen staat het op de agenda van het Franse parlement. “Dat is extreem snel. Dit laat zien hoe belangrijk deze tekst is”, reageert de Franse politicus bij oust-france.fr. Concreet houdt het voorstel in dat iedere Franse regio een lijst kan opstellen, die de kenmerkende geuren en geluiden van de streek bevatten.

De nieuwe wet belet niet dat er nog klachten kunnen worden ingediend tegen typische natuur- of plattelandsgeluiden, maar maakt wel dat de rechter voortaan kan wijzen op het ‘zintuiglijk erfgoed’. Hanen zoals Maurice of bergkoeien met klinkende bellen kunnen hierdoor makkelijker beschermd worden. (br.hln)


» Reageer (0)
30-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nordstrom gaat ook tweedehandskledij verkopen

Nordstrom gaat ook tweedehandskledij verkopen

https://images2.persgroep.net/rcs/T9PH-v1QmvjDlFrZclDq3tRnZUc/diocontent/165352659/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De tijd dat tweedehandskledij enkel voor geitenwollensokken was, is al lang voorbij. We vinden het steeds belangrijker om onze kleren een tweede leven te geven. Ook Nordstrom is mee met de trend: de bekende luxewarenhuisketen is van plan om tweedehandskledij te verkopen. 

Nordstrom wil zowel online als in een fysieke winkel tweedehandskledij verkopen. Zo kan je vanaf vrijdag 31 januari in de flagshipstore in New York terecht om tweedehandsstuks te kopen van merken als Burberry, Thom Browne, Isabel Marant, Off-White en Adidas. Bovendien kunnen klanten er ook hun eigen broeken, jurken, truien etc. verkopen. In ruil krijgen ze dan een cadeaukaart voor Nordstrom. De Amerikaanse keten wil het nieuwe project 6 maanden uittesten. Als het een succes is, kan het nog verlengd worden. 

Het toont nog maar eens aan dat de markt van tweedehandskledij boomt. Vorig jaar groeide die wereldwijd maar liefst met € 25 miljard, volgens een studie van tweedehandswinkel ThredUp en onderzoeksbureau GlobalData. Ook in ons land is tweedehandskledij bezig aan een flinke opmars. Zo is de Vinted-app, waar je kleren die je beu bent kunt verkopen, een groot succes. 

Als kers op de taart schieten winkels en platformen als paddenstoelen uit de grond. Ook de klassieke Kringwinkels merken dat: textiel is de belangrijkste productgroep geworden in de omzetcijfers. In 2018 alleen al verzamelden de Kringwinkels bijna 15.000 ton textiel, en ook de verkoop blijft stijgen. “De markt heeft de tijdsgeest mee, die gericht is op duurzaamheid”, weet Els Keymeulen, mede-oprichtster van de vintagewebshop Le Freddie en al meer dan 10 jaar actief in de sector. “De textielindustrie is erg vervuilend. Tweedehands kopen wordt een eenvoudige stap voor mensen om ook iets voor het milieu te doen. Zeker wanneer de drempels om te kopen en verkopen lager worden, zoals bij Vinted, waarmee je ook nog eens gemakkelijk geld kan verdienen.”

Dat ene pareltje

En niet te vergeten: tweedehands is gewoonweg hip. “Het oubollige imago is verdwenen”, aldus Keymeulen. “Het wordt ook een uitdaging om dat ene pareltje te vinden in die rekken vol tweedehandskledij. Dus inderdaad: de markt zit in de lift. En dat hebben de grote ketens ook begrepen. Zalando opende al een tweedehandswinkel, H&M experimenteert ermee. De ‘klassieke’ fast fashion heeft een stuk van de markt verloren, en wil die nu terughalen. Zoveel te beter voor onze planeet, natuurlijk.” (br.hln)


» Reageer (0)
29-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dan tóch nog een prijs voor verguisde film ‘Cats’

Dan tóch nog een prijs voor verguisde film ‘Cats’

https://images2.persgroep.net/rcs/ihFSSib-4s7dmK4WRzRdTgi9PVk/diocontent/163413748/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De door vriend en vijand verguisde musicalfilm ‘Cats’ heeft tóch nog een prijs gewonnen. De verfilming van het muzikale meesterwerk van Andrew Lloyd Webber heeft dinsdag een ‘Peta Oscat’ gewonnen. De alternatieve filmprijzen worden door het derde jaar uitgereikt door dierenrechtenorganisatie Peta voor films die gemaakt zijn zonder dieren daarmee pijn te doen.

Voor de film ‘Cats’ werd een speciale award in het leven geroepen, namelijk het beeldje voor de ‘beste film over katten waar geen echte katten in te zien waren’. De katten werden namelijk gespeeld door acteurs als Taylor Swift, Idris Elba, Judi Dench en Ian McKellen. Er was veel kritiek op de vormgeving van de katten, die er enerzijds te digitaal en anderzijds te menselijk uit zagen.De ‘Peta Oscat’ voor beste film ging naar de nieuwe, digitaal geanimeerde versie van ‘The Lion King’. Als beste acteur werd Joaquin Phoenix in ‘Joker’ uitgeroepen, omdat de acteur zich al zijn hele leven inzet voor dierenrechten. De prijs voor beste kostuum gingen naar de Elton John-biografiefilm ‘Rocketman’, omdat alle kostuums in beeld geen flintertje écht bont bevatten. (br.hln)


» Reageer (0)
27-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Albert II geeft toe dat hij biologische vader is van Delphine Boël

Koning Albert II geeft toe dat hij biologische vader is van Delphine Boël

https://images2.persgroep.net/rcs/bKEKeIxR-bfyErIvnkjJLeI0s7o/diocontent/165234709/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koning Albert II is de biologische vader van Delphine Boël, zo wijst DNA-onderzoek uit. Dat laat zijn advocaat, Alain Berenboom, weten. De koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is.

Delphine Boël was in 2013 naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Ze zegt al jaren dat onze vorige vorst haar biologische vader is.

Albert trok eind mei in in alle discretie naar het Brusselse Erasmusziekenhuis om er DNA te laten afnemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze 10 vogels werden afgelopen weekend meest gespot tijdens grote vogeltelling

Deze 10 vogels werden afgelopen weekend meest gespot tijdens grote vogeltelling

https://images1.persgroep.net/rcs/NTI58PdL64jE0mX1BDCH_cl5aP8/diocontent/106156033/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er heeft een recordaantal mensen deelgenomen aan het ‘Grote Vogelweekend’ van Natuurpunt. Maar liefst 40.823 liefhebbers telden 764.541 vogels in 23.987 tuinen. Volgens de eerste resultaten was de koolmees net als in 2018 de meest gespotte vogel, vóór de huismus en de kauw.  

“We wisten op voorhand dat de meeste winterse vinken en lijsters het al voor bekeken hielden. De koolmees was dan ook een verwachte winnaar”, aldus Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. Voor de koolmees is het nog maar de tweede keer dat hij de lijst aanvoert. De huismus bezet de tweede plaats, net voor de kauw.

Achteruitgang

Met gemiddeld 23 vogels van 8 soorten per tuin zet de achteruitgang van het aantal vogels zich wel door. In 2019 waren er 24 vogels van 9 soorten per tuin. Dat zegt echter niets over de trend van die soorten op nationale of Europese schaal. Het verschijnen van vogels in de tuin is vooral weer- en voedselgerelateerd.

”Vogels komen vooral naar de tuin bij grote honger en bij gebrek aan voedsel in de natuur”, klinkt het. Mogelijk speelt nu een combinatie: minder vogels én almaar zachtere winters

De grootste verliezer van 2019, de merel, behield dit keer zijn 8ste plaats. De jongste drie jaar waren dramatisch door herhaalde uitbraken van het usutuvirus, dat ook andere soorten trof. “In 2019 was er geen merkbare uitbraak van het virus en nu werd de merel alweer in 75 procent van de tuinen opgemerkt. Vorig jaar bracht de crash hem naar 72 procent. Die toename kan deels het gevolg zijn van meer aanvoer van wintermerels uit het noorden, maar laat het in de eerste plaats een verademing zijn dat de soort niet nog verder wegzakte.”

Het was de 21ste keer dat er vogels geteld werden. Vorig jaar was er ook al een recordaantal vogeltellers: 36.488. Dat record is dus dit jaar meteen verbroken. “Het Grote Vogelweekend is daarmee de grootste publiekscampagne van Natuurpunt en de tellingen lopen nog volop binnen”, aldus Driessens. 

De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes de plaats in 2019)

1. (4) Koolmees 

2. (3) Huismus 

3. (2) Kauw 

4. (1) Vink 

5. (6) Pimpelmees 

6. (5) Houtduif 

7. (7) Turkse tortel 

8. (8) Merel 

9. (10) Ekster 

10. (11) Roodborst.

