Inhoud blog
  • Rudi opdracht 5
  • Rudi opdracht 4
  • Rudi opdracht 3
  • Rudi opdracht 2
  • opdracht 1 Rudi
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    **** BEWEGING ***
    Lessen & Besprekingen
    25-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rudi opdracht 5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je hebt deze moeilijke opdracht uitstekend uitgevoerd, Rudi. Panning is voor veel mensen al heel lastig, laat staan  een meer diagnale panning. Bij  je technische instellingen heb  je een goed evenwicht gevonden tussen sluitertijd, f-waarde en ISO. De wielrenners zijn voor een belangrijk deel goed scherp. Benen en wielen laten duidelijk de beweging zien, terwijl de achtergrond met zijn strepen ook bijdraagt aan het gevoel van snelheid.
    Hiermee ben je aan het einde van de laatste reeks gekomen en is een welverdiend proficiat zeker op zijn plaats!

     

    25-09-2016 om 23:56 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    13-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rudi opdracht 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat heb je er goed vanaf gebracht, Rudi. De aanwijzingen heb je goed in je opgenomen en keurig uitgevoerd. De gekozen sluitertijd van 1/30ste blijft een prima uitgangspunt, maar dan nog is het de fotograaf die het moet uitvoeren, want er zullen maar weinig mensen zijn die deze sluitertijd gebruiken met een 105 mm lens, met de cropfactor meegerekend feitelijk zelfs een 157 mm !

    Natuurlijk is er nog ruimte voor progressie. Zo heb je de foto iets te laat genomen  en had ik graag juist bij de bestuurder wat meer scherpte gezien, maar dat blijft bij panning ook een beetje een kwestie van geluk.

    Al met al heb je de opdracht heel goed uitgevoerd en krijg je binnenkort de laatste opdracht voor deze reeks toegestuurd. Ook dat betreft panning, maar een tikje lastiger.

    Dushi

    13-09-2016 om 17:57 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    17-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rudi opdracht 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook deze opdracht heb je technisch correct uitgevoerd, Rudi. Het ingehuurde sportmodel heeft je goed geholpen, al ziet het er niet uit als een vloeiende sportgeweging.
    Achtergrond is scherp, lichaam ook, behalve de arm en hand die de bal probeert te vangen.

    We komen nu aan het gedeelte waar veel mensen moeite mee hebben: panning. Die opdracht krijg je separaat toegestuurd.
    Dushi

    17-08-2016 om 03:42 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    14-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rudi opdracht 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je had het kennelijk heel moeilijk met deze opdracht, met name met een persoon stevig in beeld brengen. Mogelijk dat je daardoor een foto hebt ingeleverd met nogal wat schoonheidsfoutjes.
    Het blauw van het wit in de schaduw (dat is geen blauwzweem) vind ik niet zo mooi. Een groot deel van de donker is erg donker. Dat kun je ophalen. Het hoofd van de fietsende vrouw is wat ongelukkig geplaatst voor een verkeersbord.  En de auto staat rechts helemaal tegen de rand aan.

    Ik ga je niet op herhaling sturen, maar zou graag zien dat je laat zien dat je beter kunt dan dit. En je kunt het!

    14-08-2016 om 15:45 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    29-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opdracht 1 Rudi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je hebt de eerste opdracht goed en snel uitgevoerd, Rudi. De gekozen sluitertijd is een goed gemiddelde.
    De auto staat op een sterk punt, met beeldruimte voor de voorwaartse beweging.

    De moderne velgen kunnen vaak een mooi bewegingspatroon geven, zoals je hier nog een beetje kunt zien.
    De achtergrond van een maisveld is minder rustig dan bijvoorbeeld een gebouw waar het verschil met de rijdene auto nog beter te zien zou zijn geweest.

    Je bent helemaal klaar voor de volgende opdracht die je separaat krijgt toegestuurd. Dit laatste is om de uitdaging voor iedere nieuwe cursist zo “fris” mogelijk te houden.

    Groeten,

    Dushi

    29-07-2016 om 15:52 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    29-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoan: opdracht 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het eerste dat me opvalt is de goede beweging van de auto en de pijnlijk scherpe achtergrond. Het gaat hier natuurlijk om de auto en met de gekozen sluitertijd van 1/30ste seconde heb je dat goed gedaan. Omdat het hier niet gaat om de achtergrond, had dee van mij minder scherp gemogen, maar dat zal wel niet mogelijk geweest zijn bij dit licht.
    Je hebt de foto gecropt. Dat vind ik bij een lichte crop niet erg en het uiteindelijke, meer langwerpige formaat, past heel goed bij de inhoud van het beeld. De boom trekt wat aandacht , evenals de flitspaal, maar die vind ik juist op een ludieke manier passen bij het onderwerp “beweging”.

    Voor de volgende opdracht gaan het het precies andersom doen: object scherp en achtergrond bewogen.

    Groeten,

    Dushi

    29-10-2014 om 23:34 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    19-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janneke met onscherpe voorgrond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze opdracht is goed uitgevoerd. De gekozen sluitertijd van 1/60ste seconde is uitstekend om de achtergrond scherp te houden, maar bij de bromfiets duidelijk de indruk van beweging te krijgen.
    Qua compositie staat de bromfiets nogal centraal. Beter was geweest dat deze links het beeld komt inrijden, maar dat is best lastig, omdat je dan direkt moet afdrukken op het moment dat je deze in beeld ziet komen.
    Dushi

    19-10-2014 om 03:56 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    06-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MĂȘle met figuur tegen beweging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je hebt van deze opdracht een soort portretopname gemaakt waarbij alle accent komt te liggen op de figuur, maar het aspekt van beweging letterlijk en figuurlijk meer naar de achtergrond verdwijnt. Er zijn twee zaken hoe je dit ietsje beter had kunnen doen. Allereerst door in dit geval een wat snellere sluitertijd te gebruiken dan de 1/25ste seconde die hier gehanteerd is. Dan was het voertuig op de achtergrond wat meer herkenbaar geweest. Het tweede aandachtspunt betreft de grootte van het voertuig. Dat is op enkele plaatsen weinig dekkend, waardoor ik delen zie van het wegdek, struiken, een deur (?) edm. Dat vind ik hier een beeetje minder mooi. Qua compositie heb je het model wel op een goede plaats gezet. Het is fijn dat je daar op gelet hebt.

    Voor de volgende opdracht wil ik dat je een foto maakt van een sportende figuur, zodanig dat ik beweging kan zien bij bijv. de voet die de bal weg schopt. Maar het mag natuur;ijk ook een ander lichaamsdeel zijn, afhankelijk van de sport.
    Dushi

    06-08-2014 om 22:21 geschreven door Dushi


    >> Reageer (1)
    13-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lieljan met rijdende auto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat je voor de lessenreeks maar één foto per keer mag inzenden, neem ik de laatste foto als uitgangspunt voor de bespreking. Met de gekozen sluitertijd van 1/30ste zit je hier op het randje, want de auto is wel heel erg bewogen. Mogelijk was een tijd van 1/40-50ste ietsje beter geweest. Dat is een kwestie van uitproberen. Goed is dat je gekozen hebt voor sluitervoorkeuze, omdat hierdoor een eventuele correctie voor de volgende foto het gemakkelijkste aan te brengen is. Technisch zit je dus op het goede spoor. Toch wil ik je vragen het nog eens te proberen. De reden is dat het landschap en vooral de boom meer opvalt dan de auto. In de opdracht had ik iets gezegd over “beeldvullend”. Nu zie ik veel te veel saaie voorgrond naast de al vermelde opvallende achtergrond. Ga met deze lens dus dichter bij de weg staan, vermijd bomen en palen langs de weg en probeer een rustiger achtergrond te vinden. Een hoger standpunt, indien voorhanden, kan daarbij ook helpen. Veel succes met je tweede poging (één foto graag).

    Dushi

    13-07-2014 om 17:29 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    12-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuis met fontein

    Wat een geluk dat je deze opdracht meteen kon uitvoeren tijdens het mooie uitstapje. En ondanks het gebrek aan statief, heb je de opdracht goed kunnen uitvoeren. Jammer genoeg mag ik hier slechts één van de ingezonden foto’s honoreren. Ik heb de middelste opname uitgekozen.
    Ik wat niet wat er te kiezen was qua standpunt, maar positief vind ik dat je zowel de voorgrond als de rotspartij links in je foto hebt meegenomen. En gelukkig is de auto niet al te zichtbaar, want dat vind ik het beeld niet mooier maken.

    Wat de afwerking betreft, heb ik nog een beetje aan je foto gesleuteld om het effekt van het spatten wt te versterken. Natuurlijk is dit ook een kwestie van smaak, maar opspattend water vraagt niet om aan zachte behandeling.

    De volgende opdracht betreft sport met een bal, het kunnen kinderen of volwassenen zijn, en ik wil net dat beetje beweging zien dat meerwaarde geeft aan de foto.

