2022 Bezoek Brugge 17 november 2022
POL EN ZIJN BRUGGE.
Als rasechte Bruggeling nam Pol het initiatief om ons een dag Brugge te offreren culinair en cultureel. Het was zo schitterend dat het de moeite loont om het een plaatsje te geven in de archieven van Bob, vandaar dan ook een klein verslagje door Robrecht.
Op donderdag, 17 november 2022, was de dag bewolkt en druilerig maar de animatie des te beter. Het begon al in de ondergrondse fietsparking van de Sint-Amandstraat bij het weerzien van Antoine. Pol, als gelegenheidsgids, haalde ons uit de illusie dat het uitzicht van Brugge middeleeuws is. De huidige architectuur heeft Brugge uit de middeleeuwen gehaald. Alles was er ooit in houtbouw ook de hallen en het belfort met uiteraard veel brandgevaar.
Het eerste stenen gebouw staat vandaag nog op de markt aan de linkerkant van de Sint-Amandstraat. Het huis staat in het teken van de scheepvaart, want op het platte dak zien wij nog altijd de windwijzer en de bol die de Brugse meridiaan markeert. Trouwens op de markt stond de waterhal, een overdekte ligplaats voor boten.
Wie goed kan waarnemen, ziet direct dat de Halletoren schuin helt. 83 cm volgens Pol en dat lijkt ons veel. Graven, hertogen, rijke poorters wilden comfortabeler wonen en bouwden grote stenen huizen met wat groen errond. Zo ontdekten we in een steegje het hof van Bourgondië. Pol alludeerde verder naar het hof van Gent, het hof van Gistel, het hof van Watervliet, het hof van Rembrandt, prinsenhof, begijnhof, enz.
Op de burcht staat de basiliek van het heilig bloed, twee kerken boven elkaar. De onderste is de oudste en Romaans. Het is een kerk met opvallend licht aan de oostkant en duisternis aan de ingang in de westkant. Het evoceert de denkwereld van de mensen toen.
Boeiend was de vismarkt met het verhaal over boten die hun lading langs de groene rei naar de overdekte vismarkt brachten. Veel Bruggelingen komen nog altijd voor een pintje naar het volkscafé “De Vismijn” met hun waarheden aan de toog. Ook wij werden door Pol naar daar geloodst, ook met onze waarheden en zo geraakten we er moeilijk weg. Gelukkig waren onze dames alert en ze vertrokken tijdig naar de Cafedraal in de Zilverstraat om de gereserveerde tafel te gaan bewaken.
Het topmoment van de dag was het Adornesdomein met de Jeruzalemkerk vol ornamenten en prachtige, originele brandglazen als blikvanger. De Adornes waren wereldburgers uit Italië en hadden in Brugge een grote invloed. De multimedia in het museum naast de kerk illustreerde dit met beeldmateriaal. We ontdekten in kleine steegjes monumenten die getuigden over oorlog, sociale strijd en regelgeving.
In zo’n steegje ligt het oudste café van Brugge “Vlissinghe”. De bende van Bob verlegt altijd zijn grenzen. Zo gebeurde weer in Vlissinghe. Een Amerikaan en een Fin schoof aan bij ons aan de lange tafel om ervaringen te delen met grollen en grappen.
Die dag gaf weer verbondenheid met aspiraties voor de toekomst. We danken Pol en Brigitte voor die mooie dag, kundig voorbereid.
21-11-2022 om 18:17
geschreven door Via de la Plata
|