(br.hln)


» Reageer (0)
26-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kilootje minder? Zoek dan wat vaker de zon op

Kilootje minder? Zoek dan wat vaker de zon op

https://images4.persgroep.net/rcs/IzjnZdd6jnLB_1F7Oc6oBuC3ldA/diocontent/164899098/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8  

Dat de zon wonderen kan doen voor je lichaam en geest hoeven we je vast niet meer te vertellen. Nieuw onderzoek heeft echter nog een reden ontdekt waarom je wat vaker een zonnestraaltje moet meepikken. Zo blijkt dat een tekort aan zonlicht een negatieve invloed kan hebben op je vetverbranding. 

De studie, die uitgevoerd werd in het Cincinnati Children’s Hospital, was oorspronkelijk bedoeld om te kijken naar hoe muizen reageerden op koude temperaturen. Als het koud is verbrand je immers meer vet omdat je lichaam je probeert op te warmen.

Maar de onderzoekers ontdekten daarbij ook dat de blootstelling aan licht een invloed heeft op je vetverbranding. Zo bleek dat de muizen zich niet meer konden opwarmen, en dus ook geen vet meer konden verbranden, als ze niet over het OPN3-gen beschikte en werden blootgesteld aan blauw licht met een golflengte van 480 nanometer. Die golflengte is een natuurlijk onderdeel van zonlicht, maar komt alleen in lage niveaus voor bij het meeste kunstmatige licht. Maar zelfs als de muizen wel over gen beschikte, maar niet aan het specifieke licht werden blootgesteld konden de muizen zich niet goed opwarmen en slaagden ze er niet in om vet te verbranden. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat een gebrek aan zonlicht je vetverbranding negatief kan beïnvloeden. 

“Dit nieuws, dat licht zo diep in het weefsel kan dringen is erg nieuw, zelfs voor veel van mijn wetenschappelijke collega’s”, vertelt auteur van de studie Richard Lang. “Door onze moderne levensstijl worden we vooral aan onnatuurlijk licht blootgesteld, niet alleen overdag maar ook ’s nachts, wat ervoor zorgt dat ons metabolisme verstoort wordt”, voegt Lang eraan toe. “Maar het is dus ook mogelijk dat onvoldoende stimulatie van het specifieke licht je vetverbranding verstoort. De boodschap luidt dus: probeer regelmatig, zelfs als het vriest, de frisse lucht én de zon op te zoeken.”

Is lichttherapie de toekomst?

Lang wijst er wel op dat er in de toekomst ook testen moeten gebeuren op mensen om er zeker van te zijn dat een tekort aan zonlicht ook daadwerkelijk de vetverbranding vermindert bij mensen. Als dat zo is, zou lichttherapie kunnen helpen om het metabool syndroom - een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, een hoge bloeddruk, een stijging van de bloedglucosespiegel en een afname van de ‘goede’ HDL-cholesterol - en diabetes te voorkomen.

Uit eerder onderzoek bleek ook wel al dat zonlicht een belangrijke invloed heeft op je metabolisme. Zo vonden onderzoekers dat mensen die ’s morgens het meeste daglicht opnemen een lagere body mass index hebben dan degenen die pas later op de dag de eerste zonnestraaltjes meepikken. Zonlicht in de vroege ochtend zou dus helpen bij het reguleren van je circadiaan ritme dat tal van functies in je lichaam regelt zoals hoe goed je slaapt, hoeveel voedsel je consumeert en hoeveel energie je verbrandt, kortom: alle essentiële componenten voor een gezonde stofwisseling. (br.hln)


» Reageer (0)
25-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaag je er maar niet in om te sparen? Met deze tips lukt het je wel

Slaag je er maar niet in om te sparen? Met deze tips lukt het je wel

https://images4.persgroep.net/rcs/DN2WKbzRyPnK5gCzsfPCsP-Dyyw/diocontent/164892347/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze wel eens. Maar géén geld ook niet. Houd je graag aan het einde van de maand nog wat meer over dan verdwaalde rosse centjes? Dan kan je wel wat tips gebruiken.

Geld sparen is lastig. Want die ene handtas is toch ‘oh zo mooi’! Of dat laatste paar mooie sneakers in je maat kan je toch echt niet laten liggen. Geld, het doet wat met een mens. Vanya Wellens, alias Femke uit ‘Thuis’, spaart hard voor haar nieuwbouwwoning en moet daar veel voor laten. “Het is niet gemakkelijk. Ik ga mezelf de komende tijd een beetje opsluiten en op restaurant gaan met vriendinnen zit er ook niet in. Boodschappen doe ik op basis van promoties en zo probeer ik zoveel mogelijk te sparen”, vertelde de actrice in Dag Allemaal.

Wij vroegen de beste spaartips aan Sara Van Wesenbeeck, budget- en organizingcoach die mensen leert hoe ze meer uit hun geld kunnen halen, zonder daarbij teveel toegevingen te moeten doen.

1. ‘Betaalpijn’ levert geld op

Steeds meer Belgen lopen zonder cash rond wanneer ze gaan winkelen. Papieren geld ruimt plaats voor bankkaarten en slimme apps. Maar is dat wel zo slim? Door vaker cash te betalen, geven we minder uit. Dat is te danken aan de ‘betaalpijn’ die we voelen, legt coach Sara Van Wesenbeeck uit: “Neurologisch onderzoek toont aan dat mensen een soort van pijn ervaren bij het uitgeven van geld, de zogenaamde ‘betaalpijn’. Maar de intensiteit ervan verschilt naargelang het gebruikte betaalmiddel. Wie cash gebruikt, wordt het hardst getroffen, want dat is het meest tastbaar. Onze hersenen zullen er namelijk alles aan doen om zo’n pijnsensatie te vermijden. Cash betalen zorgt ervoor dat we kritischer naar potentiële aankopen kijken en dus minder geld uitgeven.

2. Sla die latté en hippe lunchbar eens over

Een koffietje hier. Een bezoek aan de hippe lunchbar daar. Nog een etentje ginder. Al die kleine uitgaven vormen aan het eind van de rit een grote hap uit je budget. Je moet natuurlijk niet al die ‘kleine plezierkes’ laten, maar elke dag of week eentje laten maakt al een verschil in de portemonnee. Het is een winstgevende manier om het bedrag dat je uitgeeft te visualiseren, zegt Van Wesenbeeck: “Zet het geld opzij dat je met deze acties uitgespaard hebt. Als je ook systematisch bijhoudt hoeveel je uitgespaard hebt en telkens, bijvoorbeeld elke dag of week, het subtotaal maakt, zal dat je ertoe aanzetten om nog meer geld te besparen.”

3. Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Nog snel snel naar de supermarkt voor je avondeten? Of rap even binnenspringen in de winkel zonder eigenlijk te weten wat je nodig hebt? Gehaast zijn kost je geld en dit is waarom: “Wanneer je snel nog iets wil scoren in de winkel, zal je meer uitgeven dan je aanvankelijk van plan was. De klok tikt, en je wil zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. Zonder na te denken wat je exact nodig hebt zal je dus weer veel meer uitgeven dan je van plan was. Elk bezoek aan de winkel kost geld, ook zonder haast! Bespaar jezelf heel wat tijd, stress én geld door een weekmenu op te stellen en op basis daarvan een boodschappenlijstje te maken. Ook in de winkelstraat, bij het meubelshoppen of in het tuincentrum ga je impulsaankopen het best te lijf met een lijstje”, aldus de coach.

4. Wees eerlijk met de boekhouder

Je zal het misschien niet meteen geloven maar er schuilt in ieder van ons een boekhouder. Althans, in onze hoofden zit een mentale boekhouder die onze uitgaven en inkomsten bijhoudt. En die vindt altijd wel een excuus en achterpoortje om je aankoop te verantwoorden. Van Wesenbeeck: “Per categorie legt hij een budget vast en voor elke categorie gelden andere regels. Alleen is onze denkbeeldige accountant soms nogal ‘creatief’. Stel, je loopt langs de etalage en ziet daar een prachtig paar schoenen staan, maar hun kostprijs zit ver boven je denkbeeldige kledingpotje. Op dat moment schiet de boekhouder in actie. Hij herinnert je eraan dat je volgende week een presentatie moet geven op je werk en écht wel een goede beurt maken. Voor je het weet, heb je ze gelabeld als ‘broodnodige aankoop’ en sta je aan de kassa.” Herkenbaar? Wees je hier bewust van en vermijd die achterpoortjes.

5. Geef niet toe aan de truken van de foor

We zien onszelf maar wat graag als rationele wezens die elke aankoop grondig wikken en wegen. Maar niets is minder waar. Vanaf het moment dat we het woord ‘gratis’ zien staan, zijn we verloren en moeten we het toch wel écht kopen. “Helaas weten verkopende partijen dat ons koopgedrag door meer factoren gestuurd wordt dan alleen onze portemonnee. Denk aan het getal 99, dat bijna standaard na de komma staat. Onderzoek bewijst dat dat ons sneller overhaalt om te kopen: van € 9,99 maken we onbewust € 9 in plaats van € 10. Of onlineretailers die je er vriendelijk aan herinneren dat er nog maar één exemplaar is in jouw maat: een vals gevoel van schaarste zet aan tot kopen”, zegt Van Wesenbeeck. Vergeet niet: zelfs al koop je iets met een fikse korting, het blijft je geld kosten.