    Groeten,

    Dushi





    12-07-2014 om 17:37 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    09-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MĂȘle met snelverkeer

    Over deze inzending heb ik wat langer getwijfeld, Mêle, omdat ik aanvankelijk wat bedenkingen had bij de nadrukkelijke voorgrond. Maar hoe langer ik kijk, hoe beter ik je keuze vind, omdat dit het beeld oproept van een kind dat zomaar vanuit het ouderlijke huis de gevaarlijke straatweg op zou kunnen rennen. In die zin benadrukt dit beeld op een goede manier het gevaar van het snelverkeer.

    Technisch heb ik slechts één opmerking, en middels het door jou gebruikte CS5 is dat op eenvoudige wijze te veranderen: let beter op je kleurbalans, want mete name aan de witte vlekken kun je zien dat er een lichte blauwzweem in je foto zit.

    Voor de volgende opdracht gaan het het precies andersom doen: object scherp en achtergrond bewogen.

    Groeten,

    Dushi






    Bijlagen:
    mele1a-1.jpg (232.7 KB)   

    09-07-2014 om 20:01 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuis met vrachtauto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat heb je heel goed gedaan, Thuis. De keuze van standpunt en technische instellingen is heel goed gedaan. Je werkt kennelijk met handmatige installingen (stand M) en dat laat zien dat je goed met je camera overweg kunt gaan.
    De vrachtwagen heb je lekker groot in beeld gebracht en volop in beweging. De achtergrond is mooi scherp, mar met het gekozen diafragma heb je daar dan ook goed je best voor gedaan. Het is heel charmant dat je het bordje met de krantennamen nog kunt lezen door het begin van de vrachtauto heen.

    Voor de volgende opdracht gaan we het precies andersom doen: object scherp en achtergrond bewogen.

    Groeten,

    Dushi

    09-07-2014 om 13:25 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    21-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.V jANNEKE5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo Janneke 5

    dit is een erg mooie foto de dame is heel goed geplaatst in de foto

    heeft plaats om vooruit te rijden  een mooie scherpe achtergrond zonder storende zaken

    de fietster vol beweging maar nog zeer goed herkenbaar

    dit is een foto die af is en daarom voor de volgende foto

    gaan we het omdraaien namelijk panning  dit is de camera mee trekken met het bewegende voorwerp

    een tip zoek een locatie zonder al te veel obstaaksels zoals palen enz

    zorg voor een rustige achtergrond

    neem het voorwerp links of rechts van je in beeld en trek mee druk af aks het op gelijke hoogte is maar blijf meetrekken met je onderwerp tot het uitbeeld is

    probeer verschillende sluitertijden uit welke je het beste ligt

    21-05-2014 om 18:57 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    06-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Janneke5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo Janneke 5

    een mooie  foto voor beweging zoals ik vroeg een mooie achtergrond die mee gaat met het onderwerp de auto

    deze foto op zich is heel mooi maar graag had ik de auto helemaal in de achtergrond gezien zodat hij mooi in de achtergrond reed 

     bvb de auto met wielen op de grond en plaats om te rijden enz

    dus zorg voor een erg mooie compositie met een bewegende auto motor of fietser

    je bent hier aan de laatste les  dus hou elke les in gedachte bij het maken van je volgende foto compositie belichting scherpte enz

    dus let goed op elk onderdeel van de foto

    06-04-2014 om 19:20 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    11-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v janneke5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo Janneke5

    een zeer mooie eerste foto voor beweging

    de fietser is onscherp maar duidelijk herkenbaar

    de achtergrond word goed scherp gehouden

    maar is nogal rumoerig  met die bomen en takken 

    de fietser verdwijnt een beetje in die achtergrond

    voor je volgende foto zie ik graag hetzelfde maar met een mooie scherpe achtergrond probeer het nu eens met een sneller onderwerp

    speel zeker met sluitertijden maak per opname eens de sluitertijd iets langer

    en kijk wat e rgebeurt en neem er de beste uit

    11-03-2014 om 13:04 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v omaatje lieljan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo Lieljan

    dit is een erg mooie voor beweging

    de renner en de kader van zijn fiets zijn  goed scherp

    belichting is zeer goed

    maar als je zulke foto's maakt moet je zeer atent zijn op de achtergrond

    waarom zoals je hier merkt een gewone lichtpaal word door de panning een breed vlak

    en dat breed vlak staat nu pal voor de neus van de renner

    als je dit wilt gaan doen is het zaak het parcoer zelf te verkennen en een plaats kiezen waar je ruimte hebt om d epanning uit te voeren  de achter grond zustig zonder palen of iets dat kan storen

    ook bvb de auto boven de renner stoort enorm

    je ziet dat ik nu in feit e niet praat over de beweging zelf want die is zeer goed de wielen van de fiets draaien de omgeving heeft mooie panning lijnen

    maar als je hier bent in de laatste les dan telt heel het plaatje dus Lieljan

    de volgend eopdracht graag een foto van een bewegend onderwerp waar de achtergrond mooie panninglijnen heeft maar niets het onderwerp stoort

    11-03-2014 om 12:57 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    20-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v omaatje lielijan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo omaatje Lieljan
    dit is al beter dan vorige keer maar toch kunnen de stilstaande delen nog scherper
    door bvb een diafragma te nemen van 1/11  zou de sluitertijd bvb 1/80 geworden zijn
    wat je met pannen zeker moet doen is na afdrukken mee blijven draaien met je onderwerp
    verder is dit een erg mooie opname de wielen zijn goed in beweging
    de renner staat op de goede plaats in de foto
    een klein beetje meer belicht een half stopje had gemogen licht de foto even op en je zult merken dat het beter word
    voor je volgende foto
    zoek een locatie waar in de achtergrond geen storende zaken staan en je plaats hebt om je onderwerp aankomend in beeld te  hebben en ook weg draaiend in beeld kunt blijven houden
    voor een redelijke snelle fietser kan dan 1/80zeker  probeer deze keer een sluitertijd voorkeuze te houden heb wel oog voor je diafragma als dit echt minder dan 1/8 word verhoog je je iso


    20-10-2013 om 17:13 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    29-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v omaatje lieljan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Omaatje lieljan
    dit is een erg mooie foto voor beweging maar waar mits enkel zaken toch nog sterker had gekund
    bij zulke foto's kijkt men al zeer vlug naar delen op de foto die niet bewegen
    bvb het kader van de fiets normaal is dit op het mommant van afdrukken stil
    dus de letters die op het fream staan moeten dan ook zuiver en scherp zijn
    door de sluitertijd van 1/30is ook dat niet echt het geval
    ook de man zelf is niet echt loepscherp
    als je zulk een fietser fotografeert en meetrekt wat je dus wel perfect hebt gedaan
    en je past een sluitertijd toe van 1/60of1/80 krijg je nog meetreklijnen maar dan zal het kader bvb wel zer scherp zijn
    probeer dit voor je volgende foto eens uit zou ik zeggen

    29-09-2013 om 16:26 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Pinrik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Pinrik
    deze inzending voor beweging en panning laat zien dat je ook dit onder de knie hebt
    je achtergrond vol bewegingslijnen  wat benadrukt word door de uitrekking van  stammen van bomen
    de wagen zelf ik scherp de wielenen draaien wel
    compositie en belichting is goed in orde met deze foto
    en ook al je vorige mag je je als geslaagd beschouwen voor de les beweging
    en aan gezien de les beweging de laatste is in de rij heb je ze allemaal doorlopen
    een dikke proficiat voor al je inzet tijdens deze lessen

    30-12-2012 om 15:34 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    04-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v pinrik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo pinrik
    dit is een erg goede poging om een panning  te maken
    de wagen is zeer goed scherp en de omgeviving is onscherp
    door de beweging als je zeer goed kijkt zie je er wel bewegings lijnen in
    maar iets te weinig om echt goed te zijn
    ik denk dat de wagen ofwel traag rijd ofwel je niet ver genoeg hebt meegedraaid
    je moet na afdrukken de wagen of voorwerp echt blijven volgen
    tot het uiterste dus  echt blijven meedraaien en vooral niet stoppen tijdens het afdrukken
    voor je volgende foto verwacht ik echte bewegingslijnen te zien in de foto

    04-12-2012 om 15:23 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v pinrik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Pinrik
    dit is een zeer goede foto voor beweging
    zoals ik vroeg heeft de wagen nu wel plaats om te rijden
    de wagen is nog zeer goed herkenbaar
    de omgeving scherp en zonder storende zaken
    goed belicht zodat de kleuren goed verzadigd zijn
    mooi voor je volgende foto gaan we pannen dus meetrekken met het bewegende onderwerp
     dus het onderwerp dat beweegt heel scherp en de achtergrond onscherp met lijnen van het meetrekken
    hoe doe je dat
    dit staat in deze blog lager uitvoerig beschreven ga eens lezen hierover

    15-11-2012 om 09:23 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    28-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v erlaf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo erlaf
    een prachtige les foto dit een wagen perfect scherp zelfds de bestuurder
    saat er mooi scherp op de wielen in beweging
    de achtergrond vol met bewegingslijn  de stammen van de bomen worden zo breder enz
    zeer goed belicht
    maar de foto word gemaakt mdat de wagen op de perfecte plaats staat
    kun je hier iets aan verbeteren neen
    voor je volgende foto ga je dezelfde panning doen maar met een trager voorwerp bvb een fietser

