August Gillé, Vergeten Kunstenaar
(1892-1989)
Inhoud blog
  • AUGUST GILLÉ 1914-1915, verblijf in Monaghan (Ierland)
  • Officiële Inhuldiging TUIN AUGUST GILLÉ op vrijdag 27/9/2013
  • Film met werken van AUGUST GILLÉ (1892-1989)
  • August 'Staf' Gillé - 120 jaar !
  • AUGUST GILLÉ en het Ontmoetingscentrum De Mart volgens NVA Bonheiden-Rijmenam
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gillé in Los Angeles Fine Arts Gallery
    Klik op de afbeelding om de link te volgen www.august-gille.be

    Contact, Guestbook :

    "It is with great pride that I contribute to this Guestbook for such a talented yet forgotten master of belgian painting.As a dealer in Belgian Impressionist works I consider his early oeuvre comparable with many of the more familiar names of the movement. I hope that all of the hard work undertaken by Dominique Lybaert will finally place Augsut Gille on the pedestal he so richly deserves."

    Nigel A. Turner -
    President  Los Angeles Fine Art Gallery

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)

    21-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10.000ste bezoeker op website August Gillé !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geachte Lezer,

    Na nog geen twee jaar dat ik mijn website over het leven en werk van de kunstenaar August Gillé (1892-1989) online plaatste, staat de teller vandaag op meer dan 10.000 bezoekers. Dit vind ik, in alle bescheidenheid, een absoluut record en bewijst temeer dat zijn kunst van alle tijden is en, uit de vele positieve reacties die eveneens werden gepubliceerd (meer dan 600 of bijna gemiddeld 2/dag) kan ik afleiden dat deze "vergeten" kunstenaar DRINGEND aan een heropwaardering toe is.

    Ik hoop dat u mijn website www.august-gille.be zal blijven bezoeken en apprecieer ten zeerste uw feedback die u kan nalaten in het Gastenboek (rubriek 'contact' en dan op het boek klikken).

    Er zal vast nog wel een plaatsje vrij zijn in de nieuwe bibliotheek te Bonheiden om aldaar één van zijn prachtige werken permanent tentoon te stellen; vele bezoekers die mijn site bezochten, begrijpen dan ook niet dat deze "verrassend en veelzijdige" gemeente niet meer onderneemt met dit legaat, een geschenk van duizenden werken....


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)

    13-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpletterend succes, August Gillé op Netlog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste lezer,

    (1) Update van mijn website   www.august-gille.be
    (2) Zie ook onder rubriek Actua/Links, Link naar nieuwe account over Gillé op Netlog !

    Hartelijke dank voor uw reactie die u kan nalaten in het Gastenboek (klik op het boek) onder de rubriek 'Contact' na een bezoek op mijn website.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)

    22-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breek de stilte !
    Geachte Kunstliefhebber,

    Bezoek mijn website  www.august-gille.be en laat iets na in het Gastenboek (rubriek contact) waarvoor dank; enkel door de stilte te breken dankzij uw feedback, wordt deze bijzondere en ondergewaardeerde kunstenaar August Gillé (1892-1989) niet meer vergeten.

    Hartelijk dank voor uw ondersteuning in naam van wijlen Gillé !
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)

    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuurbeleidsplan Bonheiden en August Gillé (1892-1989)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het cultuurbeleidsplan 2008-2013 van de gemeente Bonheiden-Rijmenam werd de herwaardering van Gillé opgenomen en goedgekeurd. De vzw Krankhoeve die eigenaar is van dit legaat zal van de opbrengstgelden (verkoop van 14 werken A. Gillé tijdens de vernissage van de overzichtstentoon-stelling dd.1 juni 2007 twv. +/- 14.000 euro) gebruik maken om een gedeelte van de werken te laten restaureren en conserveren en dit in samenspraak met de werkgroep die de Gillé-tentoonstelling mee vorm gaven.Vermoedelijk zullen er in het kader van zijn verdere postume bekendmaking van het werk van Gillé, twee werken uitgeleend worden in het najaar aan de stad Lier naar aanleiding van een expo-sitie over de Pelgrimbeweging (Gillé was hier lid van). Eveneens zal er verwezen worden naar de vriendschapsband tussen de dichteres Alice Nahon en Gillé in het boek van de biograaf Manu van der Aa, over het leven van Alice Nahon dat eveneens in het najaar zal verschijnen.



    Voor meer informatie over leven en werk van deze kunstenaar kan U steeds terecht op mijn

    website www.august-gille.be
    Eveneens bedankt om iets na te laten in het Gastenboek dat u vindt onder de rubriek 'Contact'

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)

    27-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws inzake conservatie & restauratie kunstwerken AUGUST GILLÉ

    Schepen van Cultuur heeft mij laten weten dat het College van Burgemeester en Schepenen zich principieel akkoord hebben verklaard om de opbrengst van de verkoop binnen de VZW te behouden met het oog op conservatie en restauratie van werken van Gillé.