6. Let op voor kosten die uit je aankoop voortvloeien

“Apetrots ben je op het flitsende paar designerschoenen dat je voor de helft van de prijs op de kop kon tikken. Tot thuis de koude douche volgt: je nieuwe aanwinst blijkt net iets té uniek en past bijgevolg niet bij de rest van je garderobe. En dus koop je maar een jurk die bij je nieuwe schoenen past. En een vestje. En een dure handtas.” En zo is de totale kostprijs nét ietsje meer dan wat je had gedacht. Denk twee (of meer) keer na vooraleer je iets koopt door na te gaan of het bij de rest van je interieur of kledingkast past. “En neem vooraf alle kosten in rekening die uit een aankoop kunnen voortvloeien, dat bespaart je heel wat geld.”

7. Ga vaker door de knieën

Je koopt dezelfde producten in dezelfde winkel en betaalt steeds hetzelfde (te hoge) bedrag. De mens is een gewoontedier en wijkt zelden af van zijn vaste gedragspatronen. Maar even afwijken van dat geijkte pad kan je heel wat geld opleveren. “We blijven vaak hetzelfde A-merk in ons winkelkarretje gooien, terwijl huismerken dikwijls dezelfde kwaliteit bieden. Je moet in de winkel gewoon even je zicht verruimen, want de goedkopere producten bevinden zich onderaan in de rekken, én de misconceptie laten varen dat duurder vast beter is”, voegt Van Wesenbeeck eraan toe. Ga dus gerust wat vaker door de knieën. (br.hln)


» Reageer (0)
22-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel rijdt elke avond oldtimer de living binnen en kijkt naar auto in plaats van naar tv

Koppel rijdt elke avond oldtimer de living binnen en kijkt naar auto in plaats van naar tv

https://images2.persgroep.net/rcs/pOvB6n-leRoYOLSvjeM1223qHSw/diocontent/164795929/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8  

Martine en Patrick parkeren hun wagen niet in de garage. Nee, zij zetten hun oranje oldtimer gewoon gezellig in de living. “Als er op tv iets is dat ik niet graag zie, kijk ik naar mijn auto”, legt Patrick uit aan ‘Iedereen Beroemd’ op Eén.

“Hij staat hier altijd binnen”, vertelt Patrick. “Het is eigenlijk een beetje als een meubelstuk. Een rijdend meubelstuk.” Zijn vrouw Martine knikt instemmend. “Voor ons is dat geen gebruiksvoorwerp”, zegt ze. “Het is meer een sieraad. En vooral als je dat dan volledig zelf gerestaureerd hebt, heeft dat nog veel meer waarde. Het zou zonde zijn als dat in de hoek in de garage zou staan, onder een zeil. Dan heeft eigenlijk niemand er iets aan.”

Martine geeft nog mee dat de auto ook een beetje nostalgie is. “Ja, want toen die auto gemaakt werd was ik maar 24”, vult Patrick enthousiast aan. “Als ik naar die auto kijk, dan voel ik me weer 24.” En hun paradepaardje zo knal in de woonkamer heeft nog voordelen. “Als er op tv iets is dat ik niet graag zie, dan kijk ik naar mijn auto”, aldus Patrick. “Ik kijk de laatste tijd meer naar mijn auto.” (br.hln)


» Reageer (0)
21-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestolen schilderijen van Vlaamse meesters terug naar Duits museum

Gestolen schilderijen van Vlaamse meesters terug naar Duits museum

https://images2.persgroep.net/rcs/EZK2X8DkBDowx2xxE4jUlBHqM5I/diocontent/164659604/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vijf schilderijen die tijdens een kunstroof in 1979 gestolen werden, zijn teruggekeerd naar het museum in het Duitse Gotha waar ze toen stonden tentoongesteld. Dat meldt de minister-president van de deelstaat Thüringen, Bodo Ramelow. De schilderijen werden in september al anoniem overhandigd, maar moesten nog gecontroleerd worden op hun authenticiteit.

Het gaat om schilderijen van de in Antwerpen geboren Frans Hals, het atelier van Jan Brueghel de Oude, een schilderij van een onbekende meester in de stijl van Anthony van Dyck, en schilderijen van de hand van de Nederlandse schilder Jan Lievens en de Duitse Hans Holbein de Oude.

De schilderijen werden vorige week teruggebracht naar het barokslot Friedenstein in Gotha, een kleine stad in het centrum van Duitsland. Ze werden op 14 december 1979 gestolen uit de collectie van het kasteel, dat verschillende musea huisvest. In juli 2018 namen anonieme bronnen via een advocaat contact op met het museum waarbij ze vertelden dat zij de schilderijen hadden. Ze konden echter geen aanneembare aankoopgeschiedenis voorleggen. Na geheime onderhandelingen konden de schilderijen gerecupereerd worden in september 2019. Daarna kreeg een onderzoekslaboratorium drie maanden om de authenticiteit te testen.

Het blijft echter onduidelijk hoe de schilderijen werden gestolen of waar ze de laatste vier decennia werden bewaard. Na de kunstroof in 1979 heeft de politie meer dan duizend mensen ondervraagd, tevergeefs. De doeken zouden nu tot 50 miljoen euro waard kunnen zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oh kitschmastree: na de kerstboom is er nu de valentijnsboom

Oh kitschmastree: na de kerstboom is er nu de valentijnsboom

https://images1.persgroep.net/rcs/gQ3lK7D8c7IGFPxj5LopOCII4F8/diocontent/164359460/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heb jij je kerstboom stiekem (of niet zo stiekem) nog steeds niet bedankt voor bewezen diensten? Dan hoeft het bij dezen officieel niet meer. Wij hebben immers op social media een nieuwe trend gespot.

Je kerstboom langer dan 6 januari laten staan is bij dezen weer helemaal sociaal aanvaard. Tenminste, als we een hele schare Instagrammers mogen geloven. Zij gaven hun kerstboom een tweede leven, en decoreerden hem volledig in Valentijn-thema. Klinkt misschien een beetje over the top, wanneer je het voor het eerst hoort, maar waarom ook niet? Januari is immers een behoorlijk donkere en grijze maand - het is niet voor niets dat blauwe maandag alweer voor de deur staat - en elk beetje extra vrolijkheid kunnen we dus alleen maar met open armen verwelkomen.

Haal je hartvormige decoratie en roze slingers dus maar boven, en kijk vooral even mee naar al het moois dat Instagram te bieden heeft. De flinke portie kitsch krijg je er gratis bovenop. (br.hln)


» Reageer (0)
19-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elon Musk wil tegen 2050 een miljoen mensen naar Mars sturen

Elon Musk wil tegen 2050 een miljoen mensen naar Mars sturen

https://images4.persgroep.net/rcs/uUH63Ce51ovEMpXhrU6HzNT467A/diocontent/157399826/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

SpaceX-baas Elon Musk wil tegen 2050 een miljoen mensen naar Mars brengen. Daarvoor moet hij de komende tien jaar maar liefst honderd ruimteschepen per jaar bouwen. 

De plannen van de ruimtevaartpionier om de rode planeet te koloniseren zijn niet nieuw. In september vorig jaar werd op de lanceerbasis van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX in Texas een prototype voorgesteld van een ruimteschip dat mensen en vracht op termijn naar Mars en de maan moet brengen. Met het tuig, dat de naam Starship kreeg, zouden mensen al vanaf 2025 naar Mars kunnen reizen. NASA zegt ten vroegste vanaf 2030 een bemande missie naar Mars te kunnen sturen.

Op Twitter deelde Musk donderdag wat meer details over dat plan. Hij hoopt de komende tien jaar maar liefst duizend Starships te bouwen. Daarmee wil Musk op termijn drie ruimteschepen per dag lanceren naar Mars, met aan boord telkens honderd man. Binnen dertig jaar moet de kolonie op Mars zo een bevolking van maar liefst een miljoen mensen hebben. Een verhuis naar een buitenaardse stad moet volgens de Teslabaas “mogelijk zijn voor iedereen die dat wil. Voor wie geen geld heeft, zullen er leningen beschikbaar zijn.” Hij voegde er nog aan toe dat er heel wat jobs zullen zijn op Mars. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala drinkt regen van asfalt en wil niet wijken voor auto’s: “Hij had gewoon zo’n dorst”

Koala drinkt regen van asfalt en wil niet wijken voor auto’s: “Hij had gewoon zo’n dorst”

https://images0.persgroep.net/rcs/zc3qk_iDqME_VkTLn0Ubxxi0zQA/diocontent/164464432/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een uitgedroogde koala die de Australische bosbranden overleefde, gaat van het ene waterplasje naar het andere op een autoweg in het Australische New South Wales. De regenbui is de eerste van aanzienlijke omvang in maanden. Een bestuurster die de koala op de weg tegenkwam, roept andere bestuurders op om voorzichtig te zijn. 