    28-10-2012 om 18:35 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.av pinrik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo pinrik
    op zich is dit een erg goede foto voor beweging
    zoals ik je vroeg dit keer een sneller iets
    een wagen die zeer goed herkenbaar is de achtergrond scherp
    maar waar je ook op moet letten is de plaats van hetgeen je fotografeert nu rijd die foto als het ware pal op de zijkant van de foto iets vroeger afdrukken zodat de achterkenat van de wage er juist opstaat en  de voorkant plaats heeft om te rijden
    je bent aan het einde van d elessenreeks zodat je ook erg moet hebben in compositie enz
    voor je volgende foto doe juist hetzelfde maar geef de wagen nu plaats om te rijden

    28-10-2012 om 18:30 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    15-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v pinrik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo pinrik welkom in deze les voor beweging
    en dit is een erg mooie foto voor beweging
    de dame staat er nog mooi herkenbaar op is goed in beweging
    en de omgeving is scherp en goed belicht
    ook de compositie is zeer goed
    voor je volgende foto neem een sneller onderwerp
    maar hou het onderwerp wel herkenbaar
    en draag zorg voor de achtergrond

    15-10-2012 om 08:28 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    08-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Jean luc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jean Luc
    dit is een erg mooie foto voor panning
    de wielen draaien de vrouw staat er perfect scherp op
    mooie kleuren goede compositie  geen enkel storend element erin
    knap werk zonder meer
    voor je volgende foto Jean Luc
     hou de zelfde kwaliteit aan maar probeer nu een panning foto (dus meetrekken)
    van een sneller onderwerp zodat de panninglijnen echt aanwezig zijn

    08-10-2012 om 18:43 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    02-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v froggy
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Froggy
    een zeer goede foto voor beweging
    de wagen is zeer goed in beweging nog herkenbaar
    de achtergrond scherp genoeg en goed belicht
    maar opletten voor storende zaken als je een locatie uitkiest
    voor je volgende foto zorg voor je achtergrond hou de compositie mooi
    nu stoort die lantaarnpaal heel erg de foto

    02-10-2012 om 16:19 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    19-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v jean luc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jean Luc
    een op zich goede panning foto
    maar je vergeet hier echt op de compositie te letten
    de borden bovenaan de wagen storen heel erg
    als je een panning foto maakt moet je zeker de achtergrond in het oog houden
    door de panning word bvb een paaltje een breed bord dikwijls
    dus voor je volgende foto hou je achtergrond in het oog
    zodat je er een hebt zonder palen of wat ook

    19-09-2012 om 14:01 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v dinah5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo dinah5
    de vorige keer vroeg ik het voorwerp recht voor je te fotograferen
    dat is je bij deze foto zeer goed gelukt de wagen mooi voor je scherp
    de inzittenden er goed op mooie panningslijnen
    gezien je vorige inzendingen kan je als geslaagd beschouwen voor deze les
    gezien al je vorige inzendingen kan je je als geslaagd beschouwen voor deze les
    gezien dit de laatste is heb je alle lessen met succes beeindigd
    waarvoor een dikke proficiat wel op zen plaats is
    groetjes fotoke(Willy)

    19-09-2012 om 13:33 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Lutek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Lutek
    vorige keer vroeg ik  zet het onderwerp op een betere plaats
    wel en dat heb je goed voor elkaar gekregen mooie kleuren goed belicht
    en de panning is goed geslaagd  de woorden op de vrachtwagen zijn scherp
    en bewegingslijnen genoeg erin
    gezien al je vorige inzendingen mag je je als geslaagd beschouwen voor deze les
    en aangzien dit de laatste les heb je alle lessen doorlopen met succes
    een dikke proficat hiervoor voor al je inzet  bij deze lessen

    19-09-2012 om 13:15 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    20-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v jean luc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jean Luc
    een zeer goede foto voor beweging
    de sluitertijd van 1/50 zorgt ervoor dat de fietser beweegt
    en de omgeving is toch mooi scherp gehouden met dit keer een goede compositie
    zonder iets dat de fietser stoort
    voor je volgende foto gaan we het omdraaien
    door middel van panning (meetrekken) de omgeving met pannings lijnen het voorwerp scherp
    hoed doe je dat ga bij voorgaande eens lezen het staat uitvoerig beschreven

    20-08-2012 om 18:15 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v roland 1946
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo roland 1946
    een zeer mooie panning foto deze
    de wagen is heel goed scherp beinzittenden eveneens
    de omgeveving is mooi in evenwicht met de wagen
    zonder storende zaken erin
    door deze panningfoto mag  je je als geslaagd beschouwen voor deze les
    en aangzien dit de laatste is heb je alle lessen doorlopen
    een zeer dikke proficiat voor je inzet en kunnen tijdens al die lessen

    20-08-2012 om 18:10 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v tuur1934
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo tuur 1934
    een zeer goede panning foto deze de wagen scherp de bestuurder er goed op
     de omgeving mooie panning lijnen
    de wagen heeft nog juist plaats genoeg om te rijden
    door deze foto mag je je als geslaagd beschouwen voor de les beweging
    en geziendit de laatste les heb je alle lessen goed doorlopen
    een heel dikke proficiat voor deze inzet en kunnen Tuur

    20-08-2012 om 18:04 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v lutek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo lutek
    een mooie panning foto
    mooi van kleur en scherpte waar het moet
    met genoeg panninglijnen maar de compositie is minder
    probeer voor je volgende foot ook daar op te letten
    probeer het voorwerp  op een betere plaats te krijgen
    frontaal voor je maar krapper in beeld hier heb je bvb veel te veel lucht

    20-08-2012 om 17:59 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v erlaf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo erlaf
    dit is een erg mooie foto voor beweging
    de fietsers mooi in beweging maar nog goed herkenbaar
    de omgeving perfect scherp en met een goede compositie
    knap werk dit voor je volgende foto gaan we pannen
    dus een foto waarin je de camera meetrekt het onderwerp scherp en de omgeving met pannings lijnen
    hoe doe je dat bij voorgaande verbeteringen heb ik dat uitgelegd ga eens lezen

    20-08-2012 om 17:55 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v dina5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo dina5
    een zeer goede panning foto voor je eerste
    de actergrond heeft bewegings strepen van het meetrekken
    bij het pannen van een snelle auto kan je de sluitertijd optrekken tot 1/80
    dan zal je onderwerp nog scherper zijn  dan nu het geval is
    verder probeer af tedrukken als de wagen recht voor je is dat geeft het mooiste resultaat
    dus voor je volgende foto  probeer eens te spelen met sluitertijden
    en af te drukken als het voorwerp recht voor je is

    20-08-2012 om 17:51 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    06-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v jean luc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo jean luc
    een mooie bewegings foto
    meer een beetje een donkere foto  de beweging van de duif is goed
    maar ook de omgeveing is bijna onscherp  de duif die neerzit is bijna een silouette en men merkt bijna niet of deze scherp is of niet
    ook het dak  is niet echt scherp
    voor je volgende foto een foto waar het onderwerp beweegt maar deze keer heel de omgeving scherp is en met een goede compositie

    06-07-2012 om 09:24 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v tuur 1934
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo tuur 1934
     je hebt goed in beeld gebracht wat ik vorige keer bedoelde mooie panningslijnen
    de wagen scherp met bestuurde goed scherp
    de wagen heeft zoals gevraagd plaats om te rijden mooie kleuren
    maar je hebt een kleine afwijking de achtergrond loopt schuin af
    hier had je erg in moeten hebben een schuine foto daar kijkt iedereen direct naar hoe mooi de foto ook is
      voor je volgende hou alles hetzelfde aan maar let op de achtergrond nog ietsje meer

    06-07-2012 om 09:16 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v henri 5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo henri5
    een fietser voor panning
    ik heb het een beetje moeilijk met deze foto
    er is heel weinig bijna niets echt scherp
    de letters bvb op de kader van de fiets  zouden echt scherp moeten zijn
    en toch zijn de panningslijnen ook niet echt aanwezig
    als ik de foto bekijk denk ik dat je gestopt bent na afdrukken
    belangrijk is dat je blijft meedraaien tot de fietser uit beeld is
    druk je ellebogen goed tegen je borst zodat  je geen bewegingsonscherpte krijgt
    let op deze bewegingsonscherpte tijdens je volgende foto

    06-07-2012 om 09:10 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v roland1946
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo roland 1946
    een knappe panning foto
    zoals gevraagd staat de wagen er nu volledig op
    en met nog genoeg plaats voor de wagen om te rijden
    de wielen draaien mooi en de pasagierster staat er no mooi op
    maar nu de achtergrond die zijn mooi met panninglijnen genoeg
    maar nu juist boven de wagen krijg je denk ik een geparkeerde auto die heel de foto echt stoort
    voor je volgende foto zorg dat je de panning in het oog houd maar ook de achtergrond door een panning worden obstakels als palen enz vlug zeer storend