     

    Cultuurbeleidsverantwoordelijke heeft mij ook geschreven dat de werken (locatie Mart) ondertussen al verplaatst zijn en dat de muur hersteld is en beaamt dat de middelen van de veiling exclusief gebruikt zullen worden voor Gillé en dat de vzw Krankhoeve al ernstig van gedachten heeft gewisseld met het gemeentebestuur over de verdere bewaring.

    Bezoek de website over Gillé www.august-gille.be
    Dank voor een berichtje in het Gastenboek (onder rubriek 'contact')

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)

    11-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerken August Gillé staan te verkommeren Mart, Rijmenam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de succesvolle tentoonstelling in het GC Blikveld over de kunstenaar August Gillé (1892-1989) (van 1juni tot 10 augustus 2007) blijkt nu dat zijn grootste meesterwerken in zijn voormalig woonhuis te Mart, Rijmenam staan te verkommeren en onherstelbaar zwaar beschadigd zijn. De laatste weken met de vele regenbuien zijn zeker niet bevorderlijk geweest voor een goede conservatie: zo zijn er doeken beschimmeld, gescheurd en beschadigd... Onduidelijk blijft het dan ook wat de gemeente Bonheiden met dit legaat -dat geschonken werd door Gillé in 1980 met de wens om het na zijn dood aan het grotere publiek tentoon te stellen- nog kan aanvangen. Ondanks een museum dat hem destijds beloofd werd, staan zijn werken nu verder kapot te gaan en wordt er voorlopig niets concreet ondernomen om alsnog deze kunstenaar te rehabiliteren.
      www.august-gille.be

     
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (25 Stemmen)

    02-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpletterend succes Vernissage August Gillé (1892-1989) -,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bonheiden, vrijdagavond 1 juni 2007

    De vernissage van de Overzichtstentoonstelling August Gillé (1892-1989), ' Vergeten Kunstenaar ', is een zeer groot succes geworden gisterenavond op 1 juni in het GC. ' t Blikveld te Bonheiden. Het bezoekersaantal steeg al vlug over de 200 personen waaronder vele bekende kunstenaars en vooraanstaanden. Na de poëtische inleiding van Francis Verdoodt en het voorwoord van Schepen van Cultuur, Steven Morrens werd de veiling voor geopend verklaard en vakkundig geleid door Notaris Jacques Morrens rond 21u.
    Er werden 14 abstracte werken verkocht en uiteindelijk bleek dit ook een succesnummer te zijn en werd uiteindelijk ook op deze manier Gillé gerehabiliteerd ttz. de totale verkoop van dit beperkt aantal werken bedroeg om en bij de 15.000 euro !!, weer een indicatie dat Gillé inderdaad een zeer groot kunstenaar is, er werd zelfs een klein werk geveild voor 2250 euro !
    Ook de monografie over August Gillé van Dominik Lybaert, in opdracht van de gemeente werd voorgesteld, (84 pag. A4) en waarvan er na één week al 100 ex. in voorverkoop werden verkocht. Boeken kunnen nog steeds besteld worden, 15 euro/1 echter de eerste oplage bedraagt maar 200 ex.

    Alle info
    :   www.august-gille.be

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)

    14-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monografie August Gillé (vanaf 1 juni 2007)

    Geachte Lezer,

    Vanaf 1 juni 2007 (opening van de Overzichtsttentoonstelling August Gillé (1892-1989), 't Blikveld - Bonheiden) tot 12 augustus,  zal er eveneens een monografie te koop aangeboden worden (84 pagina's) over het leven en werk van deze "Vergeten kunstenaar".

    Dit boek en de website over August Gillé werden beiden geschreven door Dominik Lybaert met als enige doel hem terug te nodige aandacht te doen krijgen, hem te rehabiliteren om hem eindelijk een plaats in de Belgische kunstwereld te geven, dit alles ondersteund, financieel en moreel door de gemeente Bonheiden-Rijmenam.

    U kan steeds iets nalaten in het gastenboek op de website www.august-gille.be
    waarvoor dank en waar u eveneens onder de rubriek "Actua" meer practische informatie vindt over de Overzichtstentoonstelling.