“Ik had eerst het vermoeden dat de koala gewond was omdat hij lange tijd amper bewoog. Maar eens hij zich verplaatste was ik gerust dat hij het goed maakte”, vertelde Pamela Schramm aan The Daily Mail Australia. In een poging de koala te beschermen voor voorbijrijdende wagens, probeerde ze het dier van de weg te krijgen. Zonder resultaat. “We kregen hem op geen enkele manier van de weg. Hij had gewoon zo’n dorst.”

Om er zeker van te zijn dat het dier in goede gezondheid verkeerde, contacteerde Schramm een lokale wildverzorger. Toen die ter plaatse kwam, was de koala ondertussen hoog in een boom gekropen. “Dat is precies wat een gezonde koala zou moeten doen”, zei de verzorger. Op de close-upbeelden die Schramm van de koala maakte, zag hij dat het dier er goed uitzag. 

Schramm wil andere bestuurders er attent op maken dat er na deze en toekomstige regenbuien veel meer wilde dieren de weg op zullen komen om naar water te zoeken. “Wees dus alsjeblieft voorzichtig op de wegen en rij niet te snel”, is haar boodschap. (br.hln)


» Reageer (0)
18-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Paul Gaultier stopt als modeontwerper

Jean-Paul Gaultier stopt als modeontwerper

https://images0.persgroep.net/rcs/CTpDo5UhM_mE9C2D1DSFNO1oj78/diocontent/153027306/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier (67) heeft op Twitter aangekondigd dat hij ermee stopt. De volgende coutureshow op 22 januari in Parijs zal zijn laatste zijn.

“Deze show die mijn 50-jarig jubileum viert, zal ook mijn laatste zijn”, aldus Gaultier. “Het wordt een mooi feestje met veel van mijn vrienden en we gaan veel plezier hebben tot heel, heel laat.” “Wees gerust, de haute couture zal blijven met een nieuw concept”, voegt de designer nog toe.

Hoewel de Fransman op pensioen gaat en afscheid neemt van zijn modehuis, gaat het bedrijf wel door zonder hem. Gaultier hint dus op een nieuw project dat binnenkort zou bekend gemaakt worden. De zestiger beklemtoont ook dat Gaultier Paris, zijn haute couture-label, zal blijven bestaan en dat hij het merk zal blijven leiden. 

Jean-Paul Gaultier staat bekend als “enfant terrible” van de Franse mode. Hij startte zijn gelijknamige modelabel op in 1982 en introduceerde zijn couturecollectie in 1997. Van 2003 tot 2010 was hij ook creatief directeur van de vrouwencollectie van Hermès. 

De couturier werkte samen met alle grote sterren. Een van zijn bekendste ontwerpen is de bustier met puntige cups die Madonna in 1990 droeg tijdens haar Blond Ambition Tour. 

Gaultier trok in 2014 al de stekker uit zijn confectielijn - standaardkleding die in grote hoeveelheden wordt geproduceerd - om zich helemaal te concentreren op onder meer haute couture en parfums. Volgens hem waren de commerciële verplichtingen en het “hectische ritme” van prêt-à-por­ter te verstikkend.  (br.hln)


» Reageer (0)
13-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze kleine Picasso zet Duitse kunstwereld op zijn kop met zijn schilderijen die wel 11.000 euro waard zijn

Deze kleine Picasso zet Duitse kunstwereld op zijn kop met zijn schilderijen die wel 11.000 euro waard zijn

https://images3.persgroep.net/rcs/KytKn7YBLAK5o4aInvZRkam7o-w/diocontent/163863909/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij is amper zeven jaar oud, droomt ervan om professioneel voetballer te worden en maakt schilderijen die wel duizenden euro’s waard zijn. De Duitse media gaven de kleine Mikail Akar zelfs de bijnaam Picasso.

Toen Mikail vier jaar oud was, bleek al dat hij bijzonder creatief was en veel talent had. Omdat hij al genoeg actiefiguurtjes en speelgoedautootjes had, gaven zijn ouders hem een leeg canvas voor zijn verjaardag. Mikail ging ermee aan de slag en zijn vader geloofde zijn ogen niet toen hij het resultaat zag: “Ik dacht dat mijn vrouw het geschilderd had”.

Dat bleek niet het geval te zijn. Puur geluk dan? Een toevalstreffer? “Na het tweede en derde schilderij bleek duidelijk dat hij talent had”, aldus vader Kerem Akar die inmiddels ook de manager is van de kleine Mikail.

Expressionisme met een bokshandschoen

Drie jaar later heeft het jonge kunstenaarstalent al heel wat aanzien verworven. Zo mocht hij voor zijn nieuwste collectie samenwerken met de Duitse voetbalster Manuel Neuer. Het resultaat is een kleurrijk schilderij dat zowaar thuishoort binnen het expressionisme van Jackson Pollock, die tevens ook een van de idolen van Mikail is. 

Al is het zijn idool, Mikail kopieert de kunstwerken van Pollock niet zomaar. Hij ontwikkelde zijn eigen innovatieve technieken: zo gebruikt hij bijvoorbeeld de bokshandschoenen van zijn vader om verf op het doek aan te brengen. 

Wat de kleine kunstenaar verdient met zijn kunstwerken? Een van zijn schilderijen werd onlangs verkocht voor 11.000 euro.

Voetballer

Zijn werk heeft enorm veel succes, maar een grote kunstenaar wil de kleine Mikail nooit worden. Daarvoor is schilderen te vermoeiend: “Het duurt soms uren met de bokshandschoen”. Veel liever voetbalt hij later voor de kost. En dat laat hij duidelijk blijken met zijn recent werk: in het midden van het canvas een halve voetbal. 

Om te voorkomen dat het jonge talent iets tegen zijn zin moet doen, zetten zijn ouders hem niet onder druk. Hij schildert normaal slechts een keer per maand. “Als het hem teveel wordt, zullen we de verzoeken afwijzen.” (br.hln)


» Reageer (2)
10-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het dieet waar Adele bijna 20 kg mee verloor

Dit is het dieet waar Adele bijna 20 kg mee verloor

https://images1.persgroep.net/rcs/Yy4tFDYFGmMyAyqlPGGCXDQCQ3E/diocontent/163619962/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het was voor heel wat fans schrikken geblazen toen hun vedette een pak magerder op recente vakantiekiekjes stond. Al jaar en dag was Adele een van de weinige sterren die vrouwen met een voller figuur vertegenwoordigde, maar daar is ondertussen dus geen sprake meer van. Nu verklapt L.A.-fitnessgoeroe Camila Goodis aan de krant The Sun hoe ze bijna 20 kilogram verloor.  

Om tot haar strakke nieuwe lichaam te komen, schakelde Adele immers de hulp in van de L.A.-fitnessgoeroe. Het was haar goede vriendin Ayda Field, de vrouw van Robbie Williams, die haar aan Camilla Goodis voorstelde. Camilla, die ook lifeconsultant is, werkt immers al jaren als personal trainer van Ayda en menig ander celebrity in L.A.

Hoewel Adele samen met Ayda een aantal pilateslessen volgde ten huize Williams, is Camilla niet de personal trainer van Adele. Wel weet ze hoe de ‘Someone like you’-zangeres zoveel is afgevallen. “Adele is bijna 20 kilogram afgevallen door een gezond, uitgebalanceerd dieet, waarbij ze minder calorieën eet per dag en meer energie verbruikt”, vertelt Camilla in een interview aan The Sun.

Adele zou daarbij ook de hulp ingeschakeld hebben van die andere fitnessgoeroe Joe Wicks, ook bekend als The Body Coach, die onder andere al samenwerkte met Jennifer Lawrence voor haar slanke figuur. Zo zouden reformerpilates, waarbij je pilates uitvoert op een fitnesstoestel, en sporten met gewichten in de sportschool haar geholpen hebben bij het slanke lichaam waar ze nu mee pronkt. Eerder raakte ook al bekend dat de zangeres regelmatig SoulCycle-lessen - een soort van disco spinning - volgt met collega Beyoncé en dat die laatste Adele heeft voorgesteld aan haar choreografen.

90% dieet

Toch zegt Camilla dat de wereldster voornamelijk zoveel afgevallen is door een bepaald voedingsplan te volgen. “Adele gaf al een aantal keren toe dat ze geen sportfanaat is. Haar gewichtsverlies is dan ook voor 90% te danken aan haar dieet, en niet aan het sporten.” Dat je voornamelijk afvalt door je eetpatroon, en niet door je sportprestaties beaamt ook Harley Pasternak, die onder andere verantwoordelijk is voor de afgetrainde lichamen van Megan Fox, Katy Perry, Rihanna en Kim Kardashian. “Voor mij is sporten het minst belangrijk bij gewichtsverlies”, vertelt Pasternak. “Er zitten 168 uur in een week, en zelfs als je 2, 3, 4 of 5 keer per week een uur traint, ben je nog 95 tot 98% van je tijd niet aan het sporten. Wat je dan doet of eet, heeft dan ook een veel grotere invloed op je gewicht dan het trainen zelf.”