    06-07-2012 om 08:54 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    30-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v lutek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo lutek
    dat is heel wayt beter dan de vorige foto
    de trein staat er zeer goed op mooi van kleur
    in volle beweging maar toch nog herkenbaar
    de omgeving die een goede compositie heeft mooi scherp
    krtom een knappe foto voor de les beweging
    voor de volgende foto gaan we meetrekken dus panning
    het bewegend  voorwerp haar scherp de omgeveving pannings lijnen door het meetrekken
    hoe doe je dat bij de vorige verbeteringen heb ik dit uitvoerig uitgelegd ga eens lezen

    30-06-2012 om 22:46 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v roland 1946
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo roland 1946
    een knappe foto  heel wat beter dan de vorige
    door de sluitertijd van 1/80krijg je de wagen haarscherp
    de letters op de wagen zijn haarscherp zelfs de bestuurster staat er zeer goed op
    en toch heb je mooi pannigslijnen
    een min puntje en dat zou ik graag weg zien bij je volgende foto
    je hebt ietsje te vlug afgedrukt zodat de wagen er niet helemaal opstaat
    dus voor je volgende foto werk dat weg en je hebt de perfecte foto

    30-06-2012 om 22:41 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v tuur 1934
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo tuur 1934
    een mooie foto van deze wagen
    die redelijk scherp is en de omgeving met bewegingslijnen van d epanning
    wat hier bij deze foto opvalt is dat de wagen wat geprangd zit tussen beide zijkanten van de foto
    als je zulke foto maakt moet je op voorhand weten welke  focuslengte je nodig hebt om de wagen plaats te geven om te rijden
    sta je ergens echt te krap dus te dicht bij het onderwerp zodat je geen ruimte kunt creeren
    zoek dan een andere locatie
    voor je volgende foto probeer dit terug eens uit  maar als je een auto neemt zoals hier kan je eeen 1/80 aanhouden inpl van 1/60 het zal de scherpte van het onderwerp verbeteren en toch nog panning genoeg laten zien
    maar belangrijk zorg dat de wagen plaats heeft in de rij richting

    30-06-2012 om 22:35 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Jean Luc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo jean luc
    een zeer goede foto voor de les panning
    de speler die je volgt is op de rug die dus meebeweegt scherp
    al de rest heeft bewegingings lijnen
    je brengt zeer goed de aktie van het spel over
    de sluitertijd van 1/60 is juist goed voor deze snelheid van de speler
    voor je volgende foto ga je een bewegend onderwerp  wat dan ook laten bewegen
    maar de omgeving haar scherp met aandacht voor de compositie van het geheel
    v

    30-06-2012 om 22:29 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v erlaf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo erlaf
    een zeer mooie foto voor beweging van deze hond die duikt in het water
    mooi die beweging in het water je brengt zeer goed de beweging over
    vooral de staart van de hond is mooi  het groen riet zorgt  voor dat beetje scherpte
    maar toch wil ik voor de volgende foto beweging zien maar meer scherpte in de omgevening

    30-06-2012 om 22:18 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    24-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v anneke b
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo anneke b
    een zeer mooie foto voor beweging
    de lijnen van het meetrekken zitten er perfect in
     ook heeft de wagen plaats om te rijden
    wel is je sluitertijd van 1/40 redelijk traag waardoor je zeer moeilijk
    de wagen er haarscherp opkrijgt  een snel voorwerpzoals deze auto kan je makkelijk
    een snelheid aanhouden 1/80 waardoor de wagen scherper  zal worden
    voor je volgende foto probeer dit eens uit

    24-06-2012 om 14:41 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v lutek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Lutek
    welkom in deze les
    deze speedboot is een goede poging
    maar de sluitertijd van 1/800 zorgt ervoor dat alles scherp is zelfs de letters op de speed boor zijn scherp
    voor beweging in die speedboot te krijgen is een veel tragere  sluitingstijd nodig bvb 1/60
     voor je volgende foto probeer een voorwerp echt en beweging te totn en de omgeving haarscherp
    dus werken met een tragere sluitertijd draag wel zorg voor de compositie

    24-06-2012 om 10:08 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v tuur 1934
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo tuur 1934
    een zeer mooie foto voor beweging
    de wagen in beweging maar goed herkenbaar
    zelfs de bestuurder ook de omgeving is goed
    en mooi scherp gehouden
    de wagen plaats om te rijden
    dus alles om een goede foto te hebben
    nu voor je volgende foto gaan we het omdraaien
    het bewegende voorwerp scherp en de omgeving met bewegingslijnen
    dus de camera meetrekken met het voorwerp
    hoe dat te doen staat bij vorige inzendingen uitvoerig beschreven ga eens lezen alvorens te fotograferen

    24-06-2012 om 09:50 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v roland1946
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo roland 1946
    op zich een zeer goede poging om mee te trekken en zo beweging te creeren
    de omgeving is onscherp maar mist toch een beetje de echte meetrek lijnen
    en ook de wagen zelf is niet helemaal scherp
    gezien de sluitertijd die je gebruikt 1/100  normaal zou dit mooie lijnen moeten geven
    ik denk dat je gestopt ben bij het afdrukken met meedraaien
    je moet echt mee blijven draaien tot de wagen uitbeeld is
    je ellebogen sterk tegen je borst gedrukt houden
    zodat de wagen zelf scherper is  de onbewegende delen van  de auto moet scherper zijn als bij deze foto

    24-06-2012 om 09:45 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v dina5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo dinna 5
     deaze foto voor beweging   is een erg goede foto
    de auto is mooi in beweging  en nog goed herkenbaar
    de omgeving haarscherp   de wagen heeft plaats om te rijden
    alles klopt in deze foto
     de volgende foto verlang ik het andersom
    het voorwerp scherp en de  omgeving met bewegingslijnen
    dus de camera meetrekken  met het voorwerp
    hoe doe je dat ga eens teruglezen er staan duidelijke zelfs tekeningen hoe dit te doen

    24-06-2012 om 09:37 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v roland 1946
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo roland
    een zeer mooie foto voor beweging de auto is duidelijk in beweging de omgeving
    scherp en mooi
    de wagen heeft nog plaats om te rijden enz
    voor je volgende foto draai je het om de omgeving met beweginglijnen van het pannen
    dus het meetrekken met de camera met het vorwerp dat beweegt hoe je dat doet ga eens lezen bij voorgaande verbeteringen

    04-06-2012 om 16:44 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v dina5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo dina
    een mooie foto maar een foto die niet erg duidelijk is
    beweegt het nu of beweegt het nu niet
    is het iets dat in die vaas staat of erachter
    het is altijd belangrijk bij een foto dat die duidelijk is
    zeker als je voor een opzet hier beweging fotografeert
    voor je volgenden foto neem een onderwerp waarin je duidelijk toont beweging en geen beweging
    maar hetgeen je laat bewegen  nog duidelijk wat het is

    04-06-2012 om 16:31 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v henri5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo henri5
    een mmoie poging om deze fietser te pannen
    de sluitertijd van 1/40 is echter te traag om dit goed te doen
    je krijgt dan niets meer scherp  bij zulke foto's kijkt men naar de scherpte van de niet bewegende
    delen van fiets en fietser  bvb de letters op de kader van de fiets moeten scherp zijn
    als je hier bvb 1/80 neemt als sluitertijd en dan goed meetrekt e afdrukt en blijft draaien krijg je een beter resultaat
    belangrijk bij deze fotos is het onderwerp links in beeld nemen meedraaien en als de fietser op gelijke hoogte is afdrukken maar blijven meedraaien tot de fietser uit beeld is
    dus niet stoppen als je afgedrukt hebt
    probeer voor je volgende foto dit maar eens uit en probeer verschillende sluiter snelheden

    04-06-2012 om 16:28 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    16-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v dina5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo dina5
    welkom in deze les voor beweging
    ja hebt hier getracht de draaiende delen laten bewegen
    dat is je goed gelukt
    maar je hebt een grote fout in deze foto niets is echt scherp
    als je deze draaiende delen  laat bewegen moet het grijze blok  gestoken scherp zijn
    en ook dat is niet het geval
    nergens op de foto vind je een scherp punt
    je hebt waarschijnlijk scherp gesteld op de punt van deat draaiende deel  en had moet scherpstellen op dat blok
    voor je volgende foto hetgeen beweegt bvb outo fietser of wat dan ook laat je bewegen
    de hele omgeving laat je echt scherp denk ook aan alle vorige leseen aangaande compositie enz

    16-05-2012 om 11:28 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    16-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Henri5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     hallo Henri5
    dit is een zeer knappe foto voor beweging en het onderdeel panning
    de beweging mooi erin compositie zeer goed
    de wagen heeft nog plaats om te rijden
    en de bestuurder is goed en scherp  met een rustige achtergrond
    dus voor je laatste foto doe nu hetzelfde maar met een trager onderwerp bvb een fietser

    16-04-2012 om 09:09 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v leoke56
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo leoke56
    je neemt hier niet het makkelijkste onderwerp
    een wandelaar is niet zo makkleijk hier zit nog wel beweging in maar een sluitertijd van 1/60inpl van 1/80 had er toch nog iets meer bewging ingekregen
    bij dit soort foto's is het jongleren met sluitertijden te traag dan snij je de begende delen af te snel krijg je weinig beweging hier vind ik de beweging nog goed erin
    toch zou ik graag een volgende foto zien waarvan het onderwerp in bewing is omgeveing scherp
    maar toch de beweging van het onderwerp meer uitgesproken