    Van het boek zijn de eerste 50 ex. uitzonderlijk genummerd en worden verkocht mét een aquarel van August Gillé aan de prijs van 25 euro (niet-genummerd boek zonder aquarel=15 euro).
    (Snel zijn is dus de boodschap voor een genummerd exemplaar - U kan dan ook zvm contact opnemen met cultuurbeleidsverantwoordelijke Mevr. Barbara Maes voor intekening; cultuurdienst Bonheiden: 015 50 28 70 )


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)

    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzichtstentoonstelling, AUGUST GILLÉ
    Overzichtstentoonstelling, August Gillé ‘vergeten kunstenaar’
    Vrijdag 1 juni -  zondag 12 augustus 2007
      

    De zomer doet een beetje denken aan Gillé. In 1963 maakte Gillé van zijn hoeve in de Guldensporenlaan in Bonheiden een tentoonstellingsruimte waar kunstenaars elkaar ontmoeten en tentoonstellen. De hele zomer lang kon je kunstwerken gaan bewonderen in de Witte Vlag.  

    Deze zomer stellen we August ‘Staf’ Gillé zelf tentoon. Zijn oeuvre is oeverloos en wat je kan bewonderen is nog maar een fractie van wat hij allemaal geschilderd en gecreëerd heeft. Maar het is zeker de moeite.  


    Vernissage mét veiling van enkele werken op vrijdag 1 juni, 20u in ’t Blikveld. Naar aanleiding van deze tentoonstelling zal ook een publicatie worden uitgegeven en werd vanuit particulier initiatief een mooie website gemaakt : www.august-gille.be  

    Kunstwerken van Gillé zullen in deze periode ook te zien zijn in WZC Den Olm, en hopelijk in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en bij plaatselijke middenstanders.  

    Alle info over deze August Gillé tentoonstelling : cultuurdienst, 015 50 28 71.
    De tentoonstelling is open alle weekdagen van 9.00 tot 16.30u. en zaterdag van 17.00 tot 22.00u., zondag van 11.30 tot 21.00u.
    Gesloten op feestdagen en op 4, 5, 11 en 12 augustus 2007.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)

    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST GILLÉ , Vergeten Kunstenaar èn BEELDHOUWER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste Lezer,

    Dat August Gillé (1892-1989) een rasechte kunstenaar is en zijn tijd ver vooruit was, kan je ook merken aan zijn prachtige sculpturen. Deze Christus-Koning uitvoering heeft haast iets futuristisch en doet denken aan de vreemde beelden op het Paaseiland. Spijtig genoeg ontbrak het hem aan de nodige financiële middelen om grote beelden voor openlucht te scheppen. Overigens in een groot aantal schilderijen vindt men de beeldhouwer Gillé terug door vereenvoudiging en stilisatie door weglating van al het bijkomstige en overbodige, van alle frivole praal en valse opsmuk.

    Bezoek mijn site  www.august-gille.be en geniet van dit prachtige oeuvre.
    alvast bedankt om mijn gastenboek te tekenen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)

    02-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale belangstelling voor August Gillé (WAN)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geachte lezer,

    In het Amerikaanse kunstmaandblad WAN van de maand april kan je lezen over August Gillé (1892-1989). Er is veel belangstelling in de veelzijdigheid en kwaliteit van zijn "vergeten werken".
    Je kan het artikel bekijken via deze link:
    www.worldartistnetworkmagazine.com/history_april2007_agille.htm

    mijn site kan je bezoeken via   www.a-gille.tk
    Bedankt om uw feedback te mogen lezen in het Gastenboek !



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)

    11-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST GILLÉ ,' Vergeten Kunstenaar', en Claude MONET.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens zijn verblijf in Port Villez in 1918 om te revalideren na Wereldoorlog 1 waarin Gillé aan de rechterhand gekwetst werd,  tekende A. Gillé potloodtekeningen. Het zou kunnen dat tijdens deze periode, August Gillé les kreeg van Achiel Van Sassenbrouck (1886-1979) die lid was van de door Koningin Elisabeth opgericht artistiek genootschap la Section Artistique (de schilderskolonie van de frontschilders in De Panne, waaronder Bastien, Leon Huygens, Maurice Wagemans, Houben, Anne-Pierre de Kat,….).

     

    Aangezien Van Sassenbrouck in die tijd te Port Villez Claude Monet persoonlijk kende zou

    men durven veronderstellen dat de kunstenaar August Gillé, Monet aldaar ook mocht begroeten.

     

    Potloodtekening, A. Gillé, augustus, 1918.