Dokter Hendrik Cammu deelt diezelfde mening. “Lichaamsbeweging is een medicijn met enorme voordelen, maar vermageren hoort daar niet bij. Wie alleen sport om af te vallen, doet dat om de verkeerde reden. Onze lichamen zijn er biologisch immers op gemaakt om zich te verzetten tegen het verliezen van kilo’s. Wie veel sport, verbrandt veel calorieën en heeft dus ook meer honger.”

Sirtfood Dieet

Maar welk voedingsplan zorgde er dan voor dat Adele zoveel is afgevallen? “Minder suiker eten én het Sirtfood Dieet”, aldus Camille. Het Sirtwat? Wel, bij het Sirtfood Dieet eet je alleen voedingsmiddelen die sirtuïnes bevatten, een groep eiwitten die je metabolisme flink zou aanzwengelen, vet zou helpen te verbranden en je spieren zou versterken. Die sirtuïnes vind je voornamelijk in boerenkool, aardbeien, dadels, olijfolie, groene thee, blauwe bessen en rode ui. Maar ook - en nu komt het leukste nieuws - pure chocolade, koffie en rode wijn bevatten de eiwitten, waardoor je daar ook af en toe mag van smullen. Toen de zangeres in 2016 14 kilogram verloor was ze ook al verknocht aan het dieet.

Door de combinatie van haar sportinspanningen en het dieet, zou Adele in totaal dus bijna 20 kilogram verloren zijn. Ze vertelde vorig jaar al dat ze veel meer was beginnen te sporten en haar eetpatroon in de gaten hield nadat ze in april uit elkaar ging met haar man Simon Konecki. (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Net als Cameron Diaz zwanger worden na je 40ste: risicovol of niet?

Net als Cameron Diaz zwanger worden na je 40ste: risicovol of niet?

https://images4.persgroep.net/rcs/vX9ATPJM8XXcdhsYmBe3A9sbSdI/diocontent/163557633/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heuglijk nieuws vanuit Hollywood: actrice Cameron Diaz is op haar 47ste mama geworden. Iets wat trouwens ook vaker voorkomt bij de modale Vlaming. Steeds meer oudere vrouwen krijgen nog een kindje dat ze liefdevol opvoeden. Maar sommigen stellen zich de vraag of dat een gezonde evolutie is. Ja én nee, stellen experts. 

Mama’s van 40 jaar of ouder zijn niet langer ongewoon. In ons land kregen 1.283 vrouwen die ouder waren dan 39 in 2015 hun eerste kind. In 2017 waren dat er al 1.410. Ook in de categorie 50 en ouder gaat dat cijfer omhoog: in 2015 waren het nog zes vrouwen, twee jaar later liefst dertien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Dat voedt alleszins de vraag: hoe anders is het om op je veertigste in de luiers te zitten in plaats van op je vijfentwintigste? Gynaecoloog Hendrik Cammu bij het UZ in Brussel wijst allereerst op enkele medische verschillen. “Bij een gewone zwangerschap loop je 10% kans dat er iets misgaat. Dat gaat dan over zaken als hoge bloeddruk of suikerziekte. Bij oudere vrouwen, zeker als ze tegen de 50 aanlopen, stijgt dat risico naar ongeveer 30%. Hoe ouder de moeder, hoe meer kans er ook is op chromosoomafwijking en op ondergroeide baby’s. En vaak zijn er ook vroeggeboortes”, zo vertelde de expert eerder al. “Bovendien komen die vrouwen in de menopauze terecht als hun kind 8 à 9 jaar is, wat mentaal zwaarder kan zijn.”

Een slimme meid, krijgt haar kind dus beter op tijd? Niet per se. Want als medisch gezien alles goed gaat, hoeven we een mama van 40 niet noodzakelijk als negatief te zien, zegt sociologe Inge Pasteels van de PXL Hogeschool. “Zo’n kind wordt geboren in een erg stabiel gezin. Vaak veel stabieler dan wanneer de ouders jonger zijn. Meestal hebben die ouders al carrière gemaakt, verdienen ze goed hun boterham en hebben ze relationeel gezien al een en ander achter de rug. In een later deel van hun leven zal de partnerkeuze bijvoorbeeld een stuk standvastiger zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
05-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op de 3 Vlamingen zijn verslingerd aan hun smartphone als slaapmutsje

1 op de 3 Vlamingen zijn verslingerd aan hun smartphone als slaapmutsje

https://images2.persgroep.net/rcs/n1Es3BIbN1VYeueYwx0GxsEyB6I/diocontent/163518703/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

1 op de 3 Vlamingen swipet of scrolt élke avond, en 70% zit minstens wekelijks op Instagram, Facebook of WhatsApp vlak voor het slapengaan. Maar dat slaapmutsje blijkt erg nefast te zijn voor je nachtrust. 

Enkele generaties geleden trokken onze overgrootouders nog naar bed met een goed boek en een warmwaterkruik. Anno 2020 zijn die slaapgewoontes serieus veranderd. De tv was al ingeburgerd: 62% eindigt elke dag voor de buis, 95% kijkt minstens wekelijks televisie voor het slapengaan. Nu eisen ook de smartphone en meer bepaald social media hun plekje op in de slaapkamer.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Partena Ziekenfonds bij 1.000 Vlamingen. Zo zou 1 op de 3 elke avond nog even door Facebook, Instagram of WhatsApp scrollen voor het slapengaan. Bij de generatie onder de 34 jaar stijgt dat zelfs naar 1 op de 2. De ‘slaaphygiëne’ van de Vlaming gaat er daardoor niet op vooruit. Onze activiteiten in het uur voor de start van de nachtrust hebben namelijk een zeer grote invloed op onze frisheid overdag.

Zo wekken al die meldingen op je smartphone verschillende emoties op die een zorgeloze nachtrust in de weg staan. Bovendien onderbreken ze je slaap voortdurend en remt het licht van je smartphone de aanmaak van slaaphormonen af. Uit eerder onderzoek bleek al dat 1 Vlaming op 2 acuut slecht slaapt. Vorig jaar wees een Nederlandse studie dan weer uit dat jongeren die dagelijks op een beeldscherm kijken voordat ze gaan slapen, meer slaapklachten ervaren dan leeftijdsgenoten die dit niet doen. Ze vallen later in slaap, worden ’s nachts vaker wakker en slapen minder lang.

“Ondanks het feit dat de rol van de verschillende onderliggende mechanismen nog niet geheel bekend is, zijn er voldoende aanwijzingen voor de relatie tussen schermgebruik en de verschillende aspecten van slaap”, schreef het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat het onderzoek uitvoerde, daar toen over. 

Andere studies toonden ook al aan dat blauw licht het slaaphormoon melatonine onderdrukt, waardoor je minder goed in slaap valt en doorslaapt.

Kortom, hoog tijd om dit jaar wat minder tijd door te brengen op je smartphone en sociale media. Geen idee hoe je daaraan begint? Hier vind je alvast onze beste tips. (br.hln)


» Reageer (0)
04-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Byebye kleine cactusjes en perfecte Instagramplaatjes: dit zijn de planten- en tuintrends van 2020

Byebye kleine cactusjes en perfecte Instagramplaatjes: dit zijn de planten- en tuintrends van 2020

https://images2.persgroep.net/rcs/6js5ymQto4kd1xMDvsa77sCq-pc/diocontent/163405364/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Planten en tuinieren zijn hipper dan ooit. En ook 2020 zal groen kleuren, alleen zijn er volgens de grootste non-profitorganisatie voor tuinieren Royal Horticultural Society wel een aantal veranderingen op til. Van enorme planten tot inspiratie uit de jaren 80: dit zijn de 5 grootse tuintrends die zullen bloeien in 2020.

Supersize je planten

Planten zullen dit jaar een nog prominentere plaats innemen in menig huishouden. Vergeet de bescheiden cactusjes of aloë-veraplant op je vensterbank. Dit jaar draait het om grootste planten, het liefst met gigantische, weelderige bladeren en prachtige stengels. Middelgrote plantjes blijven echter ook nog hip, die hoef je dus zeker niet in de vuilbak te kieperen, mix ze gewoon met enkele grotere exemplaren.

Duurzame grond wordt belangrijker

Anno 2020 wordt de aandacht voor het milieu belangrijker dan ooit tevoren. En dat laat zich merken tot in je tuin. Dit jaar zal steeds meer aandacht geschonken worden aan duurzaam tuinieren én duurzame materialen. Steeds meer zullen plastic, pvc, chemisch behandelde houtsoorten en geverfd gereedschap geweerd worden en milieuvriendelijke opties gebruikt worden als houtvezel en groene afvalcompost.