    08-04-2012 om 20:52 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Henri5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Henri 5
    deze foto is een  heel geslaagde foto voor beweging
    de wagen is mooi in beweging meer toch nog scherp genoeg
    om de wagen herkenbaar en de chaufeur er goed op te krijgen
    de wagen heeft nog plaats om te rijden
    en de omgeveing staat er haarscherp op
    voor je volgende foto Henri gaan we het omdraaien nu ga je meetrekken met het onderwerp
    dus panning zoals men dat noemt hoe doe je dat
    boij vorige inzendingen beschrijf ik dat ga eens lezen en kijken

    08-04-2012 om 20:46 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    23-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v pampus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo pampus
    zoals je zelf schreef is dit geen panning of bewegings foto
    een  panning foto verkrijgt men door de camera mee te trekken
    met het voorwerp en afdrukken als het voorwerp op een llijn staat met je
    belangrijk is dat je niet stopt maar meedraait tot het onderwerp links uit beeld is
     de houding is je voeten techt en je lichaam draaien naar je onderwerp toe
     de ellebogen stevig tegen je lichaam gedrukt houden en even je adem inhouden
     ik heb er een tekening bijgemaakt al ben ik niet een goede tekenaar
    hopelijk is het nu een beetje duidelijk de sluitertijd hangt af van  de snelheid van je onderwerp
    bvb een auto kun je rond de 1/125 nemen fietser 1/80 wandelaar 1/60
    maar dat is gebonden aan de persoon die fotografeert hoe vast je hand is
    hoe trager de sluitertijd hoe duidelijker de panning wel word
    maar draag er zorg voor dat de auto scherp moet zijn
    dus voor je volgende foto probeer maar  wees niet bang een heel aantal foto's te maken met verschillende sluitertijden

    23-02-2012 om 15:31 geschreven door Dushi


    >> Reageer (1)
    20-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v pampus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo pampus
    dit is een zeer goede foto de auto pal op het sterke punt
    in beweging de achtergrond erg scherp en vooral die scherpe lijnen
    op de grond waar de wagen juist voorstaat
     het paaltje breekt een beetje de vlakte
    dus ik zie dat je dit gedeelte wel onder de knie hebt
    voor je volgende foto gaan we het omdraaien
    dan gaan we meetrekken met het onderwerp
    hoe je dat doet heb ik al enkele keren uitgelegd bij vorige inzendingen hier dus ga eens lezen
    en vooral probeer dan dikwijls en vooral met zeer veel verschillende sluitertijden
    dus de achtergrond met bewegings strepen en onscherp het voorwerp waar alles wat niet beweegt uiterst scherp is

    20-02-2012 om 20:21 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    08-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Pampus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo pampus
    welkom in deze les voor beweging
    deze eerste inzending is een goede poging
    maar deze les is de laatste van de reeks
    men verwacht dan ook dat je alle lessen die je voordien doorliep
    in acht neemt voor deze inzending
    op deze foto staat indd een vogel in beweging
    maar de hele foto word dusdanig ontsiert door allerlei zaken takken etensbakken enz enz
    dat het vogeltje er als het ware in verdwijnt
    voor je volgende foto
    vraag ik dit een onderwerp in beweging  de achtergrond uiterst scherp
    maar met een goede belichting en een goede compositie enz
    let op alles wat je hiervoor hebt geleerd dus mijd storende zaken ezn

    08-02-2012 om 11:00 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Jeromme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jeromme
    deze wagen is een zeer goede panning foto
    de beweging is overal duidelijk  de hoogspannings mast word breder
    en ook in de av-chtergri-ond is het duidelijk
    de wielen van de wagen draaien mooi
    en de auto zelf staat er scherp op met een bestuurder duidelijk en scherp
    dit alles met een mooie compositie
    met deze foto en al je vorige  laat je zien dat je alles van beweging onder controle hebt
    en je kan je dus als geslaagd beschouwen voor deze laatste les
    ik wens je een dikke proficiat voor het doorlopen van alle lessen  Jeromme
     fotoke(Willy)

    20-01-2012 om 11:18 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    17-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v leoke 56
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Leoke56
     welkom indeze les voor beweging
    en een erg mooie inzending voor beweging
    door het diafragma 14 is heel de omgeving van het station er scherp
    en mooi belicht
    en nu de beweging de trage sluitertijd van 1/10 zorgt ervoor dat de beweging er goed inzit
    door die trage sluitertijd worden zelfs de echt bewegende delen zoals benen enz gewoon weggeveegd  je kunt dit bewust doen later dat kan perfect
    maar voor deze les had ik graag gezien dat je speelt met sluitertijden zodat je weet wat sluitertijden doen bij zulke foto's
    nu voor je volgende foto had ik graag gezien dat je een voetganger of fietser fotografeert
    die in beweging is maar die  nog goed in beeld is en waarbij niets is wegeveegd dat beweegt en nog een herkenbaar iets is  dus speel eens met je sluitertijden tot het een bevredigend resultaat is

    17-01-2012 om 10:55 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v super blackbird
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo super blackbird
    ook  bij deze inzending net als bij je vorige  komt de panning niet echt door
    ik heb de indruk dat je stopt met draaien als je afgedrukt hebt
    die bomenrij bvb als je  echte panning doet word die bomenrij bijna een lijn
    de helicopter staat er wel mooi op  met de wieken draaiend
    maar de echte panningdlijnen vind ik ook hier niet terug
    ook de lens keuze is niet echt goed
    je gebruikt hiervoor een groothoek van  10/17 deze heeft de neiging van alles scherp te zetten
    gebruik eens een andere lens (als je  die hebt)
    en voor je volgende foto verwacht ik een  foto van een fietser of auto te zien
    waarbij  je de echte panning ziet hoe je dat doet heb ik bij  de vorige inzending van mjv uitgelegd ga daar eens lezen
    draag zorg voor belichting scherpte en compositie

    17-01-2012 om 10:47 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v mjv
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Mjv
     een erg mooie inzending voor de les beweging
    de beweging zit er erg mooi in  maar door de echt trage sluitertijd
    van 1/15 suist het zo voorbij dat het onherkenbaar is geworden als je voor jezelf fotografeert
    bvb kleinkids of andere  personen van je familie zorg dan dat je een kortere sluitertijd neemt
    bij zulke zaken 1/60 bvb zal je en beweging hebben en je onderwerp zal nog herkenbaar zijn
    nu voor je volgende foto gaan we het omdraaien
    je gaat panning toepassen  op een fietser of auto die voorbijrijden
    hoe doe je dat een fietser vraagt een tragere sluitertijd bvb 1/60
    een auto kan  je een kortere nemen  bvb 1/80 zorg dat je doet met een mooie achtergrond
    zonder al te veel storende zaken zoals palen enz
    hoe doe je dat je zet je ellebogen tegen je borst je brengt de camera in aanslag
    je draait je lichaam naar reechts en je neemt het aankomende onderwerp in beeld en je draait je lichaam mee met het onderwerp zodat het in beeld blijft
    als het onderwerp recht voor je is druk je af belangrijk nu is dat je tijdens en na het afdrukken blijft meedraaien  met je onderwerp tot het uitbeeld is

    17-01-2012 om 10:38 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.av jeromme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jeromme
    dit is een erg mooie inzending voor beweging
    de auto staat er perfekt op mooi scherp deze keer de wielen draaiend enz
    de bewegingslijnen van de panning zijn mooi te zien
     de belichting is goed  de sluitertijd van 1/80past bij deze wagen
    maar nu mijn opmerking
    je zit aan de laatste les van de cyclus  er word verwacht dat je dan ook alles in de hand hebt
    compositie licht enz enz
    en juist hier heb ik men opmerking over de achtergrond met die stelling aan het huis stoort heel erg de hele compositie
    verder is de wagen al voorbij en zit tegen de rand van rechts  bijna geplakt
    in foto kringen zegt men dan hij rijd zich te pletter tegen de rand
    nu voor je volgende foto
    zou ik je graag een auto zien fotograferen  die links uit het centrum staat dus plaats heeft om te rijden naar rechts
    met een achtergrond die een mooie compositie heeft dus zonder storende zaken  zoals palen etc

    17-01-2012 om 10:24 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v super blackbird
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo super blackbird
    dit is een heel mooie foto maar ik heb er mijn bedenkingen bij
    de meeuw is echt schitterend scherp en de achtergrond is indd wazig
    maar ik denk dat dit door de tele tegebruiken komt
    en niet door panning te gebruiken
    je gebruikt een sluitertijd van 1/1000  daardoor krijg je nooit de bewegingslijnen die panning zo mooi maakt
    als je de camera meetrekt krijg de beweging die zo duidelijk is voor het meetrekken je ziet als het ware de beweging in die bewegingslijnen dit mis ik hier voledig  dit is waarschijnlijk geen panning
    probeer bij je volgende foto de camera echt mee te trekken met het bewegende voorwerp
    en met een heel trage sluitertijd aangepast aan de snelheid van je onderwerp