    Bezoek mijn site
    :

      www.a-gille.tk

    en schrijf iets in het Gastenboek dat u kan vinden
    onder de rubriek “Contact/Pers”, waarvoor dank.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)

    02-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST GILLÉ , Vergeten Kunstenaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen AUGUST GILLÉ , Vergeten Kunstenaar, Terug en in de kijker !!
    Deze week in Passe-Partout, Mechelen, pagina 5

    Bezoek mijn webstek over deze ongelooflijk veelzijdige kunstenaar
    die evolueerde van neo katholieke renouveaustijl, naar nieuw expressionisme
    en vervolgens de zon en het heelal bereikte in de jaren '50 door het Nieuw-Abstracte
    Cobra, "avant la lettre"..... ?
    Ondanks zijn isolement getuigt het veelzijdig en kwalitatief oeuvre van deze Vergeten
    Kunstenaar van internationale klasse.!!

    MIJN SITE/  www.a-gille.tk
    Ik verwacht Uw feedback in het Gastenboek, waarvoor dank !!

    (foto, copyright gemeente Bonheiden)


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)

    22-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST GILLÉ
    Klik op de afbeelding om de link te volgen AUGUST GILLÉ,  "uit isolement halen", in de Streekkrant deze week
    editie Mechelen. Einde van deze week ook nieuwe update foto's van
    werken A.Gillé.
    Bezoek mijn webstek: www.a-gille.tk
    en laat iets na in het Gastenboek waarvoor dank !

    (foto copyright gemeente Bonheiden)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)

    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST GILLÉ/ Nieuwe update
    Klik op de afbeelding om de link te volgen AUGUST GILLÉ/ Nieuwe update
       www.a-gille.tk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)

    09-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST.GILLÉ - Vergeten Kunstenaar / Het Laatste Nieuws
       Beste Lezer,

    "August Gillé (1892-1989) verdient nationale erkenning"
      vandaag in het Laatste Nieuws regio Mechelen-Lier.

    Lees er meer over op mijn webstek www.a-gille.tk
    onder de rubriek "CONTACT".

    Bedankt om een bericht na te laten in het GASTENBOEK waar reeds
    vele kunstenaars, politici en andere kunstliefhebbers met hun positieve
    feeback, dit rehabilitatie-initiatief ondersteunen eveneens onder de
    rubriek "ContacT".

    met vriendelijke groeten en dank in naam van wijlen A. Gillé !!
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    01-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST.GILLÉ - Vergeten Kunstenaar / Reacties Webstek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    AUGUST.GILLÉ – Vergeten Kunstenaar terug in de Kijker !

    (1892-1989)

     

    Beste Lezer,

     

    "Vergeten Kunstenaar" vertelt het verhaal van August Gillé (1892-1989) een èchte

    kunstenaar: rijk aan woorden, kleuren en beelden. Een asceet met een kunstenaarsziel,

    de mensgeworden eenvoud.

     

    Ondanks zijn vriendschappen met Alice Nahon, Prosper De Troyer, Van De Woestijne

    en vele anderen trok hij zich terug uit alle bekendheid en begroef zichzelf. Hij schonk

    zijn hele oeuvre aan de gemeente Bonheiden met de vraag om zijn werken in de open-

    baarheid te brengen…..

     

    Lees verder op mijn site: www.a-gille.tk

     

    PS.: Vergeet het Gastenboek niet te tekenen onder de rubriek CONTACT

    waarvoor mijn beste dank, eveneens in naam van deze grote kunstenaar

    wijlen A. Gillé.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)

    27-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGUST.GILLÉ - Vergeten Kunstenaar terug in de Kijker !

    AUGUST.GILLÉ – Vergeten Kunstenaar terug in de Kijker !

    (1892-1989)

     

    Beste Lezer,

     

    "Vergeten Kunstenaar" vertelt het verhaal van August Gillé (1892-1989) een èchte

    kunstenaar: rijk aan woorden, kleuren en beelden. Een asceet met een kunstenaarsziel,

    de mensgeworden eenvoud.

     

    Ondanks zijn vriendschappen met Alice Nahon, Prosper De Troyer, Van De Woestijne

    en vele anderen trok hij zich terug uit alle bekendheid en begroef zichzelf. Hij schonk

    zijn hele oeuvre aan de gemeente Bonheiden met de vraag om zijn werken in de open-

    baarheid te brengen…..

     

    Lees verder op mijn site: www.a-gille.tk

     

    PS.: Vergeet het Gastenboek niet te tekenen onder de rubriek CONTACT

    waarvoor mijn beste dank, eveneens in naam van deze grote kunstenaar

    wijlen A. Gillé.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)

    23-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERGETEN KUNSTENAAR, A. Gillé (1892-1989)
    Beste Lezer,

    U kan mijn site bereiken op:

    http://users.telenet.be/A.-GILLE
    of op 
    www.a-gille.tk
    Bedankt om je reactie in mijn gastenboek in naam van
    wijlen kunstenaar August Gillé (1892-1989).
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 03/03-09/03 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 23/04-29/04 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 14/12-20/12 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 28/11-04/12 -0001
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!