De jaren 80 zijn terug

Wil je nieuwe bloemen, manden of beddengoed in huis halen? Dan zal je zien dat dit jaar de bloemen uit de jaren 80 weer een heuse comeback maken. Denk daarbij vooral aan nemesia’s en dascia’s. (br.hln)


» Reageer (0)
02-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 op de 10 Belgen willen afvallen in 2020, ook wie niet te zwaar is

7 op de 10 Belgen willen afvallen in 2020, ook wie niet te zwaar is

https://images4.persgroep.net/rcs/hGybqQ9HMpftUFnylKfD64ncoeg/diocontent/163401852/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Afvallen, het is al jaar en dag met stip op één het belangrijkste goede voornemen van velen. Dat blijkt ook uit een nieuw onderzoek dat WW (het vroegere Weight Watchers) via iVox liet uitvoeren bij 2.000 Belgen. Zo zou maar liefst 7 op de 10 wat minder pondjes op de weegschaal willen zien in 2020, ook wie niet te veel weegt.

Een nieuw jaar, dat gaat onvermijdelijk samen met goede voornemens. Om te polsen naar de Belgen hun goede voornemens deed WW een onderzoek bij 2.000 Belgen. Wat bleek? Maar liefst 7 op de 10 Belgen zijn ontevreden over hun gewicht op de weegschaal en willen in 2020 dan ook enkele kilootjes verliezen. Wat opvalt is dat niet alleen mensen met overgewicht willen afvallen, maar ook mensen met een gezonde BMI. Zo geeft 47% met een gezonde BMI aan toch te willen afvallen.

Dat zien ze bij WW ook regelmatig. “De cijfers liegen er niet om: maar liefst 40% van de Belgen, en vooral vrouwen (46%) voelen de druk om af te vallen vanuit de maatschappij. Een kwart ervaart die druk ook vanuit hun directe omgeving, zoals van vrienden en familie. Bij 1 op de 5 is het zelfs de partner die voor de druk zorgt om te vermageren (18%). Een gezonde BMI is één ding, maar het belangrijkste is dat je je goed voelt in je vel, ongeacht het gewicht dat je beoogt”, aldus Olivier De Greve, CEO van WW Benelux.

Naast afvallen willen zowel de Belgische mannen (33%) als vrouwen (47%) in 2020 gezonder eten. Ze willen ook allebei meer me-time en meer sporten, al vinden vrouwen dat eerste belangrijker (41% tegenover 29% bij de mannen) en werken mannen zich liever in het zweet (32% tegenover 27% bij de vrouwen).

Toch geeft De Greve aan dat beweging ook belangrijk is voor een gezond gewicht. “Gezonde voeding is uiteraard het belangrijkste als je wil afvallen en zorgt voor 80% van je gewichtsverlies, maar ook beweging is belangrijk. Dat zorgt immers voor de overige 20% van je gewichtsverlies.”

Guilty pleasures

Goede voornemens maken is een ding, maar je eraan houden is een andere zaak. Zondigen doen we als Belg immers maar al te graag. Zo geeft maar liefst de helft van de Belgen aan meerdere keren per week te zondigen door ongezonder, meer of vaker te eten dan voorgenomen. Meer nog, 85% vindt hun guilty pleasures zelfs een belangrijk onderdeel van hun levensgeluk. De favorieten? 81% kan ’s avonds wel een zakje chips voor de tv smaken en ook tegen een glas wijn bij het eten zegt 62% geen nee. Namiddagdipje? Dan grijpt 4 op de 10 Belgen naar een blikje frisdrank.

Gelukkig hoef je je niet alles te ontzeggen om je aan je goede voornemens te houden. “Bij gewichtsverlies staat vooral een gezonde levensstijl centraal”, licht De Greve toe. “Wij promoten daarom een combinatie van gezond eten, beweging en een positieve minste. Om je goede voornemens vol te houden, heb je een methode nodig die op jouw noden is afgestemd. Je mag immers niet het gevoel krijgen dat je dingen moet opgeven. Eén glaasje wijn of zakje chips af en toe? Dat is kan dus perfect!” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

https://images3.persgroep.net/rcs/a9WJiVO8MTmJnfFRgleDal-hh-0/diocontent/138653987/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Talrijke warme én koude hapjes, een romige soep, urenlang gourmetten of fonduen, te veel kroketjes, een gigantische kerststronk én een cavaatje hier en een wijntje daar: ongeacht aan welk feestdis je aanschuift, bijna iedereen eet zijn buikje net iets te rond tijdens de eindejaarsperiode. Maar hoeveel kom je daar nu echt van aan?

Om meteen met de deur in huis te vallen, het idee dat je 2 tot 5 kg kan aankomen tijdens de feestdagen is nonsens. Je kan wel degelijk een beetje aankomen door al het feestgedruis, maar meestal is dat in werkelijkheid niet zo veel, en hoef je je er al zeker geen zorgen over te maken.

Volgens een internationaal onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift New England Journal of Medicine, verschilt je gewicht rond de feestdagen immers slechts 0,7% van je lichtste gewicht dat jaar. Voor iemand die 68 kg weegt, betekent dat een kleine halve kg. Een overzichtsstudie die verscheen in het tijdschrift Journal of Obesity wees dan weer uit dat mensen gemiddeld 0,2 à 0,9 kg aankomen tijdens de feestdagen. Mensen die hun gewicht doorgaans al nauwlettend in het oog houden, merkten zelfs geen verschil op.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met overgewicht de meeste kans hebben om het nieuwe jaar met wat extra kilootjes in te zetten én dat zij meer moeite hebben om ze er opnieuw af te krijgen. Zo blijkt uit een studie bij studenten dat degenen met overgewicht gemiddeld 1 kg aankomen tijdens de feestdagen, en studenten met een normaal gewicht niets.

Raak dus zeker niet in paniek als er plots een hoger getal op de weegschaal prijkt. Vaak hou je tijdens zo’n overdadige periode meer vocht vast, maar ben je niet écht aangekomen in gewicht. Je moet immers al 3.500 calorieën meer eten dan je dagelijkse behoefte om 0,5 kg aan te komen. Probeer na de feestdagen dus gewoon opnieuw gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen en je zal zien dat de feestkilo’s er zo weer af zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
31-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grijsgedraaide kerstklassiekers kunnen mensen met dementie helpen

Grijsgedraaide kerstklassiekers kunnen mensen met dementie helpen

https://images4.persgroep.net/rcs/BZpzug0WgVa4DBonV5RLYq2l0Lo/diocontent/73709253/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tijdens de eindejaarsperiode is het elk jaar hetzelfde liedje. Op tv kan je niet ontsnappen aan kerstklassiekers als ‘Home Alone’ of ‘The Sound of Music’, en op de radio hoor je voortdurend nummers als ‘Last Christmas’ van Wham!. Volgens sommigen vreselijk irritant, volgens experts nuttig voor mensen met dementie. 

De eindejaarsperiode kan best verwarrend zijn voor mensen met dementie. Voor hen zijn de festiviteiten en stroom van mensen die op bezoek komen niet altijd een pretje. Maar wat hen wél kalmeert, zijn bekende films of liedjes. Dat beweert althans Alistair Burns, professor van de Britse National Health Service. 

“Mensen met dementie vinden het moeilijk om drukke gesprekken te volgen, en voelen zich misschien uitgesloten. Door een oud foto-album bladeren, een gezelschapsspel spelen, een kerstfilm kijken of meezingen met een nummer kan hen daarentegen wel een goed gevoel bezorgen”, vertelt Burns.  

Volgens de expert zullen mensen met dementie zich niet veel details van de film herinneren, maar wel hoe ze zich voelden op het einde van de film. Hetzelfde geldt voor nummers die bij hen een gevoelige snaar raakten. “Oude liedjes of films kunnen op die manier helpen om hun zelfvertrouwen te boosten. Ze kunnen zelfs bijdragen tot aangenamere gesprekken met anderen”, stelt Kathryn Smith, coo bij de organisatie Alzheimer’s Society. “Iedereen is natuurlijk verschillend, dus het is nog steeds belangrijk om te luisteren naar de wensen van de persoon met dementie.” (br.hln)


» Reageer (1)
29-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apart slapen? Het is gezonder én maakt gelukkig

Apart slapen? Het is gezonder én maakt gelukkig

https://images0.persgroep.net/rcs/mC-Uv1IwO9u7YCQlfvMSLp-LFsw/diocontent/163245636/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kruip je ’s avonds niet samen met je partner onder de wol, maar verkiezen jullie beiden een eigen bed? Dat betekent niet meteen dat er een haar in de boter zit. Sterker nog, apart slapen zou een teken van een gezondere en gelukkigere relatie zijn. 

Dat beweert een onderzoek toch. Eén op zes koppels zou ’s avonds niet samen in bed kruipen, niet omdat ze elkaar niet langer kunnen luchten, wél omdat ze gehecht zijn aan hun nachtrust. Van snurken tot woelen tot uren later komen slapen dan de andere: er zijn heel wat redenen waarom koppels voor een ‘slaapscheiding’ kiezen menen de onderzoekers. 