    09-01-2012 om 10:25 geschreven door Dushi


    >> Reageer (1)
    19-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v super blackbird
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Blackbird
    dit is een zeer mooie foto voor de les beweging
    het diafragma 22 zorgt voor een grote scherpte diepte
    zodat heel de omgeving scherp is  het water krijgt door de lange slt dan weer alle beweging mee
    ook de belichting is prima in al dat zwart de nodige doortekening krijgen
    zulke foto's verbeteren is leuk je kan enkel zeggen knap werk
    meer moet dat niet zijn
    nu voor je volgende foto
    je gaat nu alles omdraaien dus panning toepassen
    de omgeveing bewegingslijnen meegeven en het onderwerp haarscherp
    dus iets wat dan ook wandelaar loper of auto  je lichaam naar rechts draaien
    het aankomende voorwerp in beeld nemen meedraaien met je lichaam
    als het voorwerp op gelijke hoogte is afdrukken belangrijk hierbij is blijven draaien en volgen tot het uitbeeld is
    hoe sneller het voorwerp hoe sneller je de slt kunt nemen

    19-12-2011 om 15:41 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v jerome
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jerome
    dit is een erg mooie poging   om het meetrekken onder de knie te krijgen
    de lijnen van de beweging zitten er mooi in
    maar als men  goed kijkt is ook de wagen op zich niet helemaal scherp
    ook de letters  op de bagage koffer op de wagen zijn onleesbaar
    dit komt door de erg trage sluitertijd van 1/30 als men dan snel moet meetrekken
    krijg je al vlug op de stilstaande vlakken  onscherpte
    je kan makkelijk voor een rijdende auto naar /80of zelfs1/125 gaan
    dit zou de scherpte van  de wagen zelf veel beter maken
    want bij zulke foto's moeten de lijnen van het meetrekken zichtbaar zijn
    alle bewegende delen van de wagen zoals wielen moeten draaien
    maar de wagen zekf zoals bestuurder letters op de wagen
    moeten echt scherp zijn dat maakt juist het mooie van zulke foto's

    19-12-2011 om 15:29 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v MJV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo mjv
    deze draaiende tol  is een zeer mooie en kleurijke foto
    voor beweging de beweging zit mooi in de ronddraaiende tol
    en de achtergrond is mooi scherp
    en tegelijk zorg je hier voor een mooie compositie  met die potloden
    die juist liggen en de foto zowat maken
    voor je volgende foto ga je buiten moeten gaan
    en een foto maken van een bewegend voorwerp dat  voorbij je lens gaat
    wat het ook is een auto trein wandelaar of vogel
    moet onscherp zijn door de beweging maar herkenbaar
    en de achtergrond  echt scherp hou alle voorgaande lessen in het oog
    dus compositie en belichting enz

    16-12-2011 om 10:08 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.av super blackbird
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Blackbird
    een erg origenele foto deze knikker die rond draait
    en beweegt je ziet nu de beweging erin
    de achtergrond wat het is weet ik niet is scherp
    dus is deze foto geslaagd voor beweging
    je hebt nu twee bewegende beelden opgestuurd
    voor je derde inezending ga je iets fotograferen dat door je beeld rijd of wandelt of vliegt
    hetgeen dat door je beeld komt onscherp maar zichtbaar wat het is
    en de achtergrond haarscherp hou alle voorgaande lessen wel in het achterhoofd
    dus compositie enz kies een plaats waar je een mooie compositie kunt maken

    16-12-2011 om 10:02 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    25-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v jeromme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jeromme
    deze wagen is een heel goede poging om het meetrekken te tonen
    de achtergrond heeft meetreklijnen zeg maar
    de wielen van de wagen echt draaiend  dus tot daar is het echt goed
    maar hier druk je iets te laat af de wagen is al een deel voorbij
    en daardoor krijg je natuurlijk te maken  met de lengte van de wagen
    je neemt een spotbebichting  en een diafragma van 6.3 dus heel weinig scherpte diepte
    ik denk dat daardoor de wagen er niet helemaal scherp opstaat
    bvb de nr plaat is onleesbaar
    als je echt een goede meetrek foto hebt is alles wat echt stilstaat op het bewegende voorwerp haarscherp
    dus bvb de nr plaat moet scherp leesbaar zijn
    en ook de wagen zelf heeft iets mee van beweging
    voor je volgende  foto probeer af te drukken als het voorwerp echt recht voor je is
    zulk een snelle wagen kan je makkelijk op 1/125 meetrekken   de sluitertijd is belangrijk door de sleheid van het voorwerp een loper bvb vraagt een tragere sluitertijd dan een wielrennen enz

    25-11-2011 om 10:05 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v spyrit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Spyrit
    ik weet niet of je echt leest wat ik schrijf of vraag  maar bij je vorige foto
    wat een helee mooie was  vroeg ik je het omgekeerde te doen  nl een foto te nemen
    in een meetrekbeweging dus hetgeen beweegt scherp de achter grond door de meetrek beweging
    onscherp nu zie ik deze foto die een goede beweging heeft maar niet wat ik vroeg
    verder is hij naar de donkere kant en ver van een mooie compositie
    voor je volgende foto  tracht nu echt een  foto te maken in een meetrek beweging
    de beste manier om dit te doen is een locatie te kiezen die mooi is waar bvb geen palen of dergelijke in je beeld staan
    en je ellebogen strak tegen je borst  het voorwerp zo ver mogelijk naar echts in beeld nemen en mee blijven trekken als het onderwerp juist op je hoogte is afdrukken maar heel belangrijk
    niet stoppen met draaien het onderwerp blijven volgen tot het uit beeld is

    24-11-2011 om 10:36 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v blackbird
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Blackbird
    welkom in deze laatste les uit de lessenreeks
    deze is een heel mooie speciale foto voor beweging
    je ziet als het ware het muntstuk rondtollen en verder gaan
    de beweging echt goed in beeld gebracht hier maar ook je achtergrond is onscherp
    voor je volgende foto probeer deze keer een bewegend voorwerp te fotograferen datgene wat beweegt  bewegingsonscherpte  en al de rest haarscherp
    probeer  ook al de vorige lessen in gedachten te houden qua belichting en compositie enz

    24-11-2011 om 10:20 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    27-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v spyrit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Spyrit
    een hele moie foto voor beweging
    de auto staat waar hij moet staan steekt mooi af tegen de achtergrond
    is mooi in beweging en toch nog goed herkenbaar
    kortom aan deze foto is niet veel te verbeteren
    het is gewoon een zeer goede foto
    nu voor je volgende foto gaan we het omdraaien
    door een meetrekbeweging(hoe heb ik uitgelegdinvorige inzendingen kijk maar eens na)
    zodat de achtergrond bewegingsonscherpte heeft en het bewegende voorwerp er scherp opstaat
    probeer maar met verschillende sluitertijden te werken
    en kijk wat voor jou het beste past  hioe sneller het onderwerp beweegt hoe sneller je de sluitertijd kunt nemen

    27-09-2011 om 13:05 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    16-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v cato
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo cato
    dit is een erg mooie foto kleurrijk en zonder echte storende zaken erin
    de beweging zit er perfect in
    je bent echt op de goede weg maar  een raad hoe sneller het onderwerp dat je wil fotograferen
    hoe sneller de sluitertijd kan zijn en toch nog beweging te hebben
    deze crosser bvb kan je makkelijk fotograferen met een sluitertijd van 1/80of zelfs 125
    en dan zullen ook alle niet bewegende delen scherp zijn
    want nu heb je de stilstaande delen ook niet scherp als je op 1/60 dit doet dan moet je echt al een vaste hand hebben je adem inhouden terwijl je meedraait en afdrukt
    bvb de nummer op de zijkant van de motor  die moet uiterst scherp zijn
    dat staat onbeweeglijk op de motor
    dus hoe sneller het onderwerp hoe sneller je sluitertijd kan zijn
    dus nogmaals de werkwijze je zorgt dat je het aankomde onderwerp goed ziet aankomen
     je ellebogen druk je erg vast tegen de borst zorg dat je stevig staat
    de camera voor je oog
    je neemt het onderwerp inbeeld en je draait mee hou als het kan je adem in
    als het onderwerp op je hoogte is druk je af  maar belangrijk blijf meedraaien tot het onderwerp uit beeld is
    dus voor je volgende foto probeer  de sluitertijd aan te passen aan de beweging van je onderwerp
    zodat alle niet bewegende delen scherp zijn
    zorg voor een rustige achtergrond en maak veel foto's zodat je kunt kiezen
    deze tak van fotograferen vraagt veel foto's om er enkele goede uit te halen