Ze beweren zelfs dat de relatie op pauze zetten tijdens de nacht aanbevolen moet worden. Dokter Neil Stanley doet al 35 jaar onderzoek naar slaap. In 2005 werkte hij mee aan een studie waarbij koppels een apparaat droegen. Daarmee konden de onderzoekers bijhouden hoe de deelnemers sliepen en hoe vaak ze bewogen. Wat bleek? Wanneer de ene partner bewoog, deed de andere dat ook. “Een derde van je slaapverstoring wordt veroorzaakt door je partner”, stelde de onderzoeker toen. 

En die verstoring kan een groot effect hebben op je gezondheid en op de gezondheid van je relatie. Een analyse uit 2016 bekeek andere studies en ontdekte dat slaap- en relatieproblemen vaak hand in hand gaan. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat slechte slapers sneller scheiden. “Een slechte nachtrust heeft een effect op je prestaties, relaties, verhoogt de kans op accidenten en kan op lange termijn ook je gewicht beïnvloeden en je vatbaarder maken voor diabetes type 2 en depressies”, legt Stanley uit. 

De reden daarvoor? Iedere cel in je lichaam heeft zijn eigen ‘klok’. Wanneer die te vaak verstoord wordt en uit ritme gehaald wordt, heeft dat negatieve gevolgen. “Slaap is zo belangrijk, er is geen reden om hiervoor compromissen te sluiten, zeker niet wanneer het om een idee gaat dat ons door de maatschappij wordt opgelegd”, benadrukt de dokter. 

Hoe zit het met het seksleven?

Apart slapen heeft geen invloed op je seksleven, zo blijkt. Sterker nog, het kan er zelfs door verbeteren. “In een paper toonde een socioloog aan dat de reden waarom je voor het slapen gaan met je partner vrijt, vaak is omdat dat jullie enige moment alleen is”, stelt Stanley. “Al is dat niet de beste tijd op zowel emotioneel als fysiek vlak om seks te hebben.”  (br.hln)


» Reageer (0)
26-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dit trucje (én een rozijn) krijg je weer bubbels in je fles champagne

Met dit trucje (én een rozijn) krijg je weer bubbels in je fles champagne

https://images1.persgroep.net/rcs/90IaTeQCjZZwl-dfUgpdJ-d4dlE/diocontent/138345499/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Staat er nog een fles cava of champagne open na het feest van gisteren? (Toegegeven: dat is niet van onze gewoonte!) Gelukkig hebben wel wel een geniale truc om je geliefkoosde drankje opnieuw om te toveren tot zijn bruisende glorie.

Wat heb je nodig?

Een fles champagne (of andere soort bubbels) die nog niet zo lang open is en één rozijn.

Wat moet je doen?

Laat de rozijn in de fles vallen, wacht enkele minuten en ta-da: je fles bubbels bruist weer alsof je ze net ontkurkt hebt.

Waarom werkt het?

De overgebleven koolstofdioxide in de fles klampt zich vast aan de ribbels van de rozijn, komt vervolgens weer in de vloeistof terecht met een bruisend effect als resultaat. Cheers! (br.hln)


» Reageer (0)
25-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nee, Coca-Cola heeft de kerstman niet uitgevonden: 7 kerstmythes ontkracht

Nee, Coca-Cola heeft de kerstman niet uitgevonden: 7 kerstmythes ontkracht

https://images0.persgroep.net/rcs/cq5Bjqh40x-pIG8xQqeQEOJ8htI/diocontent/138593493/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kerstmis: het feest dat de geboorte van het kindeke Jezus viert. Of toch niet? Rond de feestdag doen heel wat mythes de ronde, en wij helpen alvast zeven ervan de wereld uit.

1. Coca-Cola
Het is een hardnekkige mythe die regelmatig wordt bovengehaald aan de feestdis: het beeld van de kerstman dat wij nu hebben (een dikke, gezellige man in rood pak) zou uitgevonden zijn door de marketingafdeling van Coca-Cola. Alleen heeft de frisdrankgigant de kerstman voor het eerst in zijn reclames verwerkt in 1933, en wordt het personage al sinds het begin van de 19e eeuw afgebeeld in het rood. Cartoonist Thomas Nast voegde er de meeste karakteristieke eigenschappen aan toe in 1870. En Coca-Cola was trouwens niet de eerste die hem overnam: ook frisdrankmerk White Rock had al een kerstman in zijn campagne in 1923.

2. Jingle Bells
Vraag mensen naar een kerstnummer, en de kans is groot dat ze Jingle Bells beginnen zingen. Alleen gaat het nummer niet over kerst. James Pierpont schreef het lied in 1857 en doopte het ‘One Horse Open Sleigh’. Het gaat over Thanksgiving (dat in Amerika in november plaatsvindt) en over winterpret in het algemeen.

3. De drie wijzen
“En toen kwamen er drie wijzen uit het oosten naar Jeruzalem”, staat er in de Bijbel. Toch? Niet dus: er wordt nergens gewag gemaakt van een aantal. Het kunnen dus best drie wijzen geweest zijn, maar evengoed twee of zestig. We denken dat het er drie zijn omdat de Bijbel vermeldt dat ze drie soorten geschenken met zich mee brachten: goud, wierook en mirre. Maar wetenschappelijk bewijs kan je dat nauwelijks noemen.

4. Saturnalia
Er wordt wel vaker gezegd dat Kerst op 25 december valt omdat het dan samenvalt met de oude ‘heidense’ feestdag Saturnalia van het oude Rome. Maar Saturnalia werd altijd gevierd op 17 december. Later werd het wel uitgebreid zodat het duurde tot 23 december, maar het heeft nooit iets gemeen gehad met 25 december. Er was wel een andere feestdag op die dag: Sol Invictus. Maar de Romeinen hadden zowat elke andere dag een feestdag, en ook deze heeft weinig te maken met Kerst.

5. Kussen onder de maretak
Bij ons iets minder ingeburgerd, maar kussen onder de maretak is in het buitenland helemaal in. En het verhaal wil dat het gebruik afkomstig is van de oude Vikingen. Daar zou de god Balder gedood zijn door een pijl gemaakt van maretak, waarna zijn moeder Frigg zwoor dat niemand ooit nog kwaad zou ondervinden van de plant. Ergo: een teken van liefde en een aanzet om een kus te geven. Alleen was de reactie van Frigg iets drastischer: ze folterde de moordenaar van haar zoon tot in het oneindige. De kustraditie is ergens ontstaan in het Engeland van de 18e eeuw.

6. De geboorte van Jezus...
... wordt in de Bijbel nergens met precieze zekerheid op 25 december gelegd. Volgens de eerste schatting, ergens in de tweede eeuw van onze jaartelling, zou het kindeke Jezus in maart geboren zijn. En ook ‘voor Christus’ en ‘na Christus’ blijkt niet helemaal te kloppen. Jezus van Nazaret zou ergens in het jaar 5 of 6 v.C. geboren zijn.

7. De advent
1 december is het begin van de adventsperiode, wordt meestal gezegd. Maar dat is maar heel af en toe het geval. De advent begint altijd op de zondag die het dichtst bij het feest van de heilige Andreas valt (30 november). Concreet betekent dat dat de advent kan starten tussen 27 november en 3 december. (br.hln)


» Reageer (0)
24-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo overleef je Kerstmis als vrijgezel

Zo overleef je Kerstmis als vrijgezel

https://images4.persgroep.net/rcs/8JV8t-WuF-P5gsvZrAdj5sXLlBs/diocontent/138594332/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hand in hand door de sneeuw wandelen, samen kijken en luisteren naar romantische films en muziek, op bezoek gaan bij familie ... Voor koppels zijn de feestdagen echt dé tijd van het jaar, terwijl ze voor heel wat vrijgezellen niet snel genoeg voorbij kunnen zijn. Hier 7 dingen hoe je makkelijker de overgang van oud naar nieuw overleeft.

1. Kijk niet naar ‘Love, Actually’ (of andere romantische films)

Ze zullen de film uitzenden, dat doen ze altijd, en je zal ernaar willen kijken. Geef niet toe aan die drang, want je zal de traantjes niet kunnen tegenhouden en je wentelen in zelfmedelijden. In ‘Love Actually’ is iedereen te verliefd, te knap en eindigt alles te goed, net zoals in andere romantische films. Als je toch niet kan weerstaan, onthou dan dat het maar een verhaal is, en dat het echte leven nooit zo romantisch is. Ik herhaal: nooit!

2. Zet je gsm uit als je dronken bent

Als je een glaasje te veel op hebt, is het een goed idee om je gsm te verstoppen of uit te zetten. Dat de verleiding om je ex te bellen of zielige sms’jes te sturen behoorlijk groot is als je dronken bent, hoeven we je immers vast niet meer te vertellen. Het uitstorten van je hart zal je geen beter gevoel geven, maar enkel spijt als je opnieuw nuchter bent.

3. Stalk je exen niet op Facebook

We weten allemaal dat het Facebook-profiel van je ex in de gaten houden een slecht idee is, zéker als je slecht voelt. Jaloezie is het pijnlijke, maar logische gevolg als je de kerstfoto’s van hem met zijn nieuwe vriendin ziet verschijnen. Niet kijken (of zelfs defrienden) is dus de boodschap!

4. Luister niet naar romantische kerstliedjes

De radio is de volgende weken verboden terrein, want je wil echt niet geconfronteerd worden met klassiekers zoals ‘All I Want for Christmas Is You’ en ‘Baby It’s Cold Outside’. Zet liever wat goede oldskool rockmuziek op, zodat je je kan uitleven.

5. Cancel geen kerstdiners

Als je op dit moment niet in een relatie zit, of niet aan het daten bent, ga dan toch naar dat ene feest van je tante of die kerstborrel op het werk. Je weet nooit wie je er zal ontmoeten.

6. Eet, drink en geniet

Uiteraard met mate. Niemand houdt van een emotionele dronkaard. Maar eet naar hartenlust, drink dat glaasje wijn, neem dat plakje cake, dat koekje, of zelfs zeven. Geniet van de dingen die je op dit moment gelukkig maken of je beter doen voelen. In januari kan je je, net zoals alle anderen, een nieuw fitnessabonnement aanschaffen.

7. Laat je kerstversiering hangen

Als iedereen op bezoek geweest is, heb je waarschijnlijk de drang om je kerstboom, lichtjes of slingers meteen weg te halen. Toch is dat geen goed idee, want het is belangrijk dat je toch wat van de kerstsfeer blijft genieten.

Vergeet niet dat de feestdagen niet alleen bedoeld zijn voor koppels, maar dat ook jij gerust mag feesten met je vrienden en familie! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op de 4 durft geld niet terug te vragen aan zijn omgeving: “We willen niet bekend staan als gierigaard”

1 op de 4 durft geld niet terug te vragen aan zijn omgeving: “We willen niet bekend staan als gierigaard”

https://images2.persgroep.net/rcs/SPhi9TZwnKJKi1DT8xCQLnwUDjU/diocontent/163133649/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Samen een feestje organiseren, een familieweekendje in de Ardennen of gewoon een rondje voorschieten op café ... Leuk, maar vaak is het een heel gedoe om achteraf je centen van iedereen terug te krijgen. Uit een onderzoek van iVox in opdracht van de mobiele bank N26 bij 1.000 volwassenen blijkt dat 25% van de Belgen het vervelend vindt om geld terug te vragen, of het zelfs niet aandurft en dan maar laat vallen. Hoe komt dat?

Vrienden, familie of je partner achter hun gat zitten om geld terug te krijgen, ligt veel Belgen moeilijk. Het merendeel (17,2%) gaat wel achter zijn of haar geld aan, maar vindt het erg vervelend om mensen eraan te herinneren. Toch zijn er ook opvallend wat Belgen (7,7%) die het simpelweg niet durven te vragen en hopen dat de schuld vanzelf vereffend wordt of het bedrag uiteindelijk gewoon laten vallen. Hoewel Belgen over het algemeen trachten om geen ruzie te maken over geld, is 1 op de 3 Belgen geneigd om te discussiëren over geld met hun partner of familie. 

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt uit: “In de eerste plaats denk ik dat mensen het lastig vinden omdat ze niet bekend willen staan als gierigaard of pietje precies. Ze voelen zich er bijna beschaamd over, terwijl het natuurlijk gaat over geld waar ze hard voor hebben moeten werken. Dat je dat niet zomaar aan iemand anders wil geven, is doodnormaal.”

“Veel hangt wel af van het bedrag waar het over gaat. Heb je pakweg € 100 voorgeschoten, dan vinden mensen het minder moeilijk om dat terug te vragen. Gaat het over € 3, dan is het net raar om er achterna te zitten. Maar wat met bijvoorbeeld € 15? Heel wat mensen redeneren dan onbewust wat voor invloed op hun imago het heeft als ze zo’n bedrag terugvragen. Het komt dan namelijk over alsof je die € 15 echt nodig hebt, terwijl we liever willen uitstralen dat het er allemaal niet toe doet. Dit noemen we ook wel eens ‘sociale wenselijkheid’ of de neiging om de werkelijkheid ‘mooier’ voor te stellen dan ze is. Daar is weinig rationeel aan, want anders zou je gewoon zoals je recht is, alles terug vragen.”

Volgens Wessels speelt voorts ook nog de soort relatie die je met iemand hebt mee. “Je zou het misschien niet verwachten, maar over het algemeen vinden we het makkelijker om geld terug te vragen aan collega’s dan aan close vrienden of familie. De relatie met die eerste groep is namelijk eerder op ratio gebaseerd en geldzaken worden sneller besproken omdat je er toch al vaak mee in contact komt voor het werk. De relatie met vrienden en familie is dan weer op gevoel gebaseerd, daar past het idee van geld minder in thuis. Ons brein scheidt die twee liefst van elkaar.”

Hoe pak je het aan?

Gaat het over een relatief klein bedrag, dan laat je het best vallen, vindt Wessels. “De kans is namelijk groot dat jij de volgende keer bijvoorbeeld terug getrakteerd wordt op café en zo krijg je eigenlijk best een fijne relatie. Om dat duidelijk te maken, kun je op voorhand al aangeven dat je het geld niet terug hoeft. Bij grotere bedragen kun je eventueel een wederzijdse vriend erbij betrekken om te bemiddelen. Kies dan iemand uit die belangrijk is voor jullie beiden, zo kom je wellicht snel tot een oplossing.”

“Tenslotte zijn er tegenwoordig ook heel wat apps waarmee je kosten kunt delen. Dat verlaagt de drempel en bovendien kun je ze meteen op café of op het weekendje gebruiken, waardoor het ook geen weken meer hoeft aan te slepen.” Een aantal voorbeelden: 

1. Shared Spaces

Deze app biedt iedereen de mogelijkheid om op eigen houtje met tot 11 personen een rekening te beheren. Alle beheerders kunnen stuk voor stuk niet alleen de nieuwe rekening raadplegen, maar er ook geld op overmaken én weer afhalen. Zonder dat er zelfs maar één bijkomende handtekening aan te pas komt. Meer info: n26.com.

2. Tricount

Tricount is een app van Belgische makelij waar je makkelijk rekening mee kunt splitten voor groepen tot 30 deelnemers. Grote voordeel is dat het ook offline werkt (handig voor in gebieden waar er nog roamingkosten zijn). Het gaat echter niet om een rekening zoals bij Shared Spaces, maar werkt eerder als een rekenmachine om groepsuitgaven te organiseren. Meer info: tricount.com

3. Splitwise

Splitwise werkt eigenlijk hetzelfde als Tricount, al kun je hier nog makkelijker foto’s en opmerkingen toevoegen. Je moet hier ook een account op aanmaken, maar daardoor blijft de informatie ook wel zeker binnen jullie groep en kan niemand anders eraan. Meer info: splitwise.com.  (br.hln)


» Reageer (0)
22-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is vandaag kortste dag van het jaar: vanaf morgen worden dagen weer langer

Het is vandaag kortste dag van het jaar: vanaf morgen worden dagen weer langer

https://images4.persgroep.net/rcs/L6LXfm2MuFb3O5aFZm5GEeepvYo/diocontent/163070548/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met 7 uur en 65 minuten licht is het vandaag de kortste dag van het jaar. De zon kwam vanmorgen op om 8.43 uur en zal vanavond ondergaan om 16.39 uur. Morgen komt daar al een minuut bij.

De kortste dag van het jaar is niet in een oogopslag te bepalen. Wie de kalender bekijkt, ziet immers dat de zon al sinds 18 december ’s avonds later begint onder te gaan. De zon blijft echter nog tot 28 december later opkomen. Pas op 4 januari gaat ze weer vroeger op. Daardoor valt de kortste dag op zondag 22 december.

Ellips

De reden? Omdat de aarde eind december dichter bij de zon staat en omdat de aardas schuin staat ten opzicht van de baan rond de zon, aldus Frank Deboosere.

“De aarde draait rond de zon”, verklaart hij op zijn website. “Die baan is geen cirkel, maar een ellips. In de winter bevindt de aarde zich dichter bij de zon dan ’s zomers. Daardoor zal de aarde ’s winters ook wat sneller rond de zon draaien.”

“De draaiing van de aarde rond zijn as is constant”, gaat hij verder. “En dus zien we de zon begin januari meer achterlopen ten opzicht van de sterren dan begin juli, als de aarde op het verste punt staat. Ook de helling van de aardas ten opzicht van de baan om de zon beïnvloedt de lengte van de zonnedag. Het gevolg is dat de zon bij het begin van de astronomische winter (dit jaar 22 december, red.) dagelijks iets later door het zuiden gaat, ongeveer een halve minuut per dag. En dat is precies wat we ’s ochtends en ’s avonds ook merken. Het tijdstip van zonsopgang komt iets later, het tijdstip van zonsondergang evenzeer.”

Volgens Deboosere maakt dit dat 22 december effectief de kortste dag van het jaar is. “Het verschil is dus niet symmetrisch verdeeld over zonsopgang en zonsondergang.” (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!