    16-09-2011 om 10:10 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v cato
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Cato
    deze stepper staat er goed op
    nog herkenbaar maar toch in beweging
    de sluitertijd van 1/60is genoeg om  er beweging in te krijgen en toch nog snel genoeg om de persoon herkenbaar te laten blijven
    dit gepaard deze keer met een rustige scherpe achtergrond
    waar niets storend inzit
    laten zien dat je dit wel onder de knie hebt voor je volgende foto
    gaan we het omdraaien  het bewegende voorwerp
    scherp en de omgeving onscherp let wel op die achtergrond hou het rustig
    zonder bvb palen of dergelijke
    hoe doe je dat
    dir vergt eniege oefening je hoed de camera vast je ellebogen duw je tegen de borst
    je neemt het aankomende voorwerp auto of fietser of wat ook inbeeld en je draait je romp mee met het voorwerp als het voorwerp  recht voor je is druk je af maar belangrijk hierbij is blijf meedraaien met het voorwerp dus niet stoppen als je afdrukt
    de sluitertijd hangt af van de snelheid van het voorwerp een loper bvb vraagt een tragere sluitertijd dan een wielrenner enz
    ook hier speelt een beetje ervaring in
    ik zou zeggen probeer dit enkele keren uit met verschillende onderwerpen

    27-08-2011 om 11:18 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    15-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v cato
    Klik op de afbeelding om de link te volgen goeie morgen Cato
    welkom in de les voor beweging
    deze eerste foto is al een goede poging
    de achtergrond scherp gehouden en de fietser onscherp
    alleen opletten met die achtergrond
    omdat de fietser door de trage sluitertijd echt wazig word
    is het net of die draad van de afspanning  bijna door zijn hoofd loopt
    maak nogmlaals een foto van een bewegend onderwerp
    onscherp achtergrond scherp
    maar deze keer met een mooie rustige achtergrond

    15-08-2011 om 09:17 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    12-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Ducske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Ducske
    ik vroeg bij men vorige verbetering echte strepen
    wel voor die strepen zorg je bij deze foto
    en niet alleen voor strepen  maar voor een prachtige actie foto
    ik weet wel dat er misschien mensen zijn die vinden dat de voorpoten van de hond door de beweging weg zij
    maar hierkrijg je echt een schitterende beweging in de foto
    de hond op zich is goed scherp  je ziet wat er gebeurt
    echt een knappe opname
    ik vind dat je gezien je vorige inzendingen voor deze les meer dan geslaagd bent zeker als je dit soort foto's kunt tonen
    aangezien dit de laatste is kun je je als volledig geslaagd zien
    proficiat bij het doorlopen van alle lessen
    en nog veel plezier met onze hobby

    12-08-2011 om 20:08 geschreven door Dushi


    >> Reageer (1)
    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v ducske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Ducske
    deze tweede inzending is een zeer mooie
    je doet perfect wat er gevraagd werd bij de vorige
    de wagen staat iop de juiste plaats
    alleen had ik er graag iets meer beweging ingezien
    hoe kun je dat doen door je sluitertijd bvb van 1/80naar 1/60 te brengen
    of een sneller  onderwerp fotograferen
    ik denk dat deze wagen niet erg nel reed gezien de sluitertijd
    zelfs de wielen staan er redelijk scherp op
    probeer eens bij je volgende foto echte strepen van beweging te krijgen

    de wagen scherp en de omgeving bijna onherkenbaar  door de bewegingsstrepen

    31-05-2011 om 09:37 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    25-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Ducske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Ducske
    welkom in de les voor beweging
    je eerste foto is al een mooie
    de omgeving zeer scherp
    de auto onscherp maar toch nog zeer herkenbaar
    en hij heeft nog plaats genoeg om voorwaarts te rijden
    voor je volgende foto draai je dit om het voorwerp dat beweegt scherp
    de omgeving onscherp door de beweging

    25-05-2011 om 19:53 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    12-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v kijkhut
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo kijkhut
    dit is een prachtige opname
    de beweging zit hem vooral in de wielen en
    de achtergrond is wazig maar nog herkenbaar
    zodat ook de achtergrond meewerkt aan de foto
    de kleur van de foto en de compositie (plaatsing van de fietser)
    maken dat deze foto af is
    gezien je vorige opnames kun je je als meer dan geslaagd noemen voor deze les
    en aangezien dit de laatste is  een dikke proficiat bij het doorlopen van
    alle lessen
    vriendelijke groeten fotoke(Willy)

    12-05-2011 om 10:13 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    21-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Franki
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Franki
    een prachtige foto voor deze les
    een foto die ook gezien je andere inezendingen
    getuigd dat je deze tak van de fotografie
    perfect onder controle hebt
    de auto staat er prachtig op de bestuurder en pasagier duidelijk in beeld
    de omgeving echt mooi met scherpe bewegingslijnen
    de kleur is mooi kortom een foto die af is
    daarom Franki mag jij je als geslaagd beschouwen
    en aangezien dit de laatste les is
    wil ik felicteren en proficiat wensen bij het doorlopen van alle lessen hier
    proficiat Franki en nog veel plezier bij het beoefenen van onze hobby
    fotoke(Willy)

    21-03-2011 om 10:34 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v kijkhut
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Kijkhut
    een foto van mensen waarschijnlijk in een champagne huis
    die dus duidelijk in beweging zijn
    en de omgeving goed scherp gehouden
    de belichtings tijd van 1/8 brengt de stappende mensen goed in beweging  en snijd toch niet echt lichaamsdelen af
     een goede foto voor beweging het moeten niet altijd voertuigen zijn
    voor je laatste foto vraag ik je om een fietser te fotograferen
    die dwars door het beeld rijd de fietser moet plaats genoeg hebben om te rijden  dus voor het voorwiel plaats en ruimte laten
    de fietser haarscherp de omgeving met bewegingslijnen
    dus de camera meetrekken met de fietser en afdrukken frontaal voor je
    en blijven meetrekken ook als je afgedrukt hebt niet stoppen met meedraaien na afdrukken
    sluitertijd proberen tussen 1/60en 1/125
     

    21-03-2011 om 10:29 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    16-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v kijkhut
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Kijkhut
    een knappe opname deze motor rijder
    mooi kleurrijk en op een goede plaats in de foto
    zeer mooie bewegings lijnen erin niets dat stoort
    alleen tja de sltijd van 1/25  is heel lang
    daardoor  heb je ook het risico dat er ook aan het
    onderwerp zelf bewegingsonscherpte ontstaat
    en zeker bij zulke foto waar letters en opschriften staan
    bvb de letters op de benzine tank van de motor
    die moet echt scherp leesbaar zijn
    men kijkt daar bijna altijd naar
    als je hier sl tijs 1/80had aangehouden zou de motor nog scherper zijn geweest en evengoed nog bewegingslijnen
    probeer het nog eens maar met verschillende sl tijden

    16-02-2011 om 16:20 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.av.Lutty
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Lutty
    deze foto is merkelijk beter dan je vorige
    nu heb je echt een wagen in het verkeer
    de wagen op de juiste plaats onscherp door beweging
    de baan en omgeving goed scherp
    de wagen heeft plaats om te rijden
    kortom een goede bewegings foto
    voor je volgende opname Lutty
    draaien we het om de wagen of voorwerp scherp
    de omgeving door bewegings lijnen onscherp
    dus de camera meetrekken met het voorwerp

    16-02-2011 om 16:11 geschreven door Dushi


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v franki
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Franki
    een heel knappe bewegings foto dit
    de plaats van fotograferen goed gekozen
    geen enkel storend element erin zoals een paal of dergelijke
    de achtergrond word door de 1/25sltijd echt
    in bewegings strepen weergegeven
    de wagen op zich staat er goed scherp op
    dit is zeer goed meegetrokken met de camera
    voor je volgende foto Franki probeer dezelfde kwaliteit
    aan te houden maar druk iets eerder af zodat
    je ook de bestuurder van de wagen hebt nu ben je een fractie te laat

    16-02-2011 om 16:04 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Janeolive
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Janeolive
    zoals gevraagd nu een foto voor beweging  van een rijdende wagen
    met een rustige achtergrond
    maar even enkele opmerkingen ik zeg wat ik zie en aanvoel
    ik vraag me af in hoeverre hier sprake is van de diafrgma scherptediepte
    inpl voor beweging
    je sl tijd van 125  en diafragma5.6 laat me dit vermoeden als je de camera echt meetrekt worden bvb de geschilderde lijnen
    meer naar elkaar toegetrokken zelfs bij snel trekken een witte lijn

    zo ook de wielen van de wagen je kan bijna de bouten in de wielen zien bij echt meetrekken zijn die volledig draaiend
    daarom voor je volgende foto zou ik vragen de camera echt mee te trekken en te zorgen dat je afdrukt als het voorwerp recht voor je is
    en duidelijk lijnen vertoont van meetrekken

    16-01-2011 om 16:59 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Franki
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Franki
    een kerstman voor beweging
     waar ik toch wat kant tekenigen bij heb
    doordat de baard wit is en belicht word  licht het aangezicht in het
    donker de ogen zijn als het ware dicht gelopen
    en nu over de beweging zelf 
    bij het bekijken viel me al direct iets op
    in hoeverre is deze bewegings foto gewild gemaakt
    ik denk eerder dat dekerstman tijdens het afdrukken een beweging maakte en dat je deze gebruikt als les voor beweging
    natuurlijk heb je in de hand bewegings onscherpte
    maar ik zag liever dat het duidelijk een gewild gemaakte foto is
    voor je volgende foto zorg dat het bvb een rijdend voorwerp is en dat je de camera meetrekt en heel het voorwerp scherp is en de achtergrond bewegingslijnen heeft
    zorg voor een rustige achtergrond

    16-01-2011 om 16:49 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Annekeb
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Anneke
    een zeer mooie foto deze schaatser 
    mooi de beweging mee in de achtergrond
    de schaatser zelf scherp en plaats om te rijden
    de mooie schaduw er helemaal op
    mooi deze foto voor je volgende foto vraag ik je een iets sneller onderwerp met dezelfde sluitertijd  zodat je nog meer de bewegingslijnen krijgt

    04-01-2011 om 09:48 geschreven door Dushi


    >> Reageer (1)
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Spyrit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Spyrit
    deze tweede foto is een goede voor beweging
    de auto mooi in beweging  de omgeving scherp
    de bomen enz vormen een goede achtegrond
    dus kun je voor de derde foto het omdraaien
    hetgeen beweegt scherp erop de omgeving onscherp
    door het meetrekken van de camera
    dit kan met alle camera's je moet gewoon leren het meetrekken
    de beste methode is
    he zet voeten wat uit elkaar zodat je stevin staat
    plaats hje ellebogen tegen je borst zodat de camera goed vast staat
    je draait je romp naar rechts en je neemt het bewegende voorwerp in beeld nu volg je dat al draaiend met je romp
    en je drukt af als het voorwerp recht voor je is met een compact moet diet vrees ik iets  eerder omdat die trager reageert op de sluiter
    belangrijk hierbij is niet stoppen na afdrukken gewoon blijven meedraaien tot het voorwerp uit beeld is

    27-12-2010 om 16:31 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Lutty
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Lutty
    een zeer goede foto voor beweging
    de auto's vol in beweging de omgeving scherp
    en juist over deze omgeving struikel ik wat
    men kan voor een les iets insturen dat ok is voor die les
    maar beweging is de laatste les van alle
    dus verondersteld men dat men alles onder de knie heeft
    en ook al is het voor de les beweging  zorg voor een mooie foto
    dit is echt een foto tja de achtergevels van huizen enz
    zorgen voor een zeer rommelige foto
    probeer volgende foto zo te maken dat het bewegende onderwerp beweegt  de omgeving scherp is maar tevens dat het in zijn geheel mooi is

    27-12-2010 om 16:13 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.za.v.Spyrit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen welkom in deze les Spyrit
    deze eerste foto voor beweging
    sugereert beweging  maar alle beweging is bevroren
    omdat de springer naar je toe springt
    zowel de springer als de omgeving zijn scherp
    beter is zoiets van de zijkant te nemen
    zodat de springer echt beweging meekrijgt
    voor je volgende foto stel ik voor dat je een bewegend voorwerp laat
    passeren en de sluitertijd zo aanpast  dat het bewegende onscherp is door beweging   maar de omgeving zeer scherp
    let ook op voorgaande lessen compositie enz

    22-12-2010 om 13:42 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    20-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Luikenaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Luikenaar
    deze fietser heb je goed in beeld gebracht
    maar de fietser is niet echt scherp zoals het zou moeten zijn
    de eerste indrul wel maar als je echt goed kijkt merk je dat in feite
    geen enkel onderdeel van de fietser echt scherp
    als men zulke foto's beoordeelt kijkt men eerst en vooral
    naar het kader van de fiets omdat dit muurvast is
    dit kan niet bewegen als je goed meetrekt moeten kader en de letters die erop staan perfect scherp zijn
    en dat is op deze foto niet het geval hier zijn door onscherpte de letters onleesbaar
    de fietser zelf kan bewegen en als je een sluitertijd aanhoud van 1/60
    kan daardoor de fietser onscherp zijn
    ik weet niet hoe jouw werkwijze is maar ik doe het als volgt je plaatst je ellebogen tegen je borst zodat je echt goed vast staat
    je draait je bovenlichaam naar links tot je niet verder kan
    je neemt de fietser in beeld sluitertijd1/80 en je volgt de fietser door je lichaam te draaien als hij pal voor je is druk je af en belangrijk je stopt niet met draaien je blijft de fietser volgen tijden het afdrukken hou je even de adem in
    probeer dit eens uit voor je volgende foto
    best is iemand die je kent steeds hetzefde trajekt te laten afleggen

    20-11-2010 om 10:20 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    17-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Jeromme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Jeromme
    welkom in deze les
    de eerste foto is een hele  goede
    de auto toont een snelle beweging
    de omgeving  mooi scherp  
      alleen opletten met grote contrasten van licht en schaduw
    je hebt hier een goede plaats gekozen
    wat een mooie foto oplevert
     voor je volgende foto draai je het om
    dus trek je de camera mee en druk af als het bewegende onderwerp recht voor je is
    let op palen en uitstekende zaken  proberen maar Jeromme

    17-11-2010 om 19:58 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v janeolive
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Janeolive
    een mooie foto voor beweging
    de auto duidelijk in beweging  de achtergrond scherp
    maar als je een plaats kiest waar je gaat fotograferen
    let dan ook wat er op de achtergrond komt
    je hebt hier een plaats gekozen met een lantaarnpaal
    bvb 10m verder was je deze paal kwijt
    nu komt die als witte staaf uit de auto
    dus voor je volgende foto hetzelfde bewegend voorwerp onscherp
    de omgeving heel scherp maar wel met een goede compositie en zonder storende elementen erin

    09-11-2010 om 08:29 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Luikenaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Luikenaar
    deze auto is een zeer mooie bewegingsfoto
    de auto scherp genoeg en de bewegingsonscherpte zeer duidelijk
    met die lijnen van beweging die men krijgt door het meetrekken
    dit keer staat de auto wel op een goede plaats in de foto
    voor je volgende foto probeer een fietser of motorijder te fotograferen
    waar zeer duidelijk de scherpte van fietser of motorijder is
    en de onscherpte van achtergrond

    09-11-2010 om 08:23 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v luikenaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Luikenaar
    dit is een zeer goede poging
    deze renners voor beweging maar als je de foto nader bekijkt
    zie je dat er zeer weing bijna niets echt scherp is
    doorgaans bepaalt men bij deze foto's de scherpte aan de letters op truien maar vooral aan de kader van de fiets
    als je de foto echt goed meetrekt met de juiste sluitertijd
    dan zijn alle letters op die kader perfect scherp en ok de meeste
    zelfs kleine letters op de uitrusting
    verder heb je hier iets te vroeg afgedrukt beter en mooier is afdrukken in de beweging als de renner echt voor je is en dan verder draaien
    de sluitertijd bij zulke foto's mag rustig 1/80 of zelfs 1/125 zijn
    je hebt dan meer kans op die echte scherpte en toch zal er nog beweging inzitten in de achtergrond en wielen
    dus voor je volgende foto perobeer maar eens
    meetrekken en pas afdrukken als onderwerp recht voor je lens is
    en me verder blijven draaien niet stoppen

    26-10-2010 om 17:06 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    11-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Lutty
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Lutty
    dit meegetrokken met een sluitertijd v 1/30
    en deze scherpte van de tram bekomen is een mooie prestatie
    de tram met zijn bestuurder is scherp genoeg en de omgeving
    is onscherp maar toch nog herkenbaar  de tram in de achtergrond
    het verkeer de kleuren
    dit alles maakt het niet alleen mooi voor beweging
    maar ook de hele foto is mooi
    voor je volgende foto draai het eens om
    omgeving perfect scherp onderwerp in beweging let ook op de compositie van het geheel

    11-10-2010 om 00:32 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    29-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v luikenaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Luikenaar
    deze eerste foto voor beweging al direct een zeer goede
    de fietser is mooi onscherp door de beweging
    maar toch nog duidelijk herkenbaar als fietser
    de omgeving mooi scherp alleen er voor
    zorgen dat de horizon enz wel vlak blijven
    zodat de fietser niet bergop rijd zoals hier
    als het natuurlijk bergop is heb ik niets gezegd he
    voor je volgende foto  laat je bvb de fietser scherp
    en de omgeving onscherp
    zorg voor een goede compositie

    29-09-2010 om 10:29 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v kijkhut
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Kijkhut
    voor een eerste foto is dit meteen al een zeer goede
     de wachtende auto de lichten en slagbomen van de overweg
    mooi scherp mooie kleuren
    en de aanstormende trein mooi met bewegingsonscherpte
    en dit alles in een zeer goede compositie
    voor je volgende foto kijkhut
    gaan we het omdraaien het bewegende voorwerp scherp
    de omgeving onscherp lees eens bij vorige foto op het blog

    29-09-2010 om 10:22 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t.a.v Mele
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo Mele
    een goede foto voor beweging deze eerste foto
    het hondje in beweging en de stenen scherp
    goed belicht goede compositie
    maar nu voor je volgende foto gaan we het omdraaien
    het bewegend onderwerp scherp en omgeving onscherp
    een voorwerp dat voorbij loopt of rijd
    dus meetrekken van de camera met het onderwerp
    beste manier is je elbogen tegen je borst houden meedraaien met je romp  zodat de camera vast staat en afdrukken terwijl je draait niet stoppen met draaien
    de sluitertijd aanpassen aan de snelheid van het bewegend voorwerp

    29-09-2010 om 10:12 geschreven door Dushi


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 14/10-20/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 28/05-03/06 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 09/10-15